radzio_ Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 niezabardzo rozumiem o co Ci chodzi.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chuckie Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 no że na samym propan butanie osiągnie temperatury takie same jak z mapp gazem i tlenem (czy może mi sie źle przeczytało :D) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 zle przyczytales ;) temperatury na mapp'ie i tlenie sa o wiele wyzsze (plomien ma tez wyzsza energie cieplna) niz na zwyklym butanie UPDATE: co o tym sadzicie?? MAXIGAS 400 Gaz do lutowania twardego, cięcia i zgrzewania z wysoką wydajnością. Temperatura płomienia do 3100°C (z tlenem), specjalna mieszanina o wartości opałowej nieco niższej od acetylenu, można stosować tylko w przypadku urządzeń z wężem lub do palników Turbo firmy ROTHENBERGER cena 23zl za 600ml Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chuckie Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 ostatnie pytanie na dziś :D Płaskowniki na necie gdzie moge dostać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 jesli chcesz robic parownik to coldplate z allegro za 8zl wystarczy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 radzio w palnikach innych niz swirl flame spawanie brazem to przeklenstwo bez tlenu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 radzio w palnikach innych niz swirl flame spawanie brazem to przeklenstwo bez tlenudobrze wiedziec :D thx jaka jest roznica miedzy tlenem technicznym a medycznym (tylko w czystosci??) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chuckie Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 ale mi chodzi o bardziej coś finezyjnego. Parowanik chce zrobić z płaskowników większej grubości i porobić kanały frezarką(kiedyś berkut miał zbudowany parownik z takich). A co sie tyczy palnikow to wreszcie jaki palnik i gdzie był by najlepszy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 palnik na mapp'a btw. mapp to jakas odmiana acetylenu czy jakas inna mieszanina?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chuckie Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 Jakieś linki polskich sklepow (coś nie moge znaleźć) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 w necie nie widzialem... w OBI, CASTORAMIE itp. sa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefju Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 palnik na mapp'a btw. mapp to jakas odmiana acetylenu czy jakas inna mieszanina?? Palnik mapp gaz kosztuje ok 160 zł i do tego trza dodac butle o wartosci 40zł czyli w suumie 200 a chuckiego chyba interesowało cos do 150zł... ;) za 150 zł cięzko bedzie ci styopic brąz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 hmm... tanszych palnikow wirowych nie widzialem :? ale 50zl wiecej a ile wygody :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chuckie Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 A czy skraplacz z lodówki zgięty w harmonijke i z wentylatorem by nadał sie do freonowego chłodzenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 raczej nie bo: -ma za mala powierzchnie oddawania ciepla -jak bys pogial ten skraplacz to ew. ciekly freon gromadzil by sie na zagieciach, chyba ze zagniesz go tak, aby freon caly czas splywal. ale zeby to dzialalo musialbys miec jakis gigantyczny wentylator... szukaj okazji na allegro.. pelno ich jest. np: - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23260062 - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23529813 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefju Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 a jesli taki uzywany skraplacz sluzyl jako chlodnica? wtedy moze okazac sie ze jest w nim pełno rdzy .. no i uklad bez problemu moze sie zatkac, ja kupilem nowy troche gorszy ale mam pewnosc ze bedzie czysty :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 a jesli taki uzywany skraplacz sluzyl jako chlodnica? wtedy moze okazac sie ze jest w nim pełno rdzy .. no i uklad bez problemu moze sie zatkac, ja kupilem nowy troche gorszy ale mam pewnosc ze bedzie czysty :)zawsze mozna wyczyscic ;) ale w 98% sa to rurki aluminiowe/miedziane , wiec rdzy nie bedzie. ew. jakis osad... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefju Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 a jesli taki uzywany skraplacz sluzyl jako chlodnica? wtedy moze okazac sie ze jest w nim pełno rdzy .. no i uklad bez problemu moze sie zatkac, ja kupilem nowy troche gorszy ale mam pewnosc ze bedzie czysty :)zawsze mozna wyczyscic ;) ale w 98% sa to rurki aluminiowe/miedziane , wiec rdzy nie bedzie. ew. jakis osad... ja do mojego W/C dalem chlodnice od samochodu.. ( tam byla woda destylowana ) i wylecialo tyle rdzyze az pompa sie zatkala. a chlodnica byla aluminowa.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 tak ale w samochodzie sa jeszcze czesci metalowe a raczej z miedzi nie powstanie tlenek zelaza ktory jest zwany rdza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefju Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 ale zauwaz ze uzywana chlodnica tez byla do czwgos podłaczona i nie masz pewnosci czy do metalu czy tez do miedzi... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 Raf czego zdjecie jest na twoim avatarze ? wyglada jak turbina osiowa z turbiny gazowej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 IMO to jest rolka z myszki kulkowej z ta zembatka co przecina wiazke swiatla miedzy diodami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chuckie Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 Mam pytanie może troche głupie ale chciałem zaspokoić ciekawość :D. W szczególności pytanie do berkuta. Na czym polega zasada działania podwójnej kapilary czy jak to sie zwie (gościu coś gadał o kompresorach drugiego poziomu...) Jak to działa. Na jakiej zasadzie? Piękna sprawa z tego a temp 2 razy niższe. Z tego co wyczytałem to jeden kompresor chłodzi drugi układ tak? Czy sie myle :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 najprosciej mowiac 1 FC chlodzi 2 a 2 chlodzi parownik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 Berkut jak juz dostaniesz tego HX co powinno nastapic wlasnie dzisiaj to sie pochwal na forum :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefju Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 mam taki skraplacz: podłączylem pod 220 wszystko pieknie podokręcalem itp. a ty patrze wiatrak kreci sie nie w tą strone co powinien... czyli wypycha powietrze a nie wpycha... Śmiglem nie da sie tego zmienic bo juzprobowalem.... co proponujecie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefju Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 Ok juz naprawilem to! :D śmiglo ktore dostalem mialo zle wygięte zeberka :twisted: , teraz jak odgialem na drugą stronę to powioetrzxem tak wali ze hoho Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 Niczego sobie skraplacz, szczególnie silnik od wentylatora. Jak jest z głośnością silnika i przewiewu? Gdzie go kupiłeś i ile Cię to kosztowało? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 To ja moze odpowiem za kolege tym linkiem http://oc-serwis.pl/forum/viewtopic.php?t=1578 Skraplacz mejfu to ten 1kW a siatki mu nie dalem bo nie maja takich malych. A silnik ze tani to za cichy nie jest ale wieje jak nalezy. BTW mejfu wentylator nie ma dmuchac na skraplacz tylko wyciagac powietrze przez niego :idea: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chuckie Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 Dobra. Każdy ma FC więc ja też chce(fajnie sie rymuje :)). Tak se pomyślałem i mam pytanie. Jest sobie lodówka która ma termostat i włącza i wyłącza kompresor jeżeli jest za wysoka temperatura. Więc w takim chłodzeniu jak by chodził cały czas kompresor czy by nie padł przypadkiem, i nie chodzi mi tu o 3 godzinki, chodzi mi o 40 godzin non-stop. drugie pytanko. Ile trzeba gazu w układzie, jakiś wzór na to i ile powinna mieć kapilara oraz skutki uboczne za dużej kapilary. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...