RaF Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 a umiesz lutowac (spawac) aluminium ??? najlepiej miedziana kupic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 mozna to kielichami polaczyc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 ale czy jest sens ?? lepiej poszukac miedzianej i zlotowac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 Mała poprawka, uzylem izobutanu a nie propan-butanu. Izobutan ma temperature wrzenia ok -12 wiec moje -25 nie bylo zlym wyczynem :lol:. Skonczylem juz zapinke i izolacje wiec jak tylko znajde cos czym moglbym napelnic uklad to sprobuje to cos na proca zalozyc. Co do rurek wychodzacych z kompresora to tez mialem tak ze jedna miala mniejsza srednice, wystarczy znalesc kawalek rurki ktory pasuje na nia i juz po problemie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 Berkut co z tym serwerem z Neostrady ???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 zalozylem parownik na PCU na stale i modle sie zeby nie bylo jakich malych przeciekow i nie uszedl mi ten freon albo po kilku dniach woda sie skroplila na mobo; temp parownika na cpu wynosi -22*C bez info jaska, brqt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 eee niestety musialem zdiac poniewaz po dluzszym czasie zaczela sie skraplac woda; niestetyizolacaj ktora mam jest nie wystarczajaca Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 wlasnie kupilem sobie palnik na ktory wydalem 100zl. Pierwsza rzecza ktora chcialem zrobic bylo wylutowanie starych rurek z kompresora no i tak sie zastanwaiam czy jak bede wylutowywal te rurki to czy jak kompresor sie za bardzo nagzeje to czy nie stanie sie z nim cos ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 dla mnie raz implodowal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 nie bowinno ale jak masz twarde luty to zapomnij takim palnikiem za 100zl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 wlasnie kupilem sobie palnik na ktory wydalem 100zl. Pierwsza rzecza ktora chcialem zrobic bylo wylutowanie starych rurek z kompresora no i tak sie zastanwaiam czy jak bede wylutowywal te rurki to czy jak kompresor sie za bardzo nagzeje to czy nie stanie sie z nim cos ?? Po pierwsze jesli by tak bylo to by nie dalo sie serwisowac ukladu, Po drugie zanim by cos sie stalo musialbys nagrzac caly kompresor, a tu punktowo nagrzewasz tylko wyprowdzenie - spaw mosiezny lub ze srebra (lut twardy) i kombinerkami ruchem obrotowym wyciagasz rurke i po problemie, dolaczam sie do stwierdzenia RAf'a jesli to jest lut twardy to tym palnikiem nie wylotujesz tego. Berkut jestm maly problem skonczylem skladac uklad, wspawany parownik i jest problem typu takiego: dziadek posiada stacje do napelniania z zaworem ktory sie naklada bezposrednio na rurke miedziana (z zaciskiem) a ja zwor posiadm typu shreder tzn. z wentylkiem - jest jakas przelotka na to !!!! bo nie chce kupowac nowego przewodu do napelniania. :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Dzisiaj byłem w Słomczynie na giełdzie i dowiedziałem się jakiej mocy tam maja kompresory i mało nie zemdlałem. Kompresory te, to potwory o mocy 3.7kW. :D Niestety ale nie udało mi sie dowiedzieć jaki przepływ zapewniają ale można tym kompa chłodzić i jeszcze całe mieszkanko ;) Kompresory chodzą na R22 więc to raczej dobrze a cena takiego monstrum to 800zł. Pewnie dało by się wynegocjować coś koło 700zł. ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Dzisiaj byłem w Słomczynie na giełdzie i dowiedziałem się jakiej mocy tam maja kompresory i mało nie zemdlałem. Kompresory te, to potwory o mocy 3.7kW. :D Niestety ale nie udało mi sie dowiedzieć jaki przepływ zapewniają ale można tym kompa chłodzić i jeszcze całe mieszkanko ;) Kompresory chodzą na R22 więc to raczej dobrze a cena takiego monstrum to 800zł. Pewnie dało by się wynegocjować coś koło 700zł. ;) O [ciach!] 8O 3,7kW :D czemu ja kasy nie mam :x Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 moj najmoacniejszy ma ponad 3, drogi ma 2.7.. le to jest przy 0C a my pracujemy przy -40C ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Powtorze sie jeszcze raz !!! wiem ze to jest bzdet ale, jest maly problem skonczylem skladac uklad, wspawany parownik i jest problem typu takiego: dziadek posiada stacje do napelniania z zaworem ktory sie naklada bezposrednio na rurke miedziana (z zaciskiem) a ja zwor posiadm typu shreder tzn. z wentylkiem - jest jakas przelotka na to !!!! bo nie chce kupowac nowego przewodu do napelniania. :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 sa przelotki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Gdzie dostane ??? W Berlingu (jak tak to gdzie u nich szukac na stronie???). Wtorek środa sie postaram to jakos uruchomic, kupie ta przelotke od kogos !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 moj najmoacniejszy ma ponad 3, drogi ma 2.7.. le to jest przy 0C a my pracujemy przy -40C ;]Pewnie nie wykozystujesz tego do FC ze względu na te 3kW ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Haha ;] I stopien kaskady- ten kompresor w klimatach 3kw, musi odprowadzic "jedynie" ~800-900W przy temp. ponizej -25C... licze na to ze mu sie uda ;] Byl w klimce 2.7kw ale byl zdlawiony poniewaz normlanie uzywa 12mm rury ssacej a byla jedynie 10mm, caly moj wymiennik jest 12mm rura ;] Kompresor od 2 stopnia kaskady, ten jest 2.7kw napewno... :mrgreen: W praktyce musi z obciazeniem 300W + ok. 50W straty utrzymac cisnienie atmosferyczne po stronie ssacej II stopnia. To byloby ok. -88C odparowanie na etanie :mrgreen: Dioda- wrazieczego kupisz taki wezyk, przeciez fortuny nie kosztuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 O ku... A ja jakoś myślałem że masz kompresor coś koło 800W. Może dlatego, że mówiłeś o tym odprowadzeniu tych 800W ;) Ilu fazowe są te kompresory? Sądze że to jest 1 fazowy a te co widziałem to są 3 fazowe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 no to ja trzymam kciuki za ten 2,7kW :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 one maja silniki 900 i 700W moc jaka moga przeniesc to 2.7 i ponad 3kw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 feluke to moze tamte mialy silniki 3,7kW ?? bo 3fazowy to by sie zgadzalo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 chyba znalazlem przyczyne tak slabego dzialania mojego ukladu-w parowniku cos lata (pewnie kawalek cyny); tak apropo to robie izolacje parownika na ksztalt pometeii i izolacji bowmana Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 feluke to moze tamte mialy silniki 3,7kW ?? bo 3fazowy to by sie zgadzaloWięc dobrze mi się wydawało że kompresory Berkuta mają ~800W. Te na giełdzie miały 3,7kW w silniku ale za to wielkie to i ciężkie jak cholera ;) Jak je przenosili to 2 chłopa musiało się wysilić żeby to podnieść. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Dzisiaj skonczylem izolowac wyeminnik ciepla i wyglada calkiem fajnie, zdjecia wrzuce jutro jak juz bede przytomniejszy, nie mam sily dzisiaj juz robic zdjec czkeam teraz na odolejasz od Shiz'a, info od Popixs'a o podstawach do moich parownikow i we wtorek oddaje moj 2m waz elastyczny do pociecia na 4 czesci i nowe koncowki (2 uzyje w kaskadzie , 1 w malym fc ala prometeia a ostatni to nie wiem do czego, moze dopadne jakis fajny kompresor to byl zrobil agregat kumplowi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 a ja dzis wpadlem na pomysl jak roztloczyc rurke miedziana (5mm wew na 6mm wew):D proste bierzemy gwozdzik (6mm sred) ruker czyms przytrzymujemy(mocno!) wsadzamy gwozdzik do srotka pare razy mlotkiem i gotowe ;] taki gwozdzik dostalem za darmo w sklepie z gwozdzikami ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 nie ulam koncowki od kompresora... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 zrobilem jest ok tylko kurde niemoge nagrzac koncowki wystarczajaco zeby stopic lut na zwyklej rurce topi sie elegancko a na tym kompresorze [gluteus maximus] :( kompresor se nagrzewa (moze zakrutkie sa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoza Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 grzej z jednej strony - tu gdzie masz lutowac, a pare cm dalej polewaj woda z weza, a jak nie masz jak to chociaz mokry recznik poloz czy cos w tym stylu - powinno pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...