m2o2 Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 Witam ! Po 16 godzinach czytania ( wraz z odnośnikami ) przebiłem się przez te pie... 97 stron. Jestem w trakcie składania swego FC i czytając wasze posty nasunęło mi się kilka pytań / uwag / pomysłów. 1. Bardzo dobrym izolatorem parownika może byc stosowana w stomatologii, miękka masa silikonowa do wycisków dwuwarstwowych. Ma ona same zalety : nie przewodzi prądu, jest bardzo elastyczna, idealnie przylega do powierzchni dając efekt jakby delikatnego przyklejenia, przy ściągnięciu schodzi w całości nie pozostawiając śladów, ponieważ nie zawiera wody jest elastyczna nawet w niskich temperaturach ( sprawdziłem przy minus 25 ), przy zakładaniu ma czas wiązania ok 4 minut. Kiedy walczyłem z izolacją peltków to najlepiej sprawdził się preparat o nazwie RAPID LINER. Jest to do nabycia w każdym sklepie z zaopatrzeniem stomatologicznym. 2. Po przeczytaniu postów nie bardzo chwytam jedneą rzecz : u mnie w układzie będzie TZR i akumulator freonu - czy w tym momencie potrzebuję stacji manometrów skoro TZR ma automatycznie dozować freon ????? 3. Niestety, większość linków do waszych parowników już nie działa i nie miałem dobrych wzorców :cry: Mój parownik będzie pracował w pozycji PIONOWEJ. Obmyśliłem projekt, w którym jest komora rozprężna o pojemności 5 cm sześciennych ( na rys. zaznaczona na błękitno ), a z niej wychodzi kanał dzałający jako subcooling wewnątrz parownika ( przewód pomarańczowy ). Czy ma to sens ? Czy lepiej zrobić jedną dużą komorę pozwalającą na bardziej gwałtowne rozprężenie ? Wszelka krytyka, pomysły i poprawki - mile widziane. Off topic > Berkut - gratuluję zacięcia. Patrząc na twoje FC domyślam się, że turbina do gokarta będzie raczej słusznej mocy. Jak zamierzasz rozwiązać wektoryzację ciągu ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 1. Bardzo dobrym izolatorem parownika może byc stosowana w stomatologii, miękka masa silikonowa do wycisków dwuwarstwowych. Ma ona same zalety : nie przewodzi prądu, jest bardzo elastyczna, idealnie przylega do powierzchni dając efekt jakby delikatnego przyklejenia, przy ściągnięciu schodzi w całości nie pozostawiając śladów, ponieważ nie zawiera wody jest elastyczna nawet w niskich temperaturach ( sprawdziłem przy minus 25 ), przy zakładaniu ma czas wiązania ok 4 minut. Kiedy walczyłem z izolacją peltków to najlepiej sprawdził się preparat o nazwie RAPID LINER. Jest to do nabycia w każdym sklepie z zaopatrzeniem stomatologicznym. Ile kosztuje, potrzebowalibysmy tego naprawde duzo nawet do zaizolowania grafy / mobo 2. Po przeczytaniu postów nie bardzo chwytam jedneą rzecz : u mnie w układzie będzie TZR i akumulator freonu - czy w tym momencie potrzebuję stacji manometrów skoro TZR ma automatycznie dozować freon ????? Trzeba go jeszcze wykalibrowac :D . Niestety, większość linków do waszych parowników już nie działa i nie miałem dobrych wzorców Mój parownik będzie pracował w pozycji PIONOWEJ. Obmyśliłem projekt, w którym jest komora rozprężna o pojemności 5 cm sześciennych ( na rys. zaznaczona na błękitno ), a z niej wychodzi kanał dzałający jako subcooling wewnątrz parownika ( przewód pomarańczowy ). Czy ma to sens ? Czy lepiej zrobić jedną dużą komorę pozwalającą na bardziej gwałtowne rozprężenie ? Wszelka krytyka, pomysły i poprawki - mile widziane. Lepiej dac wiecej rurki niz ten zbiornik - mozesz miec problemy z powrotem oleju Berkut - gratuluję zacięcia. Patrząc na twoje FC domyślam się, że turbina do gokarta będzie raczej słusznej mocy. Jak zamierzasz rozwiązać wektoryzację ciągu ? Raczej nedzne, powiedzmy ze moje zainteresowanie turbinami jest na takim poziomie jak na poczatku mialem z FC - wiem co i jak ale niestety nie mam jak zrobic ale teraz chyba po kaskadzie robie przerwe z budowaniem takich ukladow i zajme sie turbinami Nie mam pojecia do konca jaki bedzie ciag ale *jesli* zadziala to co mam to moze i do 17kg ciagu bedzie ale to tak *z lekka* przeciazajac turbine. WPierw beda lopatki stabilizujace przeplyw gazow tak by nie wirowaly, nastepnie bedzie dysza ktora opracowalem juz jak wykonac by mozna bylo zmieniac jej przekroj i geometrie ale potrzebuje silownikow hydraulicznych (3) Generalnie wolalbym zrobic silnik turbowalowy i odprowadzac moc na wal. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 wiecie moze gdzie dostane rure 35mm i 40mm oraz koncowki do nich ???? Bylem juz w 3 sklepach i nic :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 wiecie moze gdzie dostane rure 35mm i 40mm oraz koncowki do nich ???? Bylem juz w 3 sklepach i nic :? Ulica Miedziana? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 Tocic a bydles kidys na miedzianej ??? Cos mi sie wydaje ze nie. Z tego co widzialem jest tam sklep profmet w ktorym nie ma tych rurek. Bylem tez na Wilenskiej i Wolczynskiej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 Tocic a bydles kidys na miedzianej ??? Cos mi sie wydaje ze nie. A jednak byłem ;] Tylko tak proponowałem Przy okazji, ile kosztują płaskowniki 5cm szerokości x 1 cm grubości? Z tego co widzialem jest tam sklep profmet w ktorym nie ma tych rurek. Bylem tez na Wilenskiej i Wolczynskiej. Pytanie jak wyżej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 minimalna dlugosc rurki 35 i 40mm jaka kupisz to 5m wlasnie zrobilem mala modyfikacje miedzy separatorem oleju a rurka ssaca poniewaz na II kompresorze olej mogl sciekac do separatora oleju w nieprawidlowy sposob powodujac problemy z zalewaniem kompresora 1 stopnia sprezania i zatarcia 2 stopnia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 berkut gdzie Ci tak powiedzieli ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 w takim sklepie w piasecznie, berlingu i thermo schiessel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m2o2 Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 Opakowanie 170 ml RAPID LINERA ( 150 ml bazy + 18 ml aktywatora ) kosztuje ok. 110 ZŁ. Nie jest to więc mało. Ale : izolując Peltiera zrobiłem tubę / mufę z izolacji do rur C.O., biegnącą mniej więcej 5 mm od socketu. Po założeniu procka, cold plate'a i Peltiera zalałem całą przestrzeń pomiędzy tubą a wyżej wymienionymi częściami RAPIDEM. Trzymało się to samo z siebie razem. W otwory do montażu chłodzenia wokół socketu wsadziłem 4 śruby i założyłem blok wodny. Z drugiej strony Mobo ( tył socketu ) posmarowałem 2 mm RAPIDU i lekko docisnąłem 30 mm gąbką. Związało i super izolacja gotowa. Na całość poszło mi pół opakowania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 2 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2004 i gdzie to mozna kupic ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 i gdzie to mozna kupic ? ...preparat o nazwie RAPID LINER. Jest to do nabycia w każdym sklepie z zaopatrzeniem stomatologicznym. :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcube Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 http://www.xtremesystems.org/forums/attachment.php?postid=183815 Barkut ktory palnik jest lepszy ?? Ten z lewej czy prawej ?? ten z prawej jest tanszy ale czy duzo gorszy ? Widzialem go w Obi. Ten z lewej kosztuje jakies 160zl i byl w casotramie. Ktory kupic i jakimi lutami bede mogl nimi spawac ?? Czy ja dobrze widze czy Ty chcesz doprowadzic wode do kompa ze studni :o :D ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 a moze chce zrobic wodne chlodzenie skraplacza ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 No to mam rebus :( Bez tej rury, projekt mojego parownika leci do kosza :( O jakiej srednicy widzielscie najszersze rury ?? Kumpel mi ostartnio mowil ze widzial w TV jakiegos koleasia ktory wygral jakis konkurs wynalazkow robiac chlodzenie freonem. W nagrode poleci do jakiegos kraju uczyc sie czy cos takiego. Nie wiem dokladnie o co chodzilo. Czy nie byl to przypadkiem ktos z naszego forum ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 No to mam rebus :( Bez tej rury, projekt mojego parownika leci do kosza :( O jakiej srednicy widzielscie najszersze rury ?? Kumpel mi ostartnio mowil ze widzial w TV jakiegos koleasia ktory wygral jakis konkurs wynalazkow robiac chlodzenie freonem. W nagrode poleci do jakiegos kraju uczyc sie czy cos takiego. Nie wiem dokladnie o co chodzilo. Czy nie byl to przypadkiem ktos z naszego forum ? dioda? Może kraj to Japonia? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginger78 Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 no dioda no Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 No to mam rebus :( Bez tej rury, projekt mojego parownika leci do kosza :( O jakiej srednicy widzielscie najszersze rury ?? A jaki to jest projekt? Taki, że jest płyta miedziana, rura i kapsel do niej? Przy okazji ponawiam pytanie, ile kosztują płaskowniki miedziane o szerokości 5cm i grubości 1 cm na ul. Miedzianej? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 A jaki to jest projekt? Taki, że jest płyta miedziana, rura i kapsel do niej? No co ty! Projek jest o wiele bardziej skomplikowany ale nie chce mi sie go rysowac na kompie ani blizej opsywac bo i tak go nie zrobie :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 No co ty! Projek jest o wiele bardziej skomplikowany ale nie chce mi sie go rysowac a kompie ani blizej opsywac bo i tak go nie zrobie :( No to chociaż opisz paroma słowami :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 azaz duzo tej rury potrzeba bo moze mufa taka wystarczy :idea: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chuckie Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 Mam pytanie. Było to kiedyś ale jakoś słabo poruszone :). Mam na myśli kondensator startowy. Jaki kupić i jak go sie podłącza. Sie za bardzo nie znam ale tak na chłopski rozum to lodówki odpalają i bez tego i mrożą, więc po co to jest potrzebne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 jedne odpalaja drugie nie wiec na "chłopski rozum" jesli kompresor odpala bez kondensatora to znaczy ze jest on niepotrzebny mufa moze byc dobrym rozwiazaniem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 jedne odpalaja drugie nie wiec na "chłopski rozum" jesli kompresor odpala bez kondensatora to znaczy ze jest on niepotrzebny mufa moze byc dobrym rozwiazaniem O, może będziesz w stanie mi pomóc. Mam kompresor nie wiadomo jaki i chciałbym go sprawdzić Ma z tyłu 3 słupki ułożone w trójkąt oraz jedną śrubkę na której można podpiąć kabel, aby stykał się z obudową sprężarki Mógłbyś mi pomóc? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 jedne odpalaja drugie nie wiec na "chłopski rozum" jesli kompresor odpala bez kondensatora to znaczy ze jest on niepotrzebny mufa moze byc dobrym rozwiazaniem O, może będziesz w stanie mi pomóc. Mam kompresor nie wiadomo jaki i chciałbym go sprawdzić Ma z tyłu 3 słupki ułożone w trójkąt oraz jedną śrubkę na której można podpiąć kabel, aby stykał się z obudową sprężarki Mógłbyś mi pomóc? Jesli nic nie wiesz o tym kompresorze to moze byc problem bo nie wiadomo ile uf powinien miec kondensator. Ja radze ci kupic jakies 20uf powinno byc dobrze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 Jesli nic nie wiesz o tym kompresorze to moze byc problem bo nie wiadomo ile uf powinien miec kondensator. Ja radze ci kupic jakies 20uf powinno byc dobrze Jak wspomniałeś wcześniej, niektóre kompresory nie wymagają tego kondensatora, może mój też nie będzie wymagać? Właśnie to chciałbym sprawdzić, jak się okaże, że nie zadziała lub korki wystrzelą :mrgreen: to już będę wiedział, że taki kondensator będzie potrzebny, prawda? Zatem, masz jakiś pomysł, żeby podpiąć do prądu mój kompresor? I ile kosztuje kondensator 20uf? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 nie no chyba wiesz jak podlaczyc kompresor do pradu !!! troche samodzienlosci Jezeli kompresor potrzebuje kondensatora to poprostu nie wystartuje kondesator kosztuje jakies 10zl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 nie no chyba wiesz jak podlaczyc kompresor do pradu !!! troche samodzienlosci Jezeli kompresor potrzebuje kondensatora to poprostu nie wystartuje Nie, nie wiem i nie sądzę, żeby mi samemu coś wpadło do głowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 sprawdz wszystkie mozliwosci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 3 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2004 jsli kompresor nie jst na prad 3 fazowy to zawsze potrzebuje kondensatora powiedz czy masz jakies napisy na kompresorze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...