grzybu Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 no wiec zasada jest taka ze my tutaj gadamy o wrzacym gazie, na poczatku wpada do parownika jako ciecz ktora wrzac pod wplywem niskiego cisnienia zabiera cieplo (tutaj dziala troszke jak bong cooler- parujac w powierzchni bloku odbiera cieplo) a w dalszej swojej drodze jest juz para ktora musi odbierac cieplo (tutaj parownik musi byc jak radiator) i pozatym parownik powinien byc 1 dlugim kanalem z czalym szacunkiem jakos nie zalapalem powiem jak skumalem wpada gaz jako ciecz jednym kanalem i ona ma sie na wiecej rozjechac kanalow a na koniec znow w kanal zejsc i dajel do czujnika i kompresora ?? swoja droga skumalem potege tego jak sie bawilem takim malym planiczkiem na gaz od zapalniczek odkrecielm zawor i gaz wyleciai sie skraplal na wylocie palnik mi w erku tak sie schlodzil ze az go puscilem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 no nie skumales parownik powinien byc jednym kanalem (np maze2 z danger den'a)i tak z rurki kapilarnej(tej cienkiej)wylatuje sprezony gaz (zazwyczaj jest wtedy ciecza) i wlatuje do parownika w ORT: ORT: ORT: kturym kanaly sa szersze niz ruka kapilarna przez co panuje tam nizsze cisnienie (kompresor pompuje z tamtad caly gaz dlatego nirzsze cisnienie jest ) co powoduje rosprezanie sie gazu (zazwyczaj wtedy wrze) <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span> z koleji odpiera cieplo z parownika potem leci do kompresora i caly cykl zaczyna sie od nowa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 czyli ma byc powiedzmy potrojnym slimakiem to by zdalo ?? a tak wogole to jaki kolwiek gotowy blok nadaje siena parownik ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 Gotwych rzeczy by z nich parowniki zrobic nie widzialem, niestety jestes zmuszony zrobic go sam tak jak ja no chyba ze znajdziesz firme zajmujaca sie sprowadzaneim czesci do Krotech'a czy VapoChill'a, sam poszukuje rozwiazania ktore zapewni mi bezpieczenstwo nad kompem (skraplanie sie wody). :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 przez skraplanie poszli mi w ... 2 proce jush teraz w socketa wcisnalem tubke pasty silickonowej N "... izoluje zabezpiecza przed wilgocia itp" jak kiedys proca wyciagnelm to nozki mokre a sockecie troche rdzy mialem spod proca gdzie sa te elementy male pokrylem silokonem i woda tam nie dojdzie a koleji spod plyty jeszcze nie ruszany ale chyba tesh silikon pojdzie ewentualnie wata i jakas szczelna guma ale w tej chwili to niepotrzebne bo nei mam peltka teraz jak dojdzie do tego ze bede mial FC tomoze zabezpiecze dokldaniej na jakies stronie mozna znalesc projekt albo chodziaz dokladny przekroj parownika dobrego ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SimonM Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 Moze to troszke lame pytanko, ale jaka jest różnica między lodówką a zamrażarką, rozwarzając pod kątem FC do kompa, bo mam w piwnicy 2 zamrażary których nikt nie używa i myśle żeby zrobić sobie z tego FWC. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 zamrazarka ma wieksza moc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SimonM Opublikowano 23 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2002 zamrazarka ma wieksza moc To chyba tym lepiej dla mnie :mrgreen: a tym gorzej dla mojego proca :twisted: :twisted: :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 wiec tak , wykonalem pomiar temperatur , oczywiscie bez obciazenia, i parownik mial -48'C , oczywiscie jest to na r22 , dzisiaj bede testowal z obciazeniem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 wiec tak , bylem u goscia, i powiedzial ze moze zamowic rorkr, tylko ze niewie czy bedzie na churtowni , jak bedzie to kupi i przywiezie , cena rurki okolo 5zl/m, nastepnie pytales sie o skraplacze wiec gostek nie ma wiele co najwyzej to ma pare od lodowek i jeden taki od sam niewiem od czeg on jest , z reszta masz tu fotki nastepnie sa fotki butli po freonach a na samym koncu jest przekruj agregatu :-) jak by ktos chcial zobaczyc jak od srodka wyglada :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 co o tym sadzicie mozna takim palnikiem zabierac sie za skladanie fc ?? Zobacz palnik moze go sobie koopie jak bedzie sie nadawal i bede mial kase Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 fajny skraplacz skad go masz :D kuki ile kosztuje taka butla r22? a berqt mowisz ze kompresor potrzebuje startera zeby zapalic ja kupowalem od kumpl jakis tam i niebylo zadnego kondesatora to polonczylem kabelki kolorami (niebieski brazowy i zulty) podlonczylem do kontaktu i wystartowal jak rozebralem to czarne pudelko do kturego wchdzi kabelek to tam tylko cewka jest i takie cos ze czasami sie nagrzewa i wylancza mi kompresor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 co powiecie na to troche przerobic i bylo by spoko fc http://www.allegro.pl/showitem.php?item=7889983 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 tak wogule to ten skraplacz jest do sprzedania , a narazie niewiem ile taka butla by kosztowala , bo mi tyle freony nie potrzebne :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 a za ile skraplacz bys chcial (na priv) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 ja dzisiaj rozmawialem z ojcem i tym fizykiem- namowilem ojca na to zeby mi kupil butle tego freonu r22 (13.8l) za 230zl + koszty przywozu jej do mojego domciu kuki- to ja bym tej rurki z 6m wziol zapytaj sie tez goscia ile chce za filtr + podlaczenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 pierwsze testy skonczone pod obciazeniem 140W mialem -12'C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 to wynik fantyastyczny, ja przy xp @ 2ghz 1.9V mialem -11C na parowniku (ale ty masz r22) a u mnie to zawilgocony butan z odrobinka r22 :/ :o Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 no to puki co prowadze w temperaturach, ale pewnie za niedlugo berkut mnie przegoni Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 to rozumiem ze r22 jest najlepszy a takpoza tym to jak wy napelniacie te uklady ?? jakis zbiornik butla jest caly cas czy jak czy tylko zwor ladowanie gazu i odepniecie butli ?? jakas analogia to wc ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 fajny skraplacz skad go masz :D kuki ile kosztuje taka butla r22? a berqt mowisz ze kompresor potrzebuje startera zeby zapalic ja kupowalem od kumpl jakis tam i niebylo zadnego kondesatora to polonczylem kabelki kolorami (niebieski brazowy i zulty) podlonczylem do kontaktu i wystartowal jak rozebralem to czarne pudelko do kturego wchdzi kabelek to tam tylko cewka jest i takie cos ze czasami sie nagrzewa i wylancza mi kompresor Z tego co własnie pamietam to to czarne pudełko ma wewnątrz starter , który odcina po kilku sek. po uruchomieniu kompresora uzwojenie rozruchowe. Można taki kompresor odpalić bez takiego startera tez w ten sposób że: 1. potrzebny jest włacznik dwu przyciskowy , jeden przycisk podłaczasz pod uzwojenie głowne a drugi pod rozruchowe... 2. w momencie rozruchu załaczasz oba uzwojenia i jak ruszy kompresor odłaczasz uzwojenie pomocnicze.. P.S. trzeba uważac bo można podłaczyc napięcie bez startera bezpośrednio pod uzwojenie rozruchowe i on zaskoczy,będzie działał , ale pochodzi bardzo krótko , bo takie uzwojenie rozruchowe bardzo się grzeje , uzwojenie to spalise i kompresor będzie do wyrzucenia.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 przy mojm FC byl zawur ale teraz niema , mialem zawur ,aj ladowalem butan , a teraz mam zaladowany r22 to odrazu gosc mi zaspawal zawur serwisowy, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 Z tego co własnie pamietam to to czarne pudełko ma wewnątrz starter , który odcina po kilku sek. po uruchomieniu kompresora uzwojenie rozruchowe. Można taki kompresor odpalić bez takiego startera tez w ten sposób że: 1. potrzebny jest włacznik dwu przyciskowy , jeden przycisk podłaczasz pod uzwojenie głowne a drugi pod rozruchowe... 2. w momencie rozruchu załaczasz oba uzwojenia i jak ruszy kompresor odłaczasz uzwojenie pomocnicze.. mam podlaczone tak jak bylo na shemaciecie tylko ze wywalilem zarowke i termostat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 ja w koncu zmonrowalem termometr narazie mam -20stopni bez obciazenia ale w ukladzie jest za duzo gazu, teraz czeka mnie przeprowadzka wiec jeszcze nie zaloze FC na proca ale w przyszlym tygodniu juz na 100% Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 Wszystko wporzadziu powoli buduje swego freon coolera z projektu zamieszczonego na e-dysk, ale sie martwie co by tu zrobic zeby bylo to bezpieczne tznc co z skraplajaca sie woda, jak zabezpieczyc kompa i procka przed wilgocia. :!: :!: :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 Wszystko wporzadziu powoli buduje swego freon coolera z projektu zamieszczonego na e-dysk, ale sie martwie co by tu zrobic zeby bylo to bezpieczne tznc co z skraplajaca sie woda, jak zabezpieczyc kompa i procka przed wilgocia. :!: :!: :!: zuc adresa dzie amsz ten schemat a codo zabezpieczeniato: calego socketa trzeba obsmarowac mozcno wazelina wepchac w te dziurki tak samo w srodek tego kwardatana dno na czescie wrzucic jakis kawalek dosc twardej gabki tesz w wazelinie a co do proca to polecam silikon wszystkie elementy na spodzi i w Twoim przypadku na powierzchi upaplac w silikonie w razie potrzeby zejdzie a wody nie ma ewentualnie spod plyty tesg polecam silikonem (przezroczystym ) obsmarowac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 Jest na www.edysk.pl login anderian haslo anderian007 Pozdrawiam Robert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 w poniedzialek powinna do mnie przyjechac 13.6kg butla z tym freonem r22, mam nadzieje ze kuki szybko ten filtr + kapilarke skombinuje ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 Nooooo... to ladnie :) Zaczyna sie zimna wojna ;) pomiedzy Berkutem i reszta swiata ;) ;) ;) GL 4 @ll Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 niedlugo to to bedzie wojna ja Vs Kuki Vs Raf o palme pierszenstwa, pewno jeszcze Arnie, dioda i grzybu dojdzie :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...