Tonic Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 jsli kompresor nie jst na prad 3 fazowy to zawsze potrzebuje kondensatora To jeśli są 3 styki, to znaczy, że ma trójfazowe zasilanie? powiedz czy masz jakies napisy na kompresorze Bardzo mało :( [chyba rozmazane..] YB - 08 - AB [koniec] 0474 [rozmaznane]N 220V[koniec] Ale obawiam się, że jest już zniszczony, opowiem co zrobiłem Najpierw podpiąłem 2 kable z gniazdka do dwóch dolnych styków. Kompresor odpalił, nie było słychać pracy, ani nie było drgań. Regularnie co ok. 3 sekundy wylewał na linii tłoczącej krople oleju, który był dość przezroczysty, nie czarny czy ciemno-brązowy I zatkałem tę linię, po ~5 sekundach puściłem, więcej kropli oleju się zebrało i wylało z większym ciśnieniem. Ponownie zatkałem i to dłużej, tu się pojawiła iskra w stykach, pojawił się dymek, a kompresor przestał działać. Czemu tak się stało? Nie wytrzymał ciśnienia, czy jak? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 spaliles go po prostu ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 spaliles go po prostu ;] Khem, jakbym się nie domyślił ;] Tylko mi powiedz czemu i co powinienien był robić w tej sytuacji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 trzeba bylo probowac "innych stykow" do momentu az by zadzialal :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 trzeba bylo probowac "innych stykow" do momentu az by zadzialal :D Zadziałało, tylko, że przez jakiś czas Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chuckie Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 dobra u mnie git. Kompresor działa i bez tego. Tylko miałem malutki problem gdy go odpaliłem na śmierć zapomniałem (o wlocie nie wiem jak go nazwać) gdzie jest olej i zarzygałem se podłoge, teraz okrutnie śmierdzi w domu jakąś babciną. Teraz pytanie. Jak sie nazywa fachowo olej pod freon r22. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 dobra u mnie git. Kompresor działa i bez tego. Tylko miałem malutki problem gdy go odpaliłem na śmierć zapomniałem (o wlocie nie wiem jak go nazwać) gdzie jest olej i zarzygałem se podłoge, teraz okrutnie śmierdzi w domu jakąś babciną. Teraz pytanie. Jak sie nazywa fachowo olej pod freon r22.tu masz troche o olejach (posty berkuta) http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=903...asc&&start=2850 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 4 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2004 Może ktoś mi odpowiedzieć na pytania dotyczące mojego martwego kompresora? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jelen Opublikowano 4 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2004 Może ktoś mi odpowiedzieć na pytania dotyczące mojego martwego kompresora?o nieobecnych mówić sie nie zwykło :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 4 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2004 o nieobecnych mówić sie nie zwykło :D A ty co? :P Czemu sprzedałeś komp z Intelem? Szykujesz coś..? :> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jelen Opublikowano 4 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2004 o nieobecnych mówić sie nie zwykło :D A ty co? :P Czemu sprzedałeś komp z Intelem? Szykujesz coś..? :> moze moze :D narazie przebudowa FC Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 4 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2004 Jutro po R23 przejazdzke mam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 4 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2004 Mistrzu nie powtarzaj sie :P zdjecie nr2 jest 2 strony wczesniej :idea: :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 4 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2004 Czemu masz marne -24 stopni? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 4 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2004 tonic jezeli podUaczyUes do 2 bolcow z 3 mozliwych i to pewnie ciagnoles kompresor na uzwojeniu rozruchowym az w koncu padU Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 4 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2004 tonic jezeli podUaczyUes do 2 bolcow z 3 mozliwych i to pewnie ciagnoles kompresor na uzwojeniu rozruchowym az w koncu padU Rozumiem, w takiej sytuacji to powinno być tak, że najpierw 2 styki są podłączone do prądu na krótki czas w celu rozruchu, a potem przełączyć na trzeci styk w celu normalnej pracy, tak? W takim razie brakuje specjalnego przycisku.. szkoda, ale w końcu dotknąłem, obmacałem, widziałem na własne oczy i widziałem jak się wylewał olej z cześci związanej z FC ^^ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 4 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2004 ale w końcu dotknąłem, obmacałem, widziałem na własne oczy i widziałem jak się wylewał olej z cześci związanej z FC ^^ gratuluje :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 4 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2004 berkut mam takie pyatnko co do kaskady... ile to cholerstwo zre pradu??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 4 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2004 a ten kompresor na gorze to do oprozniania??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 4 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2004 gratuluje :lol: Mam nadzieję, że to nie złośliwość :lol: tylko cieszę się, że zrobiłem krok ku stronie praktycznej od teoretycznej 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 4 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2004 eee powiec co by mi ta zlosliwosc daUa :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chuckie Opublikowano 4 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2004 A tak zmieniając temat. Czy nie można by zrobić takiego urządzonka które by działało jak turbosprężarka. Tylko normalnie to to wykorzystuje efekt ciepłych gazów. Żeby można było to zrobić z zimnymi. W ten sposób przy pomocy stworzonej hybrydy zwiększyło by się do 30% więcej ciśnienia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 4 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2004 eee powiec co by mi ta zlosliwosc daUa :D Wredną statysfakcję? :> Chyba czas, abym jutro wziął zakurzony rower i objechał wszystkie śmietniki w mojej okolicy.. mussssszzzę znaleźć jakiś agregat czy jakąś część ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 4 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2004 a tak sie teraz przyjzalem i mam pytanie : berkut po co ci szczoteczka do zebow przy kaskadzie ?? :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korall Opublikowano 4 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2004 tak sobie myslalem ze bede 1 i zaczne prace nad chlodziarka absorcyjno-dyfuzyjna;) NH3 mam H2 mam spawadz miedz tez mam gdzie rurki/wymienniki sa..... moze ktos ma jakies blizsze doswiadczenia z tym?? bo liczenia przy tym duzo......... bardzo ciekawe zagadnienie pozatym temp tez niskie ...... jak by ktos cos blizszego wiedział na ten temat prosze o kontakt na priv;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 4 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2004 tak sobie myslalem ze bede 1 i zaczne prace nad chlodziarka absorcyjno-dyfuzyjna;) NH3 mam H2 mam spawadz miedz tez mam gdzie rurki/wymienniki sa..... moze ktos ma jakies blizsze doswiadczenia z tym?? bo liczenia przy tym duzo......... bardzo ciekawe zagadnienie pozatym temp tez niskie ...... jak by ktos cos blizszego wiedział na ten temat prosze o kontakt na priv;)czemu na priv? inni tez sie chetnie dowiedza czegos wiecej :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 5 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2004 Absorcyjna chłodziarka? To bardzo dużo prądu żre.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 5 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2004 jakby ktos szukal kompresora to jeden jest obok DS 6 polibudy w poznaniu wczoraj widzialem lodowe wywalona do kontenera na metal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korall Opublikowano 5 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2004 Tonic jakie bardzo duzo?? gdzies ty takie rzeczy znalazl?? zurzycie pradu porownywalne z kompresorem starszym, no moze troszke wiecej;)....... jest tylko problemik kolejny ze wzgledu na ulozenie konstrukcji trzeba zastosowac medium przenoszace cieplo z procka do czesci chlodniczej.... bo procek w budzie 30 cm nad podloga a czesc chlodna na wysokosci 1,3M ;( i raczej tego niebede zmienial;) myslalem nad wydajnym blokiem na ciecz( moze glicerynka ??) i porzadny wymiennik ciepla na czesci chlodniczej... w ukladzie pompka akwarystyczna ( pytanie czy pojedzie na glicerynie przy temperatuze -40C) albo jakis wyższy alkochol moze heksanol?? albo heptanol?? te by mialy zblizona gestosc do wody........ moze ktos poradzi?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 5 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2004 jakby ktos szukal kompresora to jeden jest obok DS 6 polibudy w poznaniu wczoraj widzialem lodowe wywalona do kontenera na metal ale byla z kompresorem ?? bo czestko ludziska wyciagaja wczesniej kompresor.... berkut kiedy jakies testy o/c z kaskada ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...