Skocz do zawartości
berkut

!! Chłodzenie freonem !!

Rekomendowane odpowiedzi

ehh zazdrosny jestm ja prace nad swojim zawiesilem z kilku powodow brak kasy (drogie hobby) :( szkoda 

btw radek_marko fajne biurko masz :D

No ja tez bylem bliski zawieszenia prac :? ale postanowilem ze sie nie poddam, kupilem palnik i cwicze lutowanie :twisted:

(postep miniaturowy ale zawsze cos, moze teraz szybciej pojdzie bo juz po wakacjach :wink: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radek: moji rodzice niewiedza co kombinowalem(moze to i lepiej) ale kompresor na balkonie stoji

raven terz nawet palnik i butle kupilem ale za cholere niemoge sie tego nauczyc jak bym byl rok mlodszy popytal bym ciecia w szkole(co zakladal)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.xtremesystems.org/forums/attachment.php?s=&postid=218712

Powoli robie te kaskade, mam nadzieje ze znowu los mi nie podlozy klod pod nogi...

Narazie n/c na to co z nia robie, jak uda mi sie skonczyc I stopien tak zeby nie ciekl to bede mowil co i jak..

Na dolnej polce bedzie jeszcze wentyl 35cm na tej chlodnicy, pompa i maly zbiorniczek...

Na drogiej pulce beda jak na zdjeciu kompresory, zielona butla jest juz prawie pusta i to bedzie moj zbiornik upustowy, bedzie tam ponadto chlodzony woda skraplacz (prawie na cala wysokosc 12cm rura z pcv). Na przedostatniej polce bedzie wymiennik ciepla a na samej gorze bedzie komputer... jak wypali kaskada to bedzie on tam z hermetycznej komorze zeby pozbyc sie problemow z kondensacja przy -80C temp.

bylaby to juz MK4 kaskada, uzywa ona z zalozenia mocniejszych kompresorow i bede nia chlodzil i grafe i procka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raf sprobuj zamrozic to wiaderko z woda jak skonczysz FC. ;)

bawilem sie w to na starym FC fajnie wygladal parownik z warstwa 2cm ludu :)

Wlasnie wpadlem na fajny pomysl ktory podsunal Hipo. Mozesz zaoszczedzic na lodach albo je sprzedawac. Wystarczy jak do miedzianego naczynia nalejesz mleka, dodasz jakis smak i calosc bedziesz schladzal przez FC :D

Nie zapomnij tylko tego caly czas mieszac bo inaczej wyjda krysztalki lodu a to juz niejest smaczne ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a sprawdziles szczelnosc ukladu ze go juz zaizolowales ???

dzis niestety nie zawioze do napelnienia :(

teraz bede myslal nad izolacja plyty i mocowaniem

nie wiecie gdziemozna kupic takie dlugi nakretki (ok 1cm) zebym z dwoch stron mogl wkrecic w nie sruby (M4)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta izolacja tak wyglada ze nie zaufalbym jej....

pozatym w zyciu nie ufalbym plastikowym wezykom mocowanym cypabtami... probowalemi nie dalo sie za zadne skarby szczelnie tego zrobic

tylko przewody hydrauliczne/ dedykowane sie do tego nadaja, to ze komus udalo sie zwyklym pcv to ewenement i niedlugo sie przekona ze tak sie nie da...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktos mogl by mi podac jakiegos linka do strony gdzie budowa takiego ukladu jest opisana bardzo doklanie ?

najlepiej jak byla by to jakas polska strona.

I co sadziecie o tym zeby parownik zanuzyc w plynie ktory by krazyl w wc ???

1. Przeczytaj ten topic od poczatku dokladnie to sie dowiesz wszystkiego jak to zbudowac. Berkut wyjasnil wszystkie kwestie zwiazane z tym.

2. Nie jestes pierwszym ktory na to wpadl. Tez bylo to tutaj poruszane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arnie ma racje- to byl moj pierwszy projekt

ale potem korozja przezarla parownik i zaczely sie systemy z parownikiem bezposrednio na procku i musze przyznac ze az do tego co tera sklepalem z czesci po kaskadzie (ktora caly czas jest budowana, dzisiaj zrobilem wymienniki i zara bede konczyl skraplacz- musze skleic go) jest najbardziej udany. zreszta teraz go przygotowywuje do pracy 24/7 (ostateczne poprawki przy izolacji, pomiar temp. parownika itd)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta izolacja tak wyglada ze nie zaufalbym jej....

to nie jest skonczona izolacja jeszcze ja dopracuje

pozatym w zyciu nie ufalbym plastikowym wezykom mocowanym cypabtami...

te weze to sa tymczasowe wiem ze nie da sie ich wykozystac na dluzsza mete (aczkolwiek u radka_marko dziala bez zazutu na takim samym wezu; zawitam jutro doniego i zobacze jak to wyglada na zywo) ale jak juz wspomnialem kase bede mial dopiero pod koniec miesiaca wiec musze poczekac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...