Skocz do zawartości
berkut

!! Chłodzenie freonem !!

Rekomendowane odpowiedzi

no i jak berkut co z tym nowym parownikiem ????

parownik nie przecieka ale rurka kapilarna jest zapchana :( oznacza to ze nie dziala, jutro bede go rozlutowywal i wymienie ta durna kapilarke

zara bede spuszczal butan z ukladu :/

kurde, jutro wywiadowka, jest mozliwosc ze mnie z miech nie bedzie na necie :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja cie krece, juz na tym etapie przerobienie calego wątku od nowa jest dosyć męczące, co dopiero będzie później, ufff. (zajelo mi to przeszlo 2 godziny)

Powiem jedno podziwiam Cie berkut jestes prawdziwym pionierem i zycze ci wypasionych wynikow w oc i oczywiscie sposobu robienia kasy na technikach ktore opracowales :)

Ja osobiscie posiadam WC jak to jeden z tu obecnych nazwal Szajs z Allegro i ten szajs bardzo ladnie chlodzi mojego ATB i przy ustawieniach 7,5x133 trzyma go na max load 24/dobe ponizej 43 stopni, ja tam uwazam ze wymiata, zwlaszcza przy poziomie halasu ktory generuje. No ale wracajac do tematu, moze kiedys zabawie sie w cos takiego, ale napewno bedzie to fwc bo wedlug mnie trudniej jest spalic procek w ten sposob.

Pozdrawiam wszystkich odwaznych konstruktorów i blagam was niech nikt nic nie patentuje w tej dziedzinie (fc i fwc) bo juz nam wystarczy patentowania oscypkow w polska ;)

Pozdrowka,

Sajmon Templer aka SimonM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie wyslalem maila do roota 87 zeby wycenil mi ile bedzie kosztowac taki parownik jak twoj (oczywiscie zmienione wymiary dostosowane do cpu) i teraz kleje izolecje do parownika a ch beqt niemam miedzianego skraplacza tylko lauminiowe kturego raczej nie przyluruje do miedzianych rurek i byc moze zrobie taka "sprezynke" jak ten twoj pierwszy i mam pytanie czy akwarium 59l pomiesci io odda do otoczenia tyle ciepla ile on wydziela czy lepiej nie odpalac z takim skraplaczem I zbierac kase i kupic cos pozadnego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok niema sprawy bede mowic glosno i wyraznie :D potrzebuje na szybko jakiegos skraplacza miedzianego i taniego myslalem o takim jak ten twoj pierwszy (zwinieta miedziana rurka) chlodzony woda tylko nie mam pompki czy wystarczy ze wsadze to do akwarium 59litrow czy to akwarium pomiesci i odda do otoczenia(parowanie wody) wystarczajca ilasc ciepla zeby ten skraplacz mugl dzialac?

btw ile zaplaciles za ta rurke?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej nie starczy ale mozesz to zrobic inaczej

musisz zrobic wysoka sprezyne i pokrywasz jej zebra recznikiem (owijasz ja) i wsadzasz do malej miseczki z woda (tak zeby tylko podstawa byla zanurzona)

recznik chlodnie wode i nasacza sie nia a od ciepla z rurki paruje woda i tym samym ochladza to wszytko, ewentualnie mozesz dodac jakis wentyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trafiła mi się okazja uzyskania części do FC

I tu pojawia się problem:

Mam lodówkę - co mam z niej wymontować, co się przyda

(chodzi głównie o to że nie mam możliwości przetransportowania całej lodówy do domu i musze z niej wyciągnąć to co się przyda)

Jak będziecie pisać to nie rzucajcie samymi fachowymi określeniami, ale też napiszcie jak dana część może mniej więcej wyglądać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wymontuj z niej agregat ze starterem, rurke kapilatna z fitlrem (sprbuj ja tak wymontowac zeby jej wiele nie krucic) i jak chcesz jeszcze rurke saca to nie bedziesz musial jej kupowac , a co do skraplacza(takie stylu co jak lodowka pracuje to , to sie grzeje) to juz od ciebie zalezy czy bedziesz uzywal tego z lodowki czy bedziesz mial inny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Berkuta

