Skocz do zawartości
zieluch22

DFI LANParty UT nF3 250Gb

Rekomendowane odpowiedzi

ma ktoś jakąś fotke z najbardziej grzejącymi się miejscami na MoBo? takie jak było kiedyś o NF2...byłbym wdzięczny... :D :D

edit/

znalazłem lecz niestety jakość foty nie jest za imponująca :angry: :angry:

Dołączona grafika

ale będę szukał dalej, może znajde coś lepszego :D :D

Edytowane przez DoctorPulse

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakim programem mierzycie temperatury na tej mobo. U mnie w kazdym programie pokazuje inaczej. Everest pokazuje 32 stopnie, jakis program dolaczony do plyty 47 stopni, bios tez ok 50 stopni, a jak dotkne palcem radiatora, to jest ledwie letni (mysle ze tak okolo 30 stopni - czyli wnioskuje ze Everest pokazuje dobra temperature).

I pytanie numer 2.

Ktory bios jest najlepszy do tej plyty (na tym co mam moge podniesc napiecie CPU tylko do 1.55v :( )?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chłopaki przeciez w biosie oprocz zmiany napiecia na 1.55 nizej jest możliwość podbicia o 105% 110%itd.

aa i zapomnialem dodac ze uzywam biosu Official 9/14 z tej stronki http://www.ocforums.com/showthread.php?t=328318

poprawil odczyt temp z procka

Edytowane przez eVs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dem ile tobie kreci sie proc bez zmainy napiecia?? BO u mnie na 2.4ghz jest niestabilny i max to 2,35ghz

1295677[/snapback]

Dokladnie tak samo jak Twoj 2.4 GHz wywala mi w Super PI 16MB. 2.35GHz jest stabilne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrrr. Ja mam chyba uwalony czujnik temperatur. Niezaleznie od tego jak podkrece proca mam zawsze 46-49 stopni, w stresie i w iddle. Inne temperatury tez sie nie zmieniaja wcale, no moze poza dwoma ktore na starcie pokazuja o 5 stopnio mniej, a pozniej juz caly czasy stoja w miejscu.

Troche tak czuje sie jak ślepiec, bez pomiaru temperaturki (MBM odkad pamietam zawsze pracowalo w tray'u ;) )

Jakim programem Wy mierzycie tempy (MBM, SpeedFan, SmartGuardian)? U mnie zaden ne dziala poprawnie.

PS. Bios zmieniacie pod DOS'em, czy WinFlashem? Ja jak mialem jeszcze NF7, to flashowalem spod dos'a.

Czy mozna to zrobic identycznie jak w przypadku Abita, czyli komedna:

awdflash.exe NAZWA_BIOSU.bin /py /sn /cd /cp /cc /cks /r /f

Bo Winflasha nie bardzo wiem jak skonfigurowac (ktore opcje zaznaczyc).

Edytowane przez dem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrrr. Ja mam chyba uwalony czujnik temperatur. Niezaleznie od tego jak podkrece proca mam zawsze 46-49 stopni, w stresie i w iddle. Inne temperatury tez sie nie zmieniaja wcale, no moze poza dwoma ktore na starcie pokazuja o 5 stopnio mniej, a pozniej juz caly czasy stoja w miejscu.

Troche tak czuje sie jak ślepiec, bez pomiaru temperaturki (MBM odkad pamietam zawsze pracowalo w tray'u ;) )

Jakim programem Wy mierzycie tempy (MBM, SpeedFan, SmartGuardian)? U mnie zaden ne dziala poprawnie.

PS. Bios zmieniacie pod DOS'em, czy WinFlashem? Ja jak mialem jeszcze NF7, to flashowalem spod dos'a.

Czy mozna to zrobic identycznie jak w przypadku Abita, czyli komedna:

awdflash.exe NAZWA_BIOSU.bin /py /sn /cd /cp /cc /cks /r /f

Bo Winflasha nie bardzo wiem jak skonfigurowac (ktore opcje zaznaczyc).

