Skocz do zawartości
berkut

!! Chłodzenie freonem !!

Rekomendowane odpowiedzi

filtr nie umiera od oleju :o

A olej wynika z tego ze jest za szeroka rurka ssaca i olej nie jest zasysany do kompresora, uzyj mniejszej srenidcy rurke, 7-8mm wew.

Moj wymiennik jest zrobiny z 6m rurki 12mm i 6mm, rurka 12mm jest i tak bardzo gruba jak na kompresory tak mocne jak ja uzywam (10k btu tecumesh w I stopniu i ten Sanyo w II) ale uzylem jej ze wzgledu na ostroznosc... pozatym I stopien jest tak zbudowany ze olej nie moze sie nigdzie odkladac, po porostu jest staly spadek a rurka ssaca jest juz pionowo do dolu... ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie wynalazlem i upewnilem sie z 1 rzecz, dopadlem bardzo dobry klej do ukladow itd.

Jest to klej z tego co wiem poliuretanowy, "Bison Montage KIT" (zapewnie nie jest najbardziej markowy; sa lepsze), kosztuje nie pamietam ile ale dosc sporo.

I co w nim pieknego- chyba jest poliuretanowy: lepi sie do kazdej powierzchni (metal, akryl, pcv, plexiglas, szklo, poxipol- do tych powierzchni lepi sie fantastycznie o czym sie przekanalem osobiscie uzywajac go 8 dni juz), schnie niestety bardzo dlugo (kilka dni gruba warstwa) ale jak juz chwyci to jest niezniszczalny. Jest lekko elastyczny przez co zupelnie niewrazliwy na drgania (a sa dosc spore w tym ukladzie), jak gne rurki to takze nie robi to na nim zadnego wrazenia.

Niestety- schnie dlugo i smierdzi nieziemsko, ponadto bardzo szybko tworzy sie na nim jakas warstwa przyschineta ktora nie za chetnie chwyta.

Zaraz wrzuce zdjecia z tego jak nakladam go na fragment rurki ssacej na kompresorze (korozja ktora chcialem zabezpieczyc)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, skoro I stopien nie cieknie (odpukac w niemalowane) to moge ga zaizolowac i rozpoczac prace wykonczeniowe...

Dołączona grafika

Zaczelem od zabezpieczenia rurki ssacej kompresora, byla lekko skorodowana wiec postanowilem pokryc ja klejem poliuretanowym zeby nie mogla dalej korodowac.

Po tym jak juz zabezpieczylem to i klej wesechl lekko zroblem izolacje na akumulatorze przy kompresorze:

Dołączona grafika

Jest zrobiona z tasmy izolacyjnej (termoizolacyjnej) 3mm grubosci i jest jej kilka warstw tak ze efektywnie jest jej z ok. 6- 25mm (zalezy od miejsca).

Potem robilem (i robie) izolacje na wymienniku ciepla:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej mozecie mi podesłac przekrój budowy parownika??

EJ zaslepka na rurke miedziana przylutowana do cold plate; czy koniecznie musisz to zobaczyc na rysunku??

i czy mozna jakby co go z robić z radiatora obudowanego jakoimś metalem??

jakbys mial miedziany radiator z "bolcami" to czemu nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polutowalem juz prawie wszystko, zostal mi tylko zawor, jak dobrze pojdzie (czyt. szczelnie ;) ) to w poniedzialek sprobuje

odpalic uklad na propanie lub butanie w ostatecznosci.

Musze jeszcze znalesc jakas plyte i procka spalonego, bo nie mam jak dopasowac mocowania itd. (jak ktos ma to chetnie kupie).

Co do skraplacza to nie udalo mi sie zrobic tak jak chcialem. Zrobienie go ze sztywnych rurek miedzianych polaczonych kolankami

(rurka od kompresora w srodku nich) kosztowalo by mnie ok 40zl wiec zrezygnowalem. Na razie zanim cos porzadniejszego

nie znajde to mam rurki wsadzone do palastikowego pojemnika z woda :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja wciaz mysle gdzie umiescic kompresor II stopnia i chyba znalazlem miejsce lepsze niz oryginalnie zakladalem... Coprawda wychodzi na to ze 1 czesc ukladu jest strasznie obciazona ale co mi tam :|

boje sie tylko tego zeby kompresory nie rezonowaly miedzy soba.. :|

ale z 2 strony uklad bedzie lepiej zrobiony i bedzie efektywniej miejsce wykorzystane :| wiec nie wiem co zrobic, musze poeksperymentowac jeszcze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ginger

Hehe, roznica jest taka ze tamten waz to wlasnie specjalistyczny o ktorym ci mowilem, jest zrobiony z teflonu, powloka to stal nierdzewna, polaczenie kielichowe specjalne i mocowanie takze ;]

Takie jak od kibla sie nie bardzo nadaja...

tomekaa - matka na ciebie takze wola "ej tomek, podaj mi ej te ej jajka" ? maucz sie budowac zdania i zwrotow grzecznosciowych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...