Skocz do zawartości
zieluch22

DFI LANParty UT nF3 250Gb

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie jaki jest najlepszy bios do dfi lan party ut 250 gb? moze ktos podac numer i linka? chodzi mi o wycisniecie jak najwiecej z tej płyty (fsb)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to dopracowałem parę szczegułow i :

310MHz 2,5-3-3-10 2T 2,85Vmem HT3x

333MHz 3 -5-5-10 2T 2,85Vmem HT3x

no i na razie wystarczy jak na K8N Neo Platinium to i tak niekiepsko

http://img156.exs.cx/my.php?loc=img156&ima...e=310mhz8zr.jpg

http://img156.exs.cx/my.php?loc=img156&ima...e=333mhz8uf.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO przegiol normalnie.....

I to na MSI!!!! Skad tys ta plyte dostal......!!!!

Wyzwanie przyjete !!!

MOBO przecietnie się prezentuje na fabrycznym BIOS-ie ale jak sie poszuka to i prawdziwka na pustyni znajdziesz

BIOS MOD V1.5B2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zulusiuniu!

No to nam pokazales! Teraz moge smialo powiedziec: brawo!

ja dzisiaj dostalem G.skille i bede mogl Ci pokazac podobny screenik moze jutro

rapra,pewnie nie popuścisz ;-) ale to nic mogę być 2-gi

dodam jeszcze że 1-dna z moich kostek jest bardziej kozacka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj nowy rekord padl....

Ale zastanawia mnie pare rzeczy....

Plyta nie chce uruchomic sie przy HTTx2, 1.5, 1, a jesli sie uruchomi, to nie mozna nic zmienic w ustawieniach clockgenem bo zaraz wisi... Dodatkowo trzeba obnizyc HTT z 290 na 280. Nie wspomne ze o bootowaniu z 300 moge juz zapomniec....

Spotkal sie ktos z tym problemem (HTTx1 HTTx1.5 i HTTx2) ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj nowy rekord padl....

Ale zastanawia mnie pare rzeczy....

Plyta nie chce uruchomic sie przy HTTx2, 1.5, 1, a jesli sie uruchomi, to nie mozna nic zmienic w ustawieniach clockgenem bo zaraz wisi... Dodatkowo trzeba obnizyc HTT z 290 na 280. Nie wspomne ze o bootowaniu z 300 moge juz zapomniec....

Spotkal sie ktos z tym problemem (HTTx1 HTTx1.5 i HTTx2) ??

taaaaak ,spotkał .

HTx3 i pojechali z koksem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety twoja pamięć nie pracuje na tej częstotliwośći co wam się wydaje

polecam zapoznać się zhttp://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=41595

Nie pokręciło Ci się coś ??

>Rapra

Pokazuj zara rekordy przepustowości !! 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pokazac jeszcze nie moge, bo Bachusa nie ma (pewnie zona go od kompa zabrala na swieta).

W kazdym razie 300MHz 2.5-3-3-10-1T-7-12-1-2-1-2-7ns-5.5ns, co daje 4690/4691 w sandrze i 1851 w everest/zapis - stabilne (superpi 16M przechodzi)

oraz 303MHz (timingi takie same) - 4726/4725, 1909.

I na koniec refleksja ogolna: ludzie sie podniecaja czestotliwoscia nie zwracajac uwagi, ze przepustowosc zalezy rowniez od timingow. Pokazujecie sobie wyniki odczytu w everescie, a przeciez to zapis odpowiada za wydajnosc kompa w rzeczywistych aplikacjach. Kojarzy mi sie to z MHz-ami Celeronow, ktorymi jednak rzadko kto sie jara - moze czas na zrozumienie tego samego w przypadku pamieci?

Pozdrawiam!

Wesolych Swiat dla wszystkich i wysokich wynikow w 3DMarkach!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ustawiłem w biosie kompa z podpisu: mnożnik 7,5 FSB 240mhz, czyli wydawało by się nic nadzwyczajnego ....a jednak coś jest nie tak: przy starcie kompa pojawia się komunikat cheking raid.... i wszystko stoi. Na 8x225mhz wszystko OK. Cholera a taką miałem nadzieje, jak nietkórzy tu widzę osiagają FSB > 280mhz już nie mówiąc na jakim mnożniku. Specjalnie wybrałem pamiątki DDR250 ehhhh. Gdzieś wyczytałem, że na dfi z hdd sata są drobne problemy: jeśli FSB > 250 to należy podpiąć hdd na kanał 3 lub 4 ( zresztą tutaj na forum też było o tym mówione ).Mam na kanale sata 3.

Czy jest możliwe aby CPU byl sprawcą tego ograniczenia?

Niech jeszcze ktoś mi napiszę jak w tym biosie(standardowy) DFI odpalić DDRy na, asychrono 250mhz (przynajmniej będę wiedział czy pamiątki są dobre) bo ja tam widzę tylko do wyboru 100,133,166 i 200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza rzecz to SATA musi byc na kanale 3 lub 4 (external - te blizej procka)

Druga rzecz to mnoznik HTT daj na x3. Ludzie mowia ze dzialaja na auto i wszsytko smiga, ale ja mialem to samo co ty... x3 i wszsytko byl GIT...

Pamieci na 250 mozesz ustawic dajac htt 250 i mnoznik pamici na 200(1:1).

Mozesz tez dac wyzsze HTT i dac inny mnoznik pamieci, 180(1/0.9), 166(5/6) ale jakie ci wyjdzie fsb pamieci musisz policzyc juz sam.

Pozatym, sugeruje mnozniki cale, bez 7.5, 8.5, 6.5 etc

Pozdro na swieta ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kocham to forum, nawet w święta pamięta o potrzebujących inaczej :D

ht na x3 i fsb - 250 DDR 1:1 poszlo tym razem bezproblemowo,

CPU x7 czyli 1750mhz. Wynik w 3Dmarku2001 taki sam jak przy CPU 9x200mhz, czyli 8556(chyba wynik "normalny" przy tych ustawieniach :?: )

Po 30 minutach działania programu prime95(torture test) mam takie temp w programie Smartguardian:

CPU 52C PWM IC 44C SYSTEM 35C

Chłodzenie z BOXa, 2 wyciągające fany w budzie. Co to jest to PWM IC :?: Bo nie pasuje mi jako temp chipsetu bo ten się grzeja strasznie, aż paży :(

Co do temp CPU: wyczytałem tu na forum, iż A64 temperatura nie powinna w stresie przekraczać 55 stopni, no ale nie było nic dodane czy to przy defaultowym Vcore hmmm - na oko wydaje mi się, że nie - czy ktoś może to zprostować :?:

UPDATE: ok już wiem, chodziło o max temp przy max OC CPU :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy 1.5 Vcore zrobisz nawet i 2300 a temp podskoczy nieznacznie...

PWM IC to temperatura czujnika umieszczonego w okolicach socketa i kondensatorow. Zwieksza sie przy wiekszych Vcore.... Dlatego dziwi mnie twoja "wysoka" temperatura przy chlodzeniu powietrzem(wiatrak wieje na ten czujnik).

Zmieniles juz biosik ?? Proponuje zminic szybko na jakas bete ladna ze zmiana kalibracji temperatury...

Bez 9x250 sie nie pokazuj...

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Cool'n quiet Feature under Windows Me and 2K

Czyli będzie to coś w stylu cpu bus disconnect... przy oc na off.. ponieważ występują dużo większe skoki napięć [vcore] ponieważ procek co chwile się "wyłącza" ...przez to te skoki... przy oc nie polecam... jeśli dobrze myśle :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawiłem w biosie wszystko na auto także oczywiście opcję K8 Cool 'n' Quiet Control, zainstalowałem pod XP SP2 sterwonik AMD "Cool 'n' Quiet technology for Windows XP only. Revision 1.1.0.14", ustawiłem w schemacie zasilania na "minimalne zarządzanie energią" no i...jak było 1800mhz tak dalej jest :/. Czy komuś na tej płycie zadziałała ta funcja ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy 1.5 Vcore zrobisz nawet i 2300 a temp podskoczy nieznacznie...

PWM IC to temperatura czujnika umieszczonego w okolicach socketa i kondensatorow. Zwieksza sie przy wiekszych Vcore.... Dlatego dziwi mnie twoja "wysoka" temperatura przy chlodzeniu powietrzem(wiatrak wieje na ten czujnik).

Zmieniles juz biosik ?? Proponuje zminic szybko na jakas bete ladna ze zmiana kalibracji temperatury...

Bez 9x250 sie nie pokazuj...

pozdro

Miałeś rację, ja widać w podpisie poszło bez problemu na 9x250, przy Vcore "nieruszanym" :D

Dlaczego piszę "nieruszanym" :?: otóż przy 9x200mhz napięcie wg CPU-Z 1.26 biega raz na 1.472 a raz na 1,488. Notomiast przy 9x250 różwnież biega, ale pomiędzy 1,5 a 1,52. Trochę to dziwne, no ale najważniejsze, że działa :)

Natomiast chciałbym podzielić się zwami moimi wynikami małych testów. W konfiguracji zmieniałem tylko mnożnik CPU=7.0 8.0 i 9.0. FSB było ustawione na 250mhz, a DDR/FSB 1:1. I tak:

..........................x7............x8.............x9

3dmark.............8551.........8658.........8598

winrar(100MB)..1m:40......1m:31........1m:20

Mój wstępny wniosek jest jeden: w grach nie dostajemy rzadnego kopa przy OC CPU.

Z kolei jesli chodzi o pakowanie pliku 100MB otrzymujemy zysk 20% (miedzy 1800mhz a 2250mhz).

Potwierdza się też to co mówiłeś Zulusman: przy mnożniku x7,5 miałem w teście DDR W Sandrze wynik 3600 a przy x7 3818, a temp faktycznie podkoczyła nieznacznie, u mnie na x9 o 4 stopnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi