Skocz do zawartości
Luigi

xp home i win98 - polaczenie 2 kompow

Rekomendowane odpowiedzi

witam

sytuacja jest taka:

w firmie jest x komputerow i miedzy innymi 'moj' i szefa 'widzialy sie' bez problemu - oba win 98. Teraz wymienilismy szefa kompa na nowy z winem xp home i chcemy przegrac dane ze starego na nowy. Podpialem nowy w miejsce szefa a stary chwilowo w miejsce 'mojego' i sie kurde nie widza.

Internet jest dla mnie mala niewiadoma bo nikt w firmie nie wie jak jest podlaczony, ponoc w budynku jest jakas centralka. W kazdym badz razie wymusilem dzialanie z odpowiednim IP sciagnietym z innego kompa i internet dziala.

Udostepnienie dysku na obu komapch jest pelne. Ktos mi powiedzial ze IP obu kompow moze sie roznic tylko ostatnimi cyframi i tak tez jest ustawione. Cos slyszalem o domeie i grupie roboczej ale nie wiem do konca o co chodzi.

Czy ktos moze mi podac linka do wyjasnienia takiego dla laikow jak udostepnic te komputery wzajemnie dla siebie?

Home<-->98????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz miec taka sama grupe robocza; zrób tak: skonfiguruj od nowa siec na kompach i w obu podaj taka sama grupe robocza. Na xp powinies sobie dac rade, pod 98 włóź płytke windowsowska pojawi ci sie menu i tam klikarz w zadania dodatkowe i kreator sieci... Powinno ci sie zainstalowac, zresetowac kompa, i załadowac zaraz po załadowaniu okienek. Ps. Jezeli mash jakies firewalle to je wyłącz!!!!!!!!!!!!1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy ten zabieg nie rozwali mi reszty sieci? tzn. sa tam jeszcze 2 kompy z win98, i lacza sie miedzy soba bez problemu ale ten z xp home nie widzi reszty ani nie jest przez reszte widziany.

chce zrobic wrazenie na szefie a nie spieprzyc calosc ;)

co wogole wybrac w kreatorze sieci? wyglada na to ze kazdy komp laczy sie niezaleznie z netem ale wszystkie sa w tej samej sieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi