Kosiarz_1987 Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Mi tylko chodzi o to aby móc dac 3.4-3.5 volta na pamieci bo taskie mi bedzie napiecie potrzebne jak juz kupie BH5-UTT czyli wtedy ile tak bym musial na tym potencjometrze wyregulowac ok te 3.3volta starczy :oops: :oops: ja naprawde jeszcze raz wszystkich przepraszam ze zasmeicam ten temat ale qrde nie che na serio nic popiepszyc bo szkoda by było jakby mi sprzet z dymem poszedł Acha i jeszcze jedno czy to jest na 100% bezpieczne te wyciagniecie tego cienkiego brazowego kabelka z którym siedzi w jednej koncówce z tym pomaranczowym :oops: :oops: :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Do 3,3V na mem na potkiem misisz wykrecic na okolo 3,5V. Jakeie ty chcesz BH-5 UTT kupować? Jeśli twinmosy to se odpusc, lepiej twinmosy na CH-5 UTT kupic. No chyba ze masz w d.. ze ci beda na 2T smigaly tylko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejot Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Ja żeby dać 3,6V na mem musiałem dawać 3,8V na raila 3,3V ;] a wyżej już mi skakało odrazu na railu do 3,92V :lol: więc dałem se spokój :P Wyciągniecie jest bezpieczne (oczywiście jak masz 2 lewe ręce to nie :lol:) bo ten kebelek inforumuje tylko zasilacz o statnie lini 3,3V... wmontowując w niego potka i kalibrując oszukujesz zasilacz i przez to zwiększa się napięcie na linii :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 no tak troche opacznie Cie zrozumialem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz_1987 Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 (edytowane) Do 3,3V na mem na potkiem misisz wykrecic na okolo 3,5V. Jakeie ty chcesz BH-5 UTT kupować? Jeśli twinmosy to se odpusc, lepiej twinmosy na CH-5 UTT kupic. No chyba ze masz w d.. ze ci beda na 2T smigaly tylko. Nie nie nie zadne twinmosy cos ty gadałem z bachus_anonym i bede kupował pamiatki w newegg.com a dokładniej TE Acha i najwazniejsze pytanie to ile tak około moge na ''Chieftec HPC-360-302-DF 360W'' wykrecic tym potencjometrem tak w miare bezpiecznie ale nie całkiem za bezpiecznie i jak mi sie to przełozy na napiecie na pamieciach EDit Juz konsultowałem sie z Harym86 na gg i mi wszystko dokładnie wyjasnił jeszcze raz wielkie dzieki dla niego i dla was za pomoc Edytowane 12 Kwietnia 2006 przez Kosiarz_1987 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Czy najwnowszy bios do tej płyty to ten z połowy 2005 roku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Czy najwnowszy bios do tej płyty to ten z połowy 2005 roku?A na oficjalniej stronie DFI sprawdzałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 tak najnowszy bios jest ze zeszłego roku 23.06.05 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 WAZNE PYTANIE! Bawil sie ktos z was kontrola w smart guardianie obrotow wentyla? Kontrola wentyla tego od proca, i tego pwm ic dziala ( gniazdko pod pci'em ) ale nie dziala kontrola obrotow z gniazdka nad agp'kiem :/ nie wiem dlaczego. Rozmawialem z Hary86'm i u niego tez cos takiego sie dzieje.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosiak Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 WAZNE PYTANIE! Bawil sie ktos z was kontrola w smart guardianie obrotow wentyla? Kontrola wentyla tego od proca, i tego pwm ic dziala ( gniazdko pod pci'em ) ale nie dziala kontrola obrotow z gniazdka nad agp'kiem :/ nie wiem dlaczego. Rozmawialem z Hary86'm i u niego tez cos takiego sie dzieje.... Bo to gniazdko ktore Ci nie dziala nie ma kontroli obrotow i tyle :P A Smartguardian jest uniwerslany i ma pasowac do wszystkich plyt DFI wiec obsluga trzeciego gniazdka jest ale DFI LP UT nF3 250GB ma kontrole tylko na 2 gniazdkach...Chassis FAN i CPU FAN.Zreszta zobacz w BIOSie ze mozesz sterowac obrotami tylko na dwoch gniazdkach :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Bo to gniazdko ktore Ci nie dziala nie ma kontroli obrotow i tyle :P A Smartguardian jest uniwerslany i ma pasowac do wszystkich plyt DFI wiec obsluga trzeciego gniazdka jest ale DFI LP UT nF3 250GB ma kontrole tylko na 2 gniazdkach...Chassis FAN i CPU FAN.Zreszta zobacz w BIOSie ze mozesz sterowac obrotami tylko na dwoch gniazdkach :Przeczywiscie.... mam takie pytanie ( inne ) czy moge w takim wypadku podpiac 2 coolery ( 2 akasy amber ) pod jedno gniazdko plyty? :> bo obawiam sie, ze takie rozwiazanie mogloby skonczyc sie jednak przepaleniem czegos ( z tego co pamietam, byla jakas maxymalna moc jaka mozna podpinac pod te gniazdka ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosiak Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 rzeczywiscie.... mam takie pytanie ( inne ) czy moge w takim wypadku podpiac 2 coolery ( 2 akasy amber ) pod jedno gniazdko plyty? :> bo obawiam sie, ze takie rozwiazanie mogloby skonczyc sie jednak przepaleniem czegos ( z tego co pamietam, byla jakas maxymalna moc jaka mozna podpinac pod te gniazdka ). Hm...no pewnie jak za mocno obciazysz gniazdko to sie cos moze zepsuc ;) Niestety nie znam obciazenia jakie wytrzymuje jedno gniazdko :( U mnie mam podpiete pod jedno gniazdko na DFI 2 wentylatory 80x80mm (jakis stary Sunon i Arctic Cooling) i wszystko smiga bez problemu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Hm...no pewnie jak za mocno obciazysz gniazdko to sie cos moze zepsuc ;) Niestety nie znam obciazenia jakie wytrzymuje jedno gniazdko :( U mnie mam podpiete pod jedno gniazdko na DFI 2 wentylatory 80x80mm (jakis stary Sunon i Arctic Cooling) i wszystko smiga bez problemu :Pproblem w tym ze to sa 2 akasa amber - 120 i 92 ;] mam tez inny problem. Oto moje timingi ( bh5 512 ) przy 240mhz. Wszystko dziala stabilnie przy htt 300. Kiedy chce wyjsc ponad 2400mhz, to zaczynaja sie klopoty. Robie tak, jak wszyscy polecaja. Zmieniam dzielnik pamieci na nizszy ( np 150 ), ht zmieniam na 2,5 , podwyzszam napiecie na procu ( 1,55 lub wiecej ) a i tak nie chce kompik chodzic stabilnie przy 2600. Chlodzenie - box + z zimnym powietrzem z akasy 120, chipset chlodzony akasa 92mm, Wszystko jest zimne, a co najwyzej lekko cieple. Niestety przy ustawieniu ( soft'owo ) 2600, komp po zrobieniu paru sekund spi, wywala blad. Nastepnie kiedy chce wrocic ( rowniez soft'owo ) do poprzednich ustawien ( 2400 ) to po tym, dalej wywala bledy. Dopiero restart pomaga i komp jest full stabilny. Nie wiem co tu jest grane, zasilacz mam dobry ( mam malo napedow i innych badziewi ), chlodzenie mysle, ze nie najlepsze ale wystarczajace ( bez tej akasy 120 cpu rzeczywiscie staje sie gorace.... ) i chyba robie wszystko wg instrukcji. Ma ktos jakies pomysly? Bios to chyba 504. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosiak Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 problem w tym ze to sa 2 akasa amber - 120 i 92 ;] mam tez inny problem. Oto moje timingi ( bh5 512 ) przy 240mhz. Wszystko dziala stabilnie przy htt 300. Kiedy chce wyjsc ponad 2400mhz, to zaczynaja sie klopoty. Robie tak, jak wszyscy polecaja. Zmieniam dzielnik pamieci na nizszy ( np 150 ), ht zmieniam na 2,5 , podwyzszam napiecie na procu ( 1,55 lub wiecej ) a i tak nie chce kompik chodzic stabilnie przy 2600. Chlodzenie - box + z zimnym powietrzem z akasy 120, chipset chlodzony akasa 92mm, Wszystko jest zimne, a co najwyzej lekko cieple. Niestety przy ustawieniu ( soft'owo ) 2600, komp po zrobieniu paru sekund spi, wywala blad. Nastepnie kiedy chce wrocic ( rowniez soft'owo ) do poprzednich ustawien ( 2400 ) to po tym, dalej wywala bledy. Dopiero restart pomaga i komp jest full stabilny. Nie wiem co tu jest grane, zasilacz mam dobry ( mam malo napedow i innych badziewi ), chlodzenie mysle, ze nie najlepsze ale wystarczajace ( bez tej akasy 120 cpu rzeczywiscie staje sie gorace.... ) i chyba robie wszystko wg instrukcji. Ma ktos jakies pomysly? Bios to chyba 504. Hm...wylacz kontroler SATA jak nie masz dysku SATA ;) Albo podlacz pod SATA3/SATA4 zamiast SATA1/SATA2 (chyba nie pokrecilem) :P Moze dowoltuj pamieci :P Pobaw sie ustawieniami read preamble i max async latency :) A jesli chodzi o wentylatory to wyslij maila do DFI z zapytaniem jakie obciazenie moze przyjac na siebie jedno gniazdko :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 (edytowane) 2 wentyle lightowo pociagnie ;] to daje niecale 0.5A, granica jakiej raczej sie nie przekracza to 1A ... btw moze by sie ktos zlitowal i napisal jakiegos faqa o tym mobo nie ma tego za wiele a zaszczedzi to troche szukania i notorycznie powtarzajacych sie pytan @Klosiak: mam wylaczone sata 1 i 2, i podpiety dysk pod sata3, mam wylaczone firewire i inne bzdety ktorych nie uzywam. Bawilem sie ustawieniami read preamble i max async latency, ale to chyba nie to. Dovoltowanie pamieci jest niepotrzebne, bo przy 240 z ww. alpha'mi na procku @ 2400 dzialaja w porzadku... wiec automatycznie kiedy podkrecam samego proca ( dzielnik pamieci mam zmieniony na nizszy ) to nie powinno byc problemow - stad nie wiem gdzie jest jakis problem, czy to kwestia chlodzenia, czy to kwestia serii... czy kwestia mocnego poluzowania read preamble i max async latency. Nie potrafie zrozumiec tego, dlaczego po "zlym" podkreceniu do 2,6ghz i wywalaniu errorow... kiedy ustawie standardowe ustawienia na 2,4 to sa dalej errory do czasu kiedy nie zrobie restarta. IMHO cos sie nagrzewa, co musi sie schlodzic podczas restartu, tylko nie wiem co :/ @Linoge: thx za info ;] grzecznosciowo ;) Edytowane 21 Kwietnia 2006 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bhaal Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Witam Mam jedno pytanko...czemu jak podkrece mojego proca na 2250MHz(250x9 1.55v) to w prime sypie mi sie po 13sek a na linuxie puszczam jednoczesnie 15 razy program liczacy i porownujacy na liczbach double, ktory na bank obciaz mi proca na maxa i tam sie nic nie sypie.Czyzby prime wykrywal jakies mega minimalne bledy?? P.S.1.Wiem ze mam proca padake... :mur: P.S.2.Na linuxie robilem to na koncie roota... Z gory dzieki za odpowiedz Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Nigdy testujac tylko 1 programem nie ma się pewności o 100% stabilności... W samej windzie moze być prime-stable a po chwili wysypac S'n'M na przykład. I nie ma to raczej zwiazku z mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosiak Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 Ostatnio podlaczylem pod gnizadko Chassis FAN na DFI LP UT nF3 250GB trzy wentylatory 80x80mm (12V,~0.25A) i jak narazie wszystko dziala i nie wiedze objawow ktore by oznaczaly ze gniazdko jest przeciazone ;) Pomyslalem ze napisze tutaj informacje o czyms takim bo bylo kilka pytan o obciazanie gniazdek na tej plycie :P Pozatym ja tez szukalem o tym informacji i nic ciekawego nie znalazlem.Czekam jeszcze na odpowiedz supportu z DFI bo do nich tez wyslalem zapytanie :) Teraz jest przynajmniej sprawdzone empirycznie ze 3 standardowe wiatraki 80x80mm jedno gniazdko powinno pociagnac :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bhaal Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 Witam Mam pytanko, bo przez temat przelecialo, ze ta plytka moze sie nie lubic z geforcem 6800LE.Moje pytanie jest nastepujace: Czy ona sie nie lubi z cala seria 6800 czy tylko z tym 6800LE?Mam zamiar kupic 6800XT modowalnego na 16/6 ale nie chcialbym wydac kasy w bloto... Z gory dzieki za odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosiak Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 Witam Mam pytanko, bo przez temat przelecialo, ze ta plytka moze sie nie lubic z geforcem 6800LE.Moje pytanie jest nastepujace: Czy ona sie nie lubi z cala seria 6800 czy tylko z tym 6800LE?Mam zamiar kupic 6800XT modowalnego na 16/6 ale nie chcialbym wydac kasy w bloto... Z gory dzieki za odpowiedz Moda byc problemy bo plyta jest na chipsecie nForce3 250GB a to wlasnie on nie lubi sie z kartami z serii GF6xxx :P Jest watek o freezach i przycinkach w dziale karty graficzne :P Przykladowo ja mam GF6600GT i po instalacji karty wszystko chodzilo ladnie ale komp wieszal sie w 3D :mur: Juz mialem reklamowac karte ale na DFI Street wyczytalem za czasem pomaga przestawienie czestotliwosci pracy szyny AGP na 67MHz :) Tak tez uczynilem i wszystko zaczelo smigac jak nalezy :P Dziwne ale prawdziwe :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bhaal Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 Moda byc problemy bo plyta jest na chipsecie nForce3 250GB a to wlasnie on nie lubi sie z kartami z serii GF6xxx :P Jest watek o freezach i przycinkach w dziale karty graficzne :P Przykladowo ja mam GF6600GT i po instalacji karty wszystko chodzilo ladnie ale komp wieszal sie w 3D :mur: Juz mialem reklamowac karte ale na DFI Street wyczytalem za czasem pomaga przestawienie czestotliwosci pracy szyny AGP na 67MHz :) Tak tez uczynilem i wszystko zaczelo smigac jak nalezy :P Dziwne ale prawdziwe :P Hehe...no to niezle ale co jesli przestawienie czestotliwosci AGP nie pomoze?Boje sie w takim ukladzie brac tej karty wiec chyba zdecyduje sie na radka x800xl jest drozysz ale z nim nie bedzie problemow...a przynajmniej nie powinno byc <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 jedna mala uwaga , na swoim radku takze mialem od czasu do czasu off'a zmiana na 67 nic nie pomogla jednak byla 1 krokiem ku celowi okazalo sie ze stabilnosc zapewnilo podniesienie napiecia na agp i wszystko ladnie smiga ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bhaal Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 jedna mala uwaga , na swoim radku takze mialem od czasu do czasu off'a zmiana na 67 nic nie pomogla jednak byla 1 krokiem ku celowi okazalo sie ze stabilnosc zapewnilo podniesienie napiecia na agp i wszystko ladnie smiga ;] Aha...kurcze to niezle sie zapowiada kupno nowej grafiki :-P Dzieki za odpowiedzi Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danrok Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 Czy miał ktoś problem ze sterownikiem IDE? u mnie po zainstalowaniu go występuje problem, że sprzęt nie został poprawnie zainstelowany i może stwarzać problemy, następnie pojawiają się non stop bluescreenya, bez niego system muli :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 Spróbuj nowsze stery, pozatym te stery ide od nvidia to czesto jazdy robia. Ja nigdy problemow nie mialem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danrok Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 Próbowałem najnowszych ze strony DFI i tych co zawsze instalowałem, czyli z płytki do płyty głównej, działały ciągle i nagle przestały :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 (edytowane) Sprawdz ustawienia dysku w biosie. Może masz CHS ustawione albo coś... Edytowane 15 Maja 2006 przez hary86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danrok Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 a czego dokłądnie szukać? pod linuxem wszystko świetnie chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 Pierwsza zakładka w biosie, tam gdzie wykrywa dyski, na auto ustaw wszystko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danrok Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 W pierwszej zakładce, wybieram dysk i mam wszystko na Auto. Dalej nie wiem co to może być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...