Luigi Opublikowano 17 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2004 witam sytuacja jest taka: w firmie jest x komputerow i miedzy innymi 'moj' i szefa 'widzialy sie' bez problemu - oba win 98. Teraz wymienilismy szefa kompa na nowy z winem xp home i chcemy przegrac dane ze starego na nowy. Podpialem nowy w miejsce szefa a stary chwilowo w miejsce 'mojego' i sie kurde nie widza. Internet jest dla mnie mala niewiadoma bo nikt w firmie nie wie jak jest podlaczony, ponoc w budynku jest jakas centralka. W kazdym badz razie wymusilem dzialanie z odpowiednim IP sciagnietym z innego kompa i internet dziala. Udostepnienie dysku na obu komapch jest pelne. Ktos mi powiedzial ze IP obu kompow moze sie roznic tylko ostatnimi cyframi i tak tez jest ustawione. Cos slyszalem o domeie i grupie roboczej ale nie wiem do konca o co chodzi. Czy ktos moze mi podac linka do wyjasnienia takiego dla laikow jak udostepnic te komputery wzajemnie dla siebie? Home<-->98???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xalpha Opublikowano 17 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2004 Musisz miec taka sama grupe robocza; zrób tak: skonfiguruj od nowa siec na kompach i w obu podaj taka sama grupe robocza. Na xp powinies sobie dac rade, pod 98 włóź płytke windowsowska pojawi ci sie menu i tam klikarz w zadania dodatkowe i kreator sieci... Powinno ci sie zainstalowac, zresetowac kompa, i załadowac zaraz po załadowaniu okienek. Ps. Jezeli mash jakies firewalle to je wyłącz!!!!!!!!!!!!1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luigi Opublikowano 17 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2004 a czy ten zabieg nie rozwali mi reszty sieci? tzn. sa tam jeszcze 2 kompy z win98, i lacza sie miedzy soba bez problemu ale ten z xp home nie widzi reszty ani nie jest przez reszte widziany. chce zrobic wrazenie na szefie a nie spieprzyc calosc ;) co wogole wybrac w kreatorze sieci? wyglada na to ze kazdy komp laczy sie niezaleznie z netem ale wszystkie sa w tej samej sieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luigi Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 problem rozwiazany okazalo sie ze okablowanie sieci jest zjeb.ane i 'starsza' karta sieciowa na usatawieniach auto sobie nie dawala rady. Po recznym ustawieniu na 10fullmode dziala bez zarzutu. JAk do cholery mialem na to wpasc :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...