Skocz do zawartości
berkut

!! Chłodzenie freonem !!

Rekomendowane odpowiedzi

szkodzi i to bardzo ...bo w ukladzie na dole tej miski jest olej w ktorym zanurzony jest silnik kompresora (chmmm prawie jak w reaktorze nuklearnym :P ) a po drugie kompresor moze duzo blosniej pracowac bo zostal zaprojektorany na tlumienie tylko w poziomie (wlasciwa czesc robocza jest zawieszona na sprzezynach (wiem bo zdazylem juz rozebrac :P) poza tym moze rownie wygladac sytuacja z wlotami i wylotami oraz zlaczem serwisowym gazu. jednym slowem lepiej go postawic na nogach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sporo oj sporo od skraplacza poczawszy bo w klimatyzatorach sa najlepsze, kompresor( to zalezy od konstukcji ) kapilare rowniez bo fizycznie jest juz dobran do mocy kompresora i tak dalej .... w wiekszosci przypadkow dokonujac drobnych poprowek przedewszystkim parownika i uzupelnienia ukladu w złoza freonu :P można zrobic w pelni sprawny FC nawet obudowa moglaby sie przydac bo wystawiasz wszystko za okno w mieszkniu masz tylko kapilere i parownik oczywiscie or poczatku do konca wszystko zaizolowane cieplnie no i potrzebna inwestycja w weze eleastyczne cisnbieniowe (cena zalezy jak lezy, widzialem takie za 13 euro ale sa tez takie ktore kosztuja 180 euro) ....zeby ktos mogl powiedziec co mu sie przyda musisz na pisac co masz ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie zafundowalem sobie palniczek jak moze za jakis tydzien skoncze prace ida bardzo wlono (egzamin 8-go) a potem planuje ywciagnac min 600mhz (666 to max na ile mi plyta pozwala)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W koncu zrobilem swoje chlodzenie w 70%, na dole znajduje sie link do moich zdjec FC przedstawiam wam mocno nie dopracowana jeszcze konstrukcje prototypowa mojego chlodzenia, brakuje jeszcze parownika oraz dobrej izolacji komory oraz samej komory na parownik no i jeszcze przedni panel z termometrem, elektronika tez, jeszcze ulegnie zmianie narazie sa rozprowadzone kable oraz zrobione niezalezne zrodlo napieciowe 12V-9V (oczywiscie stabilizowane) zasilania dla poszczegolnych modolow elektroniki, znalzla sie tez regulacja obrotow wiatrakow, w nieduzej przyszlosci umieszcze uklad podobnego dzialania jak w Premitei (moj patent, narazie nie mam czasu ale jak przystalo na elektronika uklad mojego fc bedzie mocno naszpikowany elektronika) ktory bedzie zalaczac kompa po osiagniecu niskiej temperaturki i kontrolowac ja dla pewengo zakresu. Dla "liftingu" brakuje pomalowac naped oraz flopa na czarno oraz dorobic boczne czarne oslony aby wszystko przypominalo "ala Premite". Uklad bedzie chlodzic mojego Athlonka ale na poczatku pierwsze testy bede przeprowadzac na "martwym kompie" aby sprawdzic szczelnosc izolacji oraz zmniejszyc ryzyko zepsucia swego kompa. To by bylo na tyle napisalem "to cos" aby pokazac ludziom ze naprawde te chlodzenie mnie interesuje iz pracuje nad tym dluzszy czas. Uwaga na ograniczenie limtu transferu na Interii:

http://dioda1.w.interia.pl/FC/Im005616.jpg

http://dioda1.w.interia.pl/FC/Im005618.jpg

http://dioda1.w.interia.pl/FC/Im005619.jpg

http://dioda1.w.interia.pl/FC/Im005621.jpg

http://dioda1.w.interia.pl/FC/Im005621.jpg

http://dioda1.w.interia.pl/FC/Im005622.jpg

http://dioda1.w.interia.pl/FC/Im005623.jpg

http://dioda1.w.interia.pl/FC/Im005624.jpg

http://dioda1.w.interia.pl/FC/Im005625.jpg

http://dioda1.w.interia.pl/FC/Im005626.jpg

http://dioda1.w.interia.pl/FC/Im005627.jpg

http://dioda1.w.interia.pl/FC/Im005629.jpg

http://dioda1.w.interia.pl/FC/Im005630.jpg

http://dioda1.w.interia.pl/FC/Im005632.jpg

http://dioda1.w.interia.pl/FC/Im005635.jpg

http://dioda1.w.interia.pl/FC/Im005636.jpg

http://dioda1.w.interia.pl/FC/Im005639.jpg

http://dioda1.w.interia.pl/FC/Im005642.jpg

Zycze milego ogladania, mysle ze uklad wedlug was nie wypadnie za zle, wszelkie sugestie mile widziane, przepraszam za marna jakosc niektorych zdjec :wink:

Do Berkuta jak to jest wedlug ciebie z ta izolacja termiczna proca jak myslisz to zrobic tak aby spac spokojnie ze wszystko jest na cacy zrobione, jakies sugestie do mojego projektu, ewentualnie jakis projekt parownika i komory dla mnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba bedziesz musial jeszcze raz lutowac filtr do freonu bo powinien on byc kapilara do dolu tak zeby tylko plynny freon do niej wplywal a nie wymieszany z postacia gazowa

co do przymocowywania parownika na sztywnej rurce to jest troche zly pomysl (sam to przerabialem)

bardzo ciezko sie mocuje taki parownik (prawie spalilem athlona 1000) a jak sie wymieni plyte to juz koniec znow trzeba lutowac

lepiej poszukaj jakis elastycznych przewodow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do przewodow sa elastyczne, za ta izolacja jest przewod do napelniania freonu wokol niego opleciona jest kapilara, na koncu jest zalozona koncowka (to cie napewno zmylilo) poto aby uklad byl zatkany - wilgoc sie nie przedostanie do filtra bo uklad jest uszczelniony :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta miedziana rurka 6mm jest elastyczna ????

no dobra jak tak sadzisz to niech Ci bedzie ale mi ja sie strasznie trudno wyginalo taz zeby idealnie parownik przylegal do cpu

a z tym filtrem to chyba nie czaisz przeczytaj jeszcze raz to co napisalem i popatrz na swoj uklad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem sie wlasnie zgapnolem, cosik mi na poczatku tez nie pasowalo ale teraz juz wiem... dizeki za sugestie... moze jeszcze jakies ciekawe spotrzezenia lub uleprzenia :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro bede u dziadka na obiedzie i poprawie filtr prawdopodbnie wspawa troszke mniejszy i bedzie cacy co do Raf'a to jest tak: ze przewod jest do napelniania freonu a koncowki ma skrecane (ze wkladkami teflonowymi) i na koncu mam wlasnie taka koncowke wspawana taka jak z tylu do napelnienia ukladu, natomiast dlugos tej koncowki (rurki 6mm bedzie krotka bo odrazu bedzie wchodzic do parownika tak aby z zewnatrz parownika wystawal sam zawor do ktorego bedzie bezpopsrednio polaczony waz elastyczny - ten w izolacji co go nie widac) natomiast bardzo dobrze czaje problem filtru i zczailem jeszcze jeden maly problem tzn. chlodnica (skraplacz) ma pionowo polozone rurki gdzie na dole moze sie zbierac w tych kolankach olej ale to niestety wymiary chlodnicy nie pozwalaja na ulozenie poziome. :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dioda- nie tylko olej- poqwiem tak: masz malej mocy kompresor... Maly przeplyw gazu.. bedziesz mial zupelnie zalany skraplacz freonem... Ten skraplacz po prostu MUSI byc z rurkami horyzontalnie...

Ja prawdopodobnie bede mial w srode klimatyzator... Na dziendobry podepne go pod moje stare FC (w miejsce mojego obecnego kompresora + skraplacz + reszta osprzetu) i zobacze co to malenstwo potrafi ;]

Jak sobie policzylem mam tam 700W kompresor srobowy co daje mi tak na oko 4-6x wydajniejszy kompresor niz mam (pomiajac fakt ze moj powinien na R12 chhodzic i jest tlokowy a tamten jest do R22 przystyosowany) DOtego dochodzi bardzo duzy i wydajny skraplacz i jeszcze parownik ktory takze moge uzyc jako skraplacz...

Ogolnie teraz zloze nastepujace rzeczy:

-Z starego FC (skraplacza) zloze chlodziarke do wody, 2x 120W kompresory + skraplacz, na R22, planuje temp. ok. -20C z obciazeniem w postaci NB + FX + pelty, bez obciazenia bedzie spoko do -40C schodzic ze wzgledu na bardzo dobra izolacje na akwarium...

Bede mogl robic "wyskoki" z wydajnoscia gdyz takie 25l akwarium moze bardzo duzo ciepla "pomiescic" do testow (schodze do -40C i podkrecam na maxa- testuje i wraca do real world)

2 rzecza bedzie budowa nowego FC... kaskady :] Jak Raf dobrze przwidzial obecne fc dlugo nie wytrzyma ;] Chodz za wyjatkiem montazu jest to wersja finalna ;]

Male info o finalnej dla krytykow:

Jak zwykle teoria minela sie z praktyka i mialem ledwie -25C full load na paronwiku z Thoroughbredem B0 @ 2.75ghz 2V, temp. thoroughbreda wachala sie przy 7C (32C roznica temp). Po kalibracji calodniowej mialem -34C ale niemialem przyjemnosci potestowac antka bardziej...

Nie wiem jeszcze co zrobic z parownikiem ktory bede mial... najprawdopodobniej uzyje go dodatkowo do schlodzenia freonu... badz tez skombinuje tez kolejny kompresor i np. bedzie to dedykowane chlodzenie do grafy ;] Albo tez go po prostu sprzedam... :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Berkut ktory parownik (projekt) i za ile schcesz sprzedac ?, co do ulozenia gdzie znalesc mniejsza chlodnice ???(skraplacz) tak aby ulozyc go "horyzontalnie" i zeby sie zmiescil tak jak trzeba... tak poztym co do skraplacza znajomi i wogole roznie twierdza z tym zalaniem, byc moze uklad nie bedzie zalany tak twierdza w zakladzie jezeli dobrze sie dobierze ilos freonu... sie okarze w efekcie koncowym jak narazie nie mam wyboru bo nie mam mniejszej chlodnicy.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Na blok cienkie ale na parownik bardzo dobre ;]

Twoi znajomi myla sie- zobaczysz ze bedziesz mial bardzo duze problemy z skraplaczemi nie masz co zyc w marzeniach ze nie bedzie... nie mozesz tej obudowy powiekszyc ?? Przeciez to bedzie tragedia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Berkut - robisz kaskadę na dwóch odzielnych układach? Znaczy dwa autonomiczne układy (parownik, kompresor, skraplacz), przyczym parownik układu R22 jest skraplaczem do układu CO2? Czy na jednym kpompresorze (tym 700W) z separatorem czynników chłodzących?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cosi bede myslal z tym skraplaczem kurcze tylko bede musial wszystko popsuc - cala robota jak narazie na marne, cala buda do wyrzucenia !!! skraplacz postawie poziomo z boku prawdopodobnie... :cry: , Berkut ile bedziesz chcial za ten parownik... jakies wymiary...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Na blok cienkie ale na parownik bardzo dobre ;]

Jak na parownik to kilka warstw takiego labiryntu byłoby spoko. Berkut kiedyś mi podesłałeś projekcik takiego parownika. Jak twierdziłeś taka konstrukcja powinna być w miarę niezależna od pozycji pracy - chodzi o ustawienie pion/poziom. Zaraz poszukam, może na FTP'ie mam szkice ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bede mial pelna kaskade: 700W kompresor na I stopniu i 250W obecny na II stopniu...

A takiego parownika nie mam... daje ci taki projekt, nie ebde czegos takiego robil.... Narazie jestem zajety robieniem blokow do mojego FX'a (pelty 120W czekaja ;] i bede chlodzil go chlodzona woda.... Narazie ebde ograniczal jej temp. do takiej by nie skraplala sie woda ale jak skoncze wszytkie projekty to zrobie hermetyczna obudowe i wtedy FX'a pochlodzi woda -20C...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemyslalem troszki o tym polozeniu i mysle ze pierwszy projekt uruchomie wstepnie w taki polozeniu jak jest a potem stwierdze czy te polozenie jest tak "zle" jak mowisz bo nawet jak tak to sprawdze przynajmniej jak reszta sie bedzie zachowywac... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oka....

Troszke info...

Kompresor ma ~23cm wysokosci, 13cm srednicy, (taki walec) jest firmy Sanyo, w doskonalym stanie, wyglada jak dzwiewiczy...

Skraplacz ma 80x55cm, 2cm grubosci, jest dosc silnie zabrudzony i nad tym wlasnie bede jutro pracowal (za wyjatkiem robienia koncowek itd)...

Smieszne rozwiazania techniczne ma ten klimatyzator (w stosunku do tych w kompie ;])... Np. rurka kapilarna jest w samym klimatyzatorze (jednostce zewnetrznej...) i potem cienka rurka plynie sobie do parownika gdzie dopiero ma okazje sobie wrzec... W kompach kapilara idzie az do paronwika ;] Taka mala ciekawostka ;]

Jutro jade do berlinga po kilka czesci, min. przelotki kielichowe, filtry dodatkowe (do wody), olej do kompresorow srobowych, dodatkowy filter do czastek stalych... Nie chce mi sie wszystkiego zliczac ;] Najpierw zobacze ile da mi ten klimatyzator bez kaskady ;] W sumie tak na oko >5x wydajniejszy kompresor powinien "troszke" wniesc ;] Sadze ze te -40C bedzie jak kamien stabilne... moze mniej ;]

Calosc jest nawet zaskakujaco cicha, jestem w szoku ;) Spodziewalem sie czegos znacznie glosniejszego ale jak widac "zawiodlem sie" :D

Po pierwszych probach zamierzam rozebrac to wszystko (tzn nie ponownie klimke :)) i zabiore sie za robienie kaskady. Jak to bedzie wygladac:

I Stopien kaskady:

Obecny klimatyzator- 770W kompresor, skraplacz wyzej wymieniony, czynnik chlodzacy to R22. Bedzie to zaopatrzone w 7m dlugosci parownik ktory bedzie niczym innym jak po prostu 10mm rurka miedziana miekka, TZR z dysza 0X (obecnie jest 00X)

II Stopien kaskady:

Obecne FC- Danfoss SC10B, do tego za kompresorem separator oleju, puzniej 7m skraplacz (chlodzony parownikiem I stopnia) do -25C (im mniej tym lepiej), dalej obecny elastyczny przewod, parownik (prawdopodobnie od nowa zrobiony oparty o ZUPELNIE innym projekcie) i zamiat TZR'a bede uzywal kapilary nastawionej "na stale" na 200W, czynnik chlodzacy to CO2 (dwutlenek wegla)...

Planuje z tym temp. ok -70 do -90C zaleznie od tego ile sprawniejszy bedzie moj danfoss SC10B i od tego do jak niskiej temp. bedzie mogl I stopien kaskady chlodzic skraplacz II stopnia...

Szkoda ze obecny projekt tak krotko zyl ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj Berkut tyle w tyn siedzisz i nie widzisz oczywistych spraw.

1. Kapilara powinna być solidnie chłodzina powracającą parą z parownika

Na to wpadli 100 lat temu Polacy skraplając tlen i azot

2. Wydajność chłodzenia (przenoszona moc cieplna) zależy od różnicy temperatur między parownikiem a skraplaczem - im

mniejsza różnica tym lepiej ok 30 st, przy 50 st dużo tracisz

3. Wydajność chłodzenia to przepływ czynnika - im więcej i szybciej przepływa tym więcej przenosi ciepła, łatwiej coś schłodzić, nie warto stosować dużej różnicy ciśnienia i mocno dławić przepływ.

Zdaję sobie sprawę, że o tym doskonale wiesz, ale wygląda jakbyś o tym zapominał.

Spróbuj inaczej, do kompa wrzuć z kilogram suchego lodu a po godzinie dopiero włącz FC i kompa, tak aby kalilara już była dobrze chłodzona i możliwie krótka.

Śledzę Twoje zmagania, ale wygląda jakbyś zatrzymał się na jakiejś barierze.

Gratuluję wytrwałości i zaparcia, uważam że stabilne 220st K jest w Twoim zasięgu, a może jeszcze mniej, bądź realistą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Kapilara powinna być solidnie chłodzina powracającą parą z parownika

Bedzie w ten sposob chlodzone w kaskadzie... Jednakze jeest pewien problem, mianowicie to jak CO2 sie zachowuje... W samym parowniku wpada w temp. powiedzmy -30C by schlodzic sie do -46C i dalej zamienic sie w suchy lod.. Jezeli przesadze z subcoolingiem to zamieni sie prawie odrazu w suchy lod i mi moze zatkac kapilare...

Obecnie w systemie w ktorym uzywam TZR'a KATORGA byloby sprobowanie wykonac cos takeigo... Myslalem o dodatkowej dedykowanej chlodziarce do subcoolingu ale zrezygnowalem wiedzac ze predzej czy puzniej zajme sie kaskada...

Na to wpadli 100 lat temu Polacy skraplając tlen i azot

Polacy madrzy ludzie ;]

2. Wydajność chłodzenia (przenoszona moc cieplna) zależy od różnicy temperatur między parownikiem a skraplaczem - im

mniejsza różnica tym lepiej ok 30 st, przy 50 st dużo tracisz

Obecnie mam 50C roznicy i jakos pracuje ;] 25C w pokoju, parownik -34C (z obciazeniem- to sa ostatnie wyniki kiedy moj komp dzialal- po kalibracji). Zakladam ze bede mial -25 do -30C (realnie) na skraplaczu II stopnia a z parownikiem @ -80C (w real bedzie pewnie kolo -70C) roznica temp. jest taka sama jak obecnie... Takie same tez sa cisnienia...

3. Wydajność chłodzenia to przepływ czynnika - im więcej i szybciej przepływa tym więcej przenosi ciepła, łatwiej coś schłodzić, nie warto stosować dużej różnicy ciśnienia i mocno dławić przepływ.

Fakt ale to nie jest chlodnia ;] Tutaj jest stosunkowo niskie obciazenie i zalezy nam na jak najnizszej temp. i trzeba dlawic przeplyw...

Zdaję sobie sprawę, że o tym doskonale wiesz, ale wygląda jakbyś o tym zapominał.

W tym ukladzie mialem wlasnie problem z tym ze mialem za duzy przeplyw- temp. byly rzedu -26C, po kalibracji (zdlawieniu przeplywu) mialem -34C... A o subcoolingu to nie zapomnialem a zostalem w zasadzie przez wzgledy techniczne zmuszony do zaniechania prob...

Spróbuj inaczej, do kompa wrzuć z kilogram suchego lodu a po godzinie dopiero włącz FC i kompa, tak aby kalilara już była dobrze chłodzona i możliwie krótka.

8O ??? A co to ma na celu ??? W obecnym systemie nie mam przeciez kaqpilary ani nie mam gdzie tego wsadzic 8O

Śledzę Twoje zmagania, ale wygląda jakbyś zatrzymał się na jakiejś barierze.

Ta granica sa koszty... ALe teraz dopadlem ten klimatyzator po okazyjnej cenie i projekt rusza znowu do przodu tym razem jako kaskada.. Teraz juz nie popelnie wszystkich moich poprzednich bledow i wole poczekac i dobrze wszystko zlozyc niz spartolic robote w polowie drogi... Pozatym bede teraz uzywal kapilary co mi znacznie ulatwi wiele rzeczy...

Gratuluję wytrwałości i zaparcia, uważam że stabilne 220st K jest w Twoim zasięgu, a może jeszcze mniej, bądź realistą.

Licze na cos ~200st K ;] Taka mam juz nature ze zawsze chce wiecej ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Berkut jestem pod wrazeniem, spoko jesli to wszystko osiagniesz - tak niska temperaturke, ja jednak chce zrobic miniaturowe FC, wystarczy jesli bez obciazenia zejdzie do - 20C... chce aby calos przypominala Premite... :wink: z tad problem z tym skraplaczem ze nie mam wyboru zbytnio zmieniac jego polzenia jesli jednak uklad nie bedzie zchodzil do wyzej podanych parametrow skraplacz uloze prostopadle do przodu - wiatrak bedzie z boku, a obudowe zrobie od nowa, naszczescie sa wakacje wiec troszke pokombinuje aby kasy nie zabraklo...:idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...