Skocz do zawartości
berkut

!! Chłodzenie freonem !!

Rekomendowane odpowiedzi

Mała poprawka, uzylem izobutanu a nie propan-butanu. Izobutan ma temperature wrzenia ok -12 wiec moje -25 nie bylo zlym wyczynem :lol:. Skonczylem juz zapinke i izolacje wiec jak tylko znajde cos czym moglbym napelnic uklad to sprobuje to cos na proca zalozyc. Co do rurek wychodzacych z kompresora to tez mialem tak ze jedna miala mniejsza srednice, wystarczy znalesc kawalek rurki ktory pasuje na nia i juz po problemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie kupilem sobie palnik na ktory wydalem 100zl.

Pierwsza rzecza ktora chcialem zrobic bylo wylutowanie starych rurek z kompresora no i tak sie zastanwaiam czy jak bede wylutowywal te rurki to czy jak kompresor sie za bardzo nagzeje to czy nie stanie sie z nim cos ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie kupilem sobie palnik na ktory wydalem 100zl.

Pierwsza rzecza ktora chcialem zrobic bylo wylutowanie starych rurek z kompresora no i tak sie zastanwaiam czy jak bede wylutowywal te rurki to czy jak kompresor sie za bardzo nagzeje to czy nie stanie sie z nim cos ??

Po pierwsze jesli by tak bylo to by nie dalo sie serwisowac ukladu, Po drugie zanim by cos sie stalo musialbys nagrzac caly kompresor, a tu punktowo nagrzewasz tylko wyprowdzenie - spaw mosiezny lub ze srebra (lut twardy) i kombinerkami ruchem obrotowym wyciagasz rurke i po problemie, dolaczam sie do stwierdzenia RAf'a jesli to jest lut twardy to tym palnikiem nie wylotujesz tego.

Berkut jestm maly problem skonczylem skladac uklad, wspawany parownik i jest problem typu takiego: dziadek posiada stacje do napelniania z zaworem ktory sie naklada bezposrednio na rurke miedziana (z zaciskiem) a ja zwor posiadm typu shreder tzn. z wentylkiem - jest jakas przelotka na to !!!! bo nie chce kupowac nowego przewodu do napelniania. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj byłem w Słomczynie na giełdzie i dowiedziałem się jakiej mocy tam maja kompresory i mało nie zemdlałem. Kompresory te, to potwory o mocy 3.7kW. :D

Niestety ale nie udało mi sie dowiedzieć jaki przepływ zapewniają ale można tym kompa chłodzić i jeszcze całe mieszkanko ;)

Kompresory chodzą na R22 więc to raczej dobrze a cena takiego monstrum to 800zł.

Pewnie dało by się wynegocjować coś koło 700zł. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj byłem w Słomczynie na giełdzie i dowiedziałem się jakiej mocy tam maja kompresory i mało nie zemdlałem. Kompresory te, to potwory o mocy 3.7kW. :D

Niestety ale nie udało mi sie dowiedzieć jaki przepływ zapewniają ale można tym kompa chłodzić i jeszcze całe mieszkanko ;)

Kompresory chodzą na R22 więc to raczej dobrze a cena takiego monstrum to 800zł.

Pewnie dało by się wynegocjować coś koło 700zł. ;)

O [ciach!] 8O 3,7kW :D czemu ja kasy nie mam :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powtorze sie jeszcze raz !!! wiem ze to jest bzdet ale, jest maly problem skonczylem skladac uklad, wspawany parownik i jest problem typu takiego: dziadek posiada stacje do napelniania z zaworem ktory sie naklada bezposrednio na rurke miedziana (z zaciskiem) a ja zwor posiadm typu shreder tzn. z wentylkiem - jest jakas przelotka na to !!!! bo nie chce kupowac nowego przewodu do napelniania. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haha ;]

Dołączona grafika

I stopien kaskady- ten kompresor w klimatach 3kw, musi odprowadzic "jedynie" ~800-900W przy temp. ponizej -25C... licze na to ze mu sie uda ;] Byl w klimce 2.7kw ale byl zdlawiony poniewaz normlanie uzywa 12mm rury ssacej a byla jedynie 10mm, caly moj wymiennik jest 12mm rura ;]

Dołączona grafika

Kompresor od 2 stopnia kaskady, ten jest 2.7kw napewno... :mrgreen: W praktyce musi z obciazeniem 300W + ok. 50W straty utrzymac cisnienie atmosferyczne po stronie ssacej II stopnia. To byloby ok. -88C odparowanie na etanie :mrgreen:

Dioda- wrazieczego kupisz taki wezyk, przeciez fortuny nie kosztuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

feluke to moze tamte mialy silniki 3,7kW ?? bo 3fazowy to by sie zgadzalo

Więc dobrze mi się wydawało że kompresory Berkuta mają ~800W.

Te na giełdzie miały 3,7kW w silniku ale za to wielkie to i ciężkie jak cholera ;)

Jak je przenosili to 2 chłopa musiało się wysilić żeby to podnieść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj skonczylem izolowac wyeminnik ciepla i wyglada calkiem fajnie, zdjecia wrzuce jutro jak juz bede przytomniejszy, nie mam sily dzisiaj juz robic zdjec

czkeam teraz na odolejasz od Shiz'a, info od Popixs'a o podstawach do moich parownikow i we wtorek oddaje moj 2m waz elastyczny do pociecia na 4 czesci i nowe koncowki (2 uzyje w kaskadzie , 1 w malym fc ala prometeia a ostatni to nie wiem do czego, moze dopadne jakis fajny kompresor to byl zrobil agregat kumplowi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja dzis wpadlem na pomysl jak roztloczyc rurke miedziana (5mm wew na 6mm wew):D proste bierzemy gwozdzik (6mm sred) ruker czyms przytrzymujemy(mocno!) wsadzamy gwozdzik do srotka pare razy mlotkiem i gotowe ;] taki gwozdzik dostalem za darmo w sklepie z gwozdzikami ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobilem jest ok tylko kurde niemoge nagrzac koncowki wystarczajaco zeby stopic lut na zwyklej rurce topi sie elegancko a na tym kompresorze [gluteus maximus] :( kompresor se nagrzewa (moze zakrutkie sa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...