Gość Opublikowano 14 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2003 Przejsciowke zrobilem z redukcji 1/2 cala na 3/8 cala i na to wlutowalem zaslepke jakas miedziana z wywierconym otworem 6mm na rurke. Tylko musisz potem gwint uszczelnic :)dobry pomysl ! lutu zaoszczedze :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 berkut jak ci idzie?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 http://www.xtremesystems.org/forums/attachment.php?s=&postid=244229 Tak to narazie wyglada... wiadro z woda moze jeszcze dizisaj poleci na zbity ryj i uklad jest bedzie dzialal na zamknietym obiegu.. http://www.xtremesystems.org/forums/attachment.php?s=&postid=244232 Grill'e na otworku... ten wentylek by odciol palec swobodnie ale poniewaz jest wielki to wogole nie halasuje (dlatego tez go wybralem) http://www.xtremesystems.org/forums/attachment.php?s=&postid=244237 Tutaj male zdjecie (nieostre) pokazujace silnik od wentyla, kawalek wentyla, skraplacz przerobiony na nagrzewnice Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 nio wentylek fajny jest a myslalem ze kolka wieksze beda ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 one tylko wydaja sie male :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 Poskladalem wszystko do kupy i powiem ze jestem zadowolony. Pozsotala mi tylko izolacja i wstepne testy na martywym sprzecie a pozniej na swoim, przy R12 (przy prawdilowym juz poskaldaniu wszystkiego :))) narazie tempertura (bez obciazenia, w otoczeniu) oscyluje miedzy - 25C a - 26C, jednak zdazaly sie przypadki ze dochodzilo do - 28 C. Zostanie tylko mi kalibracja dokladniejsza ukladu, ktora przeprowadze dopiero po zaizolowaniu parownika oraz przy dzialajacym sprzecie. Poco kaliborwac jeszcze ??? poniewaz rurka ssaca nadal jest oszroniona w raz z sprezarka (w malym stopniu, ale jest:))). Pomiary temperatury robilem oczywisice w ulozeniu poziomym parownika, chociaz nie ufam zbytnio wynikom tego termometra za 30 zl :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 hm mi sie wydaje ze powinienes miec nizsze temperatury; mysle ze masz mocno przeladowany uklad (u mnie najnizsza temperatura jest wtedy jak rurka ssaca jest oszroniona jakies 20cm przy parowniku) sprubuj spuscic jeszcze troche tego freonu (ale uwazaj bo moze sie zdazyc ze spuscisz za duzo i bedziesz musial dopelnic co w Twoim przypadku jest problemem) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 Po pierwsze na freonie R12 mozna najnizej zejsc do - 29,5 C a przy mojej sprezarce to sie okaze pozniej ile wytrzyma - jak narazie jestem z tej temp. zadowlony, pozatym czeka mnie jeszcze kalibracja... Po drugie z napelnieniem nie bedzie problemu bo zawor serwisowy ma zalozonego shredera z wentylkiem - lekko wystaje poza obudowe i moge napelniac i spruszczac ile mi sie podoba. :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 -29,5 to jest chyba w normalnym cisnieniu, a jak sposcisz odrobinke gazu i bedziesz mial podczas pracy mniajsze cisnienie na rurce ssacej to temperatura wrzenia sie zmieni. TAk mi sie wydaje bo ja uzywalem izobutanu narazie a on ma temp wrzenia cos kolo -12, a ja na nim osiagnalem temp -27 ale przy cisnieniu -20psi. Tylko i tak kalibrowac to nalepiej z obciazeniem :P;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 czyli trzeba dazyc do jak najwiekszej roznicy cisnien tak?? w sobotke jade po pare trojnikow zaloze manometry, zaworki i tylko parownik zostanie do zrobienia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 Nie koniecznie, bo jak masz za male cisnienie to masz za malo gazu no i czym tu chlodzic? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 Dioda- koniecznie spusc troche freonu z ukladu bo zabijesz sprezarke U mnie najlepsze temp. byly jak freonu bylo przez ok. 30cm weza elastycznego ze szron byl... pewnie wiecej jest jak zaloze izolacje ^^ Dobrze mowisz RaVen, u mnie w ukladzie cisnienia sa w klimatach -50 zeby miec takie temp. przy obciazeniu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_marko Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 Witam po dłuższej przerwie ... Od razu wypowiem się co do temp w moim systemie - najniżej było jak szron kończył się dosłownie tuż za parownikiem ... Co prawda mój parownik to "duże bydle" więc być może na mniejszych parownikach zasięg szronu na rurce ssącej powinnien być większy. A teraz opowiem wam o moich najbliższych palnach, których realizację już rozpocząłem. Otóż mam wtryskiwacz od MATIZA. Wczoraj go przetestowałem na wodzie i nawet działa. Mam już plan jak go zamocować w nowym parowniku. Mam też plan co do zrobienia podłączenia parownika - wersja z chłodzeniem freonu lecącego do parwonika przez freon rozprężający się (subcooling). Poczytałem conieco na temat sterowania wtrysków w silnikach samochodowych. Wiem już, czego potrzebuję, mam schemat - szukam wykonawcy. Napisałem też rdzeń programiku do sterowania wtryskiwaczem przez port LPT ... Dziś planuję dogadać się z wykonawczami elektroniki i zasiądę do pisania bardziej wypasionej wersji programu do sterowania. Na razie jako symulację wtryskiwacza używam diody LED ... rezultaty są bardzo obiecujące ... Czekam na wasze opinie i uwagi ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 I dopiolem swego , po malej kalibracji jest - 29 C (jakby wierzyc temu termometrowi) :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 z obciazeniem ? dalej masz na kompresorze szron ? zimny jest kompresor ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 Bez obciazenia, jednak parownik jest pod pewnym obciazeniem otoczenia (tempertura pokojowa) oczywiscie w pozycji poziomej tak jak ma byc mocowany do plyty glownej.. od dzis mam nostrade na te 30 dni wiec bede teraz chyba bardziej aktywny na forum 8) Ze szronem na sprezarce juz se pordzilem, jednak kalibracje tak przprowdzilem ze sprezarka jest schladzana. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 nie moze tak byc... zarznac sprezarke mozesz... pozatym tracisz bardzo wiele na wydajnosci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 BERKUT wg ciebie jak powinno być ??? dobRze ze to poruszyles.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 tak ze ciekny freon nie dostaje sie do sprezarki... wtedy masz najwieksza wydajnosc (generalnie) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 Czyli chodzi ci oto zeby caly freon rozprezal sie tylko w parowniku a do sprezarki trafial czynnik cieply ktory spwoduje iz sprezarka bedzie sie nagrzewala ?? (dobrze mysle??) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 Jaka wytrzymalosc cieplna maja kompresory lodowkowe? Bo moj sie z leksza grzeje, tzn. za dlugo na nim reki nie potrzymam. Jest chlodzony cichym wentylem 12x12 i chyba mu to nie wystarcza :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 Berkut miales racje , zmniejszylem ilosc freonu, dowiedzialem sie ze mam przeklamania na termometrze... bo tempertura spadla ponizej -30 C a to nie jest przeciez mozliwe.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 dlaczego nie jest?? jest to jak najbardziej mozliwe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 Nie na R12 - 36 C 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 no przy cisnieniu atmoswerycznym ma -29C ale ponizej tego cisnienia moze miec znacznie wiecej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 Panowie pomocy wlasnie zmontowalem swoje FC ale chyba propan nie chce sie skroplic mysle ze przyczyna moze byc zbyt male cisnienie w skraplaczu, czy to moze byc wina kapilary 3m i 3 mm srednicy zew? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 Napewno kapilara ale nie jestem pewien.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 a co moze byc przyczyna ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 3mm ID ?? lol kup 0.7mm wtedy bedzie dobrze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 No kuzwa co jest grane spuszczam gazu a tu - 42 C .... kompletnie tego juz nie rozumiem.... :cry: chyba spierdzielony termometr ale przeciez wczesniej mierzylem i bylo dobrze.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...