Skocz do zawartości
zieluch22

DFI LANParty UT nF3 250Gb

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra, sprzęt jak w podpisie.

Ustawienia:

CPU/FSB: 6x

HTT/FSB: 3x

Pamięci na 7/10 żeby nie było że to one.

I co? I wyżej FSB 240 winda nie wstaje. Ja rozumiem gdyby to był jakiś AsRock czy nawet MSI, ale na tej płycie to jest po prostu kpina.

W związku z tym pytanie: Czy taki stan rzeczy może być podstawą reklamowania płyty? W końcu to jest płyta do ostrego OC, a nie jakiś AsRock.

1352733[/snapback]

A dysk masz w które saty na płycie wpięty?

Kanał 1 i 2 są z kontrolera Marvell i nie reagują dobrze na wysokie częstotliwości. Więc w biosie nalepiej je wyłączyć, a używać kanałó 3 i 4 (to te między AGP a gniazdem procesora)

PZDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie kpiny tylko nie umiejętnie podkręcasz :) najpierw to oblookaj dobrze sprzęt , skonfiguruj dobrze bios , przełącz DYSK twardy na SATA 3 controller na twojej mobo , ram wsadź do 3 slotu , ustaw dla procka 3x HTT oraz napiecie 1.450v i above vid 110%

dalej pamięciom daj 2.9v oraz timingi 3.0-3-3-11 2T

Chipsetowi daj 1.7v

Napewno zadziała >>>> Pozdro :D

wgraj ten bios >> TUTAJ

Edytowane przez KUBA TM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też mam pytanie :

Kurde sorka że wcześniej cwaniakowałem że ktoś tam źle podkręca ale sam mam teraz problem :

Mam takie coś:

250FSB

HTT x3

RAM 1:1

Vcore 1.65v

DRAM voltage 3.0v

Timingi : 3.0-3-3-11 2T

Mnożnik x8

Chipset Voltage 1.80v

Ram w 3 slocie i S-ATA na 3 kontrolerze

I komp podczas gdy zagram a poźniej klikam uruchom ponownie i nie odpala :( I co to może być ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktory bios polecacie obecnie - najlepszy do oc , vdimm 4v . z tego wiem do sa bety oscara wu i jacka , i najnowszy jakis tictaca - ktory wybrac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@johnson

Mam Barracude 80 ATA i wsztstko pieknie smiga na FSB 330

@KUBA_TM

Moim zdaniem RAM nie wyrabia. I mala ciekawostka, u mnie ram lepiej chodzi na nizszym napieciu, troche to dziwne, ale prawdziwe. Co prawda mam Kingstony 400, ale idą na 255 1T i na 270 2T, przy 2,6 volt.

@robot

Ja polecam 10/15

Link

Tego nowego 1/28 nie testowalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe już doszedłem :) mój komp nie odpalał mi wczoraj bo były spadki napięcia u mnie na mieście :) juupii :D ale mam jeszce jedno pytanie :D jak dam 275FSB to w grze unreal tournament 99 w grafie open gl gram (tnie mi sie dźwięk oraz gra ma pauzy czemu tak??)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorka panowie że cały czas jeden temat walę ale ustawione niałem "220 FSB" i popracowalem ze 3 godzinki i nacisnalem uruchom ponownie a komp nie odpalil (monitor się nie załącza , zielona kontrolka od powera sie nie świeci , wentylatorki chodzą ) co to moze być ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorka panowie że cały czas jeden temat walę ale ustawione niałem "220 FSB" i popracowalem ze 3 godzinki i nacisnalem uruchom ponownie a komp nie odpalil (monitor się nie załącza , zielona kontrolka od powera sie nie świeci , wentylatorki chodzą ) co to moze być ??

1359687[/snapback]

ona tak ma :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

@MaSell

Jaką masz temperaturkę proca w stresie, na takim wysokim napieciu?

Czym to chlodzisz?

1359745[/snapback]

1,744V na Zalmanie 7000 Cu a temp dochodzi do 60*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak na tej plytce bedzie sie sprawowalo 3x256MB winbondow bh-6 . dwie z nich to pamieci jednostronne , a jedna dwustronna. kontroler pamieci da rade-sempron 2600 0.09

Edytowane przez robot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :) jestem noowym posiadaczem tej plyty zaczne mozeof konfigu

Sempron 2800+ 0.09

2x Hynix-D43 512mb

Huntkey BS3000 300W

Abit 9550XT

DFI LP NF3 250GB

Hitachi 160GB

otoz jest to moj pierwszy kontakt z ta plyta i nie za bardzo rozumiem istote podkrecania na S754 bylbym wdzieczny za maly tutorial narazie dojechalem do do 250fsb i tylko to zmienialem... w ogolnie nie moge sie doszukac zmiany HTT

bede wdzieczny za jakis krociutki poradnik:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czytales "poradnik" rapry ? Tam jest wszystko co potrzeba napisane, a roznic w plytach pod tym wzgledem nie ma, moze sie co najwyzej to ustawienie w biosie inaczej troche nazywac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(cut)............jedynie co to nurtuje mnie jedno.. jak podłącze nowy sprzecior typu sieciówka lub dysk lub coś innego lub odłącze to pierwsze uruchomienie mam ciche tzn komp nie uruchamia się monitor nie wstaje a cdromem coś rzuca.. dopiero wyłączenie i włączenie ponowne daje efekt tzn wszystko uruchamia siętak jak powinno BIOS sięzgłazsa itd.. ;D ktoś już tu pisał na ten temat.. ale odpowiedzi nie było .. (cut) ...........

(cut) ...... a z tymi nie odpaleniami kompa (nie mart wie też tak miałem) Przerzuć RAM na 3 slot i dysk na SATA 3 i problem zniknie :D Pozdro i wesołych świąt :D

1352006[/snapback]

1351817[/snapback]

cześć.. przepraszam że tak w środku rozmowy.. no więc dziś podłączałem inny dysk.. RAM mam w innym slocie .. a komp jak nie wstawał przy pierwszym włączeniu tak nie wstaje.. Dla mnie jest to dziwne zachowanie kompa. Nie przeszkadza ale jednak jeśli jest to nienaturalne to fajnie było by usunąć przyczynę. Rozmawiałem zkilkoma znajomymi i oni też się ztym spotkali. Jeden znich miał to raz. inny kilka razy.. ja mam zawsze gdy zmieniam lub przełączam dyski. Widać nie jest to wina płyty ponieważ jeden z nich ma MSI lub ABIT sam nie pamiętam ale na pewno nie DFI. Widać może moje stare dyski już coś nie tak współpracują. CDROM przy tym stanie włączenia coś szuka płytki.. jak wysune klapke to komp ją spowrotem wciąga. Każdy mi już powtarzał zmień "tego złoma" "kup nowy dysk" jednak dla mnie nie jest to dobre rozwiązanie ponieważ nie mam kasy a dobrze było by wiedzieć co jest grane ;D .. może jakaś fajna opcja w biosie polepszyłą by ten stan rzeczy . :D Jesli ktoś coś wie lub również się z tym spotkał to ja poprosze o info. Może do czegoś dojdziemy.

Pozdrawiam serdecznie. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko że nie jest to wina płyty :D hmm ale jeśli ktoś tak twierdził ? tylko coś mi się nie chce wierzyć .. no nie wiem ... :D jakby to sprawdzić że tak jest ? mam znajomego który ma DFI LanParty UT 250Gb AMD64 2800+ RAM Kingston.. tylko że nagrywarke DVD i DYSK na SATA.. tyle.. od mojego rozni sie to szczegolem .. mam inny dysk.. :D i moze tu tkwi problem sam nie wiem .. ale skoro TY KUBA TM masz odchylki majac dysk na SATA to dziwne.. ;D aha czytalem rowniez ze moze sie dysk gryźć z CDROMem nie wiedziec czemu KTOŚ pisał na jednym z forów.. że u niego dysk na primary gryzł się z nagrywarką na primary oczywiście drugiego kanału.. to dziwne to taka konfiguracja nawet zwiększa transfer pomiedzy dyskiem a CDROM ale nic .. mówił ten ktoś że zamieścił dysk i cdrom na jedenj taśmie jako primary i secondary i wszystko smiga bez tych dziwnych restartow.. ja u siebie jeszcze tego nie testowalem mimo wszystko TO JEST DLA LUDZI hahaha i takie podejscie jak zmienianie slotow lub ustawienie inaczej dyskow to hmmm lekko nielogiczne jest.. jak dla mnie moge :D z fusow powrozyc ;D no chyba ze falktycznie ONE TAK MAJA :D bo ten znajomy ktory ma DFI nie zmienia sprzetu czesto i byc moze nie natknal sie zbyt czesto na to ;D no nic .. :D

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem podobne problemy na poczatku. Przyczyny byly dwie. Za mocno podkrecony RAM i oryginalny bios. Teraz mam wgrany bios 10/15 i wszystki pieknie smiga.

1363559[/snapback]

i chyba ztym biosem masz racje mam oryginalny.. i musze go zmienic.. a dysk z nagrywarka tez wepne na jedna tasme i dam wam znac. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie co mam zrobić >> ?? mam pracować na kompie który nie odpala po restarcie ?? wystarczy ze mam szyne 250 i juz po restarcie po grach nie odpala :( czy lepiej zchłodzić lepiej chipset ??

1364708[/snapback]

A jaki Ty masz bios?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi