Skocz do zawartości
berkut

!! Chłodzenie freonem !!

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie mowilem do czego mi to, tylko ze chce sobie samemu jakas lodowke zbudowac :) Oni i tak chca mi to sprzedac, tylko mowia ze to beda wyrzucone pieniadze. Wtryskiwacz... jest jakis sens zebym robil na takim czyms? I co, wtedy kapilara nie potrzebna? A wlasciwie to lodowka tak dziala ze ten freon sie spreza przelatujac przez nia, tak? Co to kondenstator startowy? A tak juz nawiasem mowiac to moj nick to takaba a nie tabaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy to przyatkiem nie jest ten kondensator ??

http://picserver.org/view_image.php/H8755K.../picserver.jpeg

a tu sa wszystkie kable wychcadzace z kojmpresora

http://picserver.org/view_image.php/G1O8GN.../picserver.jpeg

sorry za jakosc

wyglada mi na termostat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze gdyby nie to ze kupilem zle takie cos co sie wkreca do zaworu kulkowego a z drugiej strony sie przylutowywuje rurke to juz dzisiaj bym mial fc skonczone ale zamiast tego czegos przystosowanego do lutowania srebrem kupilem do lutowania cyna i sie stopilo , wie ktos moze jak wyglada ten do lutowania srebrem , jaki ma kolor ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie , chodzi mi o taki metalowy element , z jednej strony ma gwint a z drugiej miejsce do wlutowania rurki zreszta juto bede miec cyfraka to zrobie fotki tego czegos i moje fc. jak zobaczycie moje chlodzenie to pewnie ze smiechu padniecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem wezyk serwisowy z zaworem dzisiaj i kilka zaworow serwisowych. Znalazlem taki fajny sklepik co tam duzo zeczy maja i np. od groma rozmiarow kapilar takze nietypowe (jak dla mnie) takie jak 0.63mm itp. Ale sa tez skraplacze po 100zl dosc duze z miejscem na wiatrak, lut srebrny, no poprostu bardzo duzo zeczy przydatnych do fc.

Poza tym dowiedzialem sie ze jestem 6 klientem tego sklepu ktory ma zamiar chlodzic proca freonem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylem w Praktykerze - chcialem qpic rurki miedziane 6mm ale qpa. Gostek z tamtad polecil mi jakis sklep, zadryndalem tak, owszem maja rurki 6mm, ale min 50m moga mi sprzedac. Gdzie radzicie sie udac, bo to troche marnotrastwo wyzucac 45m rurki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty tu sobie beke krecisz a ja na allegro na serio wydzialem takie "konstrukcje". Tylko to nie zmienia faktu ze nie wiem skad mam skolowac taka rurke... Nie wiem w serwisie AGD? Jakie sklepy maja takie cienkie rurki? Bo chyba kompresor wlasnie takiej srednicy ma wyjscia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szukaj duzych sklepow z C.O powinny byc

@berkut jakiej mocy kompresor jest potrzebny zeby podolal rurce 10mm?? (u mnie jest cholerny problem z 6mm :( ) przy odrobinie szczescia moge miec jeszcze 2 (mam 2) lodowkowe moze warto bawic sie w dual'a?? bo u ciebie to za ruzowo to nie wygladalo :?[/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no w koncu skonczylem budowe swojego fc, jeszcze go nie testowalem ale mam nadzieje ze bedzie dzialac.

jak sie nie myle jest to pewnie najwiekszy , najbrzydszy,najmniejwydjany i najtanszy uklad jaki widzieliscie no ale od czegos trzeba zaczac.<br>

na poczatek caly uklad:

Dołączona grafika

no to teraz parownik:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

zawor itp :

Dołączona grafika

i na koniec stanowisko pracy :D :

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz martwic sie tylko i wylacznie o powrot oleju

jesli z parownika nie ma miejsc gdzie moglby sie gromadzic olej to moze uzyc, jesli sa - niestety nie masz wyjsciamusisz martwic sie tylko i wylacznie o powrot oleju

jesli z parownika nie ma miejsc gdzie moglby sie gromadzic olej to moze uzyc, jesli sa - niestety nie masz wyjscia i musisz inna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powinien leciec olej absolutnie, conajwyzej mala mgielka

No mnie tez ten wysyp martwi, ale puki robia zwykle uklady to ok, gorzej jak zaczna sie brac za kaskady, nie chce ogladac w teleekspresie o tym ze jakiegos 13'to latka rozerwala kaskada i potem polece do wiezienia za udostepnianie niebezpiecznych danych :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powinien leciec olej absolutnie, conajwyzej mala mgielka

No mnie tez ten wysyp martwi, ale puki robia zwykle uklady to ok, gorzej jak zaczna sie brac za kaskady, nie chce ogladac w teleekspresie o tym ze jakiegos 13'to latka rozerwala kaskada i potem polece do wiezienia za udostepnianie niebezpiecznych danych :x

moze napisz w pierwszym poscie ze materialy tu zawarte sa wylacznie w celach edukacjynch i ze nikt z konstruktorow( ty raf, dioda, jelen,itd) nie ponosi odpowiedzialnosci za szkody pwostale w wyniku niewlasciwego ich uzydkowania(?) wykozystywani(?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...