1302047[/snapback]

zapodaj nowy bios to się temperaturki unormują a winflasha to nawet dziecko potrafi ... :-P

poza tym bardziej realne temp podaje bios chociaż na starym biosie miałem podobnie wysoki wskazania teraz nawet jak dam 1.7v na proca temp idle pokazuje 43 load koło 60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapodaj nowy bios to się temperaturki unormują a winflasha to nawet dziecko potrafi ... :-P 

poza tym bardziej realne temp podaje bios chociaż na starym biosie miałem podobnie  wysoki wskazania teraz nawet jak dam 1.7v na proca temp idle pokazuje 43 load koło 60

1302790[/snapback]

To jak sie flasciach!e WinFlashem to ja wiem. Tylko kwestia jest typu, czy mam zaznaczyc wszystkie 4 bloki do sflashowania, czy nie wszystkie?

Ja osobiscie zaznaczylbym Update all, ale moze lepiej niech ktos mnie utwierdzi w slusznosci mojej decyzji.

Dołączona grafika

Clear CMOS tez jak mniemam musze zaznaczyc?

Zmienilem bios na oryginalny 9/14 i nadal kicha z temperaturami. Co prawda temperatura CPU spadla o 10 stopni, ale stoi caly czas na jednym poziomie ok 40 stopni (iddle, stress).

Edytowane przez dem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mozna wylaczyc w biosie automatyczna regulacje wentylatora CPU w zaleznosci od temparatury? Bo zdaje sie ze nie. Przynajmniej ja nie znalazlem takiej opcji.

Chłodzę BOX'em. I tu znowu problem, poniewaz bios nie odczytuje rpm ponizej ok. 1300, a box na minimum chodzi wolniej, wiec programy pokazuja mi 0 rpm (lub np. w MBM 33540rpm, lub inne takie z komsosu). A nie mam zamiaru za kazdym razem gdy zobacze 0 rpm , otwierac budy i sprawdzac , czy wentyl sie kręci.

Najchetniej bym wylaczyl tą automatyczna regulacje. Ale jak to zrobic?

Oto screen z MBM

Dołączona grafika

Dziwne jest tylko to, iż obroty wentyla w budzie pokazuje prawidlowo, mimo iz pracuje na ok. 900rpm.

PS. Jak wentyl na CPU kreci sie szybciej niz ok. 1300rpm, to MBM pokazuje dobra predkosc, jak spada ponizej tej wartosci, to przez chwile pokazuje 0, a pozniej te kosmiczne wartosci (jak na screenie).

Już mnie glowa boli od tego wszystkiego.

Edytowane przez dem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w biosie mozna ustawic powyzej jakies temperatury ma sie wentyl krecic na maxa a poniezej jakiej na minimum. to ustwa ze powyzej np.10*C ma sie krecic na maxa i wtedy non stop bedzie na maxa chodzil.

1304761[/snapback]

To takie rozwiazanie okrężną drogą. Nie chce ustawic maxa, bo wtedy jest dosc glosny (3100rpm). Urzadzaloby mnie 2300rpm, ale niestety chyba nie da sie tego ustawic.

Ustawilem teraz temperature dla max. obrotow 40 stopni. Ale rpm strasznie faluja od minimum (nie wiem ile to jest, bo bios nie czyta) do prawie maksimum 2860rpm. Temperatura oscyluje w spoczynku w okolicach 39-40 stopni, a w stresie 44-45 stopni, oczywiscie Cool'n'Quiet nie dziala. Sprawdzalem palcem radiator i jest wielce prawdopodobne, ze te temperatury sa prawdziwe.

PS. Jak ustawie w biosie temp 35 stopni dla max. rpm, to temperatura w spoczynku oscyluje w okolicach 35 stopni , a w stresie w okolicach 44 stopni, ale "bardziej gęsto" kręci sie wentyl wtedy.

PS1. Tak sobie wymyslilem, ze aby wyeliminowac zjawisko 0rpm, wystarczylby zamontowac wentylator, ktorego obroty minimalne zdolny bylby odczytac bios, czyli jakies 1300-1400rpm.

Chyba dobrze to wydedukowalem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na satrym biosie bylo ok?? Moze spruboj odczytac obroty everestem, bo mi np on czyta dobrze.

I mam takie pytanie czyta na tym biosie ktory wgrales jest zmiana napiacia powyzej 1.55. I jak w koncu zaznaczyle w winflashu te opcje??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na satrym biosie bylo ok?? Moze spruboj odczytac obroty everestem, bo mi np on czyta dobrze.

I mam takie pytanie czyta na tym biosie ktory wgrales jest zmiana napiacia powyzej 1.55. I jak w koncu zaznaczyle w winflashu te opcje??

1304849[/snapback]

Na starym biosie temperatury byly wyzsze o 10 stopni i prawie wcale sie nie wahaly. Everest pokazuje obroty dopiero powyzej 1300rpm, jak jest nizej, to nie pokazuje nic.

Zmiana napiecia powyzej 1.55 jest na kazdym biosie - nie pamietam jak ta opcja sie nazywa, ale znajduje sie pod zakladka standardowej zmiany napiecia. Mozna zmieniac z zakresie 104%, 110% i az chyba do 134% (nie pamietam dokladnie).

Co do Winflasha.

Zaznaczasz wszystkio do gory w sekcji Update option, a w CMOS option Clear CMOS

Czyli ma być tak:

Dołączona grafika

Po restarcie wchodzisz do biosu ladujesz opptymalne ustawienia i hulaj dusza.

Ja jade na biosie 9/14, ale zastanawiam sie, czy nie sprobowac 10/15.

Edytowane przez dem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i jest 2.4 ghz :D na napieciu 1.65. nie wiem czy sie cieszyc czy smucic :blink: :blink: sprobuje jutro 2.5 ghz. jak myslicie jakie max napiecie mozna bezpiecznie zapodac??

tylko jedna rzecz mnie dziwi. w biosie temperatura to 50*C a w everescie 30*C.

Edytowane przez myszek14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i jest 2.4 ghz  :D na napieciu 1.65. nie wiem czy sie cieszyc czy smucic :blink:  :blink: sprobuje jutro 2.5 ghz. jak myslicie jakie max napiecie mozna bezpiecznie zapodac??

tylko jedna rzecz mnie dziwi. w biosie temperatura to 50*C a w everescie 30*C.

1305209[/snapback]

Everest zle odczytuje czujniki. Temperature systemu podaje jako procka. Sam zobacz. Odczyt z Everestu ( do gory ) i MBM (na dole):

Dołączona grafika

Tak wiec do odczytu temperatury proca nie ma co uzywac Everestu ( w przypadku tej mobo), tylko Speed Fana, SmartGuardiana, lub MBM ( w tym wypadku nalezy samemu ustawic czujniki)

A co do napieciana procu, to mysle, ze maksymalne to takie, przy ktorym temperatura w maksymalnym stresie nie przekracza 65 stopni.

Edytowane przez dem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odnośnie wyświetlania obrotów wentylatora...

jak wracam ze szkoly i wlaczam kompa to wentyl na coolerze nie kreci sie przez jakas minute, dopiero jak temperatura proca dojdzie gdzies do 30 to wentyl zaczyna sie krecic i smart guardian bez problemu pokazuje ze obroty oscyluja w granicach 600-700, wiec u mnie wyswietla od bardzo niskich wartosci <_<

dem jaka masz wersje biosu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dem jaka masz wersje biosu?

1305389[/snapback]

9/14

Czy ktos juz testowal bios 1/28?

Sprawdzilem przed chwilą SmartGuardian i o dziwo ten program pokazuje pieknie obroty wentyla CPU juz od 400 obr/min. Dziwne, bo nawet bios takich wartosci nie pokazuje.

To mamy zagadkę. :angry:

Sprawdzalem na 4 programach rownoczesnie (SpedFan, Everest, MBM i SmartGuardian). Na kazdym pokazywalo obroty idealnie do 1350rpm. Ponizej tej wartosci wyglada to tak:

Everest - nic nie pokazuje

Speed Fan i MBM - szaleje, pokazując obroty kilkunasto, badz kilkudziesiecio tysieczne

SmartGuardian - jako jedyny daje rade i czyta prawidłowo

Edytowane przez dem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi