Skocz do zawartości
berkut

!! Chłodzenie freonem !!

Rekomendowane odpowiedzi

dioda a jak sie przedstawiają temp na 2.5Ghz przy wysokim V jaka jest roznica pomiedzy idle a full load?

Troche chyba kiepsko bo na full stresie przy 1,85 V i 2,5 Ghz - to czesto zwisa niestety, stabilnie to przy ok 2,4 Ghz a temperturka na procku to wtedy + 10 C na parowniku jakies - 12 C, ale to nie koniec... zabawy.

Jak pisalem uklad na poczatku byl kalibrowany na sucho bez obciazenia, i do tad kalibrowalem az nie oszranialo mi sprezarki..... a teraz sytuacja sie zmienila pod obciazeniem i bede teraz juz ostateczny raz kalibrowac uklad i mysle ze bedzie lepiej...

Jelen ty kiedy miales taki prosty opis dzialania ukladu FC, nie chce mi sie juz tego klepac mozesz zucic linka do tego tekstu, bo wlasnie sklecam prace dyplomowa - czesc teoretyczna...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dioda jakie parametry ma twoj kompresor ???

i czy nie robi sie goracy przy dluzszej pracy ???

Danfoss TL4A o mocy znamionowej 91W, moc max chlodnicza 178W, moc min chlodnicza 39W klasa 1.0 (najwyzsza pod wzgledem wydajności w tej grupie) pojemonsć skokowa 3,86 cm3, zakres pracy od -35C do -5C

Tempertura po 6 h godzinach pracy to srednio + 36 C.... no na max do - 40C ale to jest zadkosc i tak tiko zakladam na maxa...

Juz 3 dni - chodzi bez zarzutu, jestem ciekawy jak dlugo moze pracowac kompresor non stop, a jak bedzie z zywotnoscia takiego kompresora... hmmm....

Zobaczymy co bedzie sie dzialo po nowej kalibracji......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ile za niego dales ?

heh nie wiem ile kosztuje przepuszczam ze ok 200 - 250zl, ja dostalem nowego w prezenice od dziadka, a w sumie to przebralem kilka sprezarek i postanowilem ze to bedzie ta "moja, jedyna"... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dioda a jak sie przedstawiają temp na 2.5Ghz przy wysokim V jaka jest roznica pomiedzy idle a full load?

Troche chyba kiepsko bo na full stresie przy 1,85 V i 2,5 Ghz - to czesto zwisa niestety, stabilnie to przy ok 2,4 Ghz a temperturka na procku to wtedy + 10 C na parowniku jakies - 12 C, ale to nie koniec... zabawy.

Jak pisalem uklad na poczatku byl kalibrowany na sucho bez obciazenia, i do tad kalibrowalem az nie oszranialo mi sprezarki..... a teraz sytuacja sie zmienila pod obciazeniem i bede teraz juz ostateczny raz kalibrowac uklad i mysle ze bedzie lepiej...

Jelen ty kiedy miales taki prosty opis dzialania ukladu FC, nie chce mi sie juz tego klepac mozesz zucic linka do tego tekstu, bo wlasnie sklecam prace dyplomowa - czesc teoretyczna...

nie mam juz tego :/ ale zaczolem pisac cos takiego : http://www.schron.pl/~ndx/jelen/fcgeneralguide/ ,ale chyba nie skończe tego :D 1. nie chce mi sie 2. nie chce mi sie :D 3. fc jest zdjete (chce byc normalny narazie :D) .W zakladce valves są błędy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy moc kompresora pelniacego role pompy prozniowej  

ma wplyw na jakosc prozni  :) ?

logicznie myslac zalezy od czasu odsysania. To tak jak z pompami 1000l/h wody jedna pomka wypompujesz w godzine a drugą w dwie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

liczy sie pojemnosc skokowa, wielkosc zaworow oraz przestrzen ktora jest kiedy tloczek maksymalnie zmniejszy objetosc cylindra (im mniejsza tym lepsza)....

moc ma tu nic do powiedzenia, to jest tak jakby kompresor pompowal 1 bar czyli prawie nic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do wszystkich jakie powinno byc optymalne cisnienie w ukladzie, oczywiscie manometr mam tyko wpiety w zawor serwisowy... to jest pytanie praktyczne a nie teoretyczne.... jakie powinno byc..... ???

Jelen dzieki za FAQ znajdzie swoje miejsce w mojej pracy dyplomowej. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zal mi ciebie jak znajdzie sie ktos znajacy na rzeczy kto przeczyta co Jelen napisal.... albo chociaz beda to ludzie na poziomie..

Nie ma optymalnego cisnienia, kalibrowanie tego to bardzo trudna sprawa i wskazane byloby znac temp parownika, rurki ssacej 10cm od kompresora, czynnik chlodniczy i cisnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o to skoro tak to mam pytanie: kiedy proznie mozemy nazwac proznia?? czy jak jest -1 bar to jest proznia??

Chyba wtedy gdy jest niższe ciśnienie niż otaczające go atmosferyczne

Swoja droga dopadłem na śmietniku kompresorek :D

Na moje oko słaby jest, dopiero co usiadłem do kompa i zaraz będę

szukać informacji o nim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest jaks stronka, jakies faq, takie dla poczatkujacych tzn. zeby zbudowac jakies wmiare proste FC ??

Ujmę to tak - bez przeczytania tego tematu będziesz miał "wykastrowaną" wiedzę, z taką to niewiele zdziałasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamietaj o notatkach :D

No i dodam, że warto byłoby zapisać na swoim dysku wszystkie obrazki,

dokumenty i takie tam :)

EDIT : A propo dokumentów - berkut, czy może masz na swoim dysku

tabelkę z właściwościami freonów, taką jaką masz na ścianie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Milego czytania Tobiasz

W najblizszym czasie wybieram sie do sklepu po jakis kompresorek tyle ze nie jestem jeszcze przekonany jakiego gazu uzyc w ukladzie.

Czy kompresory np na R22 sa drozsze od tych na R134a ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W najblizszym czasie wybieram sie do sklepu po jakis kompresorek tyle ze nie jestem jeszcze przekonany jakiego gazu uzyc w ukladzie.

Czy kompresory np na R22 sa drozsze od tych na R134a ?

Do sklepu ? Nie lepiej rozejrzeć się po złomowiskach, śmietnikach itp?

Kompresory R22 są starsze niż R134a - więc, jeśli się nie mylę, są tańsze

Co do wyboru freonu - wybrałbym R22 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...