Skocz do zawartości
zieluch22

DFI LANParty UT nF3 250Gb

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam ustawione 1,7V (def 1,6V).Czy ktoś daje więcej i ile ? :wink:

A ja mam ustawione defaultowo 1.6V :) CPU@2.7GHz...Nic nie zmieniam bo nie widze potrzeby :) Na DFI jeszcze sie tym napieciem przy niestabilnosciach nie bawilem ale wiem ze jak zmienialem napiecie dla chipsetu na mojej poprzedniej plycie (NF8) to nic to nie dawalo do stabilnosci :) Mysle ze bez powodu nie nalezy podnosic tego napiecia bo nF3 i tak mocno sie grzeje na standardowym napieciu ;) :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam ustawione defaultowo 1.6V :) CPU@2.7GHz...Nic nie zmieniam bo nie widze potrzeby :) Na DFI jeszcze sie tym napieciem przy niestabilnosciach nie bawilem ale wiem ze jak zmienialem napiecie dla chipsetu na mojej poprzedniej plycie (NF8) to nic to nie dawalo do stabilnosci :) Mysle ze bez powodu nie nalezy podnosic tego napiecia bo nF3 i tak mocno sie grzeje na standardowym napieciu ;) :P

Nie no ofcourse, ale ja miałem HTT 360 więc już go dovoltowałem a jak jest full stable to nie ma po co jeszcze dogrzewac chipset :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też ustawię na 1,6V. :wink: 1,7V to pozostałość po różnych próbach oc na różnych mnożnikach,wprawdzie temp mam niskie(nadmuch 80mm 5V),ale jak nie ma potrzeby to po co zawyżać. :wink:

A jakie macie temperatury wedlug SmartGuardian (SYSTEM) ???

Ja jak mam wlaczone wiatraczki wdmuciach!acy i wydmuciach!acy to mam: kolo 32'C idle i 37-38'C stress (S&M) a jak superPI...Prime95 i gry to mam zawsze kolo 35'C :P

Jak na noc wylacze wiatraki w obudowie to mam kolo 38'C w idle :) po calej nocy :P

Edytowane przez Klosiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:wink:

A jakie macie temperatury wedlug SmartGuardian (SYSTEM) ???

Ja jak mam wlaczone wiatraczki wdmuciach!acy i wydmuciach!acy to mam: kolo 32'C idle i 37-38'C stress (S&M) a jak superPI...Prime95 i gry to mam zawsze kolo 35'C :P

Jak na noc wylacze wiatraki w obudowie to mam kolo 38'C w idle :) po calej nocy :P

Tutaj są podane temp wg SmartGuardian (otworzyłem okno) normalnie chipset(system) mam 29-30st. :wink:

Edit 18:30

Obniżyłem nap do 1,6V, w sumie temp sie nie zmieniły idle 28-29st stres 29-30;różnica taka mała przez nadmuch went 80mm. :wink:

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hey!

ostatnio jade na odkreconym procku i zdazaja mi sie zwieszki, zwlaszcza w grach, odpalam nowo zainstalowana gierke, chwile pochodze w menu i zwis, i na twardo reset, a pozniej odpale i moge grac i grac i nic sie nie zwiesi ;/ temp. i napiecia OK, stan antywirusowy OK ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hey!

ostatnio jade na odkreconym procku i zdazaja mi sie zwieszki, zwlaszcza w grach, odpalam nowo zainstalowana gierke, chwile pochodze w menu i zwis, i na twardo reset, a pozniej odpale i moge grac i grac i nic sie nie zwiesi ;/ temp. i napiecia OK, stan antywirusowy OK ;/

A może to stery od grafy :> lub coś z grafą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popracowałem troche nad alphami na mobo+ memki.

Doszedłem do ustawienia:

SPi32M+Sandra 2,68GHz=9x298 div180/268MHz 2,5-3-3-8-2T

Dołączona grafika

przy okazji poprawiłem wynik w SPi16M:

SPi16M=13:19:563

od poprzedniego wyniku 1step niżej ale alphy ostro ustawione i na nich memki na 270MHz nie policzą spi16m. :wink:

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popracowałem troche nad alphami na mobo+ memki.

Doszedłem do ustawienia:

SPi32M+Sandra 2,68GHz=9x298 div180/268MHz 2,5-3-3-8-2T

Dołączona grafika

przy okazji poprawiłem wynik w SPi16M:

SPi16M=13:19:563

od poprzedniego wyniku 1step niżej ale alphy ostro ustawione i na nich memki na 270MHz nie policzą spi16m. :wink:

Ladnie...ladnie...:P

Je bede musial powalczyc zeby zejsc z wynikem w SuperPI ponizej 14 minut :P

Gdybym mial troche lepszy RAM ;) :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

otóż mam kilka problemów

1. do tej pory działałem na jednej kostce, ale niedawno dorwłem niezłego KHX3200 256 i wsadziłem razem z twinmosem 512 (220MHz 2,5-3-3-10 2,8V) slot 1 i 2. Po dwoch dniach zauważyłem ze wykrywa tylko 256MB :-/ zamieniłem sloty ( 2BH, 3 twinki) i wykrywał tylko 512 <eee> Dziś z kolei wywaliłem twinki AADT i wsadziłem BH5, BH6 i UTT CH5 (wszystkie 256) i nadal wykrywa tylko 256MB. Co jest? Dodam że sprawdzałem na A64 2800+ i S64 2600+ na różnych ustawieniach (1T, 2T, loooźne timingi, wysokie takty proca, niskie i nic), a pamieci są dobre bo na mojej MSI KT600 działają w każdej konfiguracji. Czemu tak?

BTW: przy 512MB Cywilizacja IV śmiga miodzio, a przy 256 nawet nie radze włączać :mur:

2. Mam bios 623 i wsadziłem Sempa64 2600+. Def Vcore wykrywa mu 1,5V <eee>, Memtest wykrywa go jako A64 (0,13) <rotfl2>, a w windowsie CPU-Z dobrze go wykrywa, ale ani Clockgen, ani Right Mark CPU Clock utility nie wykrywają jego mozliwości C'n'C (czyli nie wykrywają go poprawnie. Niedługo sprawdze czy z drugim jest to samo :-/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

otóż mam kilka problemów

1. do tej pory działałem na jednej kostce, ale niedawno dorwłem niezłego KHX3200 256 i wsadziłem razem z twinmosem 512 (220MHz 2,5-3-3-10 2,8V) slot 1 i 2. Po dwoch dniach zauważyłem ze wykrywa tylko 256MB :-/ zamieniłem sloty ( 2BH, 3 twinki) i wykrywał tylko 512 <eee> Dziś z kolei wywaliłem twinki AADT i wsadziłem BH5, BH6 i UTT CH5 (wszystkie 256) i nadal wykrywa tylko 256MB. Co jest? Dodam że sprawdzałem na A64 2800+ i S64 2600+ na różnych ustawieniach (1T, 2T, loooźne timingi, wysokie takty proca, niskie i nic), a pamieci są dobre bo na mojej MSI KT600 działają w każdej konfiguracji. Czemu tak?

BTW: przy 512MB Cywilizacja IV śmiga miodzio, a przy 256 nawet nie radze włączać :mur:

2. Mam bios 623 i wsadziłem Sempa64 2600+. Def Vcore wykrywa mu 1,5V <eee>, Memtest wykrywa go jako A64 (0,13) <rotfl2>, a w windowsie CPU-Z dobrze go wykrywa, ale ani Clockgen, ani Right Mark CPU Clock utility nie wykrywają jego mozliwości C'n'C (czyli nie wykrywają go poprawnie. Niedługo sprawdze czy z drugim jest to samo :-/

Co do drugiego to Sempron 2600+ nie ma C'n'C :) Ja mam S64 2800+ i takowej obslugi nie ma :) Jade na najnowszym oficjalnym BIOSie a i tak CPU jest wykrywany jak Unknown AMD Processor czy jakos podobnie...tyle ze mi dobrze napiecie wykrywa dla CPU :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do drugiego to Sempron 2600+ nie ma C'n'C :) Ja mam S64 2800+ i takowej obslugi nie ma :) Jade na najnowszym oficjalnym BIOSie a i tak CPU jest wykrywany jak Unknown AMD Processor czy jakos podobnie...tyle ze mi dobrze napiecie wykrywa dla CPU :P

Nie masz najnowszego biosa, bo najnowszy wykrywa poprawnie proca ;) A ma on numerek 623 i link do niego podany jest gdzieś na wczęsniejszych stronach ...ze 4 strony wcześniej... :]

Majkel no niestety jak Ci już mówiłem nie wiem ocobe :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie masz najnowszego biosa, bo najnowszy wykrywa poprawnie proca ;) A ma on numerek 623 i link do niego podany jest gdzieś na wczęsniejszych stronach ...ze 4 strony wcześniej... :]

Majkel no niestety jak Ci już mówiłem nie wiem ocobe :(

hm...mam najnowszy jaki jest na stronie DFI ;) Skoro Ty masz namiary na nowszy BIOS to bys rzucil linkiem bo nie chce mi sie teraz grzebac w topicu :)

Znalazlem :)

http://www.dfi.com.tw/Support/Download/bio..._FLAG=B&SITE=US

Edytowane przez Klosiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hey!

procek ci sie przegrzewa na 100% !! i dlatego masz zwisy ja tez tak mam na boxie jak chodzi na 8x330

mam pytanko.

ustawiam procka 3x330 i jak dam mem 180 to nie chce ladowac windy:/ wywala blad raid czy cos takiego jak dobrze pamietam max to 166 czemu? z poziomu windy spokojnie idzie 180 a jak w biosie ustawie to nie:/

z gory dzieki za info:) pozdro!

Edytowane przez Pixelik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

mam pytanko.

ustawiam procka 3x330 i jak dam mem 180 to nie chce ladowac windy:/ wywala blad raid czy cos takiego jak dobrze pamietam max to 166 czemu? z poziomu windy spokojnie idzie 180 a jak w biosie ustawie to nie:/

z gory dzieki za info:) pozdro!

To jest znany problem;TCCD na div180 nie chcą biegać tak wysoko jak div200 spróbuj reg max asynch latency i read preamble ale to pewnie za wiele nie pomoże.

Przekop wątek o SPi16M tam niejednokrotnie są opisywane tego typu problemy. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam problem z dwoma programami monitorujacymi napiecia i predkosci wentyli. Jeden to MBM drugi ITE Smart Guardian. Problem polega na tym, ze jak odpalam ktorys z powyzszych programow automatycznie rozkrecaja sie wszystkie wentyle podpiete do mobo na maxa :-| problem z MBM rozwiazalo sciagniecie nowej wersji, ale ITE hmm do tej pory nie wiem co z tym zrobic. Zalezy mi na programie ktory podaje napiecia Vdimm. Mozecie polecic jakis inny program podajacy napiecia Vdimm lub rozwiazanie problemu z ITESmart?

PS. bios najnowsyz ten 623, pare postow wyzej byl podany do niego link. na starszym biosie 504 - dzialo sie to samo :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam problem z dwoma programami monitorujacymi napiecia i predkosci wentyli. Jeden to MBM drugi ITE Smart Guardian. Problem polega na tym, ze jak odpalam ktorys z powyzszych programow automatycznie rozkrecaja sie wszystkie wentyle podpiete do mobo na maxa :-| problem z MBM rozwiazalo sciagniecie nowej wersji, ale ITE hmm do tej pory nie wiem co z tym zrobic. Zalezy mi na programie ktory podaje napiecia Vdimm. Mozecie polecic jakis inny program podajacy napiecia Vdimm lub rozwiazanie problemu z ITESmart?

PS. bios najnowsyz ten 623, pare postow wyzej byl podany do niego link. na starszym biosie 504 - dzialo sie to samo :blink:

Hm...w opcjach ISG w zakladkach odpowiadajacyh kontrolkom odpowiedzialnym za temperatury(CPU,PWM IC,SYSTEM)poustawiaj suwaki na LOW lub wedle uznania i powinny zwolnic :P Ewentualnie mozesz wlaczyc Software Programmable Mode zamiast automatic mode i sobie regulowac prace wentylatorow recznie :) Nic innego do glowy mi nie przychodzi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh no ja tez nie sadze zeby d43 na 300 lataly:)

a mam pytanko do was ja na tej dfi chodza hynixy d43? sa jakies problemy z nimi ? bo zamierzam zmienic geile na hynixy 2x512

Mam taki config DFI +Hynix D43.

Tutaj zamieśiłem dwa ustawienia na 1T i 2T.Na dzielnikach div 200 i div180 jest ok natomiast div166,155 itd kręcą niżej o ok 20-30MHz.

Masz 2x256MB TCCD i planujesz przejść na 2x512MB Hynix D43; nie wiem czy to aby dobre rozwiązanie (rozumiem że chodz o fundusz).Obecnie część userów wymienia niezłe zestawy 2x512MB na 2x1GB i tutaj bym szukał okazji zakupu dobrych memek po dobrych cenach. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety tylko ze wzgledu na kaske bym kupil hynix-y albo winbonda jeszcze cos kupie jak bym mial kaske to juz bym kupil na alegro bo sa fajne

http://allegro.pl/show_item.php?item=72388702

ale niema w tej chwili funduszy:/ ale moze po nowym roku jakies 2x512 tccd kupie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak rozumiem ograniczenia finasowe,eh kto ich nie ma. :unsure: Widze po Twoim czasie w spi16M że ostro benciach!esz i tu hynixy skądinąd bardzo dobre memki ale do uzyskania lepszego wyniku to Ci raczej nie pomogą.Czas tu jest dobrym doradcą,może pojawi się okazja do zakupu TCCD lub Winbonda po akceptowalnej cenie. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkurzający problem:

Mam tą płyte w sumie od nie dawna i problem który opisze występuje tez od niedawna (lecz nie od początku) więc jest dla mnie dziwny...

Posiadam wiatrak na CPU i na NB (podłączony do SYSFAN). W biosie jest głupia opcja która steruje tymi wiatrakami i nie da sie jej całkowicie wyłaczyć tylko trzeba ustawić 25C-75C (zainteresowani wiedzą o co chodzi). I tak też mam ustawione, a mimo tego podczas wchodzenia do windy, podczas pracy w windzie wentylatory zwalniają, czasem wogóle stają, czasem zapier... i tak w kółko. Czasem tez przy włączeniu wentylator od procka i zarazem od NB staje i nie chce zacząc sie krecic...

:mad: :mad: WTF!? :angry: :angry: ?!?! :angry: :angry:

Kiedyś mialem to ustawione tak jak teraz i wentylki pracowały poprawnie tj. cały czas na pełnych obrotach a teraz sobie losowo ku%#y chodzą! z komputera oprócz mnie korzysta pare innych mniej zaznajomionych osób i np. jedna z nich dzis wogóle nie poznała ze wentylki sie przestały kręcic (mimo otwartej budy i dosyć głośnych jak narazie wentyli) :unsure:

Edytowane przez Soker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Udalo mi sie zejsc ponizej 14 minut w SuperPi :) Jednak wyzsze taktowanie pamieci wiecej daje niz MHz procesora :P

Wynik zrobilem na procku taktowanym 50MHz nizej za to pamiatki byly wyzej taktowane i taki oto wynik tego:

http://img51.imageshack.us/img51/7204/cpu2...uperpiksk1f.jpg

@Soker...pisalem pare postow wyzej co mozna zrobic wiec poszukaj ;) Pozatym SYS FAN nie me regulacji obrotow :) Regulacje ma tylko CPU i Chassis FAN :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi