RaVeN155 Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 Nom faktycznie zamarzl, ale na razie mam inny problem. jako ze nie mam zaworu serwisowego tylko zwykly do gazu to mam straszne problemy z polutowaniem go. Praktycznie nawet ja mi sie wydaje ze juz jest dobrze polutowany to po prostu czasami odpadnie od kompresora :(, tak jak przed chwila. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 a u mnie lipa :cry: najnizsza temp jaka udalo mi sie uzyskac to -32*C bez obciazenia; cos jest zwalone tylko nie wiem co mysle ze rurka ssaca jest za duza (ma 9mm ID a powinna miec 6mmID) ale berkut mowi ze to nie od tego jest wysoka temp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 -32 to wysoka temp? heh , raczysz zartowac.. :P tez bym chcial miec taka wysoka :twisted: a tak na serio to widzialem ze berkut mial podobna , tylko nie wiem czy w stress czy w idle , a poza tym i tak ladnie chlodzi , nie lam sie :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 Mialem -35C w stress, 180W obciazenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 ahia.. to jednak jest roznica :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 Mialem -35C w stress, 180W obciazenia Dzizus :D jak w okolicach 0 stopni barton kręci się na 2,75GHz (AC ok. 2,45) to przy -35 jest prawdopodobne 2,95-3GHz .... Mam XP1700+ od DUNCANA (dbam o Twe dziecię ;) ) i na AC pomyka stabilnie (PRIME) ok. 2,35GHz, na WC 2,52GHz, a na FC 2,8-2,85GHz stabilnie Temp AC ok 60stopni (SK6) WC ok. 50 FC ok 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 moj chodzi na 2.3ghz 1.85V na powietrzu majac -1C na rdzeniu chodzi na 2.7ghz 2.15V; -35C parownik na kaskadzie bedzie nie wiem ile, ale parownik w klimatach -80C, mniej po odcieciu parownika od grafy ale nie mam zadnych informacji poza tym ze na etanie bedzie dzialalo i bedzie -88C przy cisnieniu atmosferycznym (czego moj kompresor powinien podolac), wiec pewnie podstawa parownika z -80C bedzie miala liczac roznego rodzaju straty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 1 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2003 zalozylem wreszcie ten parownik na proca wlaczylem kompa i patrzac w biosie na temp uruchomilem fc.Temperatura spadala i przy zerze ukazal sie napis NA :lol: wiec nie wyswietla temp ponizej 0*C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2003 zalozylem wreszcie ten parownik na proca wlaczylem kompa i patrzac w biosie na temp uruchomilem fc.Temperatura spadala i przy zerze ukazal sie napis NA :lol: wiec nie wyswietla temp ponizej 0*Ca kreciles?? bo ja musze zrobic sobie taki parownik zeby cache jeszcze chlodzil (musi z 13x4 cm miec) to wtedy moze z 600mhz dostane (niesugerujcie sie podpisem bo wymienilem tego 400 na 333 ze wzgledu na magistrale 66) przy 8-10*C bylo full stabilnie @500 aa jeszcze jedno berkut jakmyslisz ile stopni bede mial z kompresorem 110W wedlug sandry proc wydziela 22W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 2 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2003 klimaty -10 do -20C z dobra izolacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 2 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2003 raf : jak elastyczne sa te weze od wody powlekane miedzia i czy moglbys zrobic dokladna fotke miejsca laczenia tego weza z parownikiem?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 3 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2003 Wkoncu zrobilem te pier.. zdjecia do poniedzialku umieszcze na serwerze - usune swoja stronke zaczynam tworzyc od nowa (narazie same zdjecia parownika - chyba ze wszystkich pozycji:))) W koncu cos ruszy zdjecia do pracy dyplomowej juz sa moge przystapic do wspwawania kapilary, jutro to sie postaram zrobic - przejdzie test na szczelnosc ukladu tak na 24h, a sroda - piatek napelnie probnie R12 uklad i jazda zobaczyc jak to dziala albo kuleje :)), pozniej zostanie dokonczyc izolacje, troszki zmodyfikowac obudowe, dorobic ogrzewanie i mysle ze juz niedlugo beda pierwsze testy. Berkutpotrzebuje ambitnego tematu - idei do pracy dyplomowej - jestem chetny na propozycje, bo sor od ukladow mikroprocesorowych i Fizyki powiedzial ze Overcloking lub extremalne chlodzenie nie jest zadna idea, zaproponowal zas Stacja badawcza wydajnosci komputera powiazana z benchmarkami i testami roznych prockow (w moim wypadku AMD) lub wplyw niskiej temepratury na procesor. :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2003 znalazlem w piwnicy 0,5m rorki 6mm mysle sobie zaczne cos robic przylutuje troche zeby zaworek serwisowy sobie wyprowadzic jakos fajnie wziolem sowmiarke zmiezylem srednice kruccow kompresora a tu [ciach!] nie pasuje! kruciec w srodku ma 5mm da sie to jakos roztloczyc nie kupujac jakis narzedzi drogich?? (60-60zl max! ) update: znalazlem firme ktura ma rorki tylko nizenam sie zabardzo na oznaczeniach wytlumaczy mi to ktos ??http://www.boschrexroth.se/servlet/page?catalogcode=12;310;385&pgid=594704483 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 3 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2003 to sa zwykle miekkie rury miedziane w zwojach, kazdy takich nomlranie uzywa ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 3 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2003 ja kozystajac z okazji na berling pl kupilem trzpien do roztlaczania rur miedzianych, ktory kosztowal mnie 4 euro ale przeciez jak chcesz zlaczyc rurki o tej samej srednicy to mozesz uzyc kawalka grubszej/cieszej rurki a to ten trzpien Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 to sa zwykle miekkie rury miedziane w zwojach, kazdy takich nomlranie uzywa ;]to wiem tylko niejestem pewny co te symbole znacza( pierwsze z lewej) np 5x1 to chyba 5mm srednica zew i 1mm scianka (upewnic sie chce ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 Nareszcie kupilem sobie kompresor.Jest 120 watowy i wcale nie slyszalny srednicec rurek wychodzacych to: zawor serwisowy 8mm i do tego przylutowana jest rurka 6mm tam skad plynie powietrze 7mm i do tego jest 5mm no i ostatnia rurka ale nie wiem jak sie nazywa ma 9mm i 7mm sa to wszystkie srednice zewnetrzne jak sadzicie jaka powinna byc rurka kapliarna ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 powiedz wpierw jaki rodzaj freonu uzywal ten kompresor... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 i jakie ma oznaczenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 jest na nim taka nalepka GD36MB 07123 3599 220-240v - 50HZ R134a Elektrolux Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 Hm prześledziłem cały wątek od poczatku i mam takie pytanka: 1. Czy musze kupować stacje mamometrów czy wystarczy jak je wlutuje w obieg w odpowiednich miejscach ( same manometry) 2. Czy na parownik nadał by się bloczek wodny 50x50x25 z wlotem centralnie nad jądrem proca, kanał jest poprowadzony jakoś dzinie, nie pamiętam czym się sugerowałem robiac go :lol: 3. Czy parownik Raf'a ( chyba jego projekt) ten z bolcami od podstawy nadaje się do pracy w pionie ( tzn. płyta w pionie, w obudowie midi). Zaczynam się całkiem poważnie interesować FC tylko niestety z braku funduszy musze do tego podejść z maksymalnie niskimi kosztami, kompresor mam w starej lodówce, jak bede mial okazje to poczytam co to za cudo i na jakim freonie chodzi. Życzę dalszych sukcesów Berkutowi i reszcze zapaleńców, może wkrótce do was dołącze :) PS. Na ile moge liczyć MHz z AXp 1700 DLT3C który na wc śmiga na 2,44 przy 2V ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 jezeli dobrze pamietam to u mnie olej kosztuje 58zl+vat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 Hm prześledziłem cały wątek od poczatku i mam takie pytanka: 1. Czy musze kupować stacje mamometrów czy wystarczy jak je wlutuje w obieg w odpowiednich miejscach ( same manometry) na upartego to i bez manometrow sie moze obejsc 3. Czy parownik Raf'a ( chyba jego projekt) ten z bolcami odpodstawy nadaje się do pracy w pionie ( tzn. płyta w pionie, w obudowie midi). nie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 DLA CIEKAWSKICH MAM JUZ ZDJECIA - tak jak obiecalem, uwaga parownik nie jest jeszcze skonczony !!!! :wink: A tu link do zdjec http://dioda1.w.interia.pl/FC/FC.html :idea: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 kupilem sobie nowy stop do lutowania miedz+fosfor 710*C(z tej firmy co berkut palnik ma) jest zajefajny nie potrzeba zadnych past poprostu nagrzewam dotykam druciekiem i trzyma sie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 jasiek znow syf robisz i trzeba spatac przeczytaj wszystko 2 razy i zadawaj pytania ok ?? a jak jeszcze raz wyjedziesz z takim burdelem to banana dostjesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 Dla informacji jaska ja uzywam gazu do zapalniczek, narazie to udalo mi sie osiagnac -25*C ale z przeciekajacym zaworem i bez izolacji. Dzisiaj sprawdze z izolacja i uszczelnieniem zaworu (czy ja wiem czy on szczelny jest :? ) . Mam jeszcze jeden problem, chcialem wsadzic pianke do srodka socketu ale nie wiem skad moj epox odczytuje temperature, bo w srodku w miejscu gdzie jest oznaczone ze tam jest wlutowany czujnik jest tylko puste miejsce. Moze tam jakis smd odczytuje temp albo cos? Jak w mbm dam odczyt z diody proca to mi 128*C caly czas pokazuje. Jak bym zapchal socketa pianka to mozliwe ze nie wiedzialbym jaka jest aktualnie temperatura proca, widzialbym wtedy tylko temp pianki chyba. What can i do? BTW, czy pomiar temperatury parownika termometrem okiennym (taki z rtecia) jest wiarygodny? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 ja kozystajac z okazji na berling pl kupilem trzpien do roztlaczania rur miedzianych, ktory kosztowal mnie 4 euro ale przeciez jak chcesz zlaczyc rurki o tej samej srednicy to mozesz uzyc kawalka grubszej/cieszej rurki a to ten trzpien prubowales joz cos robic tym? bo berkut mowil ze to [ciach!] jest ja potrzebuje roztloczyc 5mm(wew) rurke do 6mm(wew) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 to jest nawet niezle za taka kase tyle ze musisz miec jakis pozadny uchwyt zeby roztlaczac (ja uzywam uchwytu od kielicharki) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zimny1 Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 Berkut mam pytanie , czy ta chłodnica nada sie jako skraplacz? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=16528157 pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...