azaz pl Opublikowano 23 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2004 kto prowadzi to forum i czyje to jest dzielo ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 23 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2004 kto prowadzi to forum i czyje to jest dzielo ?? Jakbyś tam zajrzał dokładnie, to wiedziałbyś, że to Raven Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 23 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2004 Ja i ginger, zapraszamy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 23 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2004 To fajnie, że takie forum jest, można zadawać tam prościutkie pytania i nie być besztanym :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 23 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2004 a czy tu ktos cie zbedztal ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 23 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2004 Właściwie nie, ale czy tylko o mnie chodzi? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 24 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2004 Dioda jak tam twoj uklad i weze ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElBorsuko Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 Ja mam pytanie:> czy bardzo bym ryzykowal gdybym wymienil sprezarke w swoim vapochillu na mocniejsza?:> nie znam sie na sprawach technicznych,dopiero ze tak powiem "wdrazam" sie w to:>albo wymienil gaz ma mocniejszy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 w vapo fajna jest tylko elektronika i skraplacz (ale tez przymaly).... reszta ssie wiec jak chcesz modernizowac to niemal komplet Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElBorsuko Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 a mozesz napisac dokladnie co by trzeba bylo wymienic i mniej wiecej koszt?:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 musialbys zmienic kompresor, rurke kapilarna, filtr oraz parownik. praktycznie rzecz biorac caly uklad... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 to juz lepiej sprzedaj vapo i zrob sobie nowy uklad Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 azaz pl dobrze mowi lepiej sprzedaj vapo i zacznij budowac wlasny uklad bo jesli sie kompletnie nie znasz na fc to mozesz tylko vapo zmarnowac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 hmm lepiej zostaw vapo jak mowia sobie na grafike i zloz nowe chlodzenie od podstaw albo zamow u kogos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElBorsuko Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 to moze lepiej zostana narazie przy vapo,z biegiem czasu pochlone odpowiednia ilosc wiedzy i cos zmajstruje:) tak samo bylo z wc:):) p.s powiedzcie mi ile kosztuje zrobienie fc samemu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 Nom na pewno mniej kosztuje niz samo vapo a ile radosci z tworzenia :D Ja tak moze zarzuce niesmialo pewien link na pewnym forum w ktorym jest napisane co ile kosztuje, orientacyjnie oczywiscie. a to jest wlasnie ten odnosnik Ja bym tak chcial za ok 2000zl fc zrobic bo to juz by byla wydoce wydajna jednostka chlodnicza jak na cpu :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 ostatnio tak sie zastanawialem nad wydajnoscia mojego przyszlego systemu i wkradla sie pewna niepewnosc poniewaz chce aby moj uklad byl w 100% przemyslany mam pytanie: jaka jest roznica w OC kiedy na parowniku jest np -10 i -60 ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popo Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 Bardziej liczy sie temp. na cpu. Myśle, że jak temp. nie wzrośnie podczas kręcenia powyżej -10*C w stresie to jest ok. Zeby mieć tyle w stresie na cpu parownik musi mieć -30 dla jednych układów dla innych -50 w zależności od obciążenia i zestrojenia FC. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 Bardziej liczy sie temp. na cpu. Myśle, że jak temp. nie wzrośnie podczas kręcenia powyżej -10*C w stresie to jest ok. Zeby mieć tyle w stresie na cpu parownik musi mieć -30 dla jednych układów dla innych -50 w zależności od obciążenia i zestrojenia FC.oraz od budowy samego parownika :) :idea: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popo Opublikowano 25 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2004 Tak zgadzam się. Po obserwacjach testów vapo, prometei i "samoróbek" dochodze do wniosku że różnica między temp. cpu a temp. parownika dla procków podkręconych w stresie wydzielających min. 100W i w miare dobrze zestrojonych układów to 20*C. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 26 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2004 Bardzo wiele zalezy od past termoprzewodzacych. Prawda jest taka ze <0C to roznice coraz bardziej rosna i bez roznych sztuczek z pasta, mocowaniem itd. nie sa sie osiagnac roznicy mniejszej niz 30C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 26 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2004 wiec moj kumpel kupil sobie kompresor przyniosl go do mnie i poprosil abym mu go podlaczyl niestety nie moglem mu pomoc moze wy cos doradzicie oto zdjecie skoro tam jest tyle tych wyjsc to czy jest potrzebny kodensator ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 26 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2004 jeszcze jedno zdjecie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 26 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2004 Dioda jak tam twoj uklad i weze ?? Uklad zostal "chwilowo" rozebrany na czesci bo przechodzi minaturyzacje... calosc sie bedzie miescic w srodku kompa - nie zdradze jak to zrobie ale jest to juz mozliwe... parownik tez bedzie nowy (juz jest wyfrezowany) - 2 krotnie mniejszy od poprzedniego..... teraz czekam na zciagniecie nowej sprezarki.... przewod na dobry poczatek bedzie ten stalowy co mam natomiast narazie sie wstrzymam z zakupem tych skrecanych bo nie mam do nich zaufania nawet jesli ludzie mi twierdza z serwisu ze biedze dobrze... :wink: skoro tam jest tyle tych wyjsc to czy jest potrzebny kodensator ?? Wszystko zalezy od modelu kompresora, najlepiej sciagnac schemat elektryczny tej sprezarki, czesto sie zdaza ze jest kilka wejsc - miejsce na zasilanie ukladu rozruchowego, ukladu przeciazenia, kondensatora czy zarowki - sugeruje sie schematami sprezarek Danfossa... :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 26 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2004 to jest link do opisu kompresora http://www.electroluxcompressors.com/docum...s/DF8499229.pdf model to GL90 bardzo prosze o pomoc bo ja z tego nic nie rozumiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 26 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2004 ja w swoim mialem tak: faza szla do tej cewki(przelacznika??) ktora byla podlaczona do 2 dolnych bolcow a zero bylopodlaczone przez wylacznik termiczny do gornego bolca... mial 120W i nie mial zadnego kondensatora.. dla jasnosci: taka choinka - uziemienie 1 - faza N - zero jakie masz oznaczenia na zlaczach?? edit: jaki to typ? RSIR czy RSCR ?? bo do RSIR nie jest wymagany kondensator.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 26 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2004 oto jeszcze pare djec co do typu to nie mam pojecia czy to jest RSIR czy RSCR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 26 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2004 Jak to jest ze juz 4 kompresor podlaczalem i zaden kondensatora nie mial a dzialal? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 26 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2004 powiem tak: na 100% N to zero czyli S pozostaje faza.. dalej nie wiem bo z tych czesci trudno mi zlozyc jakis zensowny uklad elektryczny.. mialem troche mniej zaawansowny technicznie kompresor :P RaVeN -> imho zaden kompresor o malej mocy nie posiada kondensatora (przynajmniej sie z tym nie spotkalem...) ale to zalezy od budowy silnika kompresora -> czy wymaga duzego pradu na rozruch czy tez nie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 26 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2004 mniemam ze na 1 zdjeciu wszyskie czesci byly ze soba prawidlowo polaczne.. a wiec: do 1 i 2 srobki podlacz faze i zero a do tej po prawej uziemienie i powinno dzialac.. takie podlaczanie skutkuje przy wiekszosci kompresorow sadzac po podstawowej ilosci stykow "glownia rozdielnia pradu" powinna znajdowac sie poza kompresorem... innych mozliwosci nie widze. napisz jak go probowales podlaczyc :idea: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...