Przerobilem parownik podstawa wynosi jedynie 50x50 mm, zrobilem fajna zapinke, a pozatym w podstawie zmiescilem tylko 45 otworokow :(, ale jest dobrze (jak myslisz ???) w piatek jade do dziadka aby to wszystko polutowac, acha zastosowalem zasade w srodku jak najwiecej otworow a czym blizej krawedzi rurek jest lekko rzadziej (na środku najzimniej). :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

brkut jak wygladalo u ciebie (w pierwszym fc) opruznianie ukladu z powietrza (hodzi mi o mechanizm) mam tylko jeden kompresor i myslalem zeby zrobic taki trujnik z dwoma zaworkami miedzy kompresorem a skraplaczem co ma wygladac jakos tak

-+-o

..o

i tak zamykam ten przy skraplaczu otwieram wyjsciowy i odpalam kompresor potem wszystko oprucz kompresora do piekarnika zamykam zaworek wylotowy (niemam zadnych lamp ani palnkow lutowniczych) opiekanie 250 stopni i po powiedzmy 1h wyciagam zapuszczam kompresor otwieram wylot i czekam az nic nie bedzie leciec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Berkut

Szukałeś węży, w hipermarkecie CASTORAMA (materiały budowlane, ogród itp są węże powietrze atestowane 10/40 bar wyk zgodnie z normą nr..... . Wygląda to jak zbrojone węże do wody i mają w sklepie kilka średnic. Poniweaż w FC ciśnienia nie powinny przekraczać 25bar myślałem, że mogą Tobie się przydać. Cena kilka zł/mb., przy okazji można tam kupić opaski do łączenia węży z rurką.

Jak to będzie pracować z freonem lub P-B nie wiem, ale kilkanaście prób powinny wytrzymać.

Ponadto warto namierzyć producenta i podpytać o bliższe dane węży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

berqt gdzie ty kupujesz cyne i jaka bo w mojej miescinie maja tylko taki cieniutki drucik a mi sie przyda jakas gruba taka mam nie daleko do wawy to moze pojade dzisiaj aaa i jeszcze jedno czym ty lutujesz to lampa lutownicza??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiecie co wam powiem a powiem to ze ja kutowalem cala instalacje cyna i jak zawiozlem to wszystko dop goscia i gosc wpuscil azot (*aby sprawdzic szczelnosc , to wszystkie luty puscily , i mowil zeby to najlepiej lutowac twarda cyna bez kalafoni , albo lutowac drutem spawalniczym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aj mam w domu taka cyna w ktorej po przekrojeniu nic nei ma znaczy ze sie nada bo jezeli chodzi i jej twardsoc to nie takie rzeczy lamalem

i jak ajest zasada w budowaniu parownika ?? zwykly blok wodny pasuje czy nie jakie musza byc zalozenia jaka konstrukcja parownika ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

berqt gdzie ty kupujesz cyne i jaka bo w mojej miescinie maja tylko taki cieniutki drucik a mi sie przyda jakas gruba taka mam nie daleko do wawy to moze pojade dzisiaj aaa i jeszcze jedno czym ty lutujesz to lampa lutownicza??

wiecie co wam powiem a powiem to ze ja kutowalem cala instalacje cyna i jak zawiozlem to wszystko dop goscia i gosc wpuscil azot (*aby sprawdzic szczelnosc , to wszystkie luty puscily , i mowil zeby to najlepiej lutowac twarda cyna bez kalafoni , albo lutowac drutem spawalniczym

Moja cyna to CuZn3 (tak sie zwie i nie wnikam w jej nazwe) i jest bardzo mocna, moje luty sa testowane przy ok. 30barach i zaden nie puszcza

Do Berkuta 

Czy wystarczy 45 otworow w rurce o srednicy 35 mm i wysokosci 7cm ??? - tyle mi wyszlo (...)

starczy spokojnie, ja mialem ~55 i starczalo

aj mam w domu taka cyna w ktorej po przekrojeniu nic nei ma znaczy ze sie nada bo jezeli chodzi i jej twardsoc to nie takie rzeczy lamalem 

i jak ajest zasada w budowaniu parownika ?? zwykly blok wodny pasuje czy nie jakie musza byc zalozenia jaka konstrukcja parownika ?

no wiec zasada jest taka ze my tutaj gadamy o wrzacym gazie, na poczatku wpada do parownika jako ciecz ktora wrzac pod wplywem niskiego cisnienia zabiera cieplo (tutaj dziala troszke jak bong cooler- parujac w powierzchni bloku odbiera cieplo) a w dalszej swojej drodze jest juz para ktora musi odbierac cieplo (tutaj parownik musi byc jak radiator) i pozatym parownik powinien byc 1 dlugim kanalem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...