Skocz do zawartości
berkut

!! Chłodzenie freonem !!

Rekomendowane odpowiedzi

kompresorem z lodowki to mozna sobie rower napompowac a do klucza to raczej jest potrzebna duuuza wydajnosc czyli sporo powietrza na krotki odstep czasu czego maly kompresor z lodowki nie daje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

he, musze przyznac ze naprawde nie umiem spawac co zreszta widac... maczalem gorący lut w wodze bo tak widzialemn na filmach robia :lol: teraz juz berkut powiedzial mi conieco o tym i zaraz idem troche poćwiczyc... oczywiscie pierwsze co to za pomocą beznyny obczyszce powierzchnie ktorą bede spawl :)

PS. mi osobiscie lepiej sie spawalo srebrem niz brązem ( cyna to poprostu katastrofa na maxa!! )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialem pokazac wam nad czym teraz sobie pracuje w praktyce (teoria zrobiona juz daaawwwwnnoooo temu pod to):

Dołączona grafika

Tutaj HAV (po polsku byloby to... azr chyba) ustawiony tak by podtrzymywac temp. parownika przy 35C by pasta termoprzewodzaca sie wypalila

Dołączona grafika

Tutaj elegancko ustawione by parownik byl solidnie zalany ale by nie zalewalo kompresora

Dołączona grafika

To jest proste :mrgreen:

Dołączona grafika

Narzedzie pracy. Ostatnio wywiercilem otwor w glowce nakretki tak ze moze np. laska brazu czy srobokretem malym.

hmm jak to bylo ? nie isc moimi sciezkami, soryy ale takich rzeczy nie da sie nie skopiowac... jesli chcecie byc oryginalni i robic to sami to tez wam sie nie uda ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy mi sie wydaje czy przerobiles swojego tzr na azr?

w ukladzie r22?

jakich o-ringow uzywasz do kielichow??

piekny szronik na foto nr2 :D

jakie masz temp. na parowniku??

kaskada narazie "w kącik" odstawiona ? :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chuckie, ja dam rade 1 pojemnikiem duzo polaczen ale jak pierwszy raz lutowalem to bym troche wiecej potrzebowal. 2 spoko, uklad i parownik i powinno ci jesszcze zostac.

Sweet HAV, jak tylko bede mogl to sprubuje skopiowac :D

Chwila reflexji....bloczki morphilinga tez byly najlepsze i tez wszyscy kopiowali tak? to co wy od tego kopiowania chcecie? jest dobre i nie ma pomyslu na ulepszenie to sie kopiuje tym bardziej ze w tym wypadku to mega-oplacalne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra stanalem dzisaj przed dziwnym problemem

po napelnieniu ukladu gaz nie chcial sie skraplac

jednak jak otwozylem zawoj serwisowy na rurce tloczacej to pod ciscnieniem wywalil skroplony gaz

przeczyna musci byc gromadzenie sie gazu w jakims dziwnym miejscu ale nie mam pojecia gdzie

probowalem roznych ustawien i wciaz to samo

jakies pomysly ????

ps gaz to 134a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz cos ode mnie... wujek dal mi sprzet wyjęty z jakiegos zamrazacza wody do 8 stopni.... mam dobry skraplacz miedziany! mysle ze bedzie wydajny i nie jest bardzo wieki widac na zdjeciach...

ponizej daje nalepke z kompresora mozecie odczytac cos z tego?

wydajnosciwo jest duzo lepszy od danfosa tl4a tak mi sie przynajmniej wydaje - gabaryty tez są większe...

http://www.modernizacje.net/zdjecia/fc/kompresor2.jpg

czy oplaca sie wymienic mojego danfossa tl4a za te COPELAWELD :D??

mam tez takie cudo..

http://www.modernizacje.net/zdjecia/fc/cos.jpg

nie wiem co to jest i do czego sluzy wiem ze do tego przyspawana jest rurka tłocząca i powietrze wylatuje tą grubą rurką na samym dole a nie ta co jest zaslepiona... czy to jest jakis regulator przeplywu freonu? przyda mi sie czy to poprostu usunąc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro po maturkach prawdpodobnie zobaczycie mojego malego stworka ktorego bede robil jako "chlodzenie do wszystkiego"... Bedzie rdy poza kapilara ktora podesle mi Raven

1 parownik do procka + wymiennik ciepla do chlodzenia cieczy. + wyproboje 1 pomysl ktory mam z parownikiem ciekawy (maze, nie über evap)- parownik musi byc maly i plaski by byl latwy do mocowania - ma byc do wszystkiego, grafy, chlodzenia mosfetow, pamieci, chipsetu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki za opoznienie... jutro na bank wysle

Swoja droga jeszcze nikt w tym sklepie nie zamowil tak duzo kapilary na raz :P

Moim idealem chlodzenia bylaby kaskada z 2 parownikami na cpu i gpu a pierwszy stopien dodatkowo chlodzilby komore z kompem do tych -10C. Komora wypelniona freonem dla unikniecia problemu skraplania. No plus automatyzacja tego. Nawet wiem jakby sie mozna za to zabrac ale funduszy brak :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ten skraplacz bedzie lepszy od 1000W skraplacza z aluminiowymi zeberkami?

http://www.modernizacje.net/zdjecia/fc/skraplacz.jpg

tej w calosci jest wykonany z miedzi ma rurki podobnie rozłozone ale jeszcze nie porownywalem. gabaryty tez mniej wiecej podobne... jedyne co to jest mniej zeberek... ktory lepszy? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po małym malowaniu moj skraplacz ten czarny wygląda wysmienicie! co prawda bylo troche rdzy w niesosiagalnych dla mnie miejscach ale dalem farbe na rdze :D co prawda nie hamerite ale motipp bardzodobra farba napewno nie bedzie sie trzymac dlugo ale narazie jest git:) jutro dam fote do porownania bo dzisiaj pozyczylem aparat :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...