Skocz do zawartości
berkut

!! Chłodzenie freonem !!

Rekomendowane odpowiedzi

Raf: i gdzie chcesz dac te weze miekkie?

zobacz strone wczesniej

co do tych wezy od stacji to miales berkut racje-przeciekaja

a co bys powiedzial zeby kupic taki waz, obciac koncowki i zacisnac nowe?? w sumie podoba mi sie w tych wezach ze sa elastyczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ginger wiesz co idz do jakiej firmy co naprawia maszyny budowlane cierzkie i zkoup sobie szybkozlaczki z ktorych weze wrywa przy cisnienu 600bar ;) do takiego mozesz nawet ogrodowe podlaczyc tylko ze jak wylonczysz uklad i cisnienie w tym nmijescu wzrosnie to sie nadmuchaja i pekna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ginger wiesz co idz do jakiej firmy co naprawia maszyny budowlane cierzkie i zkoup sobie szybkozlaczki z ktorych weze wrywa przy cisnienu 600bar ;) do takiego mozesz nawet ogrodowe podlaczyc tylko ze jak wylonczysz uklad i cisnienie w tym nmijescu wzrosnie to sie nadmuchaja i pekna

a dlaczego gdzie naprawiaja?? a nie lepiej tam gdzie sprzedaja weze hydrauliczne do maszyn??

caly problem polega na tym ze te weze hydrauliczne sa bardzo twaarde; a szybkozlaczki sie nie nadaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo tam gdze sprzedaja to zazwyczaj sprzedaja tylko dla firm a ja mowie o szybkozlaczkach wyskok cinieniowych cos jak popix montuje w swojich bloczkach ale mocniejsze (wieksze srednice 600bar a jakies male to nawet 1200)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

berkut mam pytanie.

czy zamiast blachy miedzianeej na parowniku można by zastosować np. blache stalową?? :?:

bo nigdzie u siebie nie moge dostać blachy :cry: miedzianej, ale oczywiście stopa parwonika będzie z miedzi

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

berkut  mam pytanie.

czy zamiast blachy miedzianeej na parowniku można by zastosować np. blache stalową?? :?:  

bo nigdzie u siebie nie moge dostać blachy  :cry: miedzianej, ale oczywiście stopa parwonika będzie z miedzi

pozdrawiam

uzyj plytki cold plate

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Wyczyscilem topic z smieci tomekaa (i ich nastepst, sorry wszyskim :|)

Zanim znowu bedziesz jakies smieci pisal wpierw przeczytaj topic i nie plerdol ze dlugi jest, wszystko masz pokolei napisane, jak zobacze kolejny debilny post zaczynajacy sie na ej (i temu podobne) i omawiajacy problem juz tutaj poruszony to nie recze za siebie

zimny1:

mozesz uzyc stali, ale musi byc to stal nierdzewna bo bardzo szybko zardzerwieje. le nie radzilbym uzywac stali generalnie ze wzgledu na rozny wspolczynnik rozszerzalnosci cieplnej stali i miedzi (spawy popekaja)

Dzisiaj przygotowalem troche kompresor od II stopnia. Zaizolowalem akumulator freonu na strone niskiego cienienia, przespawalem inny zawor serwisowy.

Zdjecia (sa slabej jakosci ale jakos mi sie bardzo podobaja, maja klimat):

Dołączona grafika

I stopien kaskady, widoczny skraplacz, filtr, kompresor i zaizolowany w nim akumulator.

Dołączona grafika

Zaor o ktorym mowilem i rurka wrotna do zaworu elektromagnetycznego i zbionika upustowego

Dołączona grafika

Gotowy kompresor do wmontowania

I chwilowo ostatnie, najbardziej podobajace mi sie zdjecie:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taki maly OT prubowales moze kiedys artystycznej fotografii ;) ja pocwicze jescze troche lutwanie i organizuje ekspedycje do berlinga :)

aa i jeszcze takie cos mam kompresor 110W i czy jak zaloze do niego rorki 10mm to on sobie porazi jak zmierzylem sowmiarka to w nim sa 8mm(zew) bo niemoge cienszych nigdzie w poblirzu domu znalesc :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn cos takiego jak pierwsz stdium twojego fc?? bo mam na to budzret tak z 500zl niechce robic jakiegos wypasionego monstrum tylko taka zmodowana lodowke zeby parownik miala tylko inny niz standardowy (no i skraplacz)

-fotografia, tak tylko pytam bo IMO zdiecia ci ladnie wyszly (ogulne oswietlenie itd)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arnie- w 500zl spoko sie zmiescisz.

Rurki ok. 70zl, nagrzewnica z 30zl, wentyl nie wiem ile, pianka poliuretanowa za 12zl, zawory serwisowe po 5zl, zlutowac to wszystko. potem do warsztatu zeby ci to oproznili pompa prozniowa i napelnili np. R22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie majac co robic podczepilem na odwal waz ogrodowy i napelnilem uklad; szkoda ze nie mam termometru ale cisnienie wskazywalo na -45*C

Sam widziałeś, że temperatura jaka wynika z ciśnień (na manometrze) nie zawsze przekłada się na temperaturę parownika.

Ja znów wyjeżdżam ... odezwij się na GG to ci zapodam jednego DS1820, bo interface chyba już masz ... albo i cały interface ...

Ja na razie nie mam szans na zajęcie się FC ... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem w niedziele u dziadka i udzielilem sobie z nim pogwaedke i cosik dowiedzialem, bardzo duzej mocy sprezarki były zasilane odzielnym silnikiem na zewnatrz co do mocy pokazal mi bydle ktore miało 4 KW (4000W), natomiast na standardzie walaja sie po katach ruskie sprezarki na 380V o mocy 400 do 800W. CO do porjektu ostatnio przygotowałem parownik do zdjeć i jestem troche wkurzony bo mi go zwalili na warsztatch szkolnych - na szczescie go naprawilem, chodzi tu o powierzchnie miala być idealnie płaska spierdzielili ja bardziej i musialem caly dzien sleczyc nad polerką teraz odbija swiatlo jak lusterko co natomiast zdjec czekam w tym tygodniu na cyfraka. LUDZIE POTRZEBUJE DOBREGO I SZYBKIEGO SEREWRA ABY UMIESICIC ZDJECIA, bo beda one w bardzo dobrej jakosci robione Olympusem. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...