Klosiak Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 Ja mam ustawione 1,7V (def 1,6V).Czy ktoś daje więcej i ile ? :wink: A ja mam ustawione defaultowo 1.6V :) CPU@2.7GHz...Nic nie zmieniam bo nie widze potrzeby :) Na DFI jeszcze sie tym napieciem przy niestabilnosciach nie bawilem ale wiem ze jak zmienialem napiecie dla chipsetu na mojej poprzedniej plycie (NF8) to nic to nie dawalo do stabilnosci :) Mysle ze bez powodu nie nalezy podnosic tego napiecia bo nF3 i tak mocno sie grzeje na standardowym napieciu ;) :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejot Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 A ja mam ustawione defaultowo 1.6V :) CPU@2.7GHz...Nic nie zmieniam bo nie widze potrzeby :) Na DFI jeszcze sie tym napieciem przy niestabilnosciach nie bawilem ale wiem ze jak zmienialem napiecie dla chipsetu na mojej poprzedniej plycie (NF8) to nic to nie dawalo do stabilnosci :) Mysle ze bez powodu nie nalezy podnosic tego napiecia bo nF3 i tak mocno sie grzeje na standardowym napieciu ;) :PNie no ofcourse, ale ja miałem HTT 360 więc już go dovoltowałem a jak jest full stable to nie ma po co jeszcze dogrzewac chipset :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 Też ustawię na 1,6V. :wink: 1,7V to pozostałość po różnych próbach oc na różnych mnożnikach,wprawdzie temp mam niskie(nadmuch 80mm 5V),ale jak nie ma potrzeby to po co zawyżać. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosiak Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 (edytowane) Też ustawię na 1,6V. :wink: 1,7V to pozostałość po różnych próbach oc na różnych mnożnikach,wprawdzie temp mam niskie(nadmuch 80mm 5V),ale jak nie ma potrzeby to po co zawyżać. :wink: A jakie macie temperatury wedlug SmartGuardian (SYSTEM) ??? Ja jak mam wlaczone wiatraczki wdmuciach!acy i wydmuciach!acy to mam: kolo 32'C idle i 37-38'C stress (S&M) a jak superPI...Prime95 i gry to mam zawsze kolo 35'C :P Jak na noc wylacze wiatraki w obudowie to mam kolo 38'C w idle :) po calej nocy :P Edytowane 10 Listopada 2005 przez Klosiak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIOSKARPA Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 ja bez krecenia mam ok. 22*C jak otworze balkon to mam 19*C,w stresie ok. 33-35*C pytanko: athlony 2800+ z którego tygodnia sie najlepiej kręcą ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 (edytowane) :wink: A jakie macie temperatury wedlug SmartGuardian (SYSTEM) ??? Ja jak mam wlaczone wiatraczki wdmuciach!acy i wydmuciach!acy to mam: kolo 32'C idle i 37-38'C stress (S&M) a jak superPI...Prime95 i gry to mam zawsze kolo 35'C :P Jak na noc wylacze wiatraki w obudowie to mam kolo 38'C w idle :) po calej nocy :P Tutaj są podane temp wg SmartGuardian (otworzyłem okno) normalnie chipset(system) mam 29-30st. :wink: Edit 18:30 Obniżyłem nap do 1,6V, w sumie temp sie nie zmieniły idle 28-29st stres 29-30;różnica taka mała przez nadmuch went 80mm. :wink: Edytowane 10 Listopada 2005 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIOSKARPA Opublikowano 10 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2005 hey! ostatnio jade na odkreconym procku i zdazaja mi sie zwieszki, zwlaszcza w grach, odpalam nowo zainstalowana gierke, chwile pochodze w menu i zwis, i na twardo reset, a pozniej odpale i moge grac i grac i nic sie nie zwiesi ;/ temp. i napiecia OK, stan antywirusowy OK ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejot Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 hey! ostatnio jade na odkreconym procku i zdazaja mi sie zwieszki, zwlaszcza w grach, odpalam nowo zainstalowana gierke, chwile pochodze w menu i zwis, i na twardo reset, a pozniej odpale i moge grac i grac i nic sie nie zwiesi ;/ temp. i napiecia OK, stan antywirusowy OK ;/ A może to stery od grafy :> lub coś z grafą... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 (edytowane) Popracowałem troche nad alphami na mobo+ memki. Doszedłem do ustawienia: SPi32M+Sandra 2,68GHz=9x298 div180/268MHz 2,5-3-3-8-2T przy okazji poprawiłem wynik w SPi16M: SPi16M=13:19:563 od poprzedniego wyniku 1step niżej ale alphy ostro ustawione i na nich memki na 270MHz nie policzą spi16m. :wink: Edytowane 14 Listopada 2005 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosiak Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Popracowałem troche nad alphami na mobo+ memki. Doszedłem do ustawienia: SPi32M+Sandra 2,68GHz=9x298 div180/268MHz 2,5-3-3-8-2T przy okazji poprawiłem wynik w SPi16M: SPi16M=13:19:563 od poprzedniego wyniku 1step niżej ale alphy ostro ustawione i na nich memki na 270MHz nie policzą spi16m. :wink: Ladnie...ladnie...:P Je bede musial powalczyc zeby zejsc z wynikem w SuperPI ponizej 14 minut :P Gdybym mial troche lepszy RAM ;) :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 otóż mam kilka problemów 1. do tej pory działałem na jednej kostce, ale niedawno dorwłem niezłego KHX3200 256 i wsadziłem razem z twinmosem 512 (220MHz 2,5-3-3-10 2,8V) slot 1 i 2. Po dwoch dniach zauważyłem ze wykrywa tylko 256MB :-/ zamieniłem sloty ( 2BH, 3 twinki) i wykrywał tylko 512 <eee> Dziś z kolei wywaliłem twinki AADT i wsadziłem BH5, BH6 i UTT CH5 (wszystkie 256) i nadal wykrywa tylko 256MB. Co jest? Dodam że sprawdzałem na A64 2800+ i S64 2600+ na różnych ustawieniach (1T, 2T, loooźne timingi, wysokie takty proca, niskie i nic), a pamieci są dobre bo na mojej MSI KT600 działają w każdej konfiguracji. Czemu tak? BTW: przy 512MB Cywilizacja IV śmiga miodzio, a przy 256 nawet nie radze włączać :mur: 2. Mam bios 623 i wsadziłem Sempa64 2600+. Def Vcore wykrywa mu 1,5V <eee>, Memtest wykrywa go jako A64 (0,13) <rotfl2>, a w windowsie CPU-Z dobrze go wykrywa, ale ani Clockgen, ani Right Mark CPU Clock utility nie wykrywają jego mozliwości C'n'C (czyli nie wykrywają go poprawnie. Niedługo sprawdze czy z drugim jest to samo :-/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosiak Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 otóż mam kilka problemów 1. do tej pory działałem na jednej kostce, ale niedawno dorwłem niezłego KHX3200 256 i wsadziłem razem z twinmosem 512 (220MHz 2,5-3-3-10 2,8V) slot 1 i 2. Po dwoch dniach zauważyłem ze wykrywa tylko 256MB :-/ zamieniłem sloty ( 2BH, 3 twinki) i wykrywał tylko 512 <eee> Dziś z kolei wywaliłem twinki AADT i wsadziłem BH5, BH6 i UTT CH5 (wszystkie 256) i nadal wykrywa tylko 256MB. Co jest? Dodam że sprawdzałem na A64 2800+ i S64 2600+ na różnych ustawieniach (1T, 2T, loooźne timingi, wysokie takty proca, niskie i nic), a pamieci są dobre bo na mojej MSI KT600 działają w każdej konfiguracji. Czemu tak? BTW: przy 512MB Cywilizacja IV śmiga miodzio, a przy 256 nawet nie radze włączać :mur: 2. Mam bios 623 i wsadziłem Sempa64 2600+. Def Vcore wykrywa mu 1,5V <eee>, Memtest wykrywa go jako A64 (0,13) <rotfl2>, a w windowsie CPU-Z dobrze go wykrywa, ale ani Clockgen, ani Right Mark CPU Clock utility nie wykrywają jego mozliwości C'n'C (czyli nie wykrywają go poprawnie. Niedługo sprawdze czy z drugim jest to samo :-/ Co do drugiego to Sempron 2600+ nie ma C'n'C :) Ja mam S64 2800+ i takowej obslugi nie ma :) Jade na najnowszym oficjalnym BIOSie a i tak CPU jest wykrywany jak Unknown AMD Processor czy jakos podobnie...tyle ze mi dobrze napiecie wykrywa dla CPU :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krojczy Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 hmm dziwne, ale jak by ktos chcial to mam do sprzedania taka plyte, patrzcie do dzialu "sprzedam" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejot Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 Co do drugiego to Sempron 2600+ nie ma C'n'C :) Ja mam S64 2800+ i takowej obslugi nie ma :) Jade na najnowszym oficjalnym BIOSie a i tak CPU jest wykrywany jak Unknown AMD Processor czy jakos podobnie...tyle ze mi dobrze napiecie wykrywa dla CPU :PNie masz najnowszego biosa, bo najnowszy wykrywa poprawnie proca ;) A ma on numerek 623 i link do niego podany jest gdzieś na wczęsniejszych stronach ...ze 4 strony wcześniej... :] Majkel no niestety jak Ci już mówiłem nie wiem ocobe :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 chodzi mi głównie o pamięci- ktoś wie czemu działa tylko 1 kostka ? :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosiak Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 (edytowane) Nie masz najnowszego biosa, bo najnowszy wykrywa poprawnie proca ;) A ma on numerek 623 i link do niego podany jest gdzieś na wczęsniejszych stronach ...ze 4 strony wcześniej... :] Majkel no niestety jak Ci już mówiłem nie wiem ocobe :( hm...mam najnowszy jaki jest na stronie DFI ;) Skoro Ty masz namiary na nowszy BIOS to bys rzucil linkiem bo nie chce mi sie teraz grzebac w topicu :) Znalazlem :) http://www.dfi.com.tw/Support/Download/bio..._FLAG=B&SITE=US Edytowane 15 Listopada 2005 przez Klosiak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pixelik Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 (edytowane) hey! ostatnio jade na odkreconym procku i zdazaja mi sie zwieszki, zwlaszcza w grach, odpalam nowo zainstalowana gierke, chwile pochodze w menu i zwis, i na twardo reset, a pozniej odpale i moge grac i grac i nic sie nie zwiesi ;/ temp. i napiecia OK, stan antywirusowy OK ;/ procek ci sie przegrzewa na 100% !! i dlatego masz zwisy ja tez tak mam na boxie jak chodzi na 8x330 mam pytanko. ustawiam procka 3x330 i jak dam mem 180 to nie chce ladowac windy:/ wywala blad raid czy cos takiego jak dobrze pamietam max to 166 czemu? z poziomu windy spokojnie idzie 180 a jak w biosie ustawie to nie:/ z gory dzieki za info:) pozdro! Edytowane 17 Listopada 2005 przez Pixelik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 ... mam pytanko. ustawiam procka 3x330 i jak dam mem 180 to nie chce ladowac windy:/ wywala blad raid czy cos takiego jak dobrze pamietam max to 166 czemu? z poziomu windy spokojnie idzie 180 a jak w biosie ustawie to nie:/ z gory dzieki za info:) pozdro! To jest znany problem;TCCD na div180 nie chcą biegać tak wysoko jak div200 spróbuj reg max asynch latency i read preamble ale to pewnie za wiele nie pomoże. Przekop wątek o SPi16M tam niejednokrotnie są opisywane tego typu problemy. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pixelik Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 no wlasnie nic nie pomaga:/ z windy ida a z biosu nie:( ok thx za odp. poszukam jeszcze. pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavric Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 Witam. Mam problem z dwoma programami monitorujacymi napiecia i predkosci wentyli. Jeden to MBM drugi ITE Smart Guardian. Problem polega na tym, ze jak odpalam ktorys z powyzszych programow automatycznie rozkrecaja sie wszystkie wentyle podpiete do mobo na maxa :-| problem z MBM rozwiazalo sciagniecie nowej wersji, ale ITE hmm do tej pory nie wiem co z tym zrobic. Zalezy mi na programie ktory podaje napiecia Vdimm. Mozecie polecic jakis inny program podajacy napiecia Vdimm lub rozwiazanie problemu z ITESmart? PS. bios najnowsyz ten 623, pare postow wyzej byl podany do niego link. na starszym biosie 504 - dzialo sie to samo :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosiak Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 Witam. Mam problem z dwoma programami monitorujacymi napiecia i predkosci wentyli. Jeden to MBM drugi ITE Smart Guardian. Problem polega na tym, ze jak odpalam ktorys z powyzszych programow automatycznie rozkrecaja sie wszystkie wentyle podpiete do mobo na maxa :-| problem z MBM rozwiazalo sciagniecie nowej wersji, ale ITE hmm do tej pory nie wiem co z tym zrobic. Zalezy mi na programie ktory podaje napiecia Vdimm. Mozecie polecic jakis inny program podajacy napiecia Vdimm lub rozwiazanie problemu z ITESmart? PS. bios najnowsyz ten 623, pare postow wyzej byl podany do niego link. na starszym biosie 504 - dzialo sie to samo :blink: Hm...w opcjach ISG w zakladkach odpowiadajacyh kontrolkom odpowiedzialnym za temperatury(CPU,PWM IC,SYSTEM)poustawiaj suwaki na LOW lub wedle uznania i powinny zwolnic :P Ewentualnie mozesz wlaczyc Software Programmable Mode zamiast automatic mode i sobie regulowac prace wentylatorow recznie :) Nic innego do glowy mi nie przychodzi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavric Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 pobawilem sie suwakami no i pomoglo :D thx za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIOSKARPA Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 mógłby ktoś kopsnąć napiecia i dokladne timmingi i napiecia dla D43 i fsb 300! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejot Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 mógłby ktoś kopsnąć napiecia i dokladne timmingi i napiecia dla D43 i fsb 300!D43 i fsb 300 ? niesądze :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pixelik Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 heh no ja tez nie sadze zeby d43 na 300 lataly:) a mam pytanko do was ja na tej dfi chodza hynixy d43? sa jakies problemy z nimi ? bo zamierzam zmienic geile na hynixy 2x512 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 heh no ja tez nie sadze zeby d43 na 300 lataly:) a mam pytanko do was ja na tej dfi chodza hynixy d43? sa jakies problemy z nimi ? bo zamierzam zmienic geile na hynixy 2x512 Mam taki config DFI +Hynix D43. Tutaj zamieśiłem dwa ustawienia na 1T i 2T.Na dzielnikach div 200 i div180 jest ok natomiast div166,155 itd kręcą niżej o ok 20-30MHz. Masz 2x256MB TCCD i planujesz przejść na 2x512MB Hynix D43; nie wiem czy to aby dobre rozwiązanie (rozumiem że chodz o fundusz).Obecnie część userów wymienia niezłe zestawy 2x512MB na 2x1GB i tutaj bym szukał okazji zakupu dobrych memek po dobrych cenach. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pixelik Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 niestety tylko ze wzgledu na kaske bym kupil hynix-y albo winbonda jeszcze cos kupie jak bym mial kaske to juz bym kupil na alegro bo sa fajne http://allegro.pl/show_item.php?item=72388702 ale niema w tej chwili funduszy:/ ale moze po nowym roku jakies 2x512 tccd kupie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 Tak rozumiem ograniczenia finasowe,eh kto ich nie ma. :unsure: Widze po Twoim czasie w spi16M że ostro benciach!esz i tu hynixy skądinąd bardzo dobre memki ale do uzyskania lepszego wyniku to Ci raczej nie pomogą.Czas tu jest dobrym doradcą,może pojawi się okazja do zakupu TCCD lub Winbonda po akceptowalnej cenie. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 (edytowane) Wkurzający problem: Mam tą płyte w sumie od nie dawna i problem który opisze występuje tez od niedawna (lecz nie od początku) więc jest dla mnie dziwny... Posiadam wiatrak na CPU i na NB (podłączony do SYSFAN). W biosie jest głupia opcja która steruje tymi wiatrakami i nie da sie jej całkowicie wyłaczyć tylko trzeba ustawić 25C-75C (zainteresowani wiedzą o co chodzi). I tak też mam ustawione, a mimo tego podczas wchodzenia do windy, podczas pracy w windzie wentylatory zwalniają, czasem wogóle stają, czasem zapier... i tak w kółko. Czasem tez przy włączeniu wentylator od procka i zarazem od NB staje i nie chce zacząc sie krecic... :mad: :mad: WTF!? :angry: :angry: ?!?! :angry: :angry: Kiedyś mialem to ustawione tak jak teraz i wentylki pracowały poprawnie tj. cały czas na pełnych obrotach a teraz sobie losowo ku%#y chodzą! z komputera oprócz mnie korzysta pare innych mniej zaznajomionych osób i np. jedna z nich dzis wogóle nie poznała ze wentylki sie przestały kręcic (mimo otwartej budy i dosyć głośnych jak narazie wentyli) :unsure: Edytowane 20 Listopada 2005 przez Soker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosiak Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 Witam! Udalo mi sie zejsc ponizej 14 minut w SuperPi :) Jednak wyzsze taktowanie pamieci wiecej daje niz MHz procesora :P Wynik zrobilem na procku taktowanym 50MHz nizej za to pamiatki byly wyzej taktowane i taki oto wynik tego: http://img51.imageshack.us/img51/7204/cpu2...uperpiksk1f.jpg @Soker...pisalem pare postow wyzej co mozna zrobic wiec poszukaj ;) Pozatym SYS FAN nie me regulacji obrotow :) Regulacje ma tylko CPU i Chassis FAN :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...