Skocz do zawartości
berkut

!! Chłodzenie freonem !!

Rekomendowane odpowiedzi

raf skad wzioles taki fajny skraplacz???

berkut podobno potrzeba ci kondesatora jakiej pojemnosci mam troche tego szajstwa roznej pojemnosci to ci podesle cos za darmo (chce miec swoj wklad :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cisza będzie trwała jeszcze trochę. Niestety nie udało mi sie załatwić cyfraka :( Zdjęć i filmików nie będzie chyba, że ktoś pofatyguje się do berkut'a z ww. urządzonkiem. Właśnie rozkręcam kompa i wychodzę do berkuta. Bede u niego za jakąś 1h. Stay tuned :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]Cisza będzie trwała jeszcze trochę. Niestety nie udało mi sie załatwić cyfraka :( Zdjęć i filmików nie będzie chyba, że ktoś pofatyguje się do berkut'a z ww. urządzonkiem. Właśnie rozkręcam kompa i wychodzę do berkuta. Bede u niego za jakąś 1h. Stay tuned :D

:!: :!: do ludzi z WAWY :!: :!: podeslijcie Brekutowi and Rafałowi cyfraka albo cam nie badzcie tacy tu przeciez chodzi o REKORD w POLSCE :!: :!: :!: :!: :!: :!:

p.s. ja moge podeslac :idea: tylko kiedy dojdzie :wink: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym miał jeszcze mojego cyfraka, to bym się ofiarował, alem go sprzedał, i teraz żałuję...

No, ale właśnie o to chodzi, że to w Polsce ma cała rzecz miejsce, gdybyśmy byli za granicą, to po cyfraka pewnie wystarczyłoby zapukać do sąsiada...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc sprawa wygląda tak:

Przy 2.8GHz system jest w pełni stabilny. Przy 2.9GHz jest POST i niewiadomo czy jest stabilny bo szlismy dalej z FSB do góry i w końcu płyta ogłuchła. Teraz przed nami 4 próba i może uda się dobić do 3GHz.... Temperatura na coldplate wynosiła ~-11*C przy max. obciążeniu. Czekamu aż sie wszystko rozmrozi i aż woda wyparuje.

Ps. Mój Northwood biega już na 1.85V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, ze nie mam cyfraka. Mgiełka unosząca się na MOBO wygląda super. Co do kręcenia procesora to myślę, że te niezbyt dobre wyniki spowodowane są poprostu płytą główną jaką posiadam... Narazie nie mieliśmy żadnego "aktu" niestabilności. Albo wszystko było super stabilnie albo płyta główna wogule się nie włączała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafal nie wspomnial o tym co mu mowilem, mianowicie jakbym spuscil troche freonu z ukladu (zeby bylo nizsze ciesnienie na rure ssacej i parowniku) to moglbym lekka reka 10-15C zdjac z tego p4.... niestety, z braku czasu nie zrobilismy tego :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytalem tyle artykolow na ten temat i forum dyskusyjnych ze mam juz leb jak sklep. 8) Zeby to wszystko zrobic dobrze to trzeba wlozyc o hu....

pracy a wiedzy miec tyle co w bibliotece kongresowej U.S. Zastanawiam sie wiec nad peltierem 120W bo wyjdzie to chyba taniej :? Trudno 5 zeta/mies za prad co zezre ten pelt to daje mi jakies 40 miechow (3 lata 4 miechy) pracy tego peltka za darmo. 200 zeta licze zebym musial wydac minimum na to FC zeby cos sklecic prawdopodobnie o kiepskich parametrach. Nie zszedlbym tak nisko z temp ale mi starczy temp w granicach 10-15 stopni.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety moja MOBO ewidentnie niewyrabia. Teraz mam w domu 2.7GHz 100% stabilnie na AC. Jeżeli już mówimy o moim MOBO to najbardziej mnie rozbawiła dziś tym, że nie chciały na niej pójść Samsungi DDR333 8O no i jeszcze temperatury. W BIOSie miałem 18*C mimo, że przy pomiarze termometrem temperatura była na minusie. Pozatym nawet po wyłączeniu komp'a i wyciągniąciu oszronionego procesora (z drugiej strony woda się skraplała nawet) jego temparatura wynosiło ok. 0*C.

Na koniec dodam, że o wysokiej wydajności FC berkut'a świadczy to, że pod koniec gdy już wyłączyliśmy kompa i sciągaliśmy coldplate+cała reszta z procesora berkut wyciągnał wszystko razem z procesorem. Mimo, że nie odpinaliśmy tego zabezpieczenia przy sockecie. Procesor przymarzł do coldplate !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak super wydajne to ono nie jest. Jak juz wspomnialem wczoraj i dzis przesiedzialem mnostwo czasu nad artykulami o FC i tam gosciu z propanem wyciagal -40C przy procku wydzielajacym prawie 170W ciepla !

Kompresor mial jakies 120W. Zeby zlozyc dobre FC trzeba siedziec z kalkulatorem pol nocy i przerobic kilkanascie wzorow. Znaczenie ma wszystko i moze sie okazac ze skrocenie lub wydluzenie rurki kapilarnej moze dac pare stopni w dol. A najlepsze ponoc sa zawory reagujace na obciazenie cieplne i dostowujace cisnienie wedlug potrzeb. Ale to wszystko zaczynaja sie robic takie schody i koszta ze szkoda gadac.

Ale pracuj dalej Berkut czekamy na polepszenie wynikow. Najlepiej sie uczyc na cudzych bledach :lol:

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chce mi sie wierzyc w to ze BOWMAN na tym 120W kompresorze tyle zrobil :/ cos musi <span style="color:red;">[ciach!]</span>lic, zobaczcie tylko np. katalogi kompresorow danfoss'a... ich sprawnosc przy -45C ... SC12CLX ma GRUBO ponad 120W a jedynie 110W czy 150W ciepla przepompowywuje przy -45C na R404A :/

TZR wcale nie sa takie dobre do parownikow na prcesory, owszem, jak chlodzisz wiadro z woda to nadaja sie znakomicie ale do parownikow o wielkosciach takich jak wchodza na procesor to lepsza jest dobrze dopasowana kapilara

Pozatym zobacz ile ci goscie maja forsy, gdybym mogl kupic NOWY kompresor danfoss'a (SC12CLX danfoss'a), do tego uzylbym odpowieniej kapilary, na nowo zrobilbym parownik, skraplacz jakis normlany a nie pogiete rurki miedziane chlodozne woda :/ Po prostu nie mam 1500zl na zbyciu na cos takiego :/

Pozatym jak juz mowilem- musze zrobic filtr bo bez niego nie ma zadnej szansy bo mi po prostu ten fc bedzie zamarzal :/ gdybym go mial to juz dawno mialbym athlona 1.8ghz przy ok. -15C do -20C... niestety, nie przeskocze takich rzeczy zadna wymyslna sztuczka :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem Berkut ze wszystko to kwestia kasy. Dlatego napisalem wczesniej ze musze sie mocno zastanowic nad takim wydatkiem bo za cene zmontowania szrotowatego FC moge przez ponad 3 lata pedzic peltiera 120W. Mi za bardzo nie zalezy na niskich temp. Mysl o zamontowaniu FC do kompa tylko pobudza moja wyobraznie i nieodparta chec sprobowania sie z moja ambicja :lol: Tak po prawdzie do tego do czego uzywam kompa spoko mi starcza ten T-bird wykrecony na 1000.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...