Skocz do zawartości
Slayer

Celeron 1,7 Ghz- podkręcanie na FSB 133 Mhz

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze wytrzyma są tylko problemy z PCI, AGP i pamiecią. Jeżeli jest kiepski BIOS i nie można tych parametrów zmieniać to lepiej nie próbuj bo będziesz miał zwisy albo maszyna się nie uruchomi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PCI i AGP- spoko, wytrzyma. Przetaktowanie wiąże sie jedynie z automatyczną zmianą dzielnika u mnie. A ten Celeron to nie kręcony Taulin, tylko troszkę ,,wykastrowany :wink: " Penium 4. Pytam się- ktoś go kręcił??!! Po zmianie na FSP 133 wyszło by 1,7 Ghz@2,26 Ghz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co tobie na 2,26GHz nie chodzi???

Trochę sie boję, że nie zadziała.....to sporo, jak na 0,18 mikrona.....a u mnie napięcia na procesorze zmienić się nie( hmmm..chyba, że cheepobios :) ) da- ba!!! Pokazuje 1,68 V!! :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co tobie na 2,26GHz nie chodzi???

Trochę sie boję, że nie zadziała.....to sporo, jak na 0,18 mikrona.....a u mnie napięcia na procesorze zmienić się nie( hmmm..chyba, że cheepobios :) ) da- ba!!! Pokazuje 1,68 V!! :?

Sprawdzaj....czekamy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to- tylko ja  mam tego Celerona? :)

Slayer [gluteus maximus] jestes, a nie overclocker. Co ci szkodzi fsb poscic na 133??? Przeciez Intele sie nie pala :lol: :P . Zapodaj magistrale na 133 i patrz jak ci wydajnosc... ten no moze podskoczy :P :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O wy kurde leszcze ...wy kurna jogurty :lol: Prawdziwy overclocker wie, czy jest sens kręcenia, a jak pisałem wcześniej, za małe napięcie na procesorze jest!! A z tymi zworakmi to ja wiem od dawna. Nawet się u mnie nie przydały, bo komp po restarcie nie dając znaku życia, za ponownym razem uruchomił się na poprzednich ustawieniach- mała korekcja w biosie- zamiast 133/133 na 100/133 i wszystko działa :)

No cóż...procek nie chciał działać- tylko wentylatorek przyśpieszył wtedy:) Ale Celeron nie chciał się nawet uruchomić. Za dużo jak na niego. Jak dojdzie do 2Ghz to będzie już dobrze. Ale ten cheepobios ma za słabe ustawienia- ja chcę większe! :twisted: Choćby FSB 118 Mhz to by było już nieźle :) 2006 Mhz by mi styknęło na dzisiaj...ale gdyby tak jeszcze FSB 124...no to by było już całkiem cacy :) 2108 Mhz- mniam :) o ile wogóle by to działało :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem ten sam dylemat. ale po 3 sekundach namysłu ustawiłem FSB na 133 Mhz :D. Dałem napiecie na 1.85V i jak narazie jest ok. Temeperatura tez w miarę ok, ale chłodzenie które było w boxie nie jest za dobre. Teraz myślę o jakimś coolerze z wenetrznym obiegem gazu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem ten sam dylemat. ale po 3 sekundach namysłu ustawiłem FSB na 133 Mhz :D. Dałem napiecie na 1.85V i jak narazie jest ok. Temeperatura tez w miarę ok, ale chłodzenie które było w boxie nie jest za dobre. Teraz myślę o jakimś coolerze z wenetrznym obiegem gazu...

Jaką masz wydajność na tym celku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc ile masz w 3DMarku 2001SE ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Dla zainteresowanych przedstawiam 'wyniki' celka 1.7 po pshestawieniu na oszalamiajaca czestotliwosc 2.26GHZ! ,czapki z glow panowie i panie...

http://www.anandtech.com/showdoc.html?i=1622&p=9

:lol:

Ten test widzialem zaraz po ukazaniu sie C 1.7. Byl on swego czasu bardzo modny aby celka osmieszyc. Jest on oczywiscie bardzo stronniczy. W testach przegrywa nawet z D 1.3, a jak kazdy zdrowo myslacy czlowiek wiadomo, ze az tak tragicznie to z nim nie jest.

P.S. - do Slayera.

Czy Ty na serio ten topic postawiles czy jajca z kazdego robisz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Kaerasa:

Na jakiej podstawie wyciagasz wniosek ze test byl stronniczy ?Nie pamietasz jak w prawie kazdym tescie P4 williamette dostawal baty od Athlonow? a to cos ma o POLOWE mniejszy rozmiar cachu w porownaniu z P4 wilma i w porownaniu z twoim celeronem tualatin.Dodaj do tego netbursta i widac ze poprostu ma za malo cachu zeby byc sensownym procem.To jest konfiguracja testowa:

---------

Windows XP Professional Test Bed

Hardware Configuration

CPU Intel Celeron 1.2GHz

Intel Pentium III 1.2GHz

Intel Pentium 4 1.7GHz

Intel Pentium 4 2.0GHz

AMD Duron 1.3GHz

AMD Athlon XP 1600+ (1.40GHz)

Motherboard EPoX 8K3A+ - VIA KT333 Chipset

Gigabyte P4 Titan DDR - Intel 845 Chipset

RAM 1 x 256MB DDR333 CAS2.5 Kingston DIMM

Sound None

Hard Drive 80GB Maxtor D740X

Video Cards (Drivers) NVIDIA GeForce4 Ti 4600 (28.32)

--------

Gdzie tu stronniczosc ? wshystkie procki maja ten sam typ pamieci i to nienajwolniejshy bo 333 ,plyta na intelu (znaczy szybsza niz SISy i via) ,tak DEFACTO to moshe ten test byc stronniczy przeciwko Duron/athlonom <- kostki 333 niewiele tu daja ,gdyby poscic calosc na 266 CL2 2-2-2 to by sie roznica tylko poglebila, wedlug mnie wybrali zloty srodek, bo kto bedzie pakowal celka do DDR400 korsarza, czy moshe chcialbys zeby przetestowali celka na RIMMach 1066 ;-D.

Pozatym spojrz na calosc testu ,nie wszedzie dostaje az tak w dupe, w WORDZie bys mial wiecej FPS-ow :D

---

http://www.anandtech.com/showdoc.html?i=1622&p=5

---

Prawie tyle co na antku 1600+ :-) ,za tylko nieznacznie wyzsza cene :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc ile masz w 3DMarku 2001SE ? :)

3367 pkt.

sorki za wolną odpowiedź,ale wczoraj nie zdązyłem bo musiałem komus serwer z Masq. zropbic na polopirynie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten test widzialem zaraz po ukazaniu sie C 1.7. Byl on swego czasu bardzo modny aby celka osmieszyc. Jest on oczywiscie bardzo stronniczy. W testach przegrywa nawet z D 1.3, a jak kazdy zdrowo myslacy czlowiek wiadomo, ze az tak tragicznie to z nim nie jest.

No tak, oczywiście... Czyli wg. Ciebie każdy artykuł który nie jest "po myśli" intelowi jest stronniczy? Akurat nowe Celerony to beznadziejne procesory, kiedy taki 2.0 @ 3.0 przegrywa z NW 1.6A :/ i tutaj nie ma się co dziwić, że Duron 1.3 wyprzedza go z palcem w odbycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...