Gość Opublikowano 16 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2003 nikt z was nie chce sprzedac kompresora ?ehh szkoda że dopiero teraz to piszesz, tydzień temu miałem 4 kompresory, praktycznie po cenie złomu byś dostał :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 16 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2003 a moze ma ktos kompresor ok 300W (moc silnika) bo do klimy potrzebuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 16 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2003 Jasiek - fc to drogi sport... zreszta juz jestes w stanie sie o tym przekonac... gdybym sie w to nie bawil perwnie siedzialbym tera na opteronie 146 z radeonem 9800 256mb i z 1gb ram'u ;] i starczylo by na prometeie ale to jest hobby i puki nie skoncze z tym nie bede robil innych rzeczy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek Opublikowano 16 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2003 Jasiek - fc to drogi sport... zreszta juz jestes w stanie sie o tym przekonac... gdybym sie w to nie bawil perwnie siedzialbym tera na opteronie 146 z radeonem 9800 256mb i z 1gb ram'u ;] i starczylo by na prometeie ale to jest hobby i puki nie skoncze z tym nie bede robil innych rzeczy Zdaje sobie sprawe ze to jest droge ale ty np caly czas ulepszasz swoje dzielo a ja prawdopodobnie zmontuje wszystko i nie bede walczyl o kazdy stopien. Kiedys bawilem sie WC bylem na tyle ambitny ze zrobilem nawet wlasna chlodnice musze przyznac ze wygladala imponujaco robilem tez wlasne bloki wiercone i frezowane wiertarka :) zadnej z tych rzeczy nie uzylem bo postanowilem sie zabrac za FC ale musze przyznac ze robienie tej chlodnicy i blokow sprawialo mi przyjemnosc.A koszty tego FC bede traktowal jako cena za przyjemnosc bo lubie sie bawic takimi rzeczami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 :( obdzwonilem wszystkie zalkady napraw lodowek i nikt nie sprzedaje uzywanych kompresorow :( no i co ja teraz zrobie ? :( :( wiecie moze czy na jakims zlomie sa lodowki z ktorych mozna sobie wykrecic kompresor ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 Czaj śmietnikowe. Tylkoże one mają duże wzięcie, bo wszyscy z nich robia garażowe kompresory.... Pompują powietrze idealnie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 no to chyba nic nie bedzie z mojego fc stracilem trzy dni na czytanie calego topika i prawdopodobnie nic z tego nie winiknie :( ale nie poddam sie tak latwo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 Ma pytanjka to Pana Mrozu (Berkuta) : - jakiego kleju uzywac do polaczen plastikowych (pleksi, guma) chdozi tu przedewszystkim o zabudowe parownika (izolacja); - sprawdzic czy do procka jest docisniety radiator jesli zewnatrz jest guma tzn. izolacja tak aby nie obkruszyc jadra, natomiast wiadomo bylo tez ze go dotyka (pewna sila jest docisku i nie zawsze wiadomo jak naprawde jest); - jest jakis ciekawy zamiennik R12 zeby zejs do nizszych temperatur.... Co do skraplacza bede myslal o polozeniu poziomym (horyzontalnym) jednak z wymiarow mojego mianturowego fc nie zrezygnuje, byc moze bedzei to wspolpracowac z peltierem (zalezy ile parownik bedzie mog odebrac ciepla ile kompresor) ale tego nie wiem. Jednak wiem jedno to jest moj temat pracy dyplomowej i cos uruchomie, mam nadzieje ze nie ostatni raz (juz w glowie mam naowy projekt), moglo by byc to tansze hobby :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 - jakiego kleju uzywac do polaczen plastikowych (pleksi, guma) chdozi tu przedewszystkim o zabudowe parownika (izolacja); [/quote[ Poxipol i super glue :D - sprawdzic czy do procka jest docisniety radiator jesli zewnatrz jest guma tzn. izolacja tak aby nie obkruszyc jadra, natomiast wiadomo bylo tez ze go dotyka (pewna sila jest docisku i nie zawsze wiadomo jak naprawde jest); Zakladam i modle sie o dobry kontakt... Po prostu dbam o dobre zamocowanie a potem dokrecam az gwinty swiszcza... - jest jakis ciekawy zamiennik R12 zeby zejs do nizszych temperatur.... No lol... R290, R22, samemu uzywam R22... Peltier to bardzo glupi pomysl, nizsze temp. beda na fc samym... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 dzis zawiozlem do napelnienia niestety byly problemy poniewaz jest wilgoc w ukladzie chca przeplukac go azotem i powinno pomoc, bedzie do odbiodu w przyszlym tygodniu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 czy ktos z was widzial moze gdzies w warszawie jaksa pozucona lodowke ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 sluchaj jasiek nie smiec tu !!!!!!!! saukaj po osiedlach i tylealbo kup uzywany w firmie chodniczej ale to ok 150-200zl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 Tak sie zastanawialem co by tu zrobic zeby moc spac spokojnie giedy moje fc bedzie chlodzilo procka i wpadlem na taki pomysl zeby zrobic z pleksi obudowe na calego kompa no i za pomoca kompresora wypompowac z niej cale powietrze ktore moglo by sie skroplic. Co o tym sadzicie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 wtedy reszta rzeczy sie spali niema powietrza=niema zderzen czasteczek=niema odbierania ciepla=niema chlodzenia proste nie?? lepiej wpompowac jakies suche powietrze np z jakiejs butli albo cos takiego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 Tak sie zastanawialem co by tu zrobic zeby moc spac spokojnie giedy moje fc bedzie chlodzilo procka i wpadlem na taki pomysl zeby zrobic z pleksi obudowe na calego kompa no i za pomoca kompresora wypompowac z niej cale powietrze ktore moglo by sie skroplic. Co o tym sadzicie ? a jak bedziesz mial nieszczelna obudowe? ?? ciezko tez bedzie wyprowadzic kable do napedow lepiej zalej cala plyte olejem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek Opublikowano 17 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2003 racja ciezko bedzie z tymi kablami ale mysle ze gruba warstwa silikonu starczy szcze mowia jakos sumienie by mi nie pozwolilo potrakowac mojego nowego epoxa olejem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 jasiek- robi sie dobra izolacje a nie katuje z obudowami itd... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 no niby masz racje ale jak zrobie obudowe i izolacje to bede pewniejszy ze moj nowy procek sie nie spali a przez izolacje parownik moze nie stykac sie dobrze z procesorem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 jak zrobisz izolacje dobrze to nie ma bata... kwestia przygotowania wsyztskiego i dobrego pomyslunku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek Opublikowano 18 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2003 skoro mowi tak pan mrozu to zastosuje sie do rady Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek Opublikowano 19 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2003 dobra jutro jade na zlom moze dorwe jakas lodowke :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 berkut a czy kapilare mozna rozdzielic?? tzn zalozyc trójnik(w berlingu maja) i powiedzmy czesc fronu szlo do poarownika na grafe a czesc na procka :idea: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 mozna ale to tak delikatnie powiedziawszy bedzie ciezko zrobic, lepiej uzyc 2 kapilary, bedzie wiecej roboty ale efekt lepszy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 No lol... R290, R22, samemu uzywam R22... Sorry za te glupie pytanie ale jakos mi sie to wypsnelo, tak paztym przepuszczam ze za ok 2 tygodnie bede chcial uruchomic "w koncu" (na razie w fazach testu) moje chlodzonko, pierwsze zdjecia zuce tylko jak bede mial dostep do aparatu cyfrowego, narazie mam zdjatka wewnetrznej czesci parownika (przed spawaniem) :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 no to dawaj to co masz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 Nie teraz bo p rzy sobie nie mam jestem u kumpla na necie, wgram je w tym tygodniu, tylko uwaga to sa zdjecia przed szlifem na procka, tera jest juz wypolerowany i oczyszczony z syfu - nalot ze spawow :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 jak bedziesz to zarzuc zdjeciem ^^ Mi sie udalo lepiej skalibrowac uklad i mam tera -39C prawie caly czas ^^; dopiero @ 2.7ghz 2.2V (2.15 w real'u) spada do -35C 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 berkut jak myslisz wyciagniesz 3 ghz na tym ?? (na tyle stabilne zeby 3dmarka przeslo) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 na kaskadzie ? prawdopodobnie nie, nie sadze zeby i -100C zmusilo tego procka do pracy na 3ghz... juz 2.7ghz to dla niego katorga, socket dla niego to madejowe loze :D zaraz wrzuce kilka zdjec mojego skraplacza i tego co zrobilem z kompresorem (jutro ouruchamiam I stopien i pomodlcie sie oto zeby podzialalo : Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rastak Opublikowano 20 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2003 berkut: powiedz kiedy, bede trzymal kciuki :D Pokaz zdjecia ;> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...