Gość Soker Opublikowano 1 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2005 (edytowane) http://i.1asphost.com/klosiak/tweak/DFI/CP...6GHz@DFI.1T.jpg Wyzywam wszystkich na pojedynek bo nudno tu ;) Czasu troche mało ale zawsze w weekendy i czasem podczas tygodnia znajdziemy czas na krecenie... Moj jeden z pierwszych wyników 325*8 = 2600MHz napięcie 1.55v spod biosu Memki 2*256MB Winbond BH5 216MHz przy bardzo słabych timingach :P Czyli szczerze mówiąc wynik napewno do poprawy ;) Zaraz spróboje polecieć troszke wyżej z prockiem za cel stawiam sobie 2,7GHz jeśli to nie wyjdzie to sprawdze czy 2,6GHz pójdzie u mnie stabilnie na kapeczke niższym napięciu bo w stresie na 1,55v i 2,6GHz temperatura dochodziła do 41C (a procek chłodzony jest tylko przez biednego box coolera) http://img138.imageshack.us/img138/1825/s2600spi5ra.jpg Mam pytanie: Jakie ustawić wszystko w biosie aby procek chodził mi na 2,6GHz a ramy na 240-250MHz (bo jeszcze nie dokońca jestem obkumany z tymi cpu/fsb ratio itp.) Pozdrawiam, Soker Edit: 2,7GHz zrobione na max screen, spi wywala odrazu :lol: i w tym momencie ustawić musze większe napiecie, narazie dam max 1,6v i zobacze czy bedzie stable... PS. Ciesze się ze zakupiłem to DFI bo na K8NS ten procek tylko raz był stabilny na 2,6GHz a czas w spi 16MB oscylował w granicach 15min+ Edit2: Podniesienie napiecia do poziomu 1,6v dalo jedynie to ze superpi przeleciał 3 pętle i odmówil dalszej pracy :) jednak temperatura w tym momencie wynosiła ok 47C :legal: i wydaje mi się ze procesor jest w stanie zrobić więcej jednak przy lepszym chłodzeniu PS2 - wam ta temperatura tez tak śmiesznie skacze? w sensie gdy liczył to pi mial 47C odrazu gdy przestal temp spadla do 37C i juz powoli skakala, jednak ten skok z 47 na 37 trwał ułamek sekundy... :mellow: Edytowane 1 Listopada 2005 przez Soker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 1 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2005 (edytowane) Wyzywam wszystkich na pojedynek bo nudno tu ;) 1731724[/snapback] Stare ale jare! :wink: Edytowane 1 Listopada 2005 przez hary86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 1 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2005 Podaj dokładne ustawienia z biosa (jak z tego screena) ustawie to samo i zobaczymy co z tego wyjdzie ;) Memki mamy podobne jednak nie sadze aby moje na 266MHz poszły... Masz moda na napiecie czy max 3.1v ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 1 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2005 (edytowane) Troche dawno to robiłem, nie pamiętam teraz dokładnie ustawień z biosa... Na memkach miałem wtedy 3,6v, zmodowaną zasile mam. @Ricci masz 4 razy więcej cache'u, i proca lekko wyzej to u ciebie taki wynik jeszcze nie jest chyba na maxa wyśrubowany... musisz se jakieś ładne bh załatwić bo timingi tez kopa w pi dają... :wink: Edytowane 1 Listopada 2005 przez hary86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 1 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2005 (edytowane) Wyzywam wszystkich na pojedynek bo nudno tu ;) Mam pytanie: Jakie ustawić wszystko w biosie aby procek chodził mi na 2,6GHz a ramy na 240-250MHz (bo jeszcze nie dokońca jestem obkumany z tymi cpu/fsb ratio itp.) nie stare ale też jare :D Jak chcesz mieć przy 2600MHz(mnożnik procka 8 ) taktowanie ramu ok 240 MHz zastosuj dzielnik div150(11) tzn 2600MHz:11=236MHz Edit @hary86;Wszystko się zgadza co do memek chcę spróbować czegoś nowego tutaj jest wątek o memkach.W spi może jeszce na Hynixach spróbuję na div166 1T tam było div180 2T (procek powinien jeszcze pójść wyżej) Edytowane 1 Listopada 2005 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 jak to mobo sie zachowuje podczas duzego transweru z lana ? bardzo muli ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyboy Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 nie zauwazylem;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 bo to chyba bedzie glowne zadanie tego mobo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sensei Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Wyzywam wszystkich na pojedynek bo nudno tu ;) Fatality :D Ja proponuje pojedynek dla twardzieli - kto dal wiecej na vcore :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejot Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Przy jakim ustawieniu jest źle 7x250 div166 ? jeżeli tak zjedź na 7x200 div166 i podnoś szynę co 10(5)MHz i patrz kiedy sie zaczyna źle. Zrób zrzut a64 tweaker ustawienia na def tzn 7x200 div 166 wszystkie timingi ustaw na auto ( no oprócz div160) Edit Sprawdz jeszcze jak się zachowują memki na div180,div200 zasada ta sama zaczynasz od 7X200 i w górę szyna co 10(5)MHz sprawdzając stabilność memek za każdym razem. :wink: 1731696[/snapback] Tak jak już mówiłem, jest dobrze dopóki pamiątki nie dojdą do 180MHz to wtedy już lipa, na 178MHz jeszcze jest gita ale powyżejnie da rady :mur: Nie ważne czy dam div 166 czy 133 czy 150 to jak dojdzie do 180 to koniec...:/ Synchoro (div200) dochodze do 232MHz, bo więcej memki nie robią... Zrut z A64Tweaker 7x200, div166 wszystko auto: Załamac się mozna... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Ja proponuje pojedynek dla twardzieli - kto dal wiecej na vcore :lol: 1732692[/snapback] Ja mialem 0,7V wiecej ;p niestety nie mam tego udokumentowanego w zaden sposob. Moje zdziwienie taka liczba oraz przeanalizowanie tego co sie stalo zakonczylem quick rebootem i clearcmosem ;F Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 (edytowane) @Dejot Sprawdź jeszcze do ilu dochodza memki na div180 U mnie jest podobne zjawisko,ale nie ma aż tak wielkich różnic: np dla podst timingów 2,5-3-3-7-1T 1.div200,div180 max=255MHz 2.div166,div150 max=240Mhz (około) i tutaj muszę stosować zmiany timingów(asyn latency,read preamble, trc, trfc, tref). U Ciebie jest bardzo duża róznica i aby sie przekonać czy problem leży w kontrolerze procka czy w memkach należało by wymienić któryś z tych elementów i wtedy sprawdzić. Zresztą o ile sobie przypominam szykujesz jazdę na kaskadzie i tutaj dobrze by było mieć jakieś dobre memki,coby sumaryczny wynik był ok :wink: Edit Nie widzę twojego zrzutu z tweakera bardzo wolno się otwiera i zatrzymał się na początku no ale nic może się otworzy. Edytowane 2 Listopada 2005 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Tak jak już mówiłem, jest dobrze dopóki pamiątki nie dojdą do 180MHz to wtedy już lipa, na 178MHz jeszcze jest gita ale powyżejnie da rady :mur: 1733261[/snapback] u mnie to samo dochodza do 178 i koniec czy div 166 czy 133.... przy div200 przeszly memtesta na 237MHz - nie moge wyjsc powyzej 2,45 stabilnie ustawienie pamieci nawet div100 przy fsb 250 konczy sie cudownym rebootem w kazdej postaci - ogolnie pamieci mam slabe i za wiele z nimi nie osiagne no ale ludzie te 2,5ghz to mogloby pojsc... Jakies rady ? czym sie bawic zeby wyszlo powyzej 2,45? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejot Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 (edytowane) @Dejot Sprawdź jeszcze do ilu dochodza memki na div180 U Ciebie jest bardzo duża róznica i aby sie przekonać czy problem leży w kontrolerze procka czy w memkach należało by wymienić któryś z tych elementów i wtedy sprawdzić. Zresztą o ile sobie przypominam szykujesz jazdę na kaskadzie i tutaj dobrze by było mieć jakieś dobre memki,coby sumaryczny wynik był ok :wink: Edit Nie widzę twojego zrzutu z tweakera bardzo wolno się otwiera i zatrzymał się na początku no ale nic może się otworzy. 1733340[/snapback] Nie no kontroler w procu juz wykluczyłem, bo jak miałem ASUSA K8N to wszystko było git...asynchro dochodziłem do 230MHz na memkach przy div jakim chcialem... div 180 sprawdze później... jednak to chyba wina pamiątek - muszą starsznie gryźć się z mobo... Tak za tydzień będzie A64 i Hynixy BT - robią 270MHz i ofcourse kaskada :D u mnie to samo dochodza do 178 i koniec czy div 166 czy 133.... przy div200 przeszly memtesta na 237MHz - nie moge wyjsc powyzej 2,45 stabilnie ustawienie pamieci nawet div100 przy fsb 250 konczy sie cudownym rebootem w kazdej postaci - ogolnie pamieci mam slabe i za wiele z nimi nie osiagne no ale ludzie te 2,5ghz to mogloby pojsc... Jakies rady ? czym sie bawic zeby wyszlo powyzej 2,45? 1733543[/snapback] hmm u Ciebie, jeżeli nawet 250 kończy się rebootem to raczej wina procka. Ja HTT 355 div 100 i jeszcze jakoś było HTT 350 i div 100 wpełni stabilne :] Edytowane 2 Listopada 2005 przez Dejot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanathea Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 ale zeby tylko tyle... ? normalnie zal ;F w sumie to mozliwe bo przy 2,45GHz proc w stresie mial 54*C zal, zal, zal i jeszcze raz zal! ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 jak mobo wstanie po modzie to przyjmiemy wyzwanie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek2f Opublikowano 3 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2005 (edytowane) http://img336.imageshack.us/my.php?image=beztytuu2ww.jpg ostatnio sie bawiłem i wycignełem tyle moze na napiecia da sie zjechac bo 330 robił na 1.55v ale nie moge przekroczyc htt 340 powyżej usb przestaje działac ram ustawiony na 120 v chipsetu 1.9v bios przedostatni modowany i nie mam juz pomysłów moze ktos cos poradzi?? :-| Edytowane 3 Listopada 2005 przez przemek2f Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 3 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2005 (edytowane) no i narazie vtq ma przerwe od kompa mobo padlo co dziwne normanie sie odpalalo a pewnego razu w biosie sama od siebie sie wylaczyla i juz nie wstala a tak sie nameczylem z nia :| ogolnie nie polecam dawac na wejscie mosa napiecia powyzej 4v ... :| bo to chyba on zszedl :| Edytowane 3 Listopada 2005 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosiak Opublikowano 4 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2005 No to 2.7GHz zlamane ;) http://i.1asphost.com/klosiak/tweak/SuperP....SuperPiKSK.jpg Procek chodzi na 2704MHz przy napieciu 1.6V :) Bedzie trzeba popracowac zeby w SuperPi zejs ponizej 14 minut :P Zauwazylem ze jak dam dzielnik 120 to CPU-Z glupieje i podaje zle taktowanie pamieci :) Na obrazku dobre taktowanie pokazuje Everest :) Niestety moje GEiLe Value slabo sie kreca dlatego o wysoki taktowaniach pamieci moge zapomniec...narazie,bo moze jak bedzie wiecej czasu to zaczne sie bawic pamieciami zeby wycisnac z nich max ile moga :) Co do timingu Max Async Latency faktycznie ma on duzy wplyw na stabilnosc bo jak jest ustawiony na Auto to przy dzielniku 120MHz pojawia sie "Detecting Array..." a jak ustawilem na 9ns to wszystko smiga jak trzeba :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 4 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2005 @Klosiak Ładny procek ci sie trafił, ile v dałeś w biosie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 4 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2005 @Klosiak Ładny procek ci sie trafił, ile v dałeś w biosie? 1737309[/snapback] Mówiłem,że to tęga sztuka i pewnie to jeszcze nie koniec. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosiak Opublikowano 4 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2005 @Klosiak Ładny procek ci sie trafił, ile v dałeś w biosie? 1737309[/snapback] W BIOSie mam ustawione 1.275V + 126% :) (1.606V) Zobaczymy czy uda mi sie cos jeszcze wycisnac z tego CPU w przyszlosci ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIOSKARPA Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 pyatnie o A64 2800+ ile dajecie Vcore by dojechac do fsb 300? ile na memkach ? i czy duza jest roznica w temp? ja aktualnie rozsypalem petagrama, i jade na boxie, a kce sie troche pobawic :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 (edytowane) pyatnie o A64 2800+ ile dajecie Vcore by dojechac do fsb 300? ile na memkach ? i czy duza jest roznica w temp? ja aktualnie rozsypalem petagrama, i jade na boxie, a kce sie troche pobawic :) 1738184[/snapback] 9x300=2,7GHz 1,65V div180 270MHz 2,5-3-3-7-2T 2,8V Ze stabilnością to jest tak że przechodzi spi16m.Procek przy tych taktowaniach bardzo się grzeje,ale wc z schłodzoną cieczą dało radę. :wink: Edytowane 5 Listopada 2005 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosiak Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 1738356[/snapback] Moglbys dokladnie napisac jaka ma temperature jak chodzi na 2.7GHz ??? Pytam bo moj Sempron64 2800+@2704MHz vcore 1.606V zaczyna sie mocno grzac przy takiej czestotliwosci i obawiam sie ze moj Pentagram zaczyna nie dawac rady :( Jak katuje proca S&M 1.7.5 (IMHO najlepszy progs dzieki ktoremu mozna sprawdzic ile ciepla wydziela nasz CPU pod obciazeniem) to temp dochodzi do 56'C czyli juz sporo :( Jak leci SuperPI albo Prime 95 to temp oscyluje wokol 50'C czyli jeszcze znosnie ;) W sumie to temat o DFI ale od razu chcialem zapytac ile by mi dala zmiana pasty termoprzewodzacej ??? Obecnie jade na pascie silikonowej i nie narzekam ale co mozecie polecic z wyzszej polki zeby przesmarowac CPU i jaki spadek temp. moze mi to dac ?? Przydalby mi sie spadek temp na CPU to moze bym z niego jeszcze wiecej wycisnal bo widze ze on i plyta nie maja jeszcze dosyc :) :P Jedyna rzecza ktora nie spisuje sie w OC sa moje GEiLe Value :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 (edytowane) @Klosiak Generalnie to jest tak że przy tym 2,7GHz,żeby nie wyrzucało z stresu musze starać się utrzymać temp do48-50st powyżej wyrzuca do idle.Do benchów muszę schłodzić temp chłodziwa w wc (R22+woda destylowana 1:1)lub balkon w nocy,a noce zaczynają być coraz chłodniejsze więc dobre nadchodzi. Pasty używam AS5,czy coś daje pewnie tak,używam jej od zawsze więc nie mam żadnego porównania. Twój procek na AC dobrze lata,nie wiem na wc to może 2,85-2,9GHz by poszedł. Co do memek:jak chcesz benchować wysoko-do wymiany. :wink: Edytowane 5 Listopada 2005 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosiak Opublikowano 5 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2005 (edytowane) @Klosiak Generalnie to jest tak że przy tym 2,7GHz,żeby nie wyrzucało z stresu musze starać się utrzymać temp do48-50st powyżej wyrzuca do idle.Do benchów muszę schłodzić temp chłodziwa w wc (R11+woda destylowana 1:1)lub balkon w nocy,a noce zaczynają być coraz chłodniejsze więc dobre nadchodzi. Pasty używam AS5,czy coś daje pewnie tak,używam jej od zawsze więc nie mam żadnego porównania. Twój procek na AC dobrze lata,nie wiem na wc to może 2,85-2,9GHz by poszedł. Co do memek:jak chcesz benchować wysoko-do wymiany. :wink: 1738590[/snapback] Hm...w sumie benchowanie mnie az tak mocno nie interesuje :) wiec pamiatki raczej zostana takie jak mam :) Chyba ze kiedys nadarzy sie okazja to wymienie je na cos lepszego ;) Bardziej interesuje mnie OC procka ;) Podejrzewam ze niedlugo wymienie silikon na jaks lepsza paste i bede probowal dociagnac CPU do 2.8GHz :)) W najgorszym wypadku buda wyladuje na czas testow na balkonie ;) ::lol:: BTW: Co daje podnoszenie napiecia na chipsecie na tej plycie ? Edytowane 5 Listopada 2005 przez Klosiak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejot Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 BTW: Co daje podnoszenie napiecia na chipsecie na tej plycie ? Poprawia stabilnośc płyty :] przy wyższym HTT... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 Poprawia stabilnośc płyty :] przy wyższym HTT... Ja mam ustawione 1,7V (def 1,6V).Czy ktoś daje więcej i ile ? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejot Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 (edytowane) Ja mam ustawione 1,7V (def 1,6V).Czy ktoś daje więcej i ile ? :wink:Ja dawaqłem 1,9V dla sprawdzenia czy to przypadkiem przez niedovoltovanie chipsetu niechciała wstac :) PS: niestety z kaskady narazie lipa :( - sprawy rodzinne... a tak sie pięknie akurat złożyło i pekło na niej -100*C ;] Edytowane 10 Listopada 2005 przez Dejot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...