Gość Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 no lol nic nie daje rady chyba zaniose to do goscia zeby jakims mosiadzem dolutowal mi z 0,5m do kazdej rorki (ale gwozdzik jest extra do roztlaczania ;] ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 bez przesady jak lutujesz zwykal cyna to powinno spox pujsc jaki masz palnik ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 arnie ja sie ci nie dziwie skoro ty lutujesz stopem miedz+fosfor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 jakis tatki wloski chyba podlanczany do butli (wezykiem) na propan-butan lutuje miedzia z fosofrem jest takie cos narurkach ten lut topi sie ekstra super trzyma a tego pieprzonego kompresora niechce sie trzymac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 arnie ja sie ci nie dziwie skoro ty lutujesz stopem miedz+fosfordlaczego bardzo ladnie idzie na rurkach topi sie jak cyna tylko mocniej potgrzac trzeba i sie trzma mocno jak bym cyfraka mial bym ci fotke pokazal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 no tak ale kompresor odbiera duzo ciepla i wiec masz za slaby palnik zeby tym przylutowac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 chyba zaniose to do tego goscia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 berkut jakies postepy ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 czekam na czesci caly czas... ale nagram moze filmik pokazujacy jak cisnienia w mojej kaskadzie zasowaja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 a moje FC stoi w koncie musze zrobic izolacje ale jakos mi sie nie chce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 pracoj ;] nawet takiemu leniowi jak mi sie chcialo skonczyc izolacje, tym bardziej tobie ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 musze dorwac uszkodzana plyte i proca twedy pomysle ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 Lol ale szczescie moi rodzice chca wymienic lodowke (YEY) :D wlasnie ja sobie odsunole zeby popatrzec co to jest napelniana jest r12 silnik w kompresorze 150W (tyle mi sie udalo odczytac)wystarczy ze wymienie parownik i zmodyfikuje skraplacz berkut pytanie mam tam jest takie dziwne ze z kompresora wychodzi troche durzo rurek najpiew wychodzi jedna idze do skraplacza w skraplaczu robi 2 kulka wraca do kompresora do czego to jest ?? (moze potem rysunek zapodam) update: odkrecilem tabloczke znamionowa (po rosyjku jest)lodowka nazywa si Minsk-15M potem jest cos o freonie to chyba znaczy ze w srodku ma byc 140gr CF2Cl2 (r12) no i na koncu ze wyprodukowano w CCCP w sierpniu 87 update2: http://republika.pl/doom_trooper/sprezarka.bmp zauwazylem ze ta dziwna rurka (czerwone) jest cieplejsza niz reszta wie ktos ci to jest?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 cos mi zmien nie dziala zapomnialem dodac sorry za *.bmp ale paint u mnie tylko tak zapisuje :( to okragle to sprezarka to kwadratopodobne to parownik a to mniejsze okragle za sktraplaczem to filtr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killah Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 ja się nie znam na kompresorach a ni troche aale tak mi przyszło do głowy ze to moze chłodzenie kompresora ? perwnei bez sensu teroia.... a może jednak :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 nie mam bladego pojecia coto 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 to lepiej narazie nie bede ruszal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 Coś ryszyło !!!!!!!!!! W koncu uruchomilem swoje FC (dzieki nowemu wezowi) jak narazie przy dziurawym spawie (ktory nagle puscil - niewiadomo skad, uklad sprawdzilem na 12h jesli chodzi o szczelnosc), pionowym skraplaczu i R12 układ uzyskał - 10 C. Jutro sie zrywam z lekcji (bo nie wytrzymam !!!) jade do dziadka i przerabiam układ, jutro powinno byc te - 30C, zmiana polozenia skraplacza oraz poprawa spawow no i wymiana fitra. Do konca nastepnego tygodnia postaram sie dokonczyc izolacje i zaczynam testy na uszkodzonym sprzecie a pozniej juz na swoim i jazda na maxa ... (w miare mozliwosci !!!) :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 hmm watpie w -30C podczas pracy na tak