Skocz do zawartości
berkut

!! Chłodzenie freonem !!

Rekomendowane odpowiedzi

no, jutro dorwe agregat undofen'a, zaczne tortury mojego xp od niemodowanego agregatu i jak tylko root podesle mi plaskowniki i zrobie nowy parownik to cala machna ruszy

aha, przy okazji mam dobre info dla wszystkich- moj dobry kumpel ma aparat cyfrowy (okazalo sie to dzisiaj na treningu w cs'a) wiec w sobote raczej nie (mam turniej w cs'a) ale w niedziele mozecie sie spodziewac "dosc" duzej ilosci zdjec :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

berkut moge miec kompresor od lodowy od kumpla wiec mam pytanie jak

go odpalic bez termostatu (tego z lodowki) przypuszczam ze cie nie wlonczy jak go poprostu podlonczy do kontaktu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lodowka jest lux moznaby ja uruchomic sasiad (pozdrowienia dla pana Lutka z 8 pietra ) wyzucal ja jak wlasnie szedlem do laski wpadlem na pomysl i zaproponowalem mu zeby mi ja dal ucieszyl sie bo nie musial jej tachac z windy na smietnik wykrecilem z niej cala sprezarke i te zeberka .Sa one o tyle fajne ze mozna je dowolnie ksztaltowac i mam juz plana jak zrobic chlodzenie dookola zwyklej obudowy big tower mam tylko pytanie czy bede musial otworzyc obudowe czy bedzie opcja jej zamkniecia bo plan na integracje mam juz wysmienity pozdrawiam wszystkich overlockerow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie przyjechal do mnie agregat undofen'a, strasznie smieszny jest, ogromnej mocy kompresor, niezly skraplacz i beznadziejny parownik :) Jestem pweien ze jakby undofen zmodyfikowal parownik moglby ok. -20 do -25C na tym sprzecie wycisnac zamiast -15

a tak pozatym to za dlugo by chyba ci nie podzialal ten agregat, tzn jest kilka przeciekow w pojemniku od parownika

wlasnie go rozmontowywuje na czesci pierwsze (narazie scigama izolacje ktora undofen musze przyznac dosc "solidnie" zrobiol, juz mnie rece bola)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym wtedy wiedzial ze to sie tak "po prostu" da zlutowac i pozniej napelnic to bym se dal parownik na proca. Ale wtedy nie moglem nic znalezc w necie, a nie wiedzialem ze moge go pozniej napelnic propanbutanem przez ten zawor i w ogole sie na tym nie znalem :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam maly problemik zapuscilem collera bez obciazenia i tem ladnie schodzila w dul a tu nagle przy temp -21'C cos sie stalo i dysza sie zadkala (ta cieniudka rurka) i tem zaczzela tosnac, wylaczylem agregacik , ogladnolem wszystko jeszcze raz i spowrotem wlanczylem , zaczelo spowrotem mrozic, i znowu przy temp -21'C przestalo , ???????, co sie dzieje cos w srodku zamarza czy jak ?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, to jest zamarzanie, poczytaj z 10 postwo wsecz, tam jest opis calego problemu i rozwiazanie gdzies tak na 7 stronie

wlasnie caly freon z agregatu undofen'a spuscilem i przepompowalem do butli (sporo tego bylo) i zaraz rozbiore jego uklad na "drobniejsze" kawalki (oddzielnie parwnik, skraplacz i kompresor) i potem oczyszcze wszystko z pianki poliuretanowej i poogladam siebe dokladnie calosc, teraz kleja sie gumowe zaslepki zeby powietrze sie nie dostalo do agregatu :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...