Skocz do zawartości
zieluch22

DFI LANParty UT nF3 250Gb

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj dostałem nowe memki (w sygn) i przystąpiłem do testów pod kątem współpracy z mobo i prockiem.Okazało się że kontroler w procku skutecznie przyblokował możliwości memek; poszły na 270MHz 2,5-3-3-7 1T.

Tutaj test. :wink:

Poprawa wyniku w spi16m zapewne nie będzie wielka (może parę sek). :blink:

Czekamy na nowy wyniczek...zycze wiecej niz pare sekund...moze bedzie kilkanascie ??? ;)

Tak czytam te posty ,i coraz bardziej mi żal wywalić 400zł dla kilkuset dodatkowych mhz.. mozna to dolozyc do proca i odrazu miec lepszego..Chyba jej nie kupie ,bo irytowalyby mnie te resety,zmiany biosu,cmosy grzejace sie chipstety i zle rozmieszczenie...Za 400zł to powinna być cud miód płyta ,a nie jeszcze jakieś usterki...

Hehe...akurat ta plyta jest najlepsza jaka mozna miec pod s.754 :P Wczesniej uzywalem ABITa NF8 i DFI jest o niebo lepsze :P Resety i zmiany BIOSu to w sumie norma jak sie bawi w OC.Grzejacy sie chipset to norma na kazdej plycie bo nForce3 bardzo mocno sie grzeje i tyle.Jak dla mnie rozmieszczenie jest na plycie jest OK.Jedyny mankament to zapinka przy porcie AGP ale to nie jest az tak duzy problem :P Pojawia sie on dopiero gdy damy inne niz standardowe chlodznie chipsetu.Zreszta ja na chipsecie mam zlotego Zalmana i jakos zbytnio mi on nie przeszkadza w wyjmowaniu karty graficznej ;) Innych bledow w rozmieszczeniu elemntow nie widze mimo ze mam zainstalowanego Pentagrama QVC-120 Cu+ na CPU a ten cooler do malutkich nie nalezy :P

Zapamietaj...DFI LanParty UT nF3 250Gb to najlepsze plyta pod procki na s.754 :P :P :P ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekamy na nowy wyniczek...zycze wiecej niz pare sekund...moze bedzie kilkanascie ??? ;)

Też bym chciał. :wink:

Nie jest to jednak takie proste przy moim procku (A64 0,13um).Przy rekordowych taktowaniach 2700MHz jak podbijam napiecie do 1,7V moc pobierana przez procek wzrasta do 135W.Procek poszedłby wyżej,ale potrzebny by był potężny zasilator,chyba mój Enerek zaczyna się łamać na tej wysokości. :blink: Memkami też za wiele nie nadrobię,ale jestem z nich bardzo zadowolony,bo oprócz benchów jest jeszcze codzienna eksploatacja.

Jeszcze raz daję linka do testu,ponieważ dodałem conieco. :wink:

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plyta podaje do 3,2V bez niczego.po prostym modzie zasilacza spokojnie 3,45V potem u mnie nie bootuje.vmoda napiecia pamieci nie polecam... moja plyta po tym padla i pojechala do kalisza na 2tyg sanatorium

Jako, że jadą do mnie winbondy to mógłby ktoś zarzucić linkiem/opisac ten mod zasiłki ;) wystarczy aby 3,4V dawała :) Edytowane przez Dejot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój epox po raz 2gi szlag trafił, leży w serwisie, w sumie działał ok 4 dni z tego ani dnia bez problemów. Kupiłem DFI bo bym tego epoxa chyba rozku***ł o ścianę jakby znowu się zwalił....

Wszystko ok ale jak dam HT powyżej 300 to pc się restartuje przy wchodzeniu do windy (Mnożnik HT x3) a jeśli mnoznik jest 2,5 to pojawia sie komunikat ze nie mozna czytac z dysku czy jakos tak i windows tez sie nei bootuje. WTF? Na epoxie proc chodził 320 x 8 (HT x3) i było ok więc to nie wina procka. Napięcie też dałem mu odpowiednie a pamięci są na dzielniku 100 więc też ok

mam dokładnie to samo

też podejrzewałem pamieci ale nie wiem co dokładnie z nimi...

LNeus- stabilność napięcia na procku zależy od stabilnośći linii 12V i temperatury mosfetów i kondensatorów, więc zakładam że masz dobre warunki bo u mnie na FSP w idle lata o 0,1V, w stressie raczej stable ale 0,3V wyżej niż w idle

tomekmak- 3,1V to ok jak na ustawienie 24/7 a tylko do ekstreemalnych wyczynów (czyli też krótkotrwałych) potrzeba więcej

FenX- MSI K8N Neo też jest spoko, szczególnie jeśli nie chcesz robić aż tak ekstremalnego oc

ricci- jakie są objawy tego łamania?

dejot- najpierw pokatuj je na 3,2V :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

ricci- jakie są objawy tego łamania?

...

Spada napięcie na lini 12V.Przełożyłem grafikę z drugiego kompa:Elsa powędrowała na miejsce Sapphira.Zwolniona moc pozwoliła mi wykręcić procka na 9x305MHz=2745MHz,przedtem 9x300 ledwie dyszał (zasilacz).

Poprawiłem wynik w spi16m tak jak przewidywałem kilka sekund.Wyżej na razie nie jadę, przerwa trzeba się zastanowić w co inwestować dalej i w jakiej kolejności. :lol:

Mój wynik:

SPi16M 13:14,172

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spada napięcie na lini 12V.Przełożyłem grafikę z drugiego kompa:Elza powędrowała na miejsce Sapphira.Zwolniona moc pozwoliła mi wykręcić procka na 9x305MHz=2745MHz,przedtem 9x300 ledwie dyszał (zasilacz).

Poprawiłem wynik w spi16m tak jak przewidywałem kilka sekund.Wyżej na razie nie jadę, przerwa trzeba się zastanowić w co inwestować dalej i w jakiej kolejności. :lol:

Mój wynik:

SPi16M 13:14,172

Hehe...znow mi uciekles na cos kolo 10 sekund ;) Czekam na mrozy i wtedy znow zrobie akcje "otwieramy okno" :lol: ;)

Tak czy siak to zawsze 5 sekund do przodu :) Gratki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe...znow mi uciekles na cos kolo 10 sekund ;) Czekam na mrozy i wtedy znow zrobie akcje "otwieramy okno" :lol: ;)

Tak czy siak to zawsze 5 sekund do przodu :) Gratki :)

Dzięki :wink:

Coraz trudniej wyrwać te sekundy na tym samym sprzęcie,wyniki są już wyśrubowane.

Teraz żeby pogonić ostro procka trzeba mu zapodać 1,75-1,85V,z chłodzeniem sobie poradzę,gorzej bo jak pisałem wcześniej w mojej "elektrowni" zaczyna brakować mocy.Może czas na Tagana?

No nic na razie przystopuję.(nie wiem jak długo :D :D :D )

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkręcałem sobie proca, potestowałem super PI, uruchamiam króryś raz PC, nie wykryło mi myszki USB, no to restart PC... dalej nie wykryło. Podłączyłem ją pod PS/2, działa. Ptrze- modem z neostrady pod USB nei działą- WTF? pomyślałem. Co kolwiek podpinam pod USB to pojawia się komunikat: "nie rozpoznano urzdzenia USB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Zamierzam niedlugo nabyć tę płytkę oraz SEMPRONA 3000+ i pamięci 2x512 - LINK - i tu pytanie czy opłaca sie pakować w takim konfigu w te pamięci a może coś innego albo jedna kostka - 1GB?

Proszę o porady co do pamięci i linki najlepiej do komputronika :) .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Zamierzam niedlugo nabyć tę płytkę oraz SEMPRONA 3000+ i pamięci 2x512 - LINK - i tu pytanie czy opłaca sie pakować w takim konfigu w te pamięci a może coś innego albo jedna kostka - 1GB?

Proszę o porady co do pamięci i linki najlepiej do komputronika :) .

Pozdrawiam

weź Sempa 3000+ S939 i DFI Infinity

a jak chcesz AGP to AsRocka 939dual-SATA2

pamieci ok :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam problem kupiłem dysk samsunga na sata i nie moge podkręcać system istalowałem na standartowym traktowaniu, przekładałem już porty i na sata 3 i 4 wogle nie che sie załączyć system (bios odpala, przechodzi do ładowania windy i restartuje kompa) na portach 1 i 2 działa wszystko ok ale przy standartowych traktowaniach jak dam magistrale na 256 to się wysypuje (jakiś test dmi robi po odpaleniu i ctrl+alt+del) i tak w kółko, pomocy bo juz siły brak na to dziadostwo, dodam że na poprzednim dysku ATA, takich szopek nie było

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak to bywa z tymi sata, wszyscy maja z nimi jakies problemy niby niezwiazane z tym ze to sata....

ehhh

Jacy wszyscy? :wink: Ja nie mam żadnego problemu z SATA. :D

@ptys

Podepnij dysk pod SATA3

Bios->Genie Bios Setting

sata1/sata2 control=disabled

sata3/sata4 control=enabled

..

