Tonic Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 Odolejacz jest na linii tloczacej Hm.. powiedz mi, gdzie w ogóle ta linia się znajduje? Od parownika do kompresora ? Parownik ok, ale zamiast tej rurki robiacej "wysokosc" daj sam kapsel, bedzie moglo wtedy pracowac na boku. do tego rurke ssaca daj na samym brzegu i dobre by bylo gdyby parownik byl na planie kwardratu Z kapslem (takim jak w OBI) to byłoby chyba ze ~2 cm wysokości, nie za mało ? radzio miał chyba z ponad 5 cm (jego pierwszy parownik) Chyba, że są wyższe kapsle, o których nie wiem Myślę, że lepiej będzie na początek jak parownik będzie pracować pionowo + przy okazji będę mógł patrzeć czy nie na wycieku lub niedoróbki izolacyjne (wyłożone na biurko mobo + agregat chłodniczy prawdopodobnie będzie pracować na półce, nad kompem) Ssąca przy brzegu na górze,tak? Co da takie rozwiązanie w porównaniu do ssącej znajdującej się na daszku? Szkoda, że nie było na poprzednich stronach projektów parownika takiego typu jak ja przedstawiłem, wiedziałbym jak toto by wyglądało w środku :/ Ludzie, postarajcie mieć konta, na których na naprawdę długi czas trzymalibyście zdjęcie, projekty itp.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 Kolejny projekt, wymiennik ciepła Sklejka drewniana będzie miała grubość 3mm - 5mm zależnie od tego co znajdę w sklepach Pianka poliuretanowa - grubość hmmm 5 cm wystarczy ? Plexi/Polwęglan - tu mam pytanie, czy oba materiały nie zmienią swoich właściwości pod wpływem temperatury? Jeśli tak, to wezmę pleksi ze względu na cenę Ogólnie chciałbym, żebyście skomentowali projekt pod względem izolacji, później zmajstruję projekt parownika do tego wymiennika, wloty i wyloty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 Hm.. powiedz mi, gdzie w ogóle ta linia się znajduje? Od parownika do kompresora ? Miedzy kompresorem a skraplaczem Z kapslem (takim jak w OBI) to byłoby chyba ze ~2 cm wysokości, nie za mało ? radzio miał chyba z ponad 5 cm (jego pierwszy parownik) Nie musi byc tak wysokie, 2cm starczy swobodnie Ssąca przy brzegu na górze,tak? Co da takie rozwiązanie w porównaniu do ssącej znajdującej się na daszku? Na brzegu daszku, oto mi chodzilo ^^ Ludzie, postarajcie mieć konta, na których na naprawdę długi czas trzymalibyście zdjęcie, projekty itp.. Nie jest to takie proste : NO, niech to bedzie referencja dla wszystkich, TAK MA WYGLADAC IZOLCJA W FWC! A to wasze swiete slowa: Pianka poliuretanowa - grubość 5 cm ma byc Poliweglan lepszy bo plexa lubi sobie peknac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 Ok :) Wstawiam poprawiony projekt parownika - może komuś się przyda Flash is da best 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 najlepiej kapilare wpuscic w ssaca Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manczos Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 Witam! Znów potrzebuje pomocy ;-) Lutował ktoś z was układ srebrem? W połączeniu, z czym i w jakim stosunku? Jakie są najodpowiedniejsze (wydajność/cena);-) Z góry dziękuję Pozdrawiam Mańczos P.S. Za tydzień wrzucę pierwsze fotki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 Moja sprezarka to TL4A , moj uklad jest spawany mosiadzem, natomiast w wiekszosci parownik to srebro techniczne a przejsciowka (nie ma jej na zdjeciach) na procka na 20mm jest przylutowana cyna... A propo parownika to moj wyglada tak : i tak no i to jeszcze tyle tak dla przypomnienia :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 Dioda - mysle ze ~ -20C bedzie przyzowitym wynikiem na twoim kompresorze z mocno podkreconym procesorem, nie wiem jak jest w real'u ale mniejwiecej tyle mozna oszacowac patrzac sie na tabele danych kompresorow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 RaF napisales niedawno (i dawniej tesh :D) ze zrobiles klime z kompresorem z lodowki. z czego miales parownik???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 najlepiej kapilare wpuscic w ssaca A powiedz mi, w jakiej to jest odległości od parownika? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 Tonic2 co w jakiej odleglosci ?? wpuszczasz zaraz przy parowniku a wypuszczasz zaraz przy spraplaczu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 Tonic2 co w jakiej odleglosci ?? wpuszczasz zaraz przy parowniku a wypuszczasz zaraz przy spraplaczu Nie, chodziło mi o rurkę kapilarną i jej odległośc od wejścia do rury ssącej do parownika, rysunek ci przedstawi w mig o co mi chodzi ;] BTW fajny klimatyzator:) Tylko mi przypomnij, czy to działa? Kiedyś użalałeś się z powodu słabego kompresora.. jeśli tak, to pochwal się temperaturami:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 RaF skad wzioles taki parownik??? tonic a ta "szukana dlugosc" to im wieksza tym lepiej bo freon sie bardziej schlodzi :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 tonic a ta "szukana dlugosc" to im wieksza tym lepiej bo freon sie bardziej schlodzi :) 8O E, a przedtem myślałem, że po rozprężeniu w parowniku freon bierze ciepło i wychodzi z niego po jakimś kawałku ssącej ogrzany... To oznacza, że część obiegu, gdzie freon jest gorący/ciepły, zaczyna się od kompresora do wnętrza skraplacza czy może cześciowo kapilary ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 W zalesnosci od tego ile bedzie freonu w ukladzie to ssaca bedzie bardzie zimna. Przeciez czynnik chlodzacy ma temperature parowania mniejsza od 0*C?? Jezeli odparuje z powierzchni to nadal ma te powiedzmy 0*C i ochlodzi rure ssaca. ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 jak wiadomo freon nie jest w stanie odbrac tyle ciepla zeby sie jeszcze ogprzac do teperatur powyzej zera :) takze nawet wlatyjac z sacej do kompresorka ma jeszcze te np. -5*C podzczas sprezania wydziala sie cieplo, ktore nastepnie jest odprowadzone przez skraplacz i tam tez gaz sie skrapla. dla osiagniecia wiekszej wydajnosci/mobilnosci mozna kompilare puscic ssaca do parownika :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 Dzięki wam za info, widzę, że będzie trzeba dogłębnie zastanowić się nad ułożeniem części w agregacie 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 czy przegldajac temat nie natknales sie moze na schematy FC radek_marko ??? imo tam masz pokazanne jak powinien byc zbudowany w jakiej kolwjnosci i jak napelniac ( cos kolo 22 strony) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 czy przegldajac temat nie natknales sie moze na schematy FC radek_marko ??? imo tam masz pokazanne jak powinien byc zbudowany w jakiej kolwjnosci i jak napelniac ( cos kolo 22 strony) Jasne, nawet mam to przerysowane na notatce 8) Może by tak jeszcze raz go omówić, wstawić opisy itp.. w końcu zdobyliście doświadczenie, przybyło paru maniaków i myślę, że to może być przydatne dla młodego pokolenia :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 9 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2004 Tonic - niestety, mlode pokolenie to lenie patentowane i sa nie wiem, ograniczeni ??????? Narazie nie wiem jak to okreslic ale jestem z ciebie "dumny" - przeczytal, zadaje bardzo dobre pytania, uczen ideal :mrgreen: No to jest taka roznica ze az milo znowu tutaj gadac :mrgreen: Jutro poleci mi 400zl na chlodzenie....... ~130 soleneoid, 160zl R23 i jeszcze troche n drobiazgi jak laski do spawania i zawory serisowe itd..... puzniej w tygodniu 600zl w plery na termometr do kriogeniki : Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 Tonic - niestety, mlode pokolenie to lenie patentowane i sa nie wiem, ograniczeni ??????? No ale mogą być wyjątki ;) Narazie nie wiem jak to okreslic ale jestem z ciebie "dumny" - przeczytal, zadaje bardzo dobre pytelania, uczen ideal :mrgreen: No to jest taka roznica ze az milo znowu tutaj gadac :mrgreen: Dziękuję :D Zamieszczam projekt parownika do WFC I jak wam się to podoba? Pompka oczywiście będzie znajdować się między tymi dwoma "chłodniczkami" Z racji, że i tak temperatura WC jest zupełnie zależna od mocy agregatu i tego, że w zależności od parownika, chłodziwo może być szybko lub wolno ochładznane do X temperatury, zależy mi na tym, aby parownik w miarę szybko wykonywał swoją robotę przy właczaniu WFC W sumie to pewnie wydłużę rurę miedzianą.. ogólnie chciałem przedstawić jak mniej więcej wyglądałby parownik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 chyba lepiej zrobic spilare wokol scianek bocznych tak zeby bylo jak najwiewdej powierzchni do oddawania ciepla radzio_ to jest oryginalny skraplacz od klimy kupilem na allegro za 60zl :) Tonic2 wyniki fatalne nic prawie nie schodzilo, kompresor byl za maly Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 Tonic - gdybys dospawal do tamtych rurek miedzianej blachy (ala finy) by zwiekszyc przeplyw byloby lepiej W zbiorniku woda powinna plynac wolno Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 beqt jak tam kaskada??? i jak spisuje sie r23??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 10 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2004 Dzisiaj bylem w Thermo Schiessel i okazalo sie ze nie bylo (opary w butli) ale sproboja jutro z rana cos z tym zrobic... nie mam jeszcze soleneoidu do separatora (takze nie mieli)... tak to all is ready oprocz parownika Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 11 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2004 dobra jest 5:04 i wlasnie skonczylem lutowac swoj uklad z dwoma slabiutkimi kompresorami, jeden nie dal rady to moze razem cos zdzialaja tyle ze juz nie mam sily testowac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 11 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2004 ja za 20min przekonam sie czy bede mial R23..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 11 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2004 Witam, mam pytanko do Berkuta wg moich doswiadczen z "gazem" wysnulem sobie takie cos ze w ukladzie powinnna byc bardzo mala ilosc gazu - tak aby parowanie wystepowalo tylko w parowniku, przszy duzym cisnieniu tzn trzeba przy napelnianiu ukladu zrobic proznie i tylko tycko tycko dac gazu - chodzi mi tu aby uklad szybko zalapal niskich temperatur zaraz przy starcie tzn w okolicach 70 s zeby juz bylo zimnawo.... a wiadomo ze bawilem sie w spuszczanie gazu (kalibracja) i okazalo czy mniej gazu tym nizsze temperatury tylko ze cisnienie za male i trzeba troche poczekac zanim uklad nabierze odpowiedniego cisnienia i zacznie mrozic... Tonic2 w czym robisz tak pikne schemaciki - no nie chyba w paincie bo musze zaczac robic schematy do pracy dyplomowej..... Dzis powinienem odebrac nowa izolacje na rure 28mm rozmiar m - 18 mm :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 11 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2004 Tonic2 w czym robisz tak pikne schemaciki - no nie chyba w paincie bo musze zaczac robic schematy do pracy dyplomowej.....mnie sie wydaje ze we Flashu :D przynajmniej tak wsponial :) a kiedy zdjecia??? azaz i co?? uklad dziala czy nie?? berkut gratuluje tych -65*C :D do ilu planujesz zejsc??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 11 Lutego 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2004 No wlasnie zepsules mi przyjemnosc tego co sie dzieje :> Kaksada dziala i wlasnie nad nia pracuje.... jak jest zlozona to wyglada taaaaaaakkkkkk poteznie.... tera lece to izolowac :> Piekne uczucie patrzac sie na to czuje, nie wiem do czego porpwnac.... Chyba do widoku ziemi kiedy stapa sie po ksiezycu... nie wiem, no po prostu piekna sprawa... Chcialem przeprosic przy okazji Mehow za dosc "gwaltowna" reakcje na gg... bylem troche sfrustrowany i zmeczony jak cholera Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...