ThonThar Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 czy na tej plycie trzeba ustawiac jakies specjalne opcje zeby wlaczyc tryb synchroniczny procka i ramu? i czy w ogole mozna to zrobic? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulsky Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 jak wlaczsz kompa to Ci przeciez wypisuje jak idzie ram, a procek to juz chyba sam wiesz prawda ;)?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThonThar Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 ale skad mam miec pewność że jest włączony tryb synchroniczny? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulsky Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 jesli magistrala procka = magsitrali pamieci --> synchroniczny. Jesli masz bartona 2500+ (fsb=166) to gdy odpalasz kompa (nf7-s) to Ci wypisuje ze ram dziala na 333 (ddr, czyli ddr/2=sdr--> 166) czyli jest synchroniczny, jesli puszczesz bartka na 3200+ to masz juz FSB200 (wyswietlona dla ramu) rowneiz synchro. mam blokowanego procka wiec u mnie sprawa jest prosta tylko FSB 166-200+ (mnoznik niezmienny bez modow), chyba ze masz na mysli cos zupelnie innego (np osobne wymuszenie dla ramu i dla procka ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulsky Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 w ogole to looknij tu: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=851...3&highlight=nf7 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=303...&highlight=nf7s warto !! ostatni moze przydlugi, ale znajdziesz wiele ciekawostek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThonThar Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 dzięki za pomoc :D Czyli jeżeli i ram i procek działa na tej samej częstotliwości to synchro się włącza? Pytam bo z tego co wiem na niektórych płytach trzeba jeszcze dodatkowo uruchomić opcję w BIOSie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulsky Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 na to wyglada, ale i tak jak masz troche czasu zajrzyj pod te 2 linki co zamiescilem..warto ...tak wszytko jest napisane, a w dodatku w pierszym sa zamieszczone modeowne biosy dla nf7-s v2.0 z modem L12 i innymi bajerami. Np u mnie bartek dziala bez zastyrzezen stabilnie na 1,5V :) wiec jest git...(na oryginanych nie ruszylby na takim Vcore) pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 dzięki za pomoc :D Czyli jeżeli i ram i procek działa na tej samej częstotliwości to synchro się włącza? Pytam bo z tego co wiem na niektórych płytach trzeba jeszcze dodatkowo uruchomić opcję w BIOSie Bo w biosie to można włączyc ... :lol: ... lub ''wyłączyc'' :P Gdy ustawisz CPU :: RAM 3/3 4/4 5/5 6/6 to jest synchro ... każda inna kombinacja to asynchro np. 4/3 to szybsze taktowanie CPU (wyższe FSB) wzgledem RAMu lub 3/4 to dokładnie odwrotnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulsky Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 dzięki za pomoc :D Czyli jeżeli i ram i procek działa na tej samej częstotliwości to synchro się włącza? Pytam bo z tego co wiem na niektórych płytach trzeba jeszcze dodatkowo uruchomić opcję w BIOSie Bo w biosie to można włączyc ... :lol: ... lub ''wyłączyc'' :P Gdy ustawisz CPU :: RAM 3/3 4/4 5/5 6/6 to jest synchro ... każda inna kombinacja to asynchro np. 4/3 to szybsze taktowanie CPU (wyższe FSB) wzgledem RAMu lub 3/4 to dokładnie odwrotnie. RATIOw soft menu o ile dobrze pamietam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 i raczej nie ma jakis magicznych ustawien wlacz tryb synchro po prostu procek i ram na tym samym fsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulsky Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 i raczej nie ma jakis magicznych ustawien wlacz tryb synchro po prostu procek i ram na tym samym fsb ja to wiem , ale mnie chodzilo o to ze ta opcja o ktorej mowiles, znajduje sie w podmenu soft menu II i chyba si enazywa RATIO o ile pamietam... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThonThar Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 Jeszcze raz dzięki za pomoc. Widzę, że mało pisać to wy nie możecie:P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 pamieci na auto to tez jes synchro chyba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 Logan"]pamieci na auto to tez jes synchro chybaNiestety nie :!: Tryb auto wykrywa jakie sa pamieci i plyta taktuje je zgodnie ze specyfikacja producenta tzn. ze bierze dane z modulu SPD...Np.jak masz pamieci 333 a proc chodzi na szynie 133(czyli 266ddr) w trybie auto pamieci beda chodzic na 333 a nie synchro z FSB :wink: pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 Logan"]pamieci na auto to tez jes synchro chybaNiestety nie :!: Tryb auto wykrywa jakie sa pamieci i plyta taktuje je zgodnie ze specyfikacja producenta tzn. ze bierze dane z modulu SPD...Np.jak masz pamieci 333 a proc chodzi na szynie 133(czyli 266ddr) w trybie auto pamieci beda chodzic na 333 a nie synchro z FSB :wink: pozdrawiam zazwyczaj tak jest ;) ale czasami zdarza sie tez ze mobo nie wykrywa poprawnie np 433 jak 400 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_zet Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 auto to jest synchro, jak nie wierzysz to dla pewnosci mozesz w biosie ustawic dzielnik pamieci na np 5:5 albo 6:6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 19 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2004 auto to jest synchro, jak nie wierzysz to dla pewnosci mozesz w biosie ustawic dzielnik pamieci na np 5:5 albo 6:6Niestety auto to nie synchro :evil: Auto dziala tak jak napisalem dwa posty wyzej z drobnymi odstepstwami jak zauwazyl Linoge :wink: BTW.Dlatego tak sie dzieje bo plyta nie obsluguje oficjalnie pamieci szybszych niz 400 :wink: pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 19 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2004 popieram chemicznego auto nieznaczy synchro no chyba ze sa jakies magiczne mobo ale na msi kt4av epox 8rdaxx nf7 to sa "maxymalne-oryginalne" ustawienia pamieci ;) calkiem mozliwe ;) z >400 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...