esem Opublikowano 20 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2004 Nabyłem coś takiego marki WD (w podpisie). Sformatowałem PM8.0 (spod winXPsp1) na maxa. Po pewnym czasie instalowałem na nim windę: powiesił się przy formatowaniu na 4%. Serwis i nowy egzemparz (od ręki) wraz z instrukcją aby do ustawiania partycji i formatowania używać wyłącznie programu producenta HDD. Pytania do doświadczonych userów: 1.Używanie programu producenta jest upierdliwe. Jak to obejść? 2.Jak zrobić aby formatowanie partycji było możliwe spod windy w tym spod instalki? 3.Jakiego programu można bezpiecznie używać aby zmieniać wielkość partycji? Czy PM8.5 (NortonPartitionMagic) już sobie z dużymi dyskami radzi? 4.Czy podzielenie HDD na partycje mniejsze od 132GB rozwiązuje wszystkie problemy? Używałem opcji SZUKAJ ale wiedza przekazywana jest strasznie chaotyczna i mało usystematyzowana. Może ten topic przerodzi się w FAQ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 20 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2004 --- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 Odpowiedzi na wszystkie pytania już były... Skoro odpowiedziano na wszystkie pytania - to może podpowiesz gdzie? Ale chociaż odpowiedz na jedno: Jak (jakim narzędziem) bezpiecznie podzielić istniejącą partycję 149GB na 12GB i 137GB zpod windy (DOSa) tak aby można było je potem swobodnie formatować (instalką windy oraz zpod windy) a HDD nie poszedł do serwisu na gwarancję? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 --- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 A na pełnym dysku? A formatowanie zapełnionej partycji spod instalki windy? Jak bezpiecznie (i oczywiście prosto!) zmieniac rozmiary partycji/ Wypowiedz się się pełniej: tyle to ja też wiem. :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 Najbezpieczniej dzielić jest tak: 1. Skasowac 2. Utworzyć nowe Wszystko za pomocą narzedzi wbudowanych w Windows. Przynajmniej po czyms takim nie trzeba się zastanawiać tak jak po PM czy uda się i czy partycje pewnego dnia nie znikną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 Najbezpieczniej dzielić jest tak: 1. Skasowac 2. Utworzyć nowe Wszystko za pomocą narzedzi wbudowanych w Windows. Przynajmniej po czyms takim nie trzeba się zastanawiać tak jak po PM czy uda się i czy partycje pewnego dnia nie znikną. Dzięki. Ale czy jesteś pewny na 100%? Mój przypadek był taki, że utworzyłem partycję spod PM8.0, skasowałem ją instalką win2ksp4, założyłem nową partycję instalką win2ksp4 i nie dała się już sformatować ani instalką win2ksp4 ani instalką winXPsp1. Teraz stoję przedproblemem reinstalcji winXPsp2 (nie pasuje mi) i dlatego grzecznie się pytam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...