Skocz do zawartości
berkut

!! Chłodzenie freonem !!

Rekomendowane odpowiedzi

zadzwonilem do ksedza proboszcza lokalnej parafi i wykupilem msze za ciebie :D na jutro rano :D tak sie zastanawiam jak bym sie zucil pod samochod i przezyl to odszkodowanie powinno wystarzyc zeb zrobic takie cos jak ty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zadzwonilem do ksedza proboszcza lokalnej parafi i wykupilem msze za ciebie :D na jutro rano :D  tak sie zastanawiam jak bym sie zucil pod samochod i przezyl to odszkodowanie powinno wystarzyc zeb zrobic takie cos jak ty :)

Nie nie, to bez sensu jest, za duze ryzyko :? . Ja raczej myslalem o zlamaniu nogi czy czegos w tym sttylu, zawsze odszkodowania troche dostaniesz, a jakby co to mozna drugi raz zlamac :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

le przecierz mozna wybrac jakis wolno jadacy samochod :twisted: moj kumpel tostal 3k zl za jakis skomplikowane zlamanie nogi ze mu srobka musieli skrecic raz probowalismy mu magnes przyklejic ale powiezial za ta srobka z tytanu jest :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

berkut mam kilka pytan do ciebie

1 gdzies pisales ze te chlodniczku u mate'a to sa skraplacze od klimy czy np mala miedziana wystarczy zeby skroplic CF2Cl2 (chyba r22)

2 w practikerze widzialem takie weze do acetylenu i tlenu (czerwone i niebieski) na wytrzymalosc 20bar czy one nie pekna (w sumie to bedzie tylko od niskiego cisnienia wysokie bedzie sztywne i kapilara)

3 no i ostatnie jak wybierac stop do lutowania bylem w castoramie i tam bylo kilka np fosfor+miedz(860*C) albo cos ze srebrem tam byla napisana wytrzymalosc to na logike trzeba wybierac takie z jak najwieksza

Wracam do prac nad FC bo lutowac sie nauczylem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CF2CL2 to R12

Te weze nie nadaja sie, maja za mala srednice wewnetrzna i zle podlaczenia, jak juz masz uzywac taki waz to kup od myjki cisnieniowej

Lutowanie twardym lutem wymaga bardzo mocnego palnika; do chlodnictwa uzywa sie srebra ale ja uzywam brazu (ktoreg tez sie uzywa ale rzadziej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamiar jakoś zmontowac fc ale jetem narazie w fazie wstępnej i zbieram informacje. znalazłem w jakiejs encyklopedi dokładną budowe lodówki i tam napisane jest:

"Na początku czynnik chłodzący jest parą o niskim ciśnieniu. Para ta dostaje się do sprężarki, skąd wychodzi jako ogrzana para pod ciśnieniem, a następnie przetłaczana jest wężownicą chłodzącą z tyłu urządzenia. Tu para oddaje ciepło i skrapla się w ciecz. Ciecz pod wysokim ciśnieniem przechodzi następnie przez zawór redukcyjny. Pod zmniejszonym ciśnieniem ciecz zmieniea się w parę, a jej teperatura spada. Zimna para pochłania ciepło z zamrażalnika schładzając go do temeratury -20C"

Czy tak w rzeczywistości wygląda przebieg tej substancji (freonu w lodówce). Czy skraplacz można zastąpąpić zwyczajną chłodnicą i czy zamiast parownika można urzyć (po przeróbkach) zwyczajnego bloku wodnego.

Jakby co pokreślam że jestem początkujący!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skraplacz mozesz zastapic tym co masz w poprzednim poscie berkuta

a bloczek to musial bys kombinowac np biezemy takiego frezowanego slimaczka odlutowujemy top (wlasciwe to mozna go wyrzucic) bierzemy blaszke miedziana (grupsza jakas) i na srodku robimy mala dziurke (tam wkladamy rorke kapilarna lutujemy) a na koncu slimaczka gropsza (np 10mm ale zalerzy od srednicy rorek w ukladzie) lutujemy wszystko ladnie du qpy zapodajemy uklad na powietrzu jak gdzies przecieka to poprawiamy jak nie to robimy zeby cisnienie bylo ze 2razy wieksze niz bedzie normalnie i zostawiamy na dlorzszy czas np na balkonie jak nic nie wybuchnie to oprozniamy uklad i ladujemy freon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko kase sie ma, a co do cztania przeczytałem jak narzie 6 z 56 stron, ale kiedyś się przeczyta.

jak chcesz robic to konkretnie to 1000zl to tak na poczatek

jak bedziesz czytal to zouwaz ze topic jest na coraz wyzszym poziomie wiec to jest od n00b'a do 1337 

no w sumie poziom jest nie to co bowman kupil 3 prommeteie i pokazuje co to on

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaczelismy od FWC (jescze nie wy tm topicu w tym jest dual-compresor) a skonczylismy na 2stopniowej kaskadzie

Tak w sumie to teraz tez mozna miec FWC tylko inne, skraplacz chlodzony woda. Jak skoncze moj to sprubuje jakies foty zapodac :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...