Skocz do zawartości
berkut

!! Chłodzenie freonem !!

Rekomendowane odpowiedzi

ktory z gazow mi polecacie? ile on by mnie kosztowal? w tym sklepie nie moge nic znalezc :/ jak mozecie to dajcie mi jakis link...

FC bede mial juz niedlugo bo w domu obczailem stara dzialjąca lodowke, do tego musze zamowic gdzies parownik moze MCS.PC.pl na zamowienie mi zrobi....

kesli nie to moze ktorys z userow forum ma jakies znajomosci albo zdolnosci ?:) u mnie w miescie nie ma nijogo takiego ktory by sie zajmowal czyms podobnym ( przynajmniej ja nie znam takiej osoby :( )

gdzie moge kupic zawory i jak je umocowac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

R22 - ok 20 zł za jeden kilogram

Powtarzam się, ta stara lodówka może się nie nadawać do FC

Zresztą niech wypowiedzą inne osoby obeznane w tym temacie

Zawory możesz kupić w sklepie Berlinga czy w sklepachtypu OBI (chyba się nadają, nie jestem pewien)

Umocować ? Palnikiem :) Najlepiej acetylenowo-tlenowym i brązem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja w lodowce mam kompresor skraplacz tez mam jakis wielki . parownik to trza na zamowienie zrobic kapirala jest w lodowce rurka ssaca tez jest fiiltr rowniez :)

czyli tylkjo palnik i jeszcze ja myslalem nad rurka ssaca taką elastyczną

Dołączona grafika

tak jak na zdjeciu jak na zdjeciu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja cos podejrzewaz ze w obi tego nie znajde do jakiegos hydrzulika musze sie wybrac predzej a nie do obi :)

dlaczego filtr moze byc niedoibry? za jakies 10 minut ide rozebrac ta lodowke i zobacze jaki tam jest kompresor..... czaje sie z tym juz od wczoraj :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale skraplacz narazie tak na test chce wziac jak cały system bedzie porzadnie chodzi l to kupie cos dobrego ja w lodowach wielkich z wentylatorem takim jakim jest w duzych samochodach :D:D

Dołączona grafika

a co do rurki ssacej elastycznej to moze sie wstrzymam narazie i zrobie uklad z normalną miedziana... jesli by wszystko grało w przyszlosci na 100% bede rozbudowaywal uklad i ulepszal ma sie rozumieć :)

jesli ka[pirala bedzie owinięta wokol rurki ssacej bedzie duzo gorsza wydajnosc od tego jak bym ja wsadzil na 100 cm do srodka rurki ssącej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez kasy nie brałbym sie za robienie FC nie prawda ?:) ale napewno wiecie ze chcialbym wydac na to jak najmniej i zeby wyniki byly zadowalajace... mysle ze to normalne :)

po co wklejam? no nie wiem :) jesli bym zle wytłumaczyl piszac chcialbym przprzec to zdjeciami na ktorych lepiej widac wentylator i rurke nic ja bym to opisal :)

PS. dlaczego na gg sie nie odzywasz?:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh dzsiaj kupilem tylko cyne :D

jutro ide kupie palnik a w przeciagu 2 tygodni do mojego domu powinna troafic 10 letnia lodowka... w obi nie widzialem niestety kapirali, ale widzialem gietkie rurki ( do wody ) :D myslicie ze to nie wytzyma? wyglądało na mocne i kosztowało tylko 4 zł :) ciezko bylo by przylutowac cos takiego ale moze bym sobie poradzil.... co o tym myslicie?

jresli chodzio te linki z vr-zone to przesledzilem je juz 2 dni temu... brakuje mi paru alementow tj.

Dołączona grafika

moze sie bez tego obejdzie ale bedzie dosc cięzko - nie wiem gdzie to moge kupić...

Palnik prawdopodobnie w poniedzialek kupie ale kosztuje az 140 zł! z jedna butlą.... myslicie ze taki palnik da sie podłączyc do butli gazowej - taka jaka jest w kuchenkach albo piecykach?

aha i jeszcze raz chcialem zapytac czy duzo mi to da jesli rurka kapiralnaschowana bedzie jakies 100cm ob parownika w rurce ssacej? podobno dzieki temu mozna uzyskac nizsze temp ale czy jest to jakis znaczny wynik? robil tak ktos z was czy kazdy tylko kapirala obkręcał rurkę ssącą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imo najlepszy zestaw do lutowania w rozsadnej cenie to palnik na mapp'a i braz. z cyna sie troche nameczysz.

rurka kapilarna / kapilara a nie kapirala ;)

a te rurki to z czego byly?? jaka srednica??

a co do roztlaczarki to to powinno ci wystarczyc. ew. troche wyzej masz kielichiarke/roztlaczarke z 25€ ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...