Eskan Opublikowano 20 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2004 Z INNEJ BECZKI! Musisz też rozważyć pewną sprawę, np. GF 6800 jest technologicznie wyżej od R9800 , niezależnie jakie wyniki osiągaja te karty. Najprwdopodobniej, powiedzmy za kilka miesięcy może okazać się (jak to już miało miejsce) że karty bardziej zaawansowane bedą ogólnie lepsze (dawały zaje...fajniejszą grafę) od kart "niby" podobnie szybkich. Pomyśl nad tym! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 20 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2004 Ciekaw jeszcze z jaka predkoscia toto bedzie dzialac, bo do dzis nie wiemy. FX5200 tez na PS2.0 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 20 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2004 Eskan, a to nie widziałem, że Geforce 6800 ma lepszą jakość obrazu, cóż to za nowe efekty i standardy ta karta wnosi?!!! ;D Jak ja nie lubię p...głupot. 6800 jest lepszy bezapelacyjnie, ale tylko pod wzgledem wydajnościowym. Jeżeli wystarczy komuść wydajność 9800, to nie widze sensu płacić 2 razy tyle za to samo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 Ja na twoim miejscu brał bym Gf'a. Bardziej przyszłościowy wybór. Ram nie da ci tyle powera co 6800. Ty chyba sobie jaja z ludzi robisz. Niezaleznie od mocy karty, brak odpowiedniej ilosci pamieci operacyjnej bedzie wymuszac prace dysku twardego. Jak grafa jest za slaba to zazwyczaj obraz spowalnia do pewnej granicy fps. Co innego RAM - tu mozna miec przycinke na kilka ladnych sekund! Wiele zalezy od pamieci samej karty. I tu sprawa jest prosta. Radeon 9800 Pro ma 128MB... ale 256bit update > porównujac do GF6600. [CDN...] Z INNEJ BECZKI! Musisz też rozważyć pewną sprawę, np. GF 6800 jest technologicznie wyżej od R9800 , niezależnie jakie wyniki osiągaja te karty. Najprwdopodobniej, powiedzmy za kilka miesięcy może okazać się (jak to już miało miejsce) że karty bardziej zaawansowane bedą ogólnie lepsze (dawały zaje...fajniejszą grafę) od kart "niby" podobnie szybkich. Pomyśl nad tym! [...CD] Obiecanki cacanki, a PS2.0+ w CineFX2.0 okazal sie niewypalem !! Dumna nVidia puscila seksowna elfke, zaslaniajac nieudolnosc kart z serii GeForce FX. Karta nowej generacji musi miec 256MB i co wazne szerokosc szyny na poziomie 256bit. Niestety GF6600 to zaezona magistrala do 128bit, a jego starszy brat - 6800, mimo 12 postoków to karta zbyt droga (i te 5 vertexów... :| ) Za ok 800-850 w najblizszym miesiacu ceny pelnych Radeonow 9800Pro od Sapphira spadna do poziomu 800-900 zl. To naprawde atrakcyjna i rozsadna cena. Naprawde szkoda tych 5 baniek na cos, co niewiele sie rozni do sprawdzonego juz Radeona. Jestem stronniczy ? W podpisie mam Radka ?? Tak, bo kieruje sie rozsadkiem, a nie napisami na pudelkach, golymi elfkami, obiecankami - ze ho ho.. a moze i wiecej ^_- Bierz Radeona 9800 Pro (nawet w pelni modowalnego XV), a reszte kasy przeznacz na cos konkretniejszego - moze wysokiej klasy zasilacz, albo wlasnie dodatkowa pamiec. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
De łan Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 IMO 6800. A co do tych, co mędzą, że DOOM 3 i FarCry się tną na 512MB+detale High, to może oni mają jakieś cudowne-inaczej kompy. Ja mam 512MB+6800 i zarówno DOOM 3 jak i FarCry chodzą jak marzenie. Poza tym, 6800 ma 12 potoków, jest zajebiście podatny na o/c i ma PS 3.0...i tez ma 256bit :lol: Nie ma nawet co porównywać 9800PRO do 6800nu. Jeżeli kupować pożądną grafę to nową i wydajną...Na grafie się nie oszczędza, bo daje ona ok.70% wydajności w grach...A ram możesz zawsze dokupić na święta...Bierz 6800-nie zawiedziesz sie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
De łan Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 IMO 6800. A co do tych, co mędzą, że DOOM 3 i FarCry się tną na 512MB+detale High, to może oni mają jakieś cudowne-inaczej kompy. Ja mam 512MB+6800 i zarówno DOOM 3 jak i FarCry chodzą jak marzenie. Poza tym, 6800 ma 12 potoków, jest zajebiście podatny na o/c i ma PS 3.0...i tez ma 256bit :lol: Nie ma nawet co porównywać 9800PRO do 6800nu. Jeżeli kupować pożądną grafę to nową i wydajną...Na grafie się nie oszczędza, bo daje ona ok.70% wydajności w grach...A ram możesz zawsze dokupić na święta...Bierz 6800-nie zawiedziesz sie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAZOR Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 Z INNEJ BECZKI! Musisz też rozważyć pewną sprawę, np. GF 6800 jest technologicznie wyżej od R9800 , niezależnie jakie wyniki osiągaja te karty. Najprwdopodobniej, powiedzmy za kilka miesięcy może okazać się (jak to już miało miejsce) że karty bardziej zaawansowane bedą ogólnie lepsze (dawały zaje...fajniejszą grafę) od kart "niby" podobnie szybkich. Pomyśl nad tym! Dokładnie Pamiętacie może jeszcze premierę Gf3Ti ?? Jak wszyscy trąbili że to gniot bo Gf2 Ultra jest szybszy (to był powód dla którego wycofano Ultrę z produkcji) , i rzeczywiście w grach miał wicej fps, tak samo w 3Dmark 99... minął rok i nie było wątpliwości kto jest królem, na Gf3Ti do dzisiaj można pograć we wszystkie gierki i nawet w doomie 3 ozna uzyskać niezłą płynność. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domell Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 Oczywiście że tak.....Popieram to co napisali De łan i RAZOR... Qmpel 2 tyg. temu dostał swojego GF6800 z Leadteka i czasem u niego pogrywam w FAR CRY DOOM 3 i Thiefa:P(cóż u mnie się niestety nie da zabardzo 256 ramu iGF4Ti)Gram w 1280x1024 z AF i bez AA wszystko na MAX w każdej z tych gier i jest miód jesli chodzi o płynność.. Konfig qmpla jest mocny bo ma A64 3000+ i 512 ddr a kartę wymienił po 2 miechach bo kupił zestawa i w środku był Radek 9800pro ale...128 bit....Tak że rónież się dziwię że komuś kto ma 512 mb ramu przycina np far cry Aha..Ta karta znakomicie się kręci z 325/700 wycisnął 375/820... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 Ciekaw jeszcze z jaka predkoscia toto bedzie dzialac, bo do dzis nie wiemy. FX5200 tez na PS2.0 8O tylko, ze nie ma i przez najblizszy rok (no moze troche mniej) nie bedzie punktu odniesienia, tak wiec jak chcesz stwierdzic czy dziala szybko czy wolno? tragicznie dzialajacy PS2.0 w fx mozna bylo wylapac, bo konkurencja juz go miala, a teraz? z czym chcesz porownywac SM3.0? niech dziala o polowe wolniej od SM2.0 i co powiesz, ze chodzi tragicznie wolno? za rok ati i nv przywala z 2x wiecej na jednostkach vertexow i wtedy moze bedzie to chodzilo 2 razy szybciej, i jak chcesz to porownac do starego produktu? osobiscie stawiam na min 50% spadek framerate z wykorzystaniem sm3.0 sczegolnie z vs3.0, ale i tak imho nadal bedzie to na poziomie grywalnosci...i w ogole bedzie.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 Tylko zauwazcie, ze kolega, ktory zalozyl ten topic mocno zwraca uwage na kase. 1400 zl to juz lekkie przegiecie, na ktore w ostatecznosci moze sie zgodzic. Karty graficzne strasznie traca na wartosci. W ogole zakup karty powyzej 1000 zl to juz przegiecie. Nie ma sensu brac karty za 1400 zl, ktora nie da przygniatajacej roznicy wzgledem karty za 800-900 zl. Po prostu glupota jest wydawanie dodatkowych 500-600 zl na nowinki technologiczne, ktore moga pozostac jedynie na papierku. nVidia czy ATi... to niewazne. Liczy sie stosunek jakosci do ceny. ATi tez potrafi naladowac bajerów, co ma sie nijak w najnowszych grach. Pamietamy zapewne czasy, gdy na rynek wszedl Radeon 8500. Zaimplementowany PixelShader1.4 mial ulatwic programowanie shaderow. Linia kodu spadla z 22 na 11 w ciagu jednego cyklu zegara. Mialo to dac niemal podwojny przyrost mocy. Niestety... ale porownujac R8500 do Ti4200 wyniki testow nie odzwierciedlily potencjalu karty. Bardzo duzo zalezy od programistow. Jak widac, wielki mocarz GF6 zostaje daleko w tyle na polu HL2. Gdzie ta moc 16 potoków, gdzie sie podzialy GDDR3 1100MHz ? A PS3.0 ?? ATi zDOOMione wynikami kart z serii GF6 pokazalo, ze sam sprzet to nie wszystko. Praca z programistami potrafi zdzialac cuda. Nie ma sie co smiac. Sa rozne niestworzone rzeczy, cudowne optymalizacje. Ot chocby demko 96kb z wykorzystaniem wielu ciekawych technik. Doom III to pierwszy tytul, w ktorym widac sile nVidii. Ale co z tego ! Jedna gra nie czyni przelomu. W FAR CRY'u nie ma juz tak rozowo. HL2 przewiduje jeszcze ciemniejszy scenariusz dla kart nVidii. Brac 6800 za 1400 zl czy Radeona 9800 Pro za 900 ? W normalnych warunkach (1024x768 AA2x) zarówno DIII jak i FAR CRY lata na moim sprzecie jak rakieta (przy wlozonym 1GB RAM). Na GF6800 przy 512Mb tez biega wspaniale. Powtorze raz jeszcze - karty graficzne starzeja sie koszmarnie szybko. Mniej stracisz kasy na starzejacym sie Radku niz na 6800. Pamieci bedziesz miec sporo i z pewnoscia jej cena bedzie sie utrzymywac na podobnym poziomie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
De łan Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 GF 6800 i tak jest wydajniejszy w HL 2 nawet do 2x wydajniejszy. Co więcej, napewno kilka gierek-Dobrych-gierek powstatnie na silniku DOOM'a 3, który jest tworzony pod NV. To samo się tyczy z "source" Valve(ten jest co prawda optymalizowany pod ATI ale 6800 nadal jest lepszy od 9800). W CryEngine 9800 tez dostaje od NV(tez tworzony pod NV)...Mówię Ci, że na grafice się nie oszczędza! Pamięć możesz zawsze dokupić(chociażby na święta)...Jakby nie patrzeć-6800nu jest wydajniejszy od 9800PRO i warto dołożyć te kilkaset złotych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 No trudno zeby karta o 500 zl drozsza byla wolniejsza. Ano ja ci sie De lan nie dziwie. Wydales te 1400 na GFa i trudno zebys teraz nim szargal. Tylko skoro stac cie bylo na ta karte, to dlaczego sam nie dolozyles tych 500 zl i nie kupiles sporo szybszej wersji GT. Widzisz.. kolega ma taki problem, ze pulap cenowy na wysokosci 1400 zl to juz wg niego cena ciezka do przelkniecia. I trudno sie z tym nie zgodzic. Dlatego z czystym sumie- niemiem polecam kart Radeon 9800Pro jako produkt wywazony cenowo z ogromna wydajnoscia (a nowe Catalysty IA nachodza^^) Co ja bede owijal - najkorzystniejszym zakupem jest wlasnie Radeon9800Pro i nie ma co tu dyskutowac. 500 zl doplaty wolabym przeznaczyc na cos konkretniejszego, dlugotrwalego - np. dysk twardy, nagrywarka dvd czy wysokiej klasy zasilacz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
De łan Opublikowano 22 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 No trudno zeby karta o 500 zl drozsza byla wolniejsza. Ano ja ci sie De lan nie dziwie. Wydales te 1400 na GFa i trudno zebys teraz nim szargal. Tylko skoro stac cie bylo na ta karte, to dlaczego sam nie dolozyles tych 500 zl i nie kupiles sporo szybszej wersji GT. Widzisz.. kolega ma taki problem, ze pulap cenowy na wysokosci 1400 zl to juz wg niego cena ciezka do przelkniecia. I trudno sie z tym nie zgodzic. Dlatego z czystym sumie- niemiem polecam kart Radeon 9800Pro jako produkt wywazony cenowo z ogromna wydajnoscia (a nowe Catalysty IA nachodza^^) . Tiaa, myślisz, że ja tak poprostu wziąłem kase i kupiłem 6800 ? Nie! Siedziałem nad tym 2 tygodnie, bo dla mnie 1400zł to pewnie jeszcze więcej niż dla niego(może i tak samo dużo, w każdym razie jeszcze nie zarabiam, więc taka kwota to naprawde coś)...Też myślałem nad R9800PRO+Ram, tudzież coś innego dokupić. Ale jak się gra w najnowsze gierki nałogowo, to grafa stoi na pierwszym miejscu. Ram na drugim, proc wystarcza 2GHz/2.0+...Więc jak pisałem, stałem w takiej samej sytuacji jak on i jednak wybralem 6800. Ram może jeszcze poczekać(co innego jakby miał 256 albo-o zgrozo-128 :) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...