baltazaar Opublikowano 6 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2003 chcial bym to kiedys zobaczyc na wlasne oczy, naprawde ... :) i gratuluje zawzietosci w walce z materia, i zycze -100*C - tak co bys sie zdziwil in + ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 7 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2003 Hurra :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vein Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 berkrut - ty masz jakies kompleksy, prawda ??? ale podziwiam ciebie za zacietość... aha i zmien sobie adres w "podpisie" bo ta strona nie dziala. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 berkrut - ty masz jakies kompleksy, prawda ??? ale podziwiam ciebie za zacietość... aha i zmien sobie adres w "podpisie" bo ta strona nie dziala.On nie ma kompleksow ma tylko spaczony umysl tak jak wiekszoc na tym forum. No moze ta wiekszosc nie ma az tak spaczonego ale ma ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 Nie mam spaczonego umyslu O_o Ani nie mam komplexow o_O Po prostu to moje hobby ^^ Jestem tylko lekko chory, a to jest cecha leworecznych :F Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 Berkut kiedy skonczysz to chlodzonko i zaszniesz testy na procu ?? hie hie hie :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 jutro jade po rury miedziana na wymiennik ciepla oraz w godzinach nudy w szkole bede projektowal parownik wypasiony, wiem juz ze bedzie ala mk4 morphlinga... tylko po wiekszychmodach :0 bede uzywal takze nie zmodyfikowanego wtryskiwywacza najprawdopodobniej, gdzies musialem sie "z lekka" pomylic w obliczeniach ^^ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 juz 1/3 wymiennika ciepla zrobilem... ku-rew-sko ciezko sie lutuje kilku kilogramowy odrazu stygnacy blok z rur miedzianych :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saygon Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 ile waży i ile zajmuje całość?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killah Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 berkut może masz jakis znajomyh z palnikami gdyby t grzać na powiedzmy 4 palniki nie stygło by tak... użyczył bym swojego ale mam do wawy 200km. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 a nie lepiej walnac to na kuchenke elektryczna mi zastawilem ostatnio parownik na palniku i qmpel przez przypadek go wlaczyl i niestety wszystko sie rozlutowalo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 9 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2003 co prawda to OT ale dzis przerobilem FC na klime do pokoju jutro calodniowe testy i mam nadzieje ze troche obnizy temp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 Wlasnie skonczylem czyscic wymiennik ciepla... zlozony jest z 12m rury 5mm (3mm srednicy wew) i 12m rury 8mm, zawieniety w spirale o srednicy ok. 30cm... dzisiaj najprawdopodobniej zaczne robic kaskade na R22/R22 (do testow z obciazeniem, musze skalibrowac I stopien kaskady no i jeszcze go zlozyc ^^) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 ....hm......mi sie widzi ze te 30*C na dworze to jush niedlugo odejdznie w zapomnienie, Berkut zlozy FC i wyciagam sanki.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aster Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 RaF twoje rachunki za prad wzrosna 3 razy :D, powaznie mowie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 RaF twoje rachunki za prad wzrosna 3 razy :D, powaznie mowieno coz za klime w pokoju trzeba płacic :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 Ok, wpadl do mnie kolega z cyfraczkiem = new zdjatka ^^ Wymienik ciepla do kaskady. Jest zrobiony jak wczesniej mowilem z 12m dlugosci rur 5mm i 8mm, zlutowany lutemi pasta... Na zdjeciu jest juz bardzo schludny bo wczesniej przed umyciem myjka cisnieniowa byl bryla czarnej spalonej pasty lutowniczej i innych syfow... nie bede go dalej czyscil bo nie musze, i tak to bedzie ukryte pod 10-15cm izolacja z pianki poliuretanowej... Tutaj mamy gorna czesc NIEUDANEJ izolacji na nieudanym parowniku, owszem wydajnosc byla spoko na nim ale jest bardzo ciezki do zamocowania a izolacja ktora jednoczesnie sluzy do montowania nie spisala sie w mocowaniu, w nowszej wersji parownika wszystko bedzie inaczje zrobione... http://ocm.pl/fotkifc/P1010197.JPG' alt='P1010197.JPG'> Tak chwilowo wyglada calosc, moje stanowisko pracy i fc ^^ Kolekcja wentylatorow sunona + moje schludne biureczko ^^ Tak wygladalem po skonczeniu tego wymiennika O_o Proponuje zlookac koszulke moja, jej napis ^^ Jest to oryginalna koszulka z amerykanskiej bazy w rammstein czy jak to sie pisze (moj ojciec tam robil jakas analize w ramach nato czy jakies inne takie sprawy), moto z niej to: CAN DO, WILL DO, HAVE DONE :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen: skapnelem sie ze mam na sobie te koszulke dopiero jak zlookalem na zdjecie ^^ Tera lece spac, jutro musze miec sile by ladnie namalowac schemat bloku dla sinus'a, parownika do konca oraz by zrobic I stopien kaskady Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 ladnie ladnie zagrzebisty masz skraplacz jakby z klimy LG 2400W ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_marko Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 No wreszcie doczekaliśmy się zdjęć .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 1 ciekawe dla ciebie Radek, lookaj jak wyglada izolacja od spodu...: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 Berkut a jak wyglada zapinka do tego boku (uchwyt na socket) lub nazwe to zapieciem, jak to u ciebie ma wygladac.... :wink: a tak pozatym niezla ta robota troszki to duze ale to ty jestes "Bogiem swojej lodowki" , swoje koncze (tzn ciagle mam jakies problemy ale jakos idzie) kurcze mam dylematy co do izolacji bloku i zaczepow na blok... ale jestem bardzo ciekawy jak to ty wykombinowales... :?: :?: :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 berkut -> A cóż to u ciebie na ścianie wisi? "Refridgerant Data Summary"? Cóż to za dane? :D ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 Wszystko co chcialbys wiedziec o freonach ^^ Dioda- to jest wlasnie dlaczego nieuzywam tego fc, mianowicie to byloby mocowane na 4 sroby przez otworki socket a ale nakretki zle sie spalowaly i bye bye.. Zreszta i tak teraz te kaskade robie wiec mi to rybka... Nowy parownik tam jest, wszystko na nowo zrobione.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_marko Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 No to stało się .. układ napełniony, trzeba tylko sprawdzić, czy gaz nie ucieka ... Na razie zalane R12 ... i to w niewielkiej ilość. Problem tylko w tym, że ominęło mnie najlepsze - nie byłem obecny przy napełnianiu układu ... Jak zajechałem do warsztatu to na parwoniku był już szron i lód (brat włożył go do miski z wodą). W domu załączyłem układ na około 30min ... max temp to -13.6 .. nie za bardzo biorąc pod uwagę, że ciśnienie na manometrze wskazywało, że powinno być około -20 ... :( Test odbył się na zaworze AZR odkręconym na max ... dziś zobaczę co się będzie działo jak skręcę go prawie na max ... Od brata dostałem też zestaw typu "mały majsterkowicz" - butla + pompka próżniowa ... Będę miał się czym bawić ... Tak wyglądał zestaw testowy: Po około 30 minutowym teście .... Coś mam pewnie zje..popsute, bo jak pisałem wskazanie manometru sugeruje temp około -20 Ciśnienie na na stronie wyjścia z kompresora: Przebieg testu ... na razie w formie tabeli. UWAGA - ŁADUJE SIĘ DŁUGO, BO NIA MA MNINIATUREK - zdjęcia 1024x768 Tyle na razie .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_marko Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zapowiada się ostra jazda... Po dopełnieniu układu i wykalibrowaniu uzyskałem na freonie R12 temperaturę -34.5C - bez jakiejkolwiek izolacji !!!! Napiszę od początku co i jak było .... Start systemu - ciśnienie wyjściowe 6bar, strona ssąca - około 0,2bar. Temperatura około -5C ... no to kiepsko ... Zakręcam dyszę AZR'a ... podciśnienie rośnie temp do -6.6C. Pomyślałem, że coś tu kurna nie gra ... pewnie za mało freonu, bo wczoraj wycisnąłem -13.4. Miałem malutki zapas .. więc podłączyłem butlę na gorąco .... i dobiłem fronu. Temperatura momentalnie na -26C. Potem już tylko odkręcanie dyszy i dobijanie resztek freonu aż do temp -34.5 ... W dokumentacji fotograficznej mam tylko -32 .. bo baterii w aparacie nie doładowałem :( Niestety temp z czasem zaczęła rosnąć ... zeszło najpierw do -32.6 potem ustabilizowało się na -31.6 - myślę, że po prostu freon zaczął uciekać. Co ważne ... wiem już kiedy parownik jest zalany a kiedy nie.... Jak dobiłem freonu na otwartym zaworze to cały przewód ssący aż do kompresora pokrył się szronem... Jak zacząłem zakręcać zawór, to mróz zaczął się cofać ... na koniec przy min temp szron kończył się dosłownie tuż za parownikiem. A tu fotki (-32.9): A tu pozostałe z testu nr 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 Niezle , niezle tylko pogratulowac, jak masz zamiar to wsadzic do kompa ??? troszki to duze, Berkut czy moge zewnetrzna komore (izolacje) wykonac nie z aluminium tylko z grubej pleksi....???? (wiem ze glupie pytanie ale wazne) bo nie moge dostac 5 mm aluminium.... :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 13 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2003 Mozna i z drewna... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_marko Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 Sprawdzałem szczelność układu ... i nic nie wykryłem ... mydliny się nie sprawdziły, jednak dowiedziałem się czegoś. Odłączyłem parownik od układu - zgodnie z procedurą - przy włączonym kompresorze zakręciłem zawór wylotowy a jak podciśnienie weszło na -0.8bar zakręciłem zawór ssący. Ciśnienie na stronie wyjściowej było mniej więcej na poziomie 6bar. Dziś rano zerknąłem - nic się nie zmieniło - więc na 100% układ jest OK, przyczyna leży albo w wężach albo w parowniku. Na razie będę robił mocowanie parownika - załatwiłem sobie uszkodzonego abita kt7 i ukruszonego Duronka ... Może do przyszłego tygodnia coś wymęczę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus Opublikowano 14 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2003 chlopaki miałbym jedną pośbę. jak juz wklejacie takie duze zdjęcia i rozwalacie strone na szerokość, to przynajmniej nie piszcie tekstu w jednym ciągu, ale dawajcie entery, zeby skrócić linijki. bo nie da sie tego czytać (a jest o czym :-) ). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 mam takie glupie pytanie czy nie dalo by sie tego zrobic z lodowki? albo moze czy da sie zrobic z lodowki klimatyzator? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...