ginger78 Opublikowano 21 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2004 olej kosztuje 60zl brutto za litr, na kapilarach sie nie oszczedza bo ona cos kolo 7zl za metr a zbiornik 3zl. to jest moja ostatnia odpowiedz na pytanie, ktore bylo juz poruszane w tym topicu, jak chcesz wiedziec to przeczytaj, powiem ci ze ja przeczytalem go 3 razy zanim zaczolem cos robic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takaba Opublikowano 21 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2004 To teraz jeszcze rzuce lamerskim pytaniem: "Propan ma tem wrzenia -42C to wlasciwie teoretycznie agregat nim naladowany powiniem osiagac te -42 jednak chyba tak sie dziac nie zawsze chce. Zakladam ze zalezy to od ilosci watow jakimi szczyci sie nasz agregat, ale jak je wlasciwie interpretowac?" Jeśli bylo to gdzies w tym topicu to przepraszam i nie oczekuje wtedy odpowiedzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jelen Opublikowano 21 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2004 To teraz jeszcze rzuce lamerskim pytaniem: "Propan ma tem wrzenia -42C to wlasciwie teoretycznie agregat nim naladowany powiniem osiagac te -42 jednak chyba tak sie dziac nie zawsze chce. Zakladam ze zalezy to od ilosci watow jakimi szczyci sie nasz agregat, ale jak je wlasciwie interpretowac?" Jeśli bylo to gdzies w tym topicu to przepraszam i nie oczekuje wtedy odpowiedzi.Nie zawsze chce ale to jest spowodowane zle dobranym sprzetem ! ,np zla dlugosc i srednica kapilary , za mało lub za duzo gazu ,wszytsko to sprowadza sie do innych ciśnień. W drugą strone też to działą :D dzięki dobrze dobranym podzespołom można osiągnąć niższą temp niż temp wrzenia! ,wlasnie dzieki ciśnieniu! ,ja np. ze standartowych -41C wrzenia freonu R22 zamknołem termometr robiąc -50C :D ,a pewnie dalo by sie wiecej. Co do takiego kombinowania z lodówkami to odradzam! ,filtr to filtr musi być nowy bo sie zapełnia! ,tzn filtr to taki śmietnik w którym goromadzi sie to co nie powinno wlatywac do parownika i zatykac kaliplary ,tak więc stary filtr z lodówki pewnie jest już troche zasrany więc... ,kapliara od lodówki czaem może być zupełnie inna niż ta która będzie ci potrzebna i będzie znacznie wpływać na wydajność. Musisz niestety te czesci kupić nowe bojezeli zalezy ci na wydajnosci i sprawnosci ukladu buduj go na nowych częściach takich jakie potrzebujesz a nie jakie dostaniesz za free... Co do niebezpieczności to gazy chłodnicze jak wiadomo są mocno wybuchowe! ,np. propan butan i śilnie trujące jak freon w połączeniu z ogniem. Co do zagrożeń sprzętu to małe piwo w porównaniu do tego jak ci butla wybuchnie a wraz z nią twój pokój :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 22 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2004 ,filtr to filtr musi być nowy bo sie zapełnia! ,tzn filtr to taki śmietnik w którym goromadzi sie to co nie powinno wlatywac do parownika i zatykac kaliplary ,tak więc stary filtr z lodówki pewnie jest już troche zasrany więc... to nie jest zaden filtr tylko odwadniacz i zarazem zbiornik na freon, w nim wcale nic sie nie zatrzymuje (chyba ze jakies wieksze smieci) ale wcale nie chroni od zatkania kapilary-co nie raven ;) Co do niebezpieczności to gazy chłodnicze jak wiadomo są mocno wybuchowe! ,np. propan butan i śilnie trujące jak freon w połączeniu z ogniem. Co do zagrożeń sprzętu to małe piwo w porównaniu do tego jak ci butla wybuchnie a wraz z nią twój pokój :D co to znaczy silnie trujacy jak freon?? a czy wiesz ze powietrze (r729) tez jest freonem?? ja nie wiem co tu sie dzieje berkut zrob cos :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jelen Opublikowano 22 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2004 ,filtr to filtr musi być nowy bo sie zapełnia! ,tzn filtr to taki śmietnik w którym goromadzi sie to co nie powinno wlatywac do parownika i zatykac kaliplary ,tak więc stary filtr z lodówki pewnie jest już troche zasrany więc... to nie jest zaden filtr tylko odwadniacz i zarazem zbiornik na freon, w nim wcale nic sie nie zatrzymuje (chyba ze jakies wieksze smieci) ale wcale nie chroni od zatkania kapilary-co nie raven ;) Co do niebezpieczności to gazy chłodnicze jak wiadomo są mocno wybuchowe! ,np. propan butan i śilnie trujące jak freon w połączeniu z ogniem. Co do zagrożeń sprzętu to małe piwo w porównaniu do tego jak ci butla wybuchnie a wraz z nią twój pokój :D co to znaczy silnie trujacy jak freon?? a czy wiesz ze powietrze (r729) tez jest freonem?? ja nie wiem co tu sie dzieje berkut zrob cos :cry: co do śmieci to zatytrzymuje! filtruje niepotrzebną wilgoć i zatrzymuje kawałki niepotrzebne kawałki lutu które niefartownie wpadły do układy. Puść FC bez filtra :D (pamietam chyba RaF mial takie problemy ze swoim ukladem peirszym gdy nie zastosowal filtra) i zobatrz czy ci sie kapilara nie zatka :D. Freon jest silnie trujący (przykład R22) połączony kolego z ogniem tworzy silnie trujący gaz bojowy :D (akurat wiem to od bera ). A o zagrożeniu jakie wystepuje gdy wieksze ilosci propan-butanu (wielu z nas używało to jaki pierwszy gaz testowy) połączą sie z ogniem też mam ci mówić?? " ja nie wiem co tu sie dzieje berkut zrob cos :cry: " LOL~! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 22 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2004 odwadniacz zatrzymuje ale tylko wieksze kawalki, z opilkami sobie nie poradzi; od tego sa specjalne filtry mechaniczne dlaczego mowisz ze freon jest trujacy?? przeciez freon to nie tylko r22 (ktory owszem w polaczeniu z wysoka temperatura wydziela nie mile substancje) ale jest jeszcze masa innych freonow np: woda,powietrze,tlen itd itp ktore wcale nie sa trujace. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takaba Opublikowano 22 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2004 A na podstawie jakich przeslanek dobrac dlugosc i grubosc kapilach - bo chyba mozna inaczej niz eksperymentalnie? Ilosc gazu to pewnie za pomoca tej stacni manometrow, ale na to sie chyba nie szaprpne... Prawdopodobnie na poczatek wezme propan-butan, bo to za 4zl mozna dostac do zapalniczek, a tak to trzeba butle miec na te cale r12 czy r22. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz_pl Opublikowano 22 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2004 r12 jest juz niedozwolone !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takaba Opublikowano 22 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2004 Aha, no to sorry. A jak z tymi kapilarami? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz_pl Opublikowano 22 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2004 no wlasnie, chyba kazdy chcial by wiedziec :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2004 qrde zazdrosny jestem :) mnie zatrzymal brak kasy no bo tak mam dwa kompresory troche rurek z odzysku filterek i manometry (2x 60bar 1x (-1)-3bary i 1x 600bar) brakuje skraplacza parownika (wlasicwie to dwoch bo dziwny kompresor mam) wezykow kapilary zaworkow gazu(nastawilem sie na propan techniczny) i oleju swierzego zrobilem upgrade sprzetu i teraz spokojnie moge $$$ odkladac :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 22 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2004 Ja mam wszystko gotowe do fc szymka a brakuje tylko takiej blachostki jak spawy Do kaskady musze dokupic troche inne wynalazki takie jak np. rurka 15mm, odpowiednie kolanka i z tego zloze nowy wymiennik ciepla... mam nadzieje ze szczelny i dobry O_o Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takaba Opublikowano 22 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2004 A o co jestes zazdrosny? Czyli jak mam dobrac te kapilary? Napelniac po 20 razy, przycinac i patrzec kiedy bedzie najwyzsza temp? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 22 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2004 Wiem ze bylo z 5 razy juz gadane ale ci odpowiem, 3metry kapilary 0,7mm lub 0,8mm i skracac do uzyskania odpowiedniej dlugosci. Ja mam 4metry kapilary 1mm i tez dziala. Podalem ci srednice wewnetrzna. Dlugosc zalezy rowniez od tego jakiego gazu uzyjesz i jaka jest moc sprezarki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz_pl Opublikowano 22 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2004 hmmm ze tez nikt nie wymyslil jakiegos wzoru na dlugosc kapilary berkut jakiej dlugosci masz kapilary w swoich ukladach z kompresorami od klimy ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jelen Opublikowano 22 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2004 są wzory na długość kapliary!!! szukaj na overclockers.com forum www.phase-change.com forum i xtremesystems.org forum! popytaj wiem że bowman1964 zna i jakieś japońce też znały. Z tego co pamietam optymalną jest 2,2m kapliary 0,7mm ale nie jestem pewien. Ja używam 3m (w sumie to ok 2,8m bo troche musiałem przyciąć) kapliary 1mm (ogólno dostepna bo to snadartowa dla lodówek) i też jakoś działa i daje rade. W FC rev.2 z elastyczną ssącą i mocniejszym kompresorem bede miał wzorowaną (ale to dopiero w wakacje bede kminił). Dziś przyszedł mój IS7 jutro zakładam FC na proca! zobatrzymy co będzie (berkut bój sie :D ). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz_pl Opublikowano 22 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2004 Jutro sie okaze czy bede mial agregat Jesli tak to ferie bede bardzo pracowite Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2004 hmmm ze tez nikt nie wymyslil jakiegos wzoru na dlugosc kapilary berkut jakiej dlugosci masz kapilary w swoich ukladach z kompresorami od klimy ?? berkut tam nie ma kapilar tylko TZR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz_pl Opublikowano 23 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2004 no tak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 23 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2004 no to bedziesz azaz mial ten kompresor czy nie??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz_pl Opublikowano 23 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2004 dzisiaj o 20 jade po niego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2004 taa czeka az sie sciemni :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz_pl Opublikowano 23 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2004 nie powiem ze nie masz recji :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 23 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2004 wiecie co mam na oku taki ladny duzy klimatyzator... jest na wysokosci 1.8m w takim ciemnym kacie ... nie to ze chce go "pozyczyc" ale mnie to srasznie korci... :P moze ktos wie gdzie dostane uzywane klimatyzatory??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz_pl Opublikowano 23 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2004 no panowie bylo naprawde ciezko !! i udalo sie skombinowac tylko kompresor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takaba Opublikowano 23 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2004 Qrcze zabieram sie za te FC jak do jakiejs brukfy. Bylem w serwisie AGD po ten pieprzony agregat juz myslalem ze moze qpie ale pisiol - gowno. Gosciowie uznali ze do magisterki potrzebuje cos zbudowac ;) Pytaja na co to ma chodzic, mowie ze na propan, poprawiaja mnie - izobutan i mowia ze to potrzebuje innego (drozszego) agregatu. To mowie ze ja chce taki jak od zwyklej lodowki powiedzmy na R22 (bo taki chyba tez da sie nafaszerowac gazem do zapalniczek...). Pytam czy kapilary mi sprzedadza, to od razu mi mowia ze nie bede wiedzial jakie potrzebuje, mowie ze 2,2m 0,8mm bo tu na forum takie parametry sie pojawily. Pytaja czy mam stacje do napelniania (od razu proponuja ze sami moga napelnic, ale ze i tak nie bede wiedzial ile gazu i jakie cisnienie potrzebuje). Mowie ze drugim agregatem pruznie zrobie - wybijali mi to z glowy. No tosz /kobieta lekkich obyczajow/ ;) sam juz nie wiem co robic. Oni radza mi cala lodowke qpic, straszac mnie ze jesli w ogole cos zrobi to nie uzyskam takich temperatuj jakie mnie interesuja. Jak udalo ci sie skombinowac ten kompresor i gdzie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz_pl Opublikowano 23 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2004 mi tez tak mowiono wiele razy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2004 niesluchaj ich idz tam i powiedz twardo zeby ci to sprzedali i ze to nie ich sprawa poco ci to :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 23 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2004 "tabaka": jedna rada jak cos kupujesz to nie mow po co ci to bo te mechaniki to umieja tylko lodowki sprzedawac a co do kapilary to jak powiedzial sam radek_marko "przezytek" ja teraz bede robil parownik na wtryskiwaczu bo ta kapilara to ciach :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz_pl Opublikowano 23 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2004 kurde cos ten kompresor nie chce odpalic jak go podlaczam to wydaje taki dziwny dzwiek tak by nie mial sily sie ruszyc albo bylo zawarcie berkut wiesz co to moze byc ? tu jest pare zdjec http://picserver.student.utwente.nl/view_i.../OJAH43FX2A/128 http://picserver.student.utwente.nl/view_i.../Q91W37J4Q8/128 http://picserver.student.utwente.nl/view_i.../B014A3TU81/128 http://picserver.student.utwente.nl/view_i.../161XY41F81/128 http://picserver.student.utwente.nl/view_i.../87L7BB06B9/128 URL: http://picserver.student.utwente.nl/view_i....php/T2TY2148E1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...