RaVeN155 Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 R22 kosztuje 210zl + vat (13.6kg butla) mam 1 zapasowa ale chyba kupie jeszcze 1 ;] 8O ja nie mam ani troche :( . Brkut pozyczysz szklaneczke R22? :lol: :wink: no to se posta updatne zeby nie bylo ze tylko smiece Update: zrobilem dzisiaj podstawe dla kompresora zeby mial na czym stac i zamontowalem na niej wentylatorka 12x12 ktory bedzie dmuchal na kompresor zeby mu za cieplo nie bylo :lol: Niestety chyba zdobycie miejsca na moje fc w rodzinnych funduszach nie dojdzie do skutku bo stary mial wypadek i autko poszlo w ........ . No nic znowu trzeba bedzie szukac kasy gdzie popadnie :x . sorki za tego posta wczesniej, czasami mam odchyly :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekaa Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 ej berkut skąd wziąłeś tą tubę w której masz skraplacz?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 ej.. kup se klej, minimum kulturki, przynajmniej w tym 1 topic'u moze byc jak na XS dostalem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 No wiec tak co do wypowiedzi kolegow zgodze sie ze to drogie hobby, naszczescie mam wspnialomyslnego dziadka, ktory coraz rzadziej naprawia lodowki, natomiast dla mojego hobby te wyposazenie jest narazie idealne (chociaz wiele czesci muisalem zakupic odzielnie), jednak musze przyznac ze dziadek jest juz na to troszki zastary i odbiega od nowych technologi ale wkoncu sie ma to w rodzinie i nie narzekam. Co do zdjec postanowilem zamiescic je pozniej gdy bede mogl przedstawic cala budowe paronika w raz izolacja zeby kazdy mogl zrozumiec jak to cos powstawalo - dla Berkuta mysle ze to jest blachosta (to ten z precikami tylko porzadnie zmodyfikowany dla potrzeb pracy dyplomowej - musi to wyglada dosyc porzadnie), prosta konstrukcja powinna wystarczyc na sam poczatek. Jednak mam juz plany nowe FC (kote mysle zaczac za ok rok - wiem ze to robie powoli jak slimak, ale sie robi :))). Wszystko opznia takze skormny ale brak pieniedzy i brak aparatu cyfrowego (musze zrobic konkretna dokumentacje na prace dyplomowa). Berkut jakie sa najwieksze srednice (wewnetrzna) ARMAflexu - jaka posiadasz u siebie. :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 Armaflex- sa chyba 30cm wiec nie ma sprawy ;] Ja mam 6, 8 i 12, armaflex to cudowny material, jest stworzony do o/c i kompow ;] a jakiej mocy bedzie te przyszle fc ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 Berkut myslales jak by dzialaly dwie mikrosprezarki (take jak np w Vapochilli lub lodowkach przenosnych - kepmingowych na 12V) polaczone w kaskadzie ??? nadal zalezy mi na wielkosci moja idea jest stworzenie układu chlodniczego jak najmniejszego ale takze jak najwydajniejszego - oczywiscie w granicach rozsadku to co jest mozliwe. Co do armaflexu potrzebuje odcinka o długosci zaledwie 80mm natomiast o wewnetrznej srednicy 60mm !!!, na korpus plastikowy (rurka PCV) zakladam jeszcze wlasnie otuline - wewnatrz znajduje sie przestrzen pusta wypelniona pianka montarzowa a na srodku parownik. Berkut bo ja mam problem w tej dziurze gdzie mieszkam nic nie ma a jak cos zamowic to juz w calych odcinkach a to kosztuje. :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 zamow sobie w berlingu berling.com.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 a na berling mozna na metry ?? bo tam podane po 260mb w kartonach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 jest w 2m kawalkach spredawane Dioda- nawet nie masz co myslec o kaskadzie z kompresorow ala vapochill... to ledwie chlodzi procesor, kompresor w I stopniu kaskady by chyba wyparowal... jak juz kaskade to z mocnych kompresorow jak ja... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 Berkut wczoraj byłem w Słomczynie i gościu miał super kompresor większy od tego twojego z klimy. Niezdążyłem się zapytać o cene ale tam można sporo rzeczy znaleść ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 hehe co z kompresorami to chyba za mocno nie ma potrzeby przeginac, dziadek kiedys chodowal lisy, mial zbudowane (sa zbudowal) dwie chlodnie - takie na poł przecietnego pokoju domowego, jak ja zobaczylem co to obslugiwalo (sprezarka jest naprawde duzaaa i moc tez z tego co wiem - ile to pradu wcina...) , to sie za glowe sie zlapalem, jak mi bedzie potrzeba to mam do dyspozycji przynajmniej dwie takie sprezarki oraz poterznych wymiarow skraplacze ale to jest moim zdaniem juz lekka przesada... :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 Dlaczego wtedy robisz trzystopniawa kaskade :twisted: to joz hardcore jest :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 Jakiej wielkosci byly te sprezarki ?? Przy dobrej izolacji takiej komory spokojnie wystarczylby kompresor od klimy Wbrew pozorom wilkosc kompresora nie swiadczy o jego mocy, moje od klimy sa malutkie (przynajmniej ten sanyo) podczas gdy sa bardzo mocne.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 Izolacja (w trakcie kontrukcji) + wzmocnienie obudowy (nie rezonuje) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 jak ta izolacja ma wygladac docelowo?? a te tictac'i to terz czesc chlodzenia ? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 tictaci sluzyly do nalozenia kleju na zlaczki ;] izolacja to z wierzchu styropian a w srodku pianka poliuretanowa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 dzis odbieram napelnione FC ciekawe jakie temp osiagne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 no raf czekam terz jestme ciekawy jak sie spisze ten parownik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 Ja takze czekam z niecierpliwoscia :o w ten piatek (jesli nie bede mial zadnych "niespodzianek") bede montowal juz "cala" kaskade (narazie tylko I stopien do testow byl zlozony) jutro (a moze i dzis ;] bede mial pracowity dzien z przerabianiem starego skraplacza na "nagrzewnice", jendakze jesli sie wkurze to po prostu kupie 2 nagrzewnice jakies sporych rozmiarow... narazie I stopien chodzi bardzo elegancko :mrgreen: tylko szkoda ze dosc szybko sie grzeje i nie moge go dluzej pokatowac... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 Mi zostalo jeszcze zrobic waz na ssaca i poprawic(?) izolacje parownika (berkut:miales racje ze z ta zapinka bedzie mi trudno zaizolowac). Mysle zeby obwalic wszystko w piance do uszczelniania okien tak jak to bowman zrobil.Stacja manometrow i reszta stuffu jeszcze do mnie nie dotarla ale jutro powinna byc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 ok dziala zdjecia: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 a ostatnie zdjecie to syf na moim biurku ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 kiedy na proca zapodasz ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 Kurde musze szybciej konczyc kaskade ;] Jutro bede robil II stopien ^^ (przynajmniej kilka czesci) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 hmm zaloze moze w weekend jak znajde ceramiqu w poznaniu i troche czasu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 nowy kompresor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 nie dawaj takich duzych zdjec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 25 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2003 jest spore ale dobrze skompresowane wiec jak dla mnie spoko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_marko Opublikowano 26 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2003 Witam ... dawno sie nie odzywałem, ale niestety ostatnio nie mam czasu na FC :(. RaF - czy dobrze widzę - zamontowałeś czujnik DS1820 jako miernik temperatury? Berkut - mam w palnach wykonanie wymienników ciepła parownik st1 -> skraplacz st2 i skraplacz st1 chłodony wodą. Nie wiem tylko jakie średnice rurekj zastosować - obecnie zastanawiam się nad rozwiązaniem w rurkę 15mm wpuścić 8mm albo w rurkę 12mm wpuścić 6mm. W obu przypdadkach długość rurki wyniosłaby około 10metrów. Czekam na sugestie. Kolejna sprawa - mam dwa kompresory o mocy 150-190W myślałem o zrównolegleniu ich na którymś ze stopni kaskady ... tylko nie wiem czy warto sobie tym głowę zawracać. A i byłbym zapomniał - swego czasu odwiedził mnie Ginger ... odpaliliśmy mój układzik ... i pierwsze uruchomienie było spoko ... temp. zeszła do coś poniżej -40stopni ... Ginger zauważył, że w rurce ssącej pojawił się olej. Teraz już nie pamiętam .. zdaje się, że wyłączyliśmy układ i upuściłem nieco freonu, po ponownym uruchomieniu układu temp. była w granicach -30 stopini, przy czym ciśnienia wskazywały na to, że powinno być nieco zimniej. Kręcenie zaworem na AZR nie przyniosło znaczących rezultatów. W rurce ssącej pojawiło się jeszcze więcej oleju ... zaniechaliśmy dalszych działań ... od tamtej pory nie zaglądałem do układu. Moim zdaniem dowaliłem za dużo chłodziwa i dopuki układ działał było spoko ... A teraz mam przeczucie, że filtr mam już do wywalenia :( bo dostał się tam olej :( Dodam, że oleju wlałem tyle ile zalecał producent ... Czyba czas pomyśleć o separatorze ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 26 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2003 to nie jest DS1820 tylko jakis analogowy LM335 DS1820 tez zamontuje bo chce sie pobawic atmelem 89C52 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...