Skocz do zawartości
zieluch22

DFI LANParty UT nF3 250Gb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Udalo mi sie zejsc ponizej 14 minut w SuperPi :) Jednak wyzsze taktowanie pamieci wiecej daje niz MHz procesora :P

Wynik zrobilem na procku taktowanym 50MHz nizej za to pamiatki byly wyzej taktowane i taki oto wynik tego:

http://img51.imageshack.us/img51/7204/cpu2...uperpiksk1f.jpg

Widać praca nad memkami przynosi rezultaty ,trop bardzo dobry (latancy na 10 pomogło),może uda się z nich jeszcze coś wydusić( na tym samym zegarze spróbuj trc obniżyć na 9-10 jak pójdzie to powinno być lepiej )może memki na wyższy zegar wskoczą bo rezerwy w procku są.Bariera 14 min przełamana, gratulasy. :D

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać praca nad memkami przynosi rezultaty ,trop bardzo dobry (latancy na 10 pomogło),może uda się z nich jeszcze coś wydusić( na tym samym zegarze spróbuj trc obniżyć na 9-10 jak pójdzie to powinno być lepiej )może memki na wyższy zegar wskoczą bo rezerwy w procku są.Bariera 14 min przełamana, gratulasy. :D

Obnizylem trc na 10 i zyskalem na tym 1 sekunde do przodu :P Jak dalem trc na 9 to wynik byl juz gorszy...powyzej 14 minut :)

Jutro wrzuce screena :)

No tak...wyzej napisalem ze poprawilem wynik o 1 sekunde ale dzis pokusilem sie o wyzszy wynik ;)

http://i.1asphost.com/klosiak/tweak/SuperP...54.281s.KSK.jpg

Pozdrawiam!

Edytowane przez Klosiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej panocki :)

bawilem sie ostatnio moim prockeim i dolecialem do 9x250, memkami troszke na 166 ustawione, bede dopiero kombinował, ale co mnie martwi, testowałem superPI i max. temp która zobaczyłem to 66*C, a krytyczna dla nich to 70*C, oczywiscie dopuszczam mysl, ze czujka pewno zj....

bo raczej niemozliwe jest ze w jednej chwili pokazuje 64*C a w drugiej 57*C, owszem radiator boxa byl goracy ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bawilem sie ostatnio moim prockeim i dolecialem do 9x250, memkami troszke na 166 ustawione, bede dopiero kombinował, ale co mnie martwi, testowałem superPI i max. temp która zobaczyłem to 66*C, a krytyczna dla nich to 70*C, oczywiscie dopuszczam mysl, ze czujka pewno zj....

bo raczej niemozliwe jest ze w jednej chwili pokazuje 64*C a w drugiej 57*C, owszem radiator boxa byl goracy ;/

hm...jak dla mnie mozliwe :) Ja przy Vcore 1.65V na swoim Sempie64@2704MHz przy uzyciu S&M FPU test rozgrzalem swoj CPU do 57'C...tyle ze ja mam na procku Pentagrama QVC 120 Cu+ ;) czyli u Ciebie takie temperatury na BOXowym chlodzonku sa jak najbardziej mozliwe :P Takie jest moje zdanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wgraj najnowszy bios, do którego jest linkana poprzedniej stronie :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z innej beczki

Standardowe chlodzenie nF3 jak wiadomo nie bardzo sie spisuje totez postanowilem ucisnac na chipsecie cos innego

* Na pierwszy ogien poszedl Zalman NB32K - w pasivie sprawuje sie lepiej niz standardowy radiator ale

poczulem jakis niedosyt dorzucilem wiatrak z sig. bylo troche lepiej niz w obydwu przypadkach.

=> CLICK <=

* Na drugi ogien podczas weekendowej nudy postanowilem zalozyc cos wiekszego kalibru - obiektem stal sie

chwilowo nieuzywany Pentagram XC80 AL

rezultat? zmiescil sie :D

=> CLICK <=

=> CLICK <=

Najwiekszy problem byl z zapinka ktora nijak nie miescila sie miedzy plyta a obudowa

(nakretki sa za wysokie a inne sa za luzne) - zabieg byl nieunikniony.

Wynik jest taki ze udalo mi sie temp. zbic do 31*C przy napieciu 1,76V na najzwyklejszej pascie term.-przew.

od Titana

=> CLICK <=

Edytowane przez kanathea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

na forum jestem nowy, ale od ponad 3 miesiecy czytam tu sobie to i owo ;-) miedzy innymi dzieki temu stalem sie posiadaczem DFI LANParty UT nF3 250Gb i semprona 2800+ 64bit

bawilem sie troszke w podkrecanie i sprawdzalem ile mozna z tego wycisnac na boxowym chlodzeniu, jednak zauwazylem cos dziwnego - moze drobnostka ale po podkreceniu proca (przykladowo na 2,32ghz) zauwazylem dziwny krotki dzwiek pojawiajacy sie w momencie koncowego uruchamiania windowsa (tuz przed pokazaniem sie pulpitu z logowaniem) dobiegajacy z wnetrza obudowy... jakby "skwierczenie", nie wiem czy cos sie tam w srodku przeciąża czy mam sie tym martwić (pewnie to nic takiego ale wole zapytac) moze ktos z was sie spotkal z czyms takim ?

dzwiek ten sie pojawia nawet jak podkrece tylko do 2ghz, na 2,4 i 2,5 jest juz glosniejszy i nie wiem dlaczego tak jest i czy to normalne...

obecnie procesor lata na 2,32ghz na standardowym napieciu 1,4V (temp idle 28 - 30C, stres 39 - 41C box cooling)

najwyzsza stabilna czestotliwosc jaka udalo mi sie osiagnac to 2640mhz przy 1,52V, pozniej nawet jak juz zwiekszylem na 1,65V to niewiele to dalo bo przy 2680mhz juz po starcie windowsa sypalo bledami :-) moze sprobuje wyzej pociagnac jak kupie lepsze chlodzenie ;-)

a narazie bede wdzieczny jesli ktos mi powie co to za dziwny dzwiek... problem moze śmieszny ale jednak troche mnie to niepokoi (pomimo ze wszystko dziala dobrze i stabilnie, a ten dzwiek pojawia sie tylko przy starcie systemu)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

na forum jestem nowy, ale od ponad 3 miesiecy czytam tu sobie to i owo ;-) miedzy innymi dzieki temu stalem sie posiadaczem DFI LANParty UT nF3 250Gb i semprona 2800+ 64bit

bawilem sie troszke w podkrecanie i sprawdzalem ile mozna z tego wycisnac na boxowym chlodzeniu, jednak zauwazylem cos dziwnego - moze drobnostka ale po podkreceniu proca (przykladowo na 2,32ghz) zauwazylem dziwny krotki dzwiek pojawiajacy sie w momencie koncowego uruchamiania windowsa (tuz przed pokazaniem sie pulpitu z logowaniem) dobiegajacy z wnetrza obudowy... jakby "skwierczenie", nie wiem czy cos sie tam w srodku przeciąża czy mam sie tym martwić (pewnie to nic takiego ale wole zapytac) moze ktos z was sie spotkal z czyms takim ?

dzwiek ten sie pojawia nawet jak podkrece tylko do 2ghz, na 2,4 i 2,5 jest juz glosniejszy i nie wiem dlaczego tak jest i czy to normalne...

obecnie procesor lata na 2,32ghz na standardowym napieciu 1,4V (temp idle 28 - 30C, stres 39 - 41C box cooling)

najwyzsza stabilna czestotliwosc jaka udalo mi sie osiagnac to 2640mhz przy 1,52V, pozniej nawet jak juz zwiekszylem na 1,65V to niewiele to dalo bo przy 2680mhz juz po starcie windowsa sypalo bledami :-) moze sprobuje wyzej pociagnac jak kupie lepsze chlodzenie ;-)

a narazie bede wdzieczny jesli ktos mi powie co to za dziwny dzwiek... problem moze śmieszny ale jednak troche mnie to niepokoi (pomimo ze wszystko dziala dobrze i stabilnie, a ten dzwiek pojawia sie tylko przy starcie systemu)

pozdrawiam

Hm...moze Ci cewki zaczynaja piszczec na plycie glownej :) Poszukaj w tym watku czegos o tym ;) Wiem ze piszczace cewki mozna zalaz jakims specjalnym klejem ale wolalbym zeby o tym dokladniej napisal Ci ktos kto wie wiecej na ten temat ode mnie ;) :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm...moze Ci cewki zaczynaja piszczec na plycie glownej :) Poszukaj w tym watku czegos o tym ;) Wiem ze piszczace cewki mozna zalaz jakims specjalnym klejem ale wolalbym zeby o tym dokladniej napisal Ci ktos kto wie wiecej na ten temat ode mnie ;) :P

To na pewno cewki, ja też tak mam a nawet nie kręce. Dziwne ale normalne (sam ten temat badałem długi czas).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To na pewno cewki, ja też tak mam a nawet nie kręce. Dziwne ale normalne (sam ten temat badałem długi czas).

norma ...

ostatnio wogóle zaczęła mi któraś wyć tak na poważnie i nie dało się tego powstrzymać, ale naszczęście samoistnie też ustało...

a tak normalnie to piszczą pod obciążeniem

BTW: wy też macie coldbooty po przetaktowaniu ? U mnie około 5 pierwszych minut na "zimnym" kompie, tylko jak jest przetaktowany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie da sie czegos zrobic zeby to nie piszczalo (wiem, nie podkrecac ;-) ? w sumie nie przeszkadza mi to tylko martwi mnie czy moze sie w ten sposob cos uszkodzic lub skrócic zywotnosc plyty... to jest najwazniejsze pytanie

a zasilacz to neoTec x3800 (380W) wydaje mi sie ze wystarczajacy (chociaz tez przeszlo mi przez mysl ze moze byc za slaby do OC, no ale kasy na lepszy nie mialem...), smartguardian pokazuje napiecia w normie po obciazeniu lini 12V nie zchodzi ponizej 11.77 - 11.71 wiec jest w normie (linia 5V - 4,94V i 3,3V wacha sie miedzy 3,26 - 3,28V)

(tak w ogole dzieki za odpowiedzi :-)

Edytowane przez LNeus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie da sie czegos zrobic zeby to nie piszczalo (wiem, nie podkrecac ;-) ? w sumie nie przeszkadza mi to tylko martwi mnie czy moze sie w ten sposob cos uszkodzic lub skrócic zywotnosc plyty... to jest najwazniejsze pytanie

a zasilacz to neoTec x3800 (380W) wydaje mi sie ze wystarczajacy (chociaz tez przeszlo mi przez mysl ze moze byc za slaby do OC, no ale kasy na lepszy nie mialem...), smartguardian pokazuje napiecia w normie po obciazeniu lini 12V nie zchodzi ponizej 11.77 - 11.71 wiec jest w normie (linia 5V - 4,94V i 3,3V wacha sie miedzy 3,26 - 3,28V)

(tak w ogole dzieki za odpowiedzi :-)

nie wpływa...

BTW: napięcia mierzymy miernikiem elektrycznym na molexach - to jedyny rzetelny pomiar

Wynik jest taki ze udalo mi sie temp. zbic do 31*C przy napieciu 1,76V na najzwyklejszej pascie term.-przew.

od Titana

=> CLICK <=

a jakie wartosci miałeś tam wcześniej ?

Bo ja mam 34 idle, i ~39 stress, a nawet w idle nie da sie dotknąć radiatora

wiec ten czujnik nie jest w NB a co najwyżej w pobliżu :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm...a ja to mam cos z innej beczki :) Udalo mi sie juz dosc znacznie zejsc ponizej 14 minut w SuperPI :P

Oto co mi sie udalo wskorac:

http://i.1asphost.com/klosiak/tweak/SuperP....13m27s.KSK.jpg

@Ricci

Niedlugo Cie dopedze z wynikiem ;)

A tak na serio to ciezko bedzie bo wiedze ze powyzej 231MHz pamieci mi sie buntuja i komp sie wiesza przy SPi (nie ma znaczenia jakie Vcore zapodam...zreszta zauwazylem za na DFI jak CPU jest niedowoltowany to SPi sypnie bledem a jak pamieci sie nie wyrabiaja to jest twardy zwis maszyny (freez) ) Pamieci juz jada na maxa co moze dac plyta czyli 3.1V (nie piszcie zebym wgral BIOS na 4V i zmodowal zasilacz bo nie bede takich cudow wyczynial) :) Pozostaje luzowanie timigow ale to raczej nie sprzyja dobrym wynikom w SPi ;)

Zobacze jeszcze czy dam rade przetestowac SuperPI przy CPU@2800MHz i Mem@215MHz 2.5-3-3-8-1T :P Wtedy sie zobaczy jaki bedzie wynik ale obstawiam ze gorszy niz to co uzyskalem teraz :P

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wpływa...

BTW: napięcia mierzymy miernikiem elektrycznym na molexach - to jedyny rzetelny pomiar

a jakie wartosci miałeś tam wcześniej ?

Bo ja mam 34 idle, i ~39 stress, a nawet w idle nie da sie dotknąć radiatora

wiec ten czujnik nie jest w NB a co najwyżej w pobliżu :-P

Co do miernika to pewnie dam ciala jak sie przyznam ze nie mam takowego w domu wiec sie nie przyznam ;F

A co do temp to racja standardowy radiator az przypalal naskorek po dotknieciu - a w rzeczywistosci mial tylko 43 - 46*C w SmartGuardianie (wiec musi byc przeklamanie). Teraz sprawa wyglada tak ze po przejsciu penta w mode full-passive temp. nadal wynosi 31*C (powinno byc wiecej) a okolice spodu sa zimne (mozna sie domyslac ze ma ponizej 36,6*C)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm...a ja to mam cos z innej beczki :) Udalo mi sie juz dosc znacznie zejsc ponizej 14 minut w SuperPI :P

Oto co mi sie udalo wskorac:

http://i.1asphost.com/klosiak/tweak/SuperP....13m27s.KSK.jpg

@Ricci

Niedlugo Cie dopedze z wynikiem ;)

A tak na serio to ciezko bedzie bo wiedze ze powyzej 231MHz pamieci mi sie buntuja i komp sie wiesza przy SPi (nie ma znaczenia jakie Vcore zapodam...zreszta zauwazylem za na DFI jak CPU jest niedowoltowany to SPi sypnie bledem a jak pamieci sie nie wyrabiaja to jest twardy zwis maszyny (freez) ) Pamieci juz jada na maxa co moze dac plyta czyli 3.1V (nie piszcie zebym wgral BIOS na 4V i zmodowal zasilacz bo nie bede takich cudow wyczynial) :) Pozostaje luzowanie timigow ale to raczej nie sprzyja dobrym wynikom w SPi ;)

Zobacze jeszcze czy dam rade przetestowac SuperPI przy CPU@2800MHz i Mem@215MHz 2.5-3-3-8-1T :P Wtedy sie zobaczy jaki bedzie wynik ale obstawiam ze gorszy niz to co uzyskalem teraz :P

Pozdrawiam!

Bardzo ładnie :wink: ,tak się zastanawiam może masz Winbondy?(próbowałeś ich puszczać na 2-2-2-5 ?)ponieważ ładnie zaczęły chodzić na dużym woltażu(nie wiem jak się zachowuje w tej materi Infineon,bo zdaje sie taka była ostatnia diagnoza odnośnie Twoich Geil'i).

Tak czy inaczej memki już chodzą zupełnie przyzwoicie (trtw można spróbować skrócić na 2-3 ale to niewiele daje).

Oczywiście życzę Ci serdecznie abyś mnie przegonił :lol: ja na tym wyniku nie myślę się zatrzymać z niecierpliwością czekam na nowe memki. :wink:

Edit 16:00

Dla informacji:moje Hynixy na 2-2-2-5 1T idą do 190MHz stabilnie.

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładnie :wink: ,tak się zastanawiam może masz Winbondy?(próbowałeś ich puszczać na 2-2-2-5 ?)ponieważ ładnie zaczęły chodzić na dużym woltażu(nie wiem jak się zachowuje w tej materi Infineon,bo zdaje sie taka była ostatnia diagnoza odnośnie Twoich Geil'i).

Tak czy inaczej memki już chodzą zupełnie przyzwoicie (trtw można spróbować skrócić na 2-3 ale to niewiele daje).

Oczywiście życzę Ci serdecznie abyś mnie przegonił :lol: ja na tym wyniku nie myślę się zatrzymać z niecierpliwością czekam na nowe memki. :wink:

Probowalem je puszczac na 2-2-2-5 (cos kolo 205MHz) i pojawialo sie "Detecting Array..." przy starcie ;)

Z tym przeganianiem to tak sobie zartowalem troche :) zeby pobudzic nas do dzialania i uzyskiwania lepszych wynikow :) Zobaczymy co dalej...tak jak pisalem wczesniej dzis bedzie proba CPU@2800MHz i Mem@215MHz przy 2.5-3-3-8-1T :P Szkoda ze nie mam dostepu do sprzetu bo bym mogl sie bawic roznymi memkami i prockami ale z drugiej strony to motywuje mnie do wyciskania "ostatnich sokow" ze sprzetu ktory posiadam :)

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ot wielkie mi co :D

Tu to jest wynik! :razz:

Tia...rzeczywiscie...jak dla mnie Twoj wynik jest w normie czyli nic nadzwyczajnego ;) Masz pamieci na 260MHz przy bardzo ostrych timingach ja na 231MHz przy timingach takich sobie i do tego masz CPU taktowany o prawie 100MHz wyzej wiec dla mnie to nie jest dziwne ze mam wynik duzo slabszy od Ciebie :) Niestety z moich dzisiejszych prob wynika ze pamieci juz nie zmusze do dzialania na wyzszym taktowaniu a do tego dzielnik 120MHz cos sie pitoli wiec narazie pewnie bede stal z wynikiem w miejscu :( :( :( Chyba ze zmusze dzielnik 120MHz do dzialania to wtedy powalcze bo CPU spokojnie smiga na 2.8-2.85GHz ;) Jak to sie mowi...pozyjemy...zobaczymy :)

:P

Mam jeszcze jedno pytanko do Ciebie.Jakie dajesz napiecie chipsetowi przy HTT >= 350MHz ???

Edytowane przez Klosiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh koles albo mial farta z tym prockiem albo mial okazje wybrac dobry egzemplasz i juz;) niedlugo sie przesiade na nowego sempa to zobaczymy na co trafie :) moze sie uda z 350 zrobic bo na tym 340 to max.

Miałem farta :D

@Klosiak

No tak na wszelki wypadek dalem mu 1,9v, na nizszym nie sprawdzalem czy bedzie pracowac bo takiej potrzeby nie mialem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem farta :D

@Klosiak

No tak na wszelki wypadek dalem mu 1,9v, na nizszym nie sprawdzalem czy bedzie pracowac bo takiej potrzeby nie mialem :D

Dobrze ciągniesz w spi16m(s754) drugi plac :D ;masz 4 sek straty do Rapry.Spróbuj to zmienić! :wink:

Powodzenia. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze ciągniesz w spi16m(s754) drugi plac :D ;masz 4 sek straty do Rapry.Spróbuj to zmienić! :wink:

Powodzenia. :wink:

Próbowalem, szkoda że już lepszych alph nie moge ustawic bo mozna by pociagnąć jeszcze z 1,5s, ale niestety proc nie chce tych timingow na ktorych pamieci i tak by bez problemu dzialaly ( max async i read preamble glównie, pamieci leca na 7 i 5, a przy procu tek wykreconym nie odpala ponizej 9 i 6,5) <_<

Ale pożyjemy zobaczymy, pewnie jeszcze cos bede w kierunku lepszego pi robil i tak :wink:

Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowalem, szkoda że już lepszych alph nie moge ustawic bo mozna by pociagnąć jeszcze z 1,5s, ale niestety proc nie chce tych timingow na ktorych pamieci i tak by bez problemu dzialaly ( max async i read preamble glównie, pamieci leca na 7 i 5, a przy procu tek wykreconym nie odpala ponizej 9 i 6,5) <_<

Ale pożyjemy zobaczymy, pewnie jeszcze cos bede w kierunku lepszego pi robil i tak :wink:

Hm...mam podoby problem.Powyzej HTT 347MHz cos mi sie pitoli i przy SPi komp sie twardo zawiesza :( Niewazne jakie Vcore dam.Moze moj Chieftec 360W juz nie wyrabia??

Dzielnik 120MHz jest bardzo problematyczny.Kombinowalem z timingami (max async i read preamble) i zauwazylem tyle ze dla tego dzielnika musze ustawiac CL2 alb CL3 bo przy CL 2.5 wyskakuje "Detecting array..." Win sie zbootuje ale do stabilnego dzialania na tym dzielniku to mu jeszcze daleko :(

No coz...bedzie trzeba kombinowac dalej :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm...mam podoby problem.Powyzej HTT 347MHz cos mi sie pitoli i przy SPi komp sie twardo zawiesza :( Niewazne jakie Vcore dam.Moze moj Chieftec 360W juz nie wyrabia??

Dzielnik 120MHz jest bardzo problematyczny.Kombinowalem z timingami (max async i read preamble) i zauwazylem tyle ze dla tego dzielnika musze ustawiac CL2 alb CL3 bo przy CL 2.5 wyskakuje "Detecting array..." Win sie zbootuje ale do stabilnego dzialania na tym dzielniku to mu jeszcze daleko :(

No coz...bedzie trzeba kombinowac dalej :P

W ogóle dzielnik 120 przekałmuje, w CPU-Z pokazuje 198 a powinno być około 160MHz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ogóle dzielnik 120 przekałmuje, w CPU-Z pokazuje 198 a powinno być około 160MHz :D

To ze przeklamuje i CPUZ glupieje to tez wiem ;) Szkoda ze nie moge go zmusic do porawnego dzialania bo bardzo by mi sie przydal :) Moje kostki przy 1T ida max w granicahc 231MHz a przy CPU taktowanym 2.8GHz na dzielniku 133 pamieci juz musza chodzic na wiecej niz 231MHz i kiszka jest...a przy dzielniku 120 by chodzily na 215MHz ale co z tego jak nie moge go zmusic do porawnego dzialania ;)

:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi