radek_marko Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 Te nacięcia to planuję mniej więcej tak zrobić ... Mam zamiar je zrobić w tym wglębieniu nad procesorem, tak na 2mm. Nie wiem tylko jak od strony technicznej - czy to jest wykonalne. Nie wiem też czy kąt 45 stopni dla tych dodatkowych odgałęzień nie jest za ostry. Niby freon będzie wydobywał się pod sporym ciśnieniem. No nic ... teraz muszę skonsultować projekt z wykonawcą. Czy w ogóle moje pomysły da się przenieść na kawałek miedzi. Poruszyłem temat wagi - jak wspominałem dwie płytki miedzi ważą ponadz 600g, a w specyfikacji podanej wcześniej AMD pisze, że coolerki mogą mieć wagę DO 300g. Czekam na opinie .... Nie wiem jakie konsekwencje może powodować zbyt duża waga ... (no poza ewentualnym ukruszeniem procka, ale to bardzie chyba zależy od umiejętnego montażu/demontażu niż wagi). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 Ekhm... waga.. moj epox 8k7a+ nie mial specjalnych problemow z 3kg blokiem wodnym.... jak zrobilbys tak jak ja zrobie (mobo lezy na armaflexie i jest przykrecone wszystkimi srobami do aluminiowej, 1cm plytki wielkosci mobo (w plytce otworki na socket a oczywiscie) to twoim agranicznikiem jest tylko i wylacznie wytrzymalosc rdzenia procesora, zakladajac ze uzyjesz copper shima to i 50kg bloki mozesz uzyc.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_marko Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 Ekhm... waga.. moj epox 8k7a+ nie mial specjalnych problemow z 3kg blokiem wodnym.... jak zrobilbys tak jak ja zrobie (mobo lezy na armaflexie i jest przykrecone wszystkimi srobami do aluminiowej, 1cm plytki wielkosci mobo (w plytce otworki na socket a oczywiscie) to twoim agranicznikiem jest tylko i wylacznie wytrzymalosc rdzenia procesora, zakladajac ze uzyjesz copper shima to i 50kg bloki mozesz uzyc.. Jak użyję coope shim'a to będę miał problemy z zabezpieczeniem procka przed skroplpną parą wodną .... No może problemy to za duże słowo - dodatkowe utrudnienie ... bo chciałem pod spód włożyć piankę - tak żeby rdzeń okryć. Poza tym z czasem chcę włożyć to do obudowy midi tower - co oznacza, że PAROWNIK będzie pracował w pozycji PIONOWEJ. A to, oznacza, że ciężar parownika musi być utrzymany przez mocowania socketu. Nie wiem czy zamocowanie na sześć plastikowych zaczepów utrzyma wagę około 1.5 kg (taką mniej więcej przewiduję po zaizolowaniu). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vein Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 hmm, a moze tak copper shima, a pomiędzy copper shima i parownik (a także procesor i we wszystkie otwory) dać jakiś smar ? tylko trzeba było sprawdzić który nie przewodzi prądu oraz czy się nie zestala (zestala=kamień) przy temperaturze - 45*C :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 to powiem ci ze ten parownik ABSOLUTNIE nie bedzie pracowal jeeli obudowa bedzie stala pionowo, mobo musi lezec poziomo zeby to dzaialo.... musisz zrobic bloki ara bowman 1964... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 Berkut to wiec jak sie bedzie mial sprawa parownika tego pierwszego wg rafa plytka powiercona z precikami, to bedzie sie w koncu nadawac na plyte postawiona pionowo a prownik prostopadle do niego... tak jak w standardowym MIDIATX... :?: :?: :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_marko Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 Ale jazda !!! Byłem w sklepiku i ..... Zawory za które musiałbym zapłacić 150 netto - kosztowały mnie 30zł .... jeden z nich jest DANFOSA (to podobno cool). Nabyłem też filtr coś około 25zł ... Kupiłem też brakującą miedź .. i parownik jest już u gościa który ma to wszystko wyfrezować - na przyszły piątek ma być gotowe - tylko polutować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 a po co Ci te zawory ?? ja zrobilem bez zaworow i dziala a tan filtr jak chcesz podlaczyc ma on ajkis gwint czy chcesz go lutowac ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_marko Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 a po co Ci te zawory ?? ja zrobilem bez zaworow i dziala a tan filtr jak chcesz podlaczyc ma on ajkis gwint czy chcesz go lutowac ?? Ten filtr jest akurat bez gwintu. Ale są takie same z gwintem ... ja będę lutował. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vein Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 eee jakośnikt nie chce odpowiedzieć na moje pytanko :/, przecież można zabezpieczyć procesor przed wilgocią (A także płyte główną), zbezpieczając wszystko jakimś smarem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedNacz Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 eee jakośnikt nie chce odpowiedzieć na moje pytanko :/, przecież można zabezpieczyć procesor przed wilgocią (A także płyte główną), zbezpieczając wszystko jakimś smarem... zobacz na to http://213.77.182.147/raport/ moze ci sie przyda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_marko Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 Sprawa olejowa .... Mam olej .. ale czym wypłukać stary. Znaczy tak ... wylewam stary ... ale czym wypłukać resztki? Bo nie będę płukał ... ten olej to 33zł za litr. Trochę sporo kasy. Ale może by tak benzynką chlapnąć. A potem dopiero świeży zalać?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 nie przyemywaj benzyna, po prostu dokladnie wylaj tamten (pogrzewaj kompresor suszarka i ustaw go tak by caly olej mogl splynac przez rurke), jak komp. bedzie mial 60C to olej w 2-3h prawie caly splynie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB Opublikowano 30 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2003 berkut czy twoja kaskada (kolejny projekt) to tylko rpóba bicia rekordu tempy, czy może będziesz mógł jeszcze bardziej podkręcić proca przy takim chłodzeniu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_marko Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 nie przyemywaj benzyna, po prostu dokladnie wylaj tamten (pogrzewaj kompresor suszarka i ustaw go tak by caly olej mogl splynac przez rurke), jak komp. bedzie mial 60C to olej w 2-3h prawie caly splynie Obyło się bez grzania ... Postawiłem go do góry dnem i przez nockę spłynął. Muszę tylko sprawdzić: 1. Ile wyciekło starego oleju. 2. Zmieszać próbkę starego i nowego - zobaczyć czy się galaretka nie zrobi. 3. Wlać nowy. Nie otwierałem nowego olejku, ale stary wygląda dość nieciekawie - nie ma co się dziwić pracował od 1983 roku :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_marko Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 Hmmm.. jeszcze nie zbudowałem FC a już myślę o zrobieniu kaskady. Jak popatrzyłem na wykres punktu skraplania etanu: To wygląda na to, że kasakada przy użyciu tego gazu jest wykonalna. Mniej więcej mam już plan co do wykonania seperatora i skraplacza etanu. Jeszcze nie sprawdzniłem jakie ciśnienie wytworzy mój kompresor. Berkut - jakie ciśnienie daje twój kompresor?? Bo jak patrzę na wykres, to przy około -25C etan trzeba sprasować powyżej 15bar. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_marko Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 berkut czy twoja kaskada (kolejny projekt) to tylko rpóba bicia rekordu tempy, czy może będziesz mógł jeszcze bardziej podkręcić proca przy takim chłodzeniu? No właśnie - czy zejście z temperaturą ma jakiś sens poza rekordem temp? Czy istenie jakaś strona, gdzie rejestruje się takie rekordy? Skąd u diabła wytrzasnąć etan? Pytałem o R170 w sklepie - to mi powiedzieli, że nie mają w katalogu takiego czynnika chłodzącego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vein Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 marko - w miare taim i prostym sposobem możesz uzyskać etan, tylko trzeba sie "troche" pobawić, ponieważ to jest praktycznie zabawa w chemika :) (najpierw trzeba uzysać czyste odczyniki, a następnie przeprowadzić reakcje, i utrzymać odczynniki i produkty reakcji nadal w satnie czystym.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killah Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 eheh moja wiedza chemiczna nie jest super... zwłąszcze jeśli o to chodzi.. ale tak na to patzre ze przy -25 16 barów to nei wiem czy uda się to w domu zrobić.... jak ches zten etan łapać i "ściskać" pewnie nie mam racji... ale... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 berkut czy twoja kaskada (kolejny projekt) to tylko rpóba bicia rekordu tempy, czy może będziesz mógł jeszcze bardziej podkręcić proca przy takim chłodzeniu? No niewatpliwie procesor bedzie sie znacznie lepiej krecil.... przy bodajze -120C da sie "oficjalnie" 2x podkrecic uklad cmos.... Etan da sie kupic, ale etylen bardzo latwo jest uzyskac- raptem podgrzewasz polietylen w zamknietym naczyniu do chyba 370C i ci sie etylen ulatnia ;] Podobno ( nie jestem pewien co do temp ale tak jest ;] Moj nastepny projekt wyglada mniejwiecej w ten sposob: -kupie kompresor i skraplacz od klimatyzatora ktory bedzie I stopniem kaskady. I stopien bedzie zasilany R22 i agregat poza wymienikiem siepla (skraplacz II stopnia i parownik I stopnia) bedzie doprowadzony do mojego domu (pracowni) za pomoca miekkich miedzianych rur. -II stopien kaskady bedzie skladal sie z 2 kompresorow ktore beda polaczone z soba szeregowo z intercoolerem miedzy soba ;] Bedzie uklad wygladal mniejwiecj tak: rurka ssaca 1 kompresora>kompresor>intercooler chlodzacy etan sprezony do ~10bar>2 kompresor>skraplacz II stopnia kaskady> akumulatorek>kapilara>parownik>elastyczny waz>rurka ssaca kompresora... Uzyje 2 kompresory poniewaz chcialbym osiagnac dosc wysokie podcisnienie wewnatrz parownika co zmniejszy jeszcze bardziej temperatury panujace w nim. Jutro zamawiam waz (znalazlem sklepik gdzie mozna zamowic) i skoncze wreszcie moj 1 projekt. Gdy tylko przetestuje itd. moj 1 cooler zamierzam zabrac sie za kaskade... o ile I jej stopien bedzie dziecinnie prosty do wykonania (nic nadzzwyczajnego, raptem prosty agregat z R22) to 2 bedzie musialbyc bardzo dokladnie zrobiony. Jak widac etan przy temp. 35C (najwyzsza jaka w zasadzie bywa w polsce w wawie ale w piwnicy jest chlodzniej ;] bedzie mial 50 bar... chyba nie musze mowic jak wielkim wyzwaniem bedzie zlozenie ukladu tak by to wytrzymal... nie ma juz wybacz gdzie mozna lutowac "poltwardym" lutem... srebro srebro srebro... ponadto parownik bedzie musial znosic roznice temp. -100C do 30C ... grubosc polaczen lutow i scianek w parowniku bedzie musialabyc z 1cm nie wspominajac o karbowaniu zwiekszajacym jego powierzchnie (lutu).... to juz bedzie cos... mam juz w glowie projekt parownika i calego ukladu, brakuje juz tylko kompresorow i kilku czesci ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_marko Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 marko - w miare taim i prostym sposobem możesz uzyskać etan, tylko trzeba sie "troche" pobawić, ponieważ to jest praktycznie zabawa w chemika :) (najpierw trzeba uzysać czyste odczyniki, a następnie przeprowadzić reakcje, i utrzymać odczynniki i produkty reakcji nadal w satnie czystym.. Moja teściowa jest chemikiem :lol: i moja siostra studiowała rok chemii. Berkut - pomocy!! Jak wlać nowy olej do KOMPRESORA!! Stary wylałem - spoko, ale nowy za cholerę nie chce ciec przez rurkę ssąca, a kompresora bez oleju boję się włączać..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 Proponuje zassac powietrze przez otwor wylotowy. Jezeli nieda sie to jakies strzykawki nalej oleju i wcisnij tam pod cisnieniem. Najlepiej jak bys mial jakas igle do tego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 tam jeszcze na elementach jest sporo oleju, mozesz smialo wlaczyc, on zassie ten olej w 1-2s Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 Proponuje ten gaz ;] Powrechnie dostepny, wymaga przy -15C 20bar do skroplenia ;] Chyba go uzyje w mojej kaskadzie jak tylko da sie go uzyc ;] Jedynym zmartwieniem moze byc suchy lud zatykajacy rurke kapilarna ale wymysilem juz co zorbic zeby tak nie bylo ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltazaar Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 Proponuje ten gaz ;] Powrechnie dostepny, wymaga przy -15C 20bar do skroplenia ;] Chyba go uzyje w mojej kaskadzie jak tylko da sie go uzyc ;] Jedynym zmartwieniem moze byc suchy lud zatykajacy rurke kapilarna ale wymysilem juz co zorbic zeby tak nie bylo ;] eeeeeeexxxxxxxxxtraaaaaa :lol: :lol: :lol: , bedziesz mial zime, snieg bedzie padal i takie sprawy, w srodku lata jak uklad pierdyknie i pojawi sie "przeciek po stronie gazowej". wszystko pod warunkie ze tym gazem jest CO2 o ile mnie oczy niee myla. jak nic - wyosoko wydajna gasnica sniegowa made by BERKUT, ale bylyby jaja ... czego ci oczywiscie nie zycze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_marko Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Proponuje ten gaz ;] Powrechnie dostepny, wymaga przy -15C 20bar do skroplenia ;] Chyba go uzyje w mojej kaskadzie jak tylko da sie go uzyc ;] Jedynym zmartwieniem moze byc suchy lud zatykajacy rurke kapilarna ale wymysilem juz co zorbic zeby tak nie bylo ;] Dwutlenek węgla ... tia ... a może są lepsi kandydaci ? Osiągniecie -120 stopni będzie bardzo trudną sztuką - wymagane wysokie podciśnienie. Ale skoro myslisz o tak monsterkim sprzęcie z dwoma kopmpresorami szeregowo .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Teraz proboje znalezc gaz ktory jest bardzo latwo dostepny.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vein Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 shit !! 50 bat jest to 50 razy więkrze ciśnienie niż panuje w atmosferze ziemskiej !!! nie dziwie sie że bedziesz mial problemy z utrzymaniem tego "w ryzach" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Wymyslilem dzisiaj jak zamierzam zrobic parownik by byl mocny, ciezki i zeby byl latwy w zrobieniu i mocowaniu ;] Zara zmontuje rysunek ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Czekam z niecerplioesia na nowy model parownika.....:)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...