Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nabyłem coś takiego marki WD (w podpisie). Sformatowałem PM8.0 (spod winXPsp1) na maxa. Po pewnym czasie instalowałem na nim windę: powiesił się przy formatowaniu na 4%. Serwis i nowy egzemparz (od ręki) wraz z instrukcją aby do ustawiania partycji i formatowania używać wyłącznie programu producenta HDD.

Pytania do doświadczonych userów:

1.Używanie programu producenta jest upierdliwe. Jak to obejść?

2.Jak zrobić aby formatowanie partycji było możliwe spod windy w tym spod instalki?

3.Jakiego programu można bezpiecznie używać aby zmieniać wielkość partycji? Czy PM8.5 (NortonPartitionMagic) już sobie z dużymi dyskami radzi?

4.Czy podzielenie HDD na partycje mniejsze od 132GB rozwiązuje wszystkie problemy?

Używałem opcji SZUKAJ ale wiedza przekazywana jest strasznie chaotyczna i mało usystematyzowana. Może ten topic przerodzi się w FAQ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedzi na wszystkie pytania już były...

Skoro odpowiedziano na wszystkie pytania - to może podpowiesz gdzie?

Ale chociaż odpowiedz na jedno:

Jak (jakim narzędziem) bezpiecznie podzielić istniejącą partycję 149GB na 12GB i 137GB zpod windy (DOSa) tak aby można było je potem swobodnie formatować (instalką windy oraz zpod windy) a HDD nie poszedł do serwisu na gwarancję?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najbezpieczniej dzielić jest tak:

1. Skasowac

2. Utworzyć nowe

Wszystko za pomocą narzedzi wbudowanych w Windows. Przynajmniej po czyms takim nie trzeba się zastanawiać tak jak po PM czy uda się i czy partycje pewnego dnia nie znikną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najbezpieczniej dzielić jest tak:

1. Skasowac 

2. Utworzyć nowe

Wszystko za pomocą narzedzi wbudowanych w Windows. Przynajmniej po czyms takim nie trzeba się zastanawiać tak jak po PM czy uda się  i czy partycje pewnego dnia nie znikną.

Dzięki. Ale czy jesteś pewny na 100%?

Mój przypadek był taki, że utworzyłem partycję spod PM8.0, skasowałem ją instalką win2ksp4, założyłem nową partycję instalką win2ksp4 i nie dała się już sformatować ani instalką win2ksp4 ani instalką winXPsp1.

Teraz stoję przedproblemem reinstalcji winXPsp2 (nie pasuje mi) i dlatego grzecznie się pytam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi