Skocz do zawartości
Vincent de Marco

Radiatorki na MOSFET-y

Rekomendowane odpowiedzi

Czy do plyty kreconej na FSB=240 potrzebne sa radiatorki na mosfety np. takie ?

http://www.csklep.pl/product_info.php?cPat...products_id=156

Slyszalem, ze podobno mosfet sam z siebie jest tak skonstruowany, ze ma za zadanie przetrzymywac cieplo - czy jakos tak :D

I ze w sumie zakladanie radiatorkow jest bez sensu :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

aha i na pewno będziesz tak uważał jak nie założysz ;) i podkrecisz na 250 :)

a po chwili .....#!$!#$!$$

"o k*****  co ja zorbiłem " :twisted:  

polecam wątek

tamjest wszstko wyjśnione ;) tylko czytać ;)

Ten Twoj watek o Epoxach ? A co ma piernik do wiatraka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla płyt pod P4 fsb 240 to nie zaden wyczy, ale napewno nie zaszkodzi załozyć radiatorki, tylko poszukać CoolMasterów, wyglądają bardzo podobnie, a na allegro były po 25zł.

kiaad=> najpierw mysl potem pisz, bo to że zastanowiłeś sie nawet o jakiej plaformie mowa przed napisaniem posta, nie świadczy zbyt dobrze o tobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Slyszalem, ze podobno mosfet sam z siebie jest tak skonstruowany, ze ma za zadanie przetrzymywac cieplo - czy jakos tak

MOSFET nie przetrzymiuje ciepla i napewno nie jest do tego skonstruowany. Wskutek przplywu znacznego pradu na mosfecie wydziela sie moc , która jest ROZPROSZONA w postaci ciepla. MOSFETY dobierane sa z pewnym zapasem ale i tak wszystko zalezy od platformy jak Nicky napisal wczesniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Dla płyt pod P4 fsb 240 to nie zaden wyczy, ale napewno nie zaszkodzi załozyć radiatorki, tylko poszukać CoolMasterów, wyglądają bardzo podobnie, a na allegro były po 25zł.

kiaad=> najpierw mysl potem pisz, bo to że zastanowiłeś sie nawet o jakiej plaformie mowa przed napisaniem posta, nie świadczy zbyt dobrze o tobie.

oj ..nie zóważyłem ;)

sorrki :roll: :oops:

ale postaram się być bradzije uważny ...

przeważnie porblem z "mosfet" był z AMD epoxem :P

Cytat

Ten Twoj watek o Epoxach ? A co ma piernik do wiatraka ?

a piernik do piatrak ma to że wiatrak ....też się grzeje otp..i były opisywane porblemy ..wiec nie rozumiem o co ci chodzi 8O :evil: :mrgreen: ważne aby komponety mobo były w temp. standardowej dla siebie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Kumpel mowil ze mu pospadaly radiatorki z mosfetow jak przykleil tasma. To by sie przydalo przykleic czyms mocniej, ze tak powiem 'na stale'.

Ja mam u siebie (platforma nie ma znaczenia) przymocowane na stałe (no prawie, zawsze można ukręcić ;)) : posmarowałem mosfety Cooler Master Premium (dobry silikon, porównywalny z Arctic Ceramique) i dałem po maleńkiej kropelce super-glue w dwóch rogach każdego mosfetu.

Przy dużym OC się grzeją, co oznacza, że przewodzą ciepło jak należy i nic jeszcze nie odpadło. Dodatkowo mam małego bonusa - część jest chłodzona aktywnie, bo Pentagram dmucha na boki, w tym na mosfety. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja swije rediatorki wyciąłem z jakiegoś radiatora pod P4 ( długie na 3cm chyba :)) i przykleiłem klejem silikonowym wymieszanym z pastą białą pod procki tak 50:50 ( albo nawet więcej pasty), wcześniej sprawdziłem czy można to oderwać na wypadek awarii.

Taki silikon wytrzymyje kilkaset stopni także nie ma obawy że odpadnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

A jakbym przykleil radiatorek do mosfeta klejem 'Kropelka' ? Chyba wytrzyma taka temperature i nie odpadnie...

tylko jaką przewodność cieplną ma kropelka ? chcesz mieć gadżet na mofsetach czy radiator ma chłodzić mofsety ?

To moze lepiej jakis klej termoprzewodzacy, np. cos z tego:

http://4max.com.pl/grupa.asp?gg=67&page=2

albo:

http://4max.com.pl/default.asp?g=129&gg=67&produkt=169

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi