Skocz do zawartości
berkut

!! Chłodzenie freonem !!

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam pytanie:> czy bardzo bym ryzykowal gdybym wymienil sprezarke w swoim vapochillu na mocniejsza?:> nie znam sie na sprawach technicznych,dopiero ze tak powiem "wdrazam" sie w to:>albo wymienil gaz ma mocniejszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom na pewno mniej kosztuje niz samo vapo a ile radosci z tworzenia :D

Ja tak moze zarzuce niesmialo pewien link na pewnym forum w ktorym jest napisane co ile kosztuje, orientacyjnie oczywiscie. a to jest wlasnie ten odnosnik

Ja bym tak chcial za ok 2000zl fc zrobic bo to juz by byla wydoce wydajna jednostka chlodnicza jak na cpu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnio tak sie zastanawialem nad wydajnoscia mojego przyszlego systemu i wkradla sie pewna niepewnosc

poniewaz chce aby moj uklad byl w 100% przemyslany mam pytanie:

jaka jest roznica w OC kiedy na parowniku jest np -10 i -60 ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej liczy sie temp. na cpu. Myśle, że jak temp. nie wzrośnie podczas kręcenia powyżej -10*C w stresie to jest ok. Zeby mieć tyle w stresie na cpu parownik musi mieć -30 dla jednych układów dla innych -50 w zależności od obciążenia i zestrojenia FC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej liczy sie temp. na cpu. Myśle, że jak temp. nie wzrośnie podczas kręcenia powyżej -10*C w stresie to jest ok. Zeby mieć tyle w stresie na cpu parownik musi mieć -30 dla jednych układów dla innych -50 w zależności od obciążenia i zestrojenia FC.

oraz od budowy samego parownika :) :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zgadzam się. Po obserwacjach testów vapo, prometei i "samoróbek" dochodze do wniosku że różnica między temp. cpu a temp. parownika dla procków podkręconych w stresie wydzielających min. 100W i w miare dobrze zestrojonych układów to 20*C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec moj kumpel kupil sobie kompresor

przyniosl go do mnie i poprosil abym mu go podlaczyl

niestety nie moglem mu pomoc

moze wy cos doradzicie

oto zdjecie

Dołączona grafika

skoro tam jest tyle tych wyjsc to czy jest potrzebny kodensator ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dioda jak tam twoj uklad i weze ??

Uklad zostal "chwilowo" rozebrany na czesci bo przechodzi minaturyzacje... calosc sie bedzie miescic w srodku kompa - nie zdradze jak to zrobie ale jest to juz mozliwe... parownik tez bedzie nowy (juz jest wyfrezowany) - 2 krotnie mniejszy od poprzedniego..... teraz czekam na zciagniecie nowej sprezarki.... przewod na dobry poczatek bedzie ten stalowy co mam natomiast narazie sie wstrzymam z zakupem tych skrecanych bo nie mam do nich zaufania nawet jesli ludzie mi twierdza z serwisu ze biedze dobrze... :wink:

skoro tam jest tyle tych wyjsc to czy jest potrzebny kodensator ??

Wszystko zalezy od modelu kompresora, najlepiej sciagnac schemat elektryczny tej sprezarki, czesto sie zdaza ze jest kilka wejsc - miejsce na zasilanie ukladu rozruchowego, ukladu przeciazenia, kondensatora czy zarowki - sugeruje sie schematami sprezarek Danfossa... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja w swoim mialem tak:

faza szla do tej cewki(przelacznika??) ktora byla podlaczona do 2 dolnych bolcow

a zero bylopodlaczone przez wylacznik termiczny do gornego bolca... mial 120W i nie mial zadnego kondensatora..

dla jasnosci:

taka choinka - uziemienie

1 - faza

N - zero

jakie masz oznaczenia na zlaczach??

edit:

jaki to typ? RSIR czy RSCR ?? bo do RSIR nie jest wymagany kondensator..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem tak:

na 100% N to zero czyli S pozostaje faza.. dalej nie wiem bo z tych czesci trudno mi zlozyc jakis zensowny uklad elektryczny..

mialem troche mniej zaawansowny technicznie kompresor :P

RaVeN -> imho zaden kompresor o malej mocy nie posiada kondensatora (przynajmniej sie z tym nie spotkalem...)

ale to zalezy od budowy silnika kompresora -> czy wymaga duzego pradu na rozruch czy tez nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mniemam ze na 1 zdjeciu wszyskie czesci byly ze soba prawidlowo polaczne.. a wiec:

do 1 i 2 srobki podlacz faze i zero a do tej po prawej uziemienie i powinno dzialac.. takie podlaczanie skutkuje przy wiekszosci kompresorow

sadzac po podstawowej ilosci stykow "glownia rozdielnia pradu" powinna znajdowac sie poza kompresorem...

innych mozliwosci nie widze. napisz jak go probowales podlaczyc :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...