slabym kompresorze ale w sumie mocno to tego athlona nie masz podkreconego wiec powinno jakos chodzic napelnij uklad R22 powiedz jaka uzyles kapilare w ukladzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek Opublikowano 9 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2003 czy ktos mogl by napisac cos o filtrach ? jakie sa rodzaje,co by sie stalo jak by sie ich nie uzywalo i takie tam ten temat chyba nie byl jeszcze poruszany Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 9 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2003 krotko mowac sa takie olowkowe jak wlodowkach, duze (wielkosci kubka do kawy) jak np. ja uzywam i juz naprawde bycze z wymiennymi wkladami... generlanies afiltry do usuwania smieci z ukladu, wilgoci i kwasu, najlepiej jest kupowac z pochlanianiem kwasu i wilgoci (jak ja ;] na polaczeniach lutowanych, kielichy smierdza bo za duze ryzyko przecieku... :| a jak sie uzywa... normlanie, montujesz tak jak pokazuje strzalka na filtrze i jest good generlanie montuje je sie za skraplaczem by dzialaly takze jako akumulator cieczy ale mozna zamontowac takze i przed (ja tak bede mial w kaskadzie ale to temat na dluzsza dyskusje) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2003 no berkut napisal raczej wszystko tylko te w lodowkach maga ruznie wygladac w tej co mam kompresor nr1 tyl mniejwiece 10cm dlugi 1cm srednicy a wtej mojojej co rodzice wywalic chcieli jest jakies 5cm dlugi i 1,5-2 cm srednicy Berkut ten filtr co jest na zdieciu(XS) jak wyciek miales to byl lutowany czy na kielichy?? (nichce mi sie fotki szukac ;) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 10 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2003 Wczoraj przerobilem uklad zmiana filtra oraz zmodyfikowanie skraplacza, zmienilo calkiem uklad budowy calego chlodzenia, po naplenieniu ukladu uzyskalem temperature - 17 C, po spuszczeniu freonu (malej ilosci) zeszlo do - 21 C, dzisaj jeszcze bede kombinowac z gazem, bo jest go za duzo - omrozilo caly przewod i kawalek sprezarki. Uklad pozatym zostal wlaczony na cala noc zeby sprawdzic jego szczelnosc oraz dzialanie. Co do gazu to dziadek ma tylko R12 i R sto cos nie pamietam dokladniej. Co do R22 popytam sie ile by mnie kosztowalo troszke tego u znajomego. :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 10 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2003 muszisz kalibrowac z obciazeniem jaki mas zolej w tej sprezarce ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 10 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2003 berkut mozna to u nas kupic ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek Opublikowano 10 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2003 jaka temperature musze osiagnac na skraplaczu aby skroplic butan przy uzyciu kompreosra 120 wat ? i czy jest sens montowac uklad bez filtra ? czy wie ktos gdzie moge kupic jakis filtr ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 10 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2003 jasiek- znajdz sobie tabelke z butanem (cisnienia vs temp) z butanem raczej nie chyba ze jak mowilem - masz dobra pompe prozniowa i butan wysokiej jakosci (chlodniczy) filtr... berling, Thermo Schissen itd... Ginger - gdzies napewno mozna, a co podpatrzyles parownik T800 ? ]:-> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 10 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2003 Zapomnialem dodac- dzisiaj dowiedzialem sie gdzie moge kupic R23 (kosztuje 160zl za kilogram). Tutaj jest taki wykresik o ktorym wspominalem jaskowi ale dla R23 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 10 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2003 Ginger - gdzies napewno mozna, a co podpatrzyles parownik T800 ? ]:-> wiedzialem ze o to zapytasz :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2003 berkut mam jeszcze takie cos czy gaz techniczny(jakis propan albo cos) moze saszkodzic olejowi w sprezarce bo wlasnie wyczytalame ze zamiennikiem r12 jest r134a a on drogi jest a i jeszcze czy na tym komprsorku 150W da sie 10-15bar wysciagnac?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...