Zenfist Opublikowano 22 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2005 freon to nazwa bardzo ogólna, co2 też jest freonem, ba nawet h2o jest fronem, a raczej woda ani co2 nie robi dziury ozonowej, hmm ?? 1561294[/snapback] co???? :blink: Freon jest nazwą handlową grupy związków chloru i fluoru z węglowodorami używanych w chłodziarkach. Słowo Freon ®; jest zarejestrowanym znakiem handlowym należącym do koncernu DuPont . Freony uznano powszechnie w latach 90-tych XX wieku za szkodliwe dla środowiska. Obwiniano je o niszczenie warstwy ozonowej. Freony przed tym okresem były szeroko stosowane jako ciecz robocza w chłodziarkach, wypełniacze dla aerozoli oraz do produkcji spienionych polimerów. W latach 90-tych pojawiły się badania sugerujące, że emisja freonów do atmosfery powoduje niszczenie warstwy ozonowej. Obserwacje zmniejszonego poziomu ozonu nie budziły dyskusji. Wątpliwości skupiły się na powiązaniu freonów z tym zjawiskiem. Niektórzy naukowcy twierdzili, że niszczenie ozonu mogą powodować zmiany zachodzące w klimacie Ziemi. Jednocześnie koncerny chemiczne posiadające monopol na produkcję freonów, utraciły go, bo ich patenty straciły na ważność w skutek upływu czasu. Naukowcy opracowali nowe ciecze chłodnicze mogące zastąpić freony. Nowe związki chemiczne znowu obejmowały patenty. W światowej opinii pojawiły się komentarze sugerujące powiązania naukowców oskarżających freony z koncernami chemicznymi usiłującymi sprzedać swoje nowe produkty. Mimo pewnych wątpliwości większość krajów przystąpiła do Konwencji Wiedeńskiej oraz Protokołu Montrealskiego. Największe gospodarki świata zgodziły się na zamrożenie produkcji freonów na poziomie z roku 1986. Obecne badania prowadzą do coraz śmielszych opinii na temat freonów. Nie dość, że freony niszczą ozon to jeszcze są bardzo trwałe i będą obecne w atmosferze przez wiele dziesiątków lat. Wynalazcą freonu był Thomas Midgley. Najpopularniejszym freonem stał się R-12 czyli dichlorodifluorometan. Jego wzór sumaryczny to CCl2F2. Freony są nietoksyczne i niepalne. W temperaturze pokojowej i ciśnieniu atmosferycznym mają postać gazu. W instalacjach chłodniczych freony występują pod postacią sprężonej cieczy. Jeżeli nastąpi przebicie przewodów, freony jako bardzo lekkie uciekają natychmiast wentylacją do atmosfery nie powodując ani zalania ani zanieczyszczenie budynku. Obecnie głównym następcą freonu 12 jako cieczy chłodniczej jest Suva 134a ® inaczej nazywana R134 lub R-134a. Podczas kiedy freony to związki fluoru, chloru i węgla, Suva jest fluorowanym węglowodorem zawierającym niepodstawione atomy wodoru. Jej wzór sumaryczny to CH2FCF3. Nazwa chemiczna to 1,1,1,2-tetrafluoroetan. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 22 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2005 Ciekawe info, jakie źródło? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 22 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2005 Ciekawe info, jakie źródło? 1561942[/snapback] wikipedia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 (edytowane) Tonic Napisano Lip 20 2005, 20:26 To Ty jesteś tym Michałem z GG? TAK :) zakupiłem juz palnik na mapp za niedługo dostane przypływ gotówki to wezme parownik od Ravena jeszcze tylko polutowac całość i budowa bedzie prawie skonczona tylko zostaje mi jeszcze kwestia gazu wie ktos gdzie w Krakowie mozna dostac 0,5kg-1kg gazu R22 aha i ile kosztuje 1 kg i ile kosztuje kaucja za butle Edytowane 23 Lipca 2005 przez Maniakalny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 definicja podana przez zenfista jest prawdziwa lecz obecnie freon to potoczna nazwa czynnika chlodniczego, w chlodnictwie tez sie uzywa propanu r290 czy butanu r600 a przeciez nie ma w nich fluoru ani chloru. takze jak sie uprzesz to mozesz powiedziec ze wdychasz freon pijesz go i masz go tez w zapalniczce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 juz dowiedzialem sie kg r22 kosztuje 30zł lecz trzeba kupic niestety całą butle :cry: mam jeszcze takie pytanko odnosnie izolacji "pleców płyty głownej" do jakiej temp trzeba ogrzac plyte zeby nic nie skraplało sie taki grzejnik zastosowano chyba w Prometeii. Przegladając allegro natknąłem sie na to grzejnik czy nadawałoby się to trzeba by było jedynie moc ograniczyc puszczając na 5V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quarantino Opublikowano 30 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2005 grzejnik ciekawa sprawa :) ale nie lepiej zwykły kawałek izolacji? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 1 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2005 jako ze jakis miesiac temu twierdzilem ze mnie nie stac na wlasne fc, chcial bym przedstawic fotki ze jednak uklad jest w budowie :D:D 2x2m otuliny na ssaca, rurki 6,8 i 10mm, 2 laski brazu z 5% srebra oraz 2,5m !! gietkiej ssacej :D no i taki skromny skraplacz, na dniach wybiore sobie do tego jakis maly kompresorek, najprawdopodobniej danfoss sc12 na. wszystko bedzie zaladowane r22, parownik od revena. jesli wszystko pojdzie zgodnie z planem to uklad bedzie gotowy na weekend Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 No to czekamy z niecierpliwością Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Witajcie Dokanczam fotorelacji z przerobki FC na Grafike :D Gotowy zaizolowany agregat . Podczas 3DMarka 2001 na Vmodowanym GF4Ti4200 ... :) . Przed przebudowa temp. oscylowala w okolicach -13-15*C podczas takich testow :-P .. pozdro piotres Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Ciekaw jestem, jaka temp. rdzenia została osiągnięta :) Jakaś minimalna poprawa OC po zmodowaniu agregatu ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Jakaś minimalna poprawa OC po zmodowaniu agregatu ? 1579121[/snapback] Wiesz nawet nie sprawdzalem dokadnie ...zapuscilem tak jak wczesniej rdzen na 370 Mhz tylko po to by sprawdzic temperature :D ... Teraz jestem w trakcjie modowania FC na CPU ....wyniki unloaded sa niezle jak dla mnie B) ....do konca tygodnia sprawdze agregat pod obciazeniem :razz: pozdro piotres Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 (edytowane) Witam Chcialem zaprezentowac przebudowe agregatu na CPU ...stage 2 :-P . Tak to wygldalo jeszcze kilka dni temu. Agregat powstal w lutym 2005r. Parownik z kapy na rure Cu 28mm, dluga ssaca 6mm - te pierwotne elementy ulegly zmianie ...na lepsze :D .Ale nie tylko te ... :wink: Elementy skladowe nowego parownika . Zespawany parownik na wymiary 40x40x15mm . Nowa ssaca sklada sie z rurki miekkiej Cu 8mm OD oraz kawalka elastycznego weza nierdzewnego . Kapilara zostala skrocona o 15 cm w stosunku do wersji stage 1 (obecnie ok. 250 cm). Desuperheater z rurki 6mm dlugosci 270 cm . Nowa ssaca przyspawana . B) Nowa otulina . Tu narazie tylko pierwsza warstwa . Parownik z wezem elastycznym tuz przed spawaniem go z "reszta" ssacej . Po napelnieniu ukladu gazem :) Upsss ...koniec termometru .. :oops: :D :razz: B) Po montazu na plyte glowna wraz z prowizoryczna izolacja ...na ssacej tez jeszcze bedzie to calkiem inaczej zrobione . Temp. parownika podczas pracy z "malym" obciazeniem . A tu z maxymalnym obciazniem jakie moglem dac ...1700+@2853 Mhz/2.00 V . Narazie to na tyle. Uklad jeszcze nie jest finalnie skonczony ...zostalo wykonanie porzadnej izolacji na ssacej . Zrobie to za kilka dni i dam zdjecia finalne . Planuje tez kupno nowego duzooo dokladniejszego termometru (do obecnego sa podejrzenia ze oszukuje "w gore" o jakies 3*C :blink: ) z zakresem pomiarowym do -200*C . Aha ...uklad jest na sprzedaz :D B) . Info na PW. pozdrawiam Piotres Edytowane 5 Sierpnia 2005 przez piotres Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 OK skonczylem przebudowe ... Izolacja na ssacej ma w tym miejscu 22 mm grubosci :D Znowu end of thermo :gitarzysta: :D To by bylo na tyle . pozdro 4 all piotres Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w1wlodek Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Aha ...uklad jest na sprzedaz :D B) 1581821[/snapback] na ile sobie go wyceniasz? :unsure: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mefisto777 Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 na ile sobie go wyceniasz? :unsure: 1584709[/snapback] Przeczytaj Info na private mesage bo to by była reklama :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 napisz na forum publicznym Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2005 OK CHY 502 przybyl do mnie :P : I pokazal cala prawde o agregacie na CPU : Unloaded ... :D Druga temp. na wyswietlaczu (2 sonda) to temp. otoczenia ... pozdro 4 all piotres Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=148985 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiektoja Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 A mam pytanie jak by dodać do tego ogniwo petrela to by cos do dalo ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 nie wiem stasiu co to ogniwo petrela ale jesli chodzilo ci o ogniwo peltiera to ta kwestia byla juz poruszana :P ot nis nie da Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matdys Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 a ja mysle ze da Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 to zle myslisz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Piotres ile uzyłeś kapialry do swojego FC ( długość i srednica wew) oczywiście na R290 :) P.s Jak mozna zmierzyć srednice wew. kapilary.? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 co do mierzenia kapilary sa odpowiednie wzorce np firmy refco, nam pozostaje jedynie znalesc cos co idealnie w nia wchodzi jakas igle etc i zmierzyc jej srednice suwmiarka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Ja dalem ok. 250 cm 0.7 mm . pozdro piotres Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Czy mozecie dokladnie wyjasnij jak wyglada sprawa ze stosowanymi gazami , jakos uzlozyc je wg "mocy" . Ktore stosowac ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 29 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2005 Ok dzieki piotres za odpoweidz ja w układzie tez mam podobna długośc jedynie nie znam jej Fi a była do Freonu R12. Układ złożyłem na Asperze A1055B na R12. 1/10 Hp Chodzi na mieszaninie typu Ronson I tempy narazie jesli tylko mi nie kłamie czujnik a raczej mocno kłamie to mam okolo -25C w idle (układ jest ze szczatkowym skraplaczem i kompresor jest troche słaby. Wpakowałem ciekawy gaz czyli spreżone powietrze i temperatura spadła mi do -30 lub i więcej. Zobaczymy co da zamrażacz tej samej firmy :D (-67C) Narazie kompresor ma przewalone.. i tak wpakuje Aspere A1085A 1/8 Hp Teraz tak : poszukuje projektu parownika który bedzie pasował na Socket A bez otwórów w mobo.... narazie mam kiche nie płyte. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Kupilem kilka nowych narzedzi ...stacje manometrow, pipe bendery, kielicharke oraz obcianak .. B) Fajnie sie tym pracuje :-P :banana: pozdro piotres Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 ile $ ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...