Skocz do zawartości
ozzy

Mnożnik na Gigabyte GA-7N400

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pewnien problem z ww płytą i prockiem Athlon 2600+ Barton, a mianowicie gdy ustawie jej mnożnik wg instrukcji (mnożnik ustawia się na niej mikroprzełącznikami na płycie) na 11,5 czyli tak jak poinien mieć ten procek, a FSB ustawiam 166MHz, to wszystkie programy diagnostyczne łącznie z biosem pokazują że mnożnik jest ustawiony na 12,5 (zworka CLK_SW jest ustawiona na ON czyli auto) a procek jest wykrywany jako athlon 2800 i pracuje z częstotliwością 2075MHz.

Więc co jest - czy w instrukcji jest błąd, i trzeba ustawić wg niej np mnożnik 10,5 i wtedy będzie faktycznie 11,5 czy może ja coś źle robie.

Swoją drogą to strasznie dziwne że na takiej płycie mnożnik ustawia się mikroprzełącznikami :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche pobawiłem sie tymi przełącznikami i jak bym nie ustawił to mnożnik i tak jest 12,5, teraz to już wogóle nie wiem co jest grane. Chodzi na takich ustawieniach jak by to był barton 2800+ chodziaż aida i windows pokazują że jest to barton 2600+ ale taktowany 2075MHz (12,5x166).

O co tu chodzi - ktoś wie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm no raczej wątpie żeby to był tberd bo aida pokazuje że to jest barton. Zmieniłem nawet bios na płycie i nie pomogło.

Ale chyba go tak zostawie, zapuściłem dzisiaj na noc Prime95, całą noc przechodził spoko bez jakichkolwiek błędów więc jak chodzi dobrze to niech sobie chodzi (temp tylko jest z deka za wysoka w stresie dochodzi do 63stC).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki mikroprzełącznik 8O o czym Ty mówisz ?? 8O

jak widać w podpisie mam taką płytke L1 revision i mikroprzełącznik służy mi tylko do ustawienia FSB 100mhz lub AUTO(czyli to co w biosie)

ja ustawiam na Auto i w biosie ustawiam ile dusza zapragnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chyba mi się te przełączniki nie przyśniły, na tej płycie (przynajmniej na tej którą ja mam) są ich dwa rodzaje CLK_SW do ustawienia FSB - ON=Auto; OFF=FSB100MHz. Drugi rodzaj to CLK_RATIO jest tam sześć przełączników które służą właśnie do ustawiania mnożnika. W biosie można jedynie ustawiać FSB a ustawień mnożnika nie znalazłem.

W takim razie gdzie kolego VRx ustawiasz mnożnik?

Instrukcja do tej płyty str. 14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chyba mi się te przełączniki nie przyśniły, na tej płycie (przynajmniej na tej którą ja mam) są ich dwa rodzaje CLK_SW do ustawienia FSB - ON=Auto; OFF=FSB100MHz. Drugi rodzaj to CLK_RATIO jest tam sześć przełączników które służą właśnie do ustawiania mnożnika.

No widze Twoją instrukcje i tak patrze że to ciut inna płytka

Ja napisałem Ci że wypowiadam się o mojej L1 revision.

W biosie można jedynie ustawiać FSB a ustawień mnożnika nie znalazłem.

W takim razie gdzie kolego VRx ustawiasz mnożnik?

kolego ozzy

ja ustawiam na Auto i w biosie ustawiam ile dusza zapragnie

a dokładniej "Frequency/Voltage Control => CPU Ratio Control"

też mi się to nie przyśniło, wczoraj akurat wkładałem Bartona i aż z ciekawości ustawiłem na 14x

Instrukcja do tej płyty str. 14

Instrukcja do mojej płyty s. 16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...