kjackie Opublikowano 17 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2004 Witam. Czy któryś z kolegów jest zorientowany w jaki sposób można zablokować dostęp do programów p2p na routerowym firewallu? Konkretnie chodzi URL-e wszystkich p2p. Czy jest jakiś adres pod którym można sobie je spisać? Z góry dzięki za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mroczny system Opublikowano 17 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2004 kolejny admin który chce zabrac internautom to co najlepsze ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kjackie Opublikowano 17 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2004 kolejny admin który chce zabrac internautom to co najlepsze ;pJeśli zawsze tak szybko i bezpodstawnie wyciagasz wnioski, to musi Cię to codziennie drogo kosztować... Już widzę te góry popsutego sprzętu i stos niepotrzebnego oprogramowania na kompie... Reasumując: Kolego nie wiesz, nie zabieraj głosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xalpha Opublikowano 17 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2004 Musisz poblokowac porty w routerze. Znajdz gdziesz w necie liste najczęćsiej urzywanych portow przez programy p2p, wchodzisz do konfiguracji routera>virtual server> i tam wpisujesz jakie porty zablokowac dla ktorych kompów!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 17 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2004 Adresow to mozesz sobie blokowac i blokowac. Jak sama nazwa wskazuje p2p (peer2peer) dziala na zasadzie wspoldzielenie danych przez uzytkownikow, nie sa do tego wymagane serwery, chociaz niektore programy z takich korzystaja. Podsumowujac: kazdy adres ip moze byc w sieci p2p. Jedyny (chyba) sluszny sposob to blokada portow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kjackie Opublikowano 17 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2004 Adresow to mozesz sobie blokowac i blokowac. Jak sama nazwa wskazuje p2p (peer2peer) dziala na zasadzie wspoldzielenie danych przez uzytkownikow, nie sa do tego wymagane serwery, chociaz niektore programy z takich korzystaja. Podsumowujac: kazdy adres ip moze byc w sieci p2p. Jedyny (chyba) sluszny sposob to blokada portow.O.K. Jest to logiczne. Jak dojść do Tego które porty zablokować? Gdzie mogę znaleźć wykaz portów do zablokowania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kjackie Opublikowano 17 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2004 Musisz poblokowac porty w routerze. Znajdz gdziesz w necie liste najczęćsiej urzywanych portow przez programy p2p, wchodzisz do konfiguracji routera>virtual server> i tam wpisujesz jakie porty zablokowac dla ktorych kompów!!Dzięki! Właśnie z tym mam problem.. Nie znasz przypadkiem adresu pod ktorym mógłbym znaleźć wykaz portów do zablokowania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xalpha Opublikowano 17 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2004 W Faq jest cos o portach w p2p!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DTM Opublikowano 17 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2004 tylko nie zapominaj ze w programach p2p czesto mozesz sobie ustawic na jakich portach ma dzialac np emule itp i jak taki user ustawi sobie port 80(www) albo 21(ftp) to d... zbita :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kjackie Opublikowano 17 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2004 tylko nie zapominaj ze w programach p2p czesto mozesz sobie ustawic na jakich portach ma dzialac np emule itp i jak taki user ustawi sobie port 80(www) albo 21(ftp) to d... zbita :( ale jak ustawi nietypowy port, to transfer będzie wolniejszy i nie zajmie całego przydziału, co? czy może sie mylę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 17 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2004 ale jak ustawi nietypowy port, to transfer będzie wolniejszy i nie zajmie całego przydziału, co? czy może sie mylę?Dla takiego programu to bez znaczenia. Wazne by dany port byl "otwarty na swiat". Cos mi sie zdaje ze ciezko bedzie to tak skonfigurowac, by calkowicie wykluczyc/ograniczyc sieci p2p. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
st551 Opublikowano 17 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2004 U mnie w sieci jak ktos przegina pałe to puszczam mu tylko porty : 20-21,25,53,80,110,113,119,443,8074 reszta zablokowana, ale od jakiegos czasu nie musze nikogo blokowac, tą metodą mozna bardzo szybko nauczyc ludzi aby nie zapychali łącza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mroczny system Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 mroczny system napisał: kolejny admin który chce zabrac internautom to co najlepsze ;p Jeśli zawsze tak szybko i bezpodstawnie wyciagasz wnioski, to musi Cię to codziennie drogo kosztować... Już widzę te góry popsutego sprzętu i stos niepotrzebnego oprogramowania na kompie... Reasumując: Kolego nie wiesz, nie zabieraj głosu. ja se tu jajca robie a ten na powaznie wszystko lamer jeden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mroczny system Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 PS pozatym skonczylem studia informatyczne ;p a prolemów z kompem nie mam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kjackie Opublikowano 19 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2004 ja se tu jajca robie a ten na powaznie wszystko lamer jeden Tak mi się wydaje, że jeśli chcesz sobie robić jajca, to chyba pomyliłeś forum... Skonsultuj się z adminem może bedzie miał ochotę wyjaśnić Ci w czym rzecz. Ja mam konkretny problem i stąd moje pytania. Jeśli znasz odpowiedzi to pomóż, jeśli nie, to hasta la vista babe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...