[cahe] Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 @[cahe] Podaj maila to Ci wyślę PW :-). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 Ponizej bardzo uproszczone podsumowanie: Platforma testowa: P4 2,6GHz (1,525V) HT @ 3,35GHz (1,625V) HT ABIT IS7-E 2*256MB DDR TwinMos TWISTER CL2 (2,75V) GF 2MX (5900XT z zmodowanym chłodzeniem złamał by się w porcie AGP) Dual PSU: Tracer 550W + Tracer 350W Sound Blaster Live Western Digital 80GB Nazwa produktu: CoolerMaster Aquagate Cena: 1199zł. Temperatura CPU w stresie: LOW – 53C MEDIUM – 49,5*C HIGH – 47*C Temperatura CPU bez obciążenia: LOW – 38,5*C MEDIUM – 37*C HIGH – 36*C Maksymalne zgięcie węża: Zagięcie1.JPG Materiał wykonania bloku: Miedz/akryl Średnica zew. króćców bloku: 7mm Rodzaj króćców: Szybkozłączki Wydajność pompy: Brak danych Nazwa produktu:CoolRiver DELUX Intel P4-AMD Cena: 619zł. Temperatura CPU w stresie: LOW – 53,5*C MEDIUM – 52*C HIGH – 51,5*C Temperatura CPU bez obciążenia: LOW – 37,5*C MEDIUM – 37*C HIGH – 36,5*C Maksymalne zgięcie węża: Zagięcie2.JPG Materiał wykonania bloku: Miedz Średnica zew. króćców bloku: 8mm Rodzaj króćców: Choinkowe Wydajność pompy: 72 l/h Nazwa produktu: Speeze CF200NEB AtlanticWave Cena: 699zł. Temperatura CPU w stresie: LOW – 51,5*C HIGH – 50*C Temperatura CPU bez obciążenia: LOW – 37*C HIGH – 37*C Maksymalne zgięcie węża: Zagięcie3.JPG Materiał wykonania bloku: Miedz/tworzywo sztuczne Średnica zew. króćców bloku: 8mm Rodzaj króćców: Szybkozłączki Wydajność pompy: 260 l/h Nazwa produktu: Pentagram QC-80Cu Cena: 109zł. Temperatura CPU w stresie: 65*C (max obroty) Temperatura CPU bez obciążenia: 41,5*C (max obroty) CoolerMaster Aquagate +: Bogate wyposażenie Wydajność Konstrukcja bloku Mobilność zestawu Kompaktowy rozmiar Wykonanie Instrukcja obsługi Szybkozłączki na bloku i wężach Łatwa i bezpieczna instalacja -: Cena Bardzo mała chłodnica Mała średnica węży Bardzo głośny wentylator w najszybszym trybie pracy Twarde i załamujące się węże CoolRiver DELUX Intel P4-AMD +: Cena 3 bloki wodne (CPU, NB, GPU) Kontroler obrotów wentylatora Duża powierzchnia chłodnicy Elastyczne węże Niesłyszalna pompka Cichy wentylator na chłodnicy -: Mała średnica węży Wykonanie Niedbale wykonana instrukcja obsługi Wypolerowanie podstaw bloków Niska wydajność pompki Speeze CF200NEB AtlanticWave +: Cena Mobilność Dobra wydajność Bardzo cicha praca zarówno pompki i wentylatora Małe wymiary Bardzo prosta obsługa -: Bardzo łatwo załamujące się węże Prosta budowa bloku Beznadziejne wykonanie szybkozłączek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[cahe] Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 Nie pasuje mi tylko temperaturka na pentagramie QC-80. U mnie na max obrotach wyciagal 54*C na silikonie przy temp. otoczenia 23,5*C. P4 2.8@3.4@1,65V. Zaleznie od doboru aplikacji stresujacych +-1*C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[cahe] Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 Artykul: http://tym.com.pl/wc/ Fotki: http://tym.com.pl/wc/fotki/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 fajnie jak to tego testu dołączylibyście Thermalright SP-97 + papst 120mm :) POzdr. PS. Freezone to kupa :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 "]Artykul: http://tym.com.pl/wc/ Fotki:http://tym.com.pl/wc/fotki/ Chciał bym tylko zaznaczyć, że jest to bardzo prowizoryczne wydanie tego artykułu. Jak wklei się go w html'a razem z fotkami to wygląda o wiele lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 wygralo to co mialo wygrac a nie to co jest wydajniejsze ;) pentagram ma strasznie wysokie temp :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[cahe] Opublikowano 18 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2004 wygralo to co mialo wygrac a nie to co jest wydajniejsze ;) pentagram ma strasznie wysokie temp :? W tym tescie czy w ogole? Bo u mnie wypadl deko lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 18 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2004 "] wygralo to co mialo wygrac a nie to co jest wydajniejsze ;) pentagram ma strasznie wysokie temp :? W tym tescie czy w ogole? Bo u mnie wypadl deko lepiej. chodzmi mi, ze tutaj ma jakis wysoki wynik porownaniu z tymi "wucetami" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 18 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2004 Wyniki pentagram dodane są tylko dla porównania mniej więcej. Wszystkie WC były testowane na płycie która leżała na biurku, a pentagram był testowany w zamkniętej obudowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 Artykul jest już wrzucony w jakichś 80% w HTMLa. Jako, że pora już późna i przydałoby się po raz pierwszy do roboty przyjść punktualnie - resztę zrobię jutrzejszego wieczoru. Trzeba także poprawić nieco błędów językowych, literówek, etc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 w koncu wersja finalna (mniej wiecej): http://tweak.pl/artykul/porownanie_wc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 No to już wiadomo, że zestaw WC o dużo lepszych parametrach(0,19 C/W) jestem w stanie za 210zł złożyć. I ciekawe kto takie rzeczy kupi? Za tę kaskę to można takie WC złozyć ,że głowa mała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armadon Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 Te wszystkie zestawy to takie CPC made in China. W zasadzie to moglibyście dodać do testu ;) Pewnie blok typu Uriel + Atman + kadet na wężach 14-16 miałby jakieś 10 stopni lepsze temperatury ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 Dla mnie to te zestawy w polskich warunkach nie mają racji bytu, WC składają tylko tacy pasjonaci jak my i to po dużo mniejszych kosztach, a zieloni będą się bać wsadzać wodę do kompa. I do tego jeszcze ta cena. @Armadon Zupełnie masz racje, do ciepecie dorzucić koszty reklamy, lepszego (troszkę) wykonania, no i opłatę za markę oraz koszty dostaw (fracht). No i cena by się zgadzała. Dla mnie to zupełna tandeta, a luks mi tu wypisuje dobra wydajność.............sorry stary, ale chyba dobrego wc nie widziałeś...nawet w postaci takiego markowego zestawu. Do tego poziom chałasu sprawia że to wszystko mija się z celem i lepiej zamontować sobie AC< BO I TAK BĘDZIE SŁYCHAĆ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KloN Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 Dla mnie to te zestawy w polskich warunkach nie mają racji bytu, WC składają tylko tacy pasjonaci jak my i to po dużo mniejszych kosztach, a zieloni będą się bać wsadzać wodę do kompa. I do tego jeszcze ta cena. Jak złożysz wc z high-end'owych części, to wyjdzie Ci też ponad 1k zł (żeby daleko nie szukać zajrzyj na mcs) i gwarantuję Ci, że sa na to klienci (nie wiem czemu wg Ciebie pasjonat == bez kasy). A tak poza tym, to jednym z celów sprzedawania takich zestawów jest przekonanie do wody "zielonych" jak piszesz, bo to właśnie oni są największą grupą docelową i potencjalnie mogą wygenerować największe zyski. Dla fachowców i pasjonatów jest high-end i majsterkowanie a dla mas cpc i zestawy takie jak prezentowane. Na pierwszych zarabia się wysoką jakościa i jeszcze wyższą ceną, na drugich łatwością obsługi i niższą ceną kosztem obniżenia wymagań. Prezentowane zestawy faktycznie wyglądają trochę tandetnie, ale juz taki reserator zalmana, hmmm, kolo mojej granatowej budy prezentowałby się bardzo interesująco. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 Według mnie pasjonat to człowiek, który mocno się czymś interesuje, a nie taki,co nie ma kasy. Po prostu uwzględniam realia z Polski. Druga rzecz, ze własnie zestawy z mcs są o niebo lepsze niż te w tescie o zalmanie już nie wspominając bo to inna półka cenowa. Ale sam widzisz że za tę cenę taka tandeta jak w tescie nie ma racji bytu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 juz przy wersji roboczej mowielm, ze wyniki sa smieszne. xp120 z wentylem na 5v bylby wydajniejszy niz te "wucety". nie sa one ani ciche ani wydajne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 juz przy wersji roboczej mowielm, ze wyniki sa smieszne. xp120 z wentylem na 5v bylby wydajniejszy niz te "wucety". nie sa one ani ciche ani wydajne.juz przy wersji roboczej mowielm, ze wyniki sa smieszne. xp120 z wentylem na 5v bylby wydajniejszy niz te "wucety". nie sa one ani ciche ani wydajne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thargood Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 Co pewien czas mysle o zalozeniu wc ale jak gdzies widze takie wyniki to mysle ze to bez sensu.Wydac 500 albo i 1000zl zeby miec takie temperatury.takie to ja mam na Gigabyte 3D Cooler.Juz nie wiem czy to testy to kitu czy te zestawy sa beznadziejne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 Według mnie też nie ma sensu pakować się w WC za 1000zł. Za 400zł możesz mieć niemal takie same temperatury, może z 4C więcej. A najlepiej to się opłaca wypasione AC kupić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 zeby miec temp lepsze niz na gigabyte to nie trzeba sie specjalnie starac, bo wydajnosc maja cieniutka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 A poza tym wcale nie trzeba nawet 400 zł. Przyzwoite wc da się złozyć nawet za 250zł i to bez rzadnej partyzantki. Tylko trzeba umieć szukać, a nie czekać , aż ktoś to na talerzu poda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thargood Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 niemiec napisal zeby miec temp lepsze niz na gigabyte to nie trzeba sie specjalnie starac, bo wydajnosc maja cieniutkaja nie mialem na mysli kart gigabyte tylko ze mam coolera gigabyte Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość [RONIN] Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 [...] GF 2MX (5900XT z zmodowanym chłodzeniem złamał by się w porcie AGP) [...] Czy ja dobrze rozumie? 5900XT złamał się w porcie AGP z wodnym chłodzeniem. O kurcze... To ile to ważyło? Yyy... chyba jednak zostane przy wiatrakach 8O 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armadon Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 Żeby daleko nie szukać: Zetka za 70zł. CH2 za 50zł. Przerobiony Atman AT-305 za 70zł. Pięknie wypolerowany Kadet za 60zł. Dwa metry węża za 5zł. Czyli za około 250 zeta mamy prosty do złożenia, ładnie wyglądający zestaw WC który prawdopodobnie pasywnie będzie miał lepsze tempratury niż testowane wynalazki i to przy właściwie bezgłośnej pracy. Te zestawy są przeznaczone dla ludzi którzy kupują takie "nowinki technologiczne" po to aby zaszpanować przed kolegami, albo po prostu lubią niekonwencjonalne aczkolwiek niekoniecznie lepsze rozwiązania. Dla nich wydajność jest sprawą drugorzędną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 Dla mnie to zupełna tandeta, a luks mi tu wypisuje dobra wydajność.............sorry stary, ale chyba dobrego wc nie widziałeś... Dobra wydajność w stosunku do innych testowanych zestwów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 Wiesz, dla mnie to brzmi trochu tendencyjnie. Mogłeś dopisać (i chyba nadal możesz to skorygować poprzez Liska), że wszystkie te zestawy są łagodnie mówiąc nie warte tych pieniędzy, bo opłacalność jest też elementem porównania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 [...] GF 2MX (5900XT z zmodowanym chłodzeniem złamał by się w porcie AGP) [...] Czy ja dobrze rozumie? 5900XT złamał się w porcie AGP z wodnym chłodzeniem. O kurcze... To ile to ważyło? Yyy... chyba jednak zostane przy wiatrakach 8O 8) Chodzi o mojego 5900XT. Zauważ, że testy były bez obudowy i karta nie miała by żadnego punktu podparcia. http://tweak.pl/ilustracje/mod_5900xt/IMG_0370.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KloN Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 Wydaje mi się, że żeby napisać iż wszystkie przetestowane zestawy jak na swoją cenę są do niczego, autor powinien dać punkt odniesienia w postaci innego ZESTAWU (nie wchodzi w grę składak z części ze złomu, bo to jest test zestawów a nie konkurs na najlepszego majsterkowicza) o znacząco lepszym stosunku wydajność/cena. IMO istnienie ryzyko że wtedy pewien produkt rodzimej produkcji wypadłby w tym zestawieniu nadzwyczaj dobrze. :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...