Skocz do zawartości
wadim

Okulary :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie :)

Wec zaoszczedziłem troszke pieniedzy :) i mam zamiar przeznaczyc 250 zł na okularki. Oprawki i szkła.

I teraz pytanie co do oprawek czy takie co nie maja u dołu tej zelaznej ramki sa mniej trwałe?? czy szkło z nich nie wyleci? chodzi mi o cos takiego http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33712304

a teraz szkłs mam na nie 120 zł wiec z tego co rozmawiałem w sklepie to szklane z antyrefleksem 120 zł a plastkiowe 160 zł. Teraz sie zastanawiam czy warto inwestoiwac antyrefleks ; kupil bym plaskitkowe bez antyrefleksu za okolo 70 zł i chyba wystarcza? czy ten antyrefleks jest az tak potrzebyn czy az tak sie wszystko w tych okularach odbija?

z góry dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem tak, ja juz mam roczek takie "bez ramki na dole" i pieknie sie sprawuja, szkla mam plastiki bez antyrefleksu niestety. Niestety, bo wydaje mi sie ze szkla mam brudne (widze wlasne oczy w odbiciu) ale mozna sie przyzwyczaic

a co do oprawek na allegro, to bym sie nie pakowal w to

ja zanim wybralem oprawki to troche roznych przymierzylem, ale to twoja sprawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja poluje na te:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33901651

Teraz mam dylemat, czy odtwarzacz mp3 czy okularki, ale okularki chyba jeszcze troszke poczekaja :)

Ja musze miec cale szkla zamkniete w oprawce, gdyz nosze +, wiec sa to cienkie szkla i nie moze wystepowac ryzyko pekniecia.

Chcialbym gdzies takiego okulary w salonie spotakc, bo z allegro to raczej nie kupie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem tak, ja juz mam roczek takie "bez ramki na dole" i pieknie sie sprawuja, szkla mam plastiki bez antyrefleksu niestety. Niestety, bo wydaje mi sie ze szkla mam brudne (widze wlasne oczy w odbiciu) ale mozna sie przyzwyczaic

a co do oprawek na allegro, to bym sie nie pakowal w to

ja zanim wybralem oprawki to troche roznych przymierzylem, ale to twoja sprawa

allegro dałem dla przykładu. Kupię w salonie. Miałem brac bez antyrefleksu plastiki, jutro sie zobaczy jaka bedzie cena jak 30 zł to doloze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys mialem szklane szkla (glupio ty wyglada ;)) bez antyrefleksu... Przesiadlem sie na plastikowe z antyrefleksem i powiem tyle - nigdy bym juz nie wrocil do szkiel czy to szklanych, czy bez antyrefleksu. Komfort jest nieporownywalny. W koncu oczy masz jedne (oprocz tego, ze dwa ;)), nie warto na nich oszczedzac.

Ja mam oprawki w ogole bezramkowe, bardzo podobne do tych i nic sie z nimi zlego nie dzieje, a przeciez sa bardziej delikatne od tych bez tylko dolnej czesci ramki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam te szczęście, że u mnie jest jakaś promocja teraz i szkła plastikowe z antyrefleksem kosztuja coś ponad 90zł plus do tego oprawki z 200zł ( małe czarne jajka :lol: ) i wychodzi mi +/- 300zł. U okulisty już byłem i mam 0,5dpi, i kurde muszę jak najszybciej je kupić bo ze wzrokiem u mnie marnie :( i podejrzewam, że za półroku/rok przesiąde się gdzieś na 0,75dpi :? :roll:

Mam pytanie ( może i głupie ) czy jeśli teraz będę miał szkła 0,5dpi, a powiedzmy, że np. za rok będę musiał nosić już 0,75dpi to czy będę mógł te nowe szkła wsadzic do starych oprawek, czy muszę kupić nowe :?: :?:

PS. sl!qe mam to samo z widzeniem na dalsze odległości :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.. generalnie to jest tak, że na dalsze odległości mam wszystko rozmazane i muszę mrużyć oczy żeby cokolwiek widzieć jakoś. Ostatnio wziałem na chwile kumplowi okulary ( też połówki ) i kurde niebo, a ziemia wszystko idealnie widać :mrgreen: Tylko mnie cholernie wkurzają okulary, a na szkła kontaktowe to trzeba już sypnąć większą kasą :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wadim

Chyba troche za późno, ale....

Przy małej wadzie (cienkie szkła) czesto nie da się wprawić szkieł do oprawek połówek... Po prostu trzeba w szkielkach wyżłobić rowek na żyłkę, która je przytrzymuje z dołu i może nie byc na to miejsca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.. generalnie to jest tak, że na dalsze odległości mam wszystko rozmazane i muszę mrużyć oczy żeby cokolwiek widzieć jakoś. Ostatnio wziałem na chwile kumplowi okulary ( też połówki ) i kurde niebo, a ziemia wszystko idealnie widać :mrgreen: Tylko mnie cholernie wkurzają okulary, a na szkła kontaktowe to trzeba już sypnąć większą kasą :?

no coz, dzis zakupilem ramki wyszły mnie 120 zł takie jak mi sie podobały ;] miałem farta ;] i do tego niestety musze podejsc do okulisyty i niech on wyda recepte bo w salonie lekarz miał wypadek i bedzie za 2 miesiace :( kupuje plastiki bez antyrefleksów :( ale jezeli bedzie naprawde zle to zmienie na te z antyrefleksami w sumie bede nosił tylko do tablicy w szkole, kompa i gdy bede sireadał za kierownice :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wadim

Chyba troche za późno, ale....

Przy małej wadzie (cienkie szkła) czesto nie da się wprawić szkieł do oprawek połówek... Po prostu trzeba w szkielkach wyżłobić rowek na żyłkę, która je przytrzymuje z dołu i może nie byc na to miejsca...

Kumpel ten od którego wziąłem raz okulary ( połówki ) ma właśnie oprawki z tą żyłką. Czyli się jednak da :wink: Tylko wiem, że takie oprawki trochę kosztują. Dwa razy mu ta żyłka pękła z tego co mi mówił, więc nie wiem czy to też jest takie bardzo fajne :?

@wadim

Byłeś u optyka bez recepty od okulisty :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie moja starsza chciala kupić okulary połówki, (wada 0.5 dioptrii czy coś koło tego) i okulista powiedzial, ze to nie mozliwe bo szkla sa z cienkie... ale możliwe, że technologia poszla do przodu... :wink:

Osobiscie wole "zwykle" okulary bo ihmo są solidniejsze niż żyłka... :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Etam :P

Ja mam połowki i robilem z nimi juz takie rzeczy, ze gdyby miały sie rozpaść to juz by sie dawno rozpadły :P Mase razy mi upadły, zakładam jedna reka (a to ponoć "niedopuszczalne" :P ) i jeszcze nigdy nic mi sie z tą żyłka nie stało. Fakt, ze w starych brylach raz sie rozciagnela jedna żyłka i trza było wymienic (tylko żylke - za darmo mi zrobili u optyka), ale tamto to były jakies kijowe oprawki za <150 zeta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko... sa rózne gusta...

Mnie najbardziej martwi pozorna delikatność połówek, przy mojej wadzie wzroku (-4 i -5 dioptri) ciągle bym sie stresował że nagle mogą mi wypaść szkła :? i nie bede nic widzial.... Pozatym nie bede zmienial oprawek bo mam już bardzo porzadne oprawki za 5xx zet wiec w moim przypadku nie ma to sensu (zwlaszcza ze ostatnio zacząłem nosic soczewki)....

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Etam :P

Ja mam połowki i robilem z nimi juz takie rzeczy, ze gdyby miały sie rozpaść to juz by sie dawno rozpadły :P Mase razy mi upadły, zakładam jedna reka (a to ponoć "niedopuszczalne" :P ) i jeszcze nigdy nic mi sie z tą żyłka nie stało. Fakt, ze w starych brylach raz sie rozciagnela jedna żyłka i trza było wymienic (tylko żylke - za darmo mi zrobili u optyka), ale tamto to były jakies kijowe oprawki za <150 zeta.

hmm o siet!! o co chodzi z ta zyłka?? moje wlasnie kosztuje ponizej 150 bo 120 czyzby to znacyzlo ze sie rozwala?? jezeli tak to kupie te całosciowe jakos to przebloleje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozwala sie. Beda tylko mniej wytrzymałe :P Tzn nie powinieneś ich zakładac jedna reką np. i takie tam. Moje połowki kosztowały prawie 6 stow i siedza w nich szkła -3.85 - poki co zadnych problemow z nimi nie miałem, a jak juz pisałem z okularami robie wszystko to, czego nie wolno :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozwala sie. Beda tylko mniej wytzymałe :P Tzn nie powinieneś ich zakładac jedna reką np. i takie tam. Moje połowki kosztowały prawie 6 stow i siedza w nich szkła -3.85 - poki co zadnych problemow z nimi nie miałem, a jak juz pisałem z okularami robie wszystko to, czego nie wolno :P

und3r ma ihmo racje.... nie rozwala sie, tylko bedziesz musial troche bardziej na nie uwazac. Tak samo jest z pełnymi oprawami, a miałem ich juz pare sztuk (z róznych półek cenowych). Jeśli kupisz oprawki w salonie to wymiany żyłek beda pewnie za friko wiec na twoim miejscu bym je profilaktycznie od czasu do czasu wymieniał (jeśli sie o nie martwisz).

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hoho i czas na Sokerka chyba nadszedł, coraz słabiej widze nalezy sie wybrać do instytucji zwanej okulista, i kurde cholernie mi to nie na ręke :D

Ona okulary i bardzo jej w nich ładnie, Ja okulary i bardzo mi w nich brzydko będzie... :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój brat nosi okularki. Razem na szkiełka i oprawki wydał prawie 500zł ale jest bardzo zadowoloni i nie żałuje że musi dalej zbierać na PS2 ;]. Ja osobiście nie oszczędzał bym na wzroku(narazie na szczęście nie muszę ;D) tak jak na płycie głównej i zasiłce ;].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój brat nosi okularki. Razem na szkiełka i oprawki wydał prawie 500zł ale jest bardzo zadowoloni i nie żałuje że musi dalej zbierać na PS2 ;]. Ja osobiście nie oszczędzał bym na wzroku(narazie na szczęście nie muszę ;D) tak jak na płycie głównej i zasiłce ;].

jeszcze mobo nie takie złe :) a zasilka to tylko plakać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi