Skocz do zawartości
luks__pl

Test WC na tweak.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Ponizej bardzo uproszczone podsumowanie:

Platforma testowa:

P4 2,6GHz (1,525V) HT @ 3,35GHz (1,625V) HT

ABIT IS7-E

2*256MB DDR TwinMos TWISTER CL2 (2,75V)

GF 2MX (5900XT z zmodowanym chłodzeniem złamał by się w porcie AGP)

Dual PSU: Tracer 550W + Tracer 350W

Sound Blaster Live

Western Digital 80GB

Nazwa produktu: CoolerMaster Aquagate

Cena: 1199zł.

Temperatura CPU w stresie:

LOW – 53C

MEDIUM – 49,5*C

HIGH – 47*C

Temperatura CPU bez obciążenia:

LOW – 38,5*C

MEDIUM – 37*C

HIGH – 36*C

Maksymalne zgięcie węża: Zagięcie1.JPG

Materiał wykonania bloku: Miedz/akryl

Średnica zew. króćców bloku: 7mm

Rodzaj króćców: Szybkozłączki

Wydajność pompy: Brak danych

Nazwa produktu:CoolRiver DELUX Intel P4-AMD

Cena: 619zł.

LOW – 53,5*C

MEDIUM – 52*C

HIGH – 51,5*C

LOW – 37,5*C

MEDIUM – 37*C

HIGH – 36,5*C

Maksymalne zgięcie węża: Zagięcie2.JPG

Materiał wykonania bloku: Miedz

Średnica zew. króćców bloku: 8mm

Rodzaj króćców: Choinkowe

Wydajność pompy: 72 l/h

Nazwa produktu: Speeze CF200NEB AtlanticWave

Cena: 699zł.

LOW – 51,5*C

HIGH – 50*C

LOW – 37*C

HIGH – 37*C

Maksymalne zgięcie węża: Zagięcie3.JPG

Materiał wykonania bloku: Miedz/tworzywo sztuczne

Średnica zew. króćców bloku: 8mm

Rodzaj króćców: Szybkozłączki

Wydajność pompy: 260 l/h

Nazwa produktu: Pentagram QC-80Cu

Cena: 109zł.

Temperatura CPU w stresie: 65*C (max obroty)

Temperatura CPU bez obciążenia: 41,5*C (max obroty)

CoolerMaster Aquagate

+:

Bogate wyposażenie

Wydajność

Konstrukcja bloku

Mobilność zestawu

Kompaktowy rozmiar

Wykonanie

Instrukcja obsługi

Szybkozłączki na bloku i wężach

Łatwa i bezpieczna instalacja

-:

Cena

Bardzo mała chłodnica

Mała średnica węży

Bardzo głośny wentylator w najszybszym trybie pracy

Twarde i załamujące się węże

CoolRiver DELUX Intel P4-AMD

+:

Cena

3 bloki wodne (CPU, NB, GPU)

Kontroler obrotów wentylatora

Duża powierzchnia chłodnicy

Elastyczne węże

Niesłyszalna pompka

Cichy wentylator na chłodnicy

-:

Mała średnica węży

Wykonanie

Niedbale wykonana instrukcja obsługi

Wypolerowanie podstaw bloków

Niska wydajność pompki

Speeze CF200NEB AtlanticWave

+:

Cena

Mobilność

Dobra wydajność

Bardzo cicha praca zarówno pompki i wentylatora

Małe wymiary

Bardzo prosta obsługa

-:

Bardzo łatwo załamujące się węże

Prosta budowa bloku

Beznadziejne wykonanie szybkozłączek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Artykul jest już wrzucony w jakichś 80% w HTMLa. Jako, że pora już późna i przydałoby się po raz pierwszy do roboty przyjść punktualnie - resztę zrobię jutrzejszego wieczoru. Trzeba także poprawić nieco błędów językowych, literówek, etc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie to te zestawy w polskich warunkach nie mają racji bytu, WC składają tylko tacy pasjonaci jak my i to po dużo mniejszych kosztach, a zieloni będą się bać wsadzać wodę do kompa. I do tego jeszcze ta cena.

@Armadon

Zupełnie masz racje, do ciepecie dorzucić koszty reklamy, lepszego (troszkę) wykonania, no i opłatę za markę oraz koszty dostaw (fracht).

No i cena by się zgadzała.

Dla mnie to zupełna tandeta, a luks mi tu wypisuje dobra wydajność.............sorry stary, ale chyba dobrego wc nie widziałeś...nawet w postaci takiego markowego zestawu. Do tego poziom chałasu sprawia że to wszystko mija się z celem i lepiej zamontować sobie AC< BO I TAK BĘDZIE SŁYCHAĆ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie to te zestawy w polskich warunkach nie mają racji bytu, WC składają tylko tacy pasjonaci jak my i to po dużo mniejszych kosztach, a zieloni będą się bać wsadzać wodę do kompa. I do tego jeszcze ta cena.

Jak złożysz wc z high-end'owych części, to wyjdzie Ci też ponad 1k zł (żeby daleko nie szukać zajrzyj na mcs) i gwarantuję Ci, że sa na to klienci (nie wiem czemu wg Ciebie pasjonat == bez kasy).

A tak poza tym, to jednym z celów sprzedawania takich zestawów jest przekonanie do wody "zielonych" jak piszesz, bo to właśnie oni są największą grupą docelową i potencjalnie mogą wygenerować największe zyski. Dla fachowców i pasjonatów jest high-end i majsterkowanie a dla mas cpc i zestawy takie jak prezentowane.

Na pierwszych zarabia się wysoką jakościa i jeszcze wyższą ceną, na drugich łatwością obsługi i niższą ceną kosztem obniżenia wymagań.

Prezentowane zestawy faktycznie wyglądają trochę tandetnie, ale juz taki reserator zalmana, hmmm, kolo mojej granatowej budy prezentowałby się bardzo interesująco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie pasjonat to człowiek, który mocno się czymś interesuje, a nie taki,co nie ma kasy. Po prostu uwzględniam realia z Polski. Druga rzecz, ze własnie zestawy z mcs są o niebo lepsze niż te w tescie o zalmanie już nie wspominając bo to inna półka cenowa. Ale sam widzisz że za tę cenę taka tandeta jak w tescie nie ma racji bytu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz przy wersji roboczej mowielm, ze wyniki sa smieszne. xp120 z wentylem na 5v bylby wydajniejszy niz te "wucety". nie sa one ani ciche ani wydajne.juz przy wersji roboczej mowielm, ze wyniki sa smieszne. xp120 z wentylem na 5v bylby wydajniejszy niz te "wucety". nie sa one ani ciche ani wydajne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]

[...]

Czy ja dobrze rozumie? 5900XT złamał się w porcie AGP z wodnym chłodzeniem. O kurcze... To ile to ważyło? Yyy... chyba jednak zostane przy wiatrakach 8O 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby daleko nie szukać:

Zetka za 70zł.

CH2 za 50zł.

Przerobiony Atman AT-305 za 70zł.

Pięknie wypolerowany Kadet za 60zł.

Dwa metry węża za 5zł.

Czyli za około 250 zeta mamy prosty do złożenia, ładnie wyglądający zestaw WC który prawdopodobnie pasywnie będzie miał lepsze tempratury niż testowane wynalazki i to przy właściwie bezgłośnej pracy.

Te zestawy są przeznaczone dla ludzi którzy kupują takie "nowinki technologiczne" po to aby zaszpanować przed kolegami, albo po prostu lubią niekonwencjonalne aczkolwiek niekoniecznie lepsze rozwiązania. Dla nich wydajność jest sprawą drugorzędną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, dla mnie to brzmi trochu tendencyjnie. Mogłeś dopisać (i chyba nadal możesz to skorygować poprzez Liska), że wszystkie te zestawy są łagodnie mówiąc nie warte tych pieniędzy, bo opłacalność jest też elementem porównania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]

[...]

Czy ja dobrze rozumie? 5900XT złamał się w porcie AGP z wodnym chłodzeniem. O kurcze... To ile to ważyło? Yyy... chyba jednak zostane przy wiatrakach 8O 8)

Chodzi o mojego 5900XT. Zauważ, że testy były bez obudowy i karta nie miała by żadnego punktu podparcia.

http://tweak.pl/ilustracje/mod_5900xt/IMG_0370.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że żeby napisać iż wszystkie przetestowane zestawy jak na swoją cenę są do niczego, autor powinien dać punkt odniesienia w postaci innego ZESTAWU (nie wchodzi w grę składak z części ze złomu, bo to jest test zestawów a nie konkurs na najlepszego majsterkowicza) o znacząco lepszym stosunku wydajność/cena.

IMO istnienie ryzyko że wtedy pewien produkt rodzimej produkcji wypadłby w tym zestawieniu nadzwyczaj dobrze. :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi