RaVeN155 Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2005 TUTAJ WIECEJ pod tamtym linkiem jest rowniez opis, nie bede kopiowal, powiem tylko ze zrezygnowalem z co2 z praktycznych wzgledow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 mam pytanie odnosnie bloczkow do fc: czy moze byc blok frezowany?? wszedzie sa wiercone Wymiary: Długość / Szerokość - 56mm / 56 mm Wysokość - ok. 2 cm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 moze byc, dobre jest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astray Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zarzucono ze kazdy zaczyna FC a nikt pozniej nie konczy, wiec chcialbym oswiadczyc ze moje jest juz gotowe ;D tzn brakuje jeszcze izloacji i obudowy ale wszystko dziala, zobaczylem piekny szronik ;> pozniej napisze cos wiecej, pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 bravo astray :> moje tez dziala ale tez jeszcze nie mam izolacji, za to wymienilem filtr. rekord temp bez izolacji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quarantino Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 raven ja mam takie pytanko będziesz izolował mobo?? fc ile przed właczeniem kompa ma działać by parownik się nagrzał?? Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astray Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 dzieki Raven, temperaturek nie podam bo zjebalem sprawe i kupilem termometr z czujnikiem bezdotykowym :D cos wymysle i pochwale sie temperaturkami ps. czemu nikt nie powiedzial ze metr kwadratowy maty 13mm armaflex stoi az 68zl ? :> zdzierstwo do kwadratu :o Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 => quarantino, parownik zejdzie do ok -30C w minute moze dwie a mobo izoluje armaflexem, matami konkretniej, takie cos jak na rurke sie daje tylko plaskie. w s478 raczej nie bedzie z tym problemu ale adasi (bo to dla niego fc) ma lga wiec trza sie bedzie nagimnastykowac troche ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Moje nowe zabawki :D Widać stację manometrową, kielicharkę, trzpień do roztłaczania rur, zawór do węży serwisowych i termostatyczny zawór rozprężny. I cenniki oraz katalogi którymi mnie obdarowali panowie z sklepu ;) Reczy zakupione w Berlingu :) Bardzo fajny sklep, można dojechać busem (ale podmiejskim!), ceny mają dobre, są od czasu do czasu promocje no i przede wszystkim obsługa klienta godna pogratulowania ;) Platforma testowa, tu badam nieszczelności Parownik zanurzony w garnku napełnionym wodą. Nie widać bąbelków powietrza, całe szczęście.. Ciśnienie statyczne, ~15 barów, używam dwutlenku węgla Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Katalog 2002 :lol: ? Czy ja dobrze widze :wink: ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Widzisz MaSell chlodnictwo ewoluuje dosc powoli :P , katalog 2002 jest aktualny pewnie, zbyt duzo nowosci nie wyszlo przez ten czas. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Widzisz MaSell chlodnictwo ewoluuje dosc powoli :P , katalog 2002 jest aktualny pewnie, zbyt duzo nowosci nie wyszlo przez ten czas. 1407018[/snapback] Tak czy siak, wygląda to conajmniej dziwnie :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 23 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2005 (edytowane) Zgadza się, chłodnictwo powoli się ewoluuje, na ogół szlifuje swoje dorobki Ale przynajmniej aktywność polskich budowniczych FC do PC ostatnio wzrosła, ja tak to odczuwam :) Ciśnienie ciągle utrzymuje się przy ~15 barach od godz. 17.40, czyli w sumie upłynęło 5 godzin.. całkiem, całkiem, ale poczekam, aż upłyną całkowicie 24 godziny, może nawet więcej, żeby mieć dużą pewność. Potem zabiorę się za katowanie drugiego agregatu, a w międzyczasie poczekam aż dostanę jakąś forsę na olej do kompresorów :P Edytowane 23 Kwietnia 2005 przez Tonic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Czy ja wiem... napewno jest jakby wymiana pokolen gdzie nowsi robia agregaty a stare przestaje. Ja narazie bardzo powoli brne do przodu bo nie mam na to czasu + zajmuje sie innymi rzeczami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astray Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 kupilem termometr, zalozylem kawalek izolacji i mam -32 ;) jeszcze tylko obudowa i mozna myslec o montowaniu na cpu, wiecej na łikend bo teraz trzeba jechac do szkoly :/ bye Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Moze kogos zainteresuje: Wlasnie u mnie w piwnicy stoi Kompresor rotacyjny Matsushita, na czynnik R407C [R22/R134a] Informacje z etykiety: J44AJ C00002352 1PH 4JS435DAC R407c 50Hz 220-240V Link do schematu, danych i zdjecia wygrzebane z googli: http://industrial.panasonic.com/ww/product...DB6000_e/j.html Wymontowany z klimatyzatora w dobrym stanie, brak rys czy obić, rurki proste Minus to brak kostki zasilajacej oraz waga - okolo 20kg Mam tez mały kompresor z lodówki Elektrolux GL70-AA R134a 128W Jesli ktos zainteresowany nabyciem prosze o informacje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 (edytowane) ceny? (jestem pierwszy w kolejce) :P Edytowane 25 Kwietnia 2005 przez RaVeN155 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Matsushita.. heh, przypomina mi się myk z podawaniem tej nazwy na forum XS ;) Chciałem się pochwalić się tym, że mój główny agregat wytrzymał 15 barów przez całkowicie 24 godziny, a drugi też tak samo miał, ale dłużej, ok. 26 godzin :mrgreen: Na allegro sprzedaję parę rzeczy i całkiem dobrze mi idzie - zatem w tym lub przyszłym tygodniu powinien kupić olej i kielicharkę (poprzednia okazała się być bublem, tak samo jak inne egzemplarze, które panowie z Berlinga sprawdzili, mowa o modelu FT - 195M. Rozczarowałem się na tym, miałem nadzieję, że poszaleję z połączeniami rurek za pomocą kielicharki i trzpienia do roztłaczania, no ale cóż, zbieranie i kupowanie narzędzi to chyba najdłuższy etap i najdroższy w tym hobby Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 podaj nam cene Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Moja nowa zbawka :-P cdn. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2005 No no, dorwałeś całkiem dobry kompresor, pojemność cylindra ~11 ccm Jakby co, Raven buduje agregat dla Adasi z takim samym kompresorem Co z resztą rzeczy, z skraplaczem, z zaworem rozprężnym, gazem i tak dalej? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2005 ceny? (jestem pierwszy w kolejce) :P Ciezko mi powiedziec, bo nie siedze w `chlodnictwie` ale dostalem oferty od tweakowiczów: 150zł za Matsushite J44AJ [bez kondensatora startowego] 40zl za Elektroluxa GL70AA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2005 No no, dorwałeś całkiem dobry kompresor, pojemność cylindra ~11 ccm Jakby co, Raven buduje agregat dla Adasi z takim samym kompresorem Co z resztą rzeczy, z skraplaczem, z zaworem rozprężnym, gazem i tak dalej? 1415905[/snapback] Reszta rzeczy w dordze :) Już jest filtr :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 7 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2005 Agregata dla adasiego 98% done, wlasnie siedze na nim, nieslyszalny ^^ tutaj reszta fot itp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 czesc :> tak sie spytam kupilem sobie litr lotosu do silnikow mineralny zostalo mi troche i pomyslalem ze uzupelnie sobie w kompresorze ;] sprawdzilem zgodnosc i sa zgodne tylko ze ten lotos jest barzdiej lepki moge go wlac do kompresorka czy to mi go zarznnie? kompresor zasila armate a ze ma malo oleju dociaga cisnienie do 20bar kiedys robil 30 :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 mam kompresor ze starej zamrazarki cos ok 100W na olej mineralny na tabliczce jest napisane R12 a czy mozna ten gaz zastąpic np r22 lub 404a??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 (edytowane) :shock: Arnie, są jakieś fotki armaty, linki etc.? Napisz, bo to mnie też interesuje :twisted: Maniakalny, możesz dać R22, natomiast R404a nie, bo ten gaz wymaga oleju poliestrowego Edytowane 14 Maja 2005 przez Tonic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 (edytowane) tonic to prototyp jest ;] raczej byl bo wywalilem lufe mechanizm spustowy i zbiornik musze kupic wieksze ;] lufa byla miedziana rurka 15mm 50cm zbiornikiem zwoj rurek a spustem zawor kulow z ciezarkiem tak ustawiony zeby szubko sie otwieral ;] z 5 metrow wbijalo gwozdz na 2cm w klode swierkowa a jak z tym olejem moge go wlac? dobra wlalem mieszanke 1:1 orginalny nie byl bardzo wypracowany byl troche jasniejszy niz nowy kompresor dostal troche na wydajnosci (robi te 30bar) ale moga byc problemy ze startem w zimne dni ;] Edytowane 14 Maja 2005 przez Gość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 Co by tu nudą nie zalatało, wrzucam parę fotek :P Parownik w czasie szlifowania, widać też zamontowany mechaniczny zawór rozprężny Aktualny wygląd mojego najnowszego agregatu A co u was, już ktoś majstruje/zmajstrował agregat? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 skad masz PEV'a ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...