on board 1394 control=disabled

Spróbuj tak ustawić powinno być ok. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uporałem się z problemem, a zrobiłem to tak: instalowałem system z wyłączonym w biosie portem 1 i 2, potem jak przełanczałem na 3 4 to nie działało więc załączyłem obydwa kanały sata w biosie, wystartowałem system z 1, doinstalował się 3 i 4, potem wyłączyłem kompa przełożyłem kabelek na kanał 3, dodatkowo wyłączyłem w biosie 1 i 2, odrazu podkręciłem procka i działa, chodzi generalne o to że przy instalce systemu miałem wyłączony kanał z portami 3 i 4 i nie zainstalował windows sterów do nie go i przez to nie chciał sie uruchomić windows z tychże kanałów, krótko mówiąc mój błąd, choć jakbym chciał stworzyć macież raid to mogłyby być problemy z podkręcaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój epox po raz 2gi szlag trafił, leży w serwisie, w sumie działał ok 4 dni z tego ani dnia bez problemów. Kupiłem DFI bo bym tego epoxa chyba rozku***ł o ścianę jakby znowu się zwalił....

Wszystko ok ale jak dam HT powyżej 300 to pc się restartuje przy wchodzeniu do windy (Mnożnik HT x3) a jeśli mnoznik jest 2,5 to pojawia sie komunikat ze nie mozna czytac z dysku czy jakos tak i windows tez sie nei bootuje. WTF? Na epoxie proc chodził 320 x 8 (HT x3) i było ok więc to nie wina procka. Napięcie też dałem mu odpowiednie a pamięci są na dzielniku 100 więc też ok

mam dokładnie to samo

może ktoś potrafi pomóc ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam dokładnie to samo

może ktoś potrafi pomóc ??

A zwiększaliście MaxAsynch Latency i Read Preamble ;) zwłaszcza na nsikich dzielnikach pamięci :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z transferem z dysku ATA Samsung 1614N. Maksymalny transfer z tego dysku to 16MB/s choć powinno być prawie 60MB/s. System mam zainstalowany na SATA Samsung SP 2504C i z nim nie mam żadnych problemów. Tamten dysk ustawiałemw master i slave na pierwszym i drugim kanale ale zawsze osiąga tylko 16MB/s. Dysk nie jest uszkodzony bo dla sprawdzenia odpiąłem SATA i postawiłem na nim windę i tranfer był ok. Jakieś propozycje żeby system był na SATA a transfer z ATA był na maxa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś czas temu się bawiłem alphami do teraz pamięci na div 100 chodzą przy max HT 320

ok

u mnie problemy zniknęły po zmianie chłodzenia na NB (Zalman NB47J + HP)

choc byćmoże jest to kwestia zabawy z alphami którą zacząłem w tym samym czasie (ale ustawiłem mniej więcej to samo co było na auto)

narazie jade 310-312 div 133,

314 sie wiesza przy stresie

natomiast kłopot z niedziałającymi kilkoma modułami pamięci nadal jest (jak jest jeden- niezależnie jaki to działa w każdym slocie dimm)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok

u mnie problemy zniknęły po zmianie chłodzenia na NB (Zalman NB47J + HP)

choc byćmoże jest to kwestia zabawy z alphami którą zacząłem w tym samym czasie (ale ustawiłem mniej więcej to samo co było na auto)

narazie jade 310-312 div 133,

314 sie wiesza przy stresie

natomiast kłopot z niedziałającymi kilkoma modułami pamięci nadal jest (jak jest jeden- niezależnie jaki to działa w każdym slocie dimm)

pozdro

Chłodzenie mostka jakie mam to patrz w sygnaturkę, to NIE wina chłodzenia tylko alph. Obecnie dochodzę do 325.

Masz ustawić tak timingi jak sa na auto przy div 200/ ht 200; ew potem je jeszcze poluzować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie pokazuje:) tylko nie awsze startuje jak mu dam jakies dziwne timingi ;)

no calkiem niezle wyniki :D

ja sie troche poprawilem:) tylko szkoda ze moj semp jest na jadrze D0 a nie e:/ ale niedlugo zmiana na nowego sempa wiec jeszcze tego dzis troche pocisne:) a potem zobaczymy co potrafi nowy sempik:)

pozdro!

no maly update zrobilem w spi;)

Edytowane przez Pixelik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm ta mobo coraz bardziej mnie dobija :P

Ze starymi pamiątkami się gryzła teraz mam nowe CH-5 i nie idzie nawet HTT 350(wywala tego raida)..wcześniej szło 360..spróbuje jeszcze z jedną koscią...

ClockGenem dojechałem narazie do 370 :D a mój cel to HTT400 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomekmak- 3,1V to ok jak na ustawienie 24/7 a tylko do ekstreemalnych wyczynów (czyli też krótkotrwałych) potrzeba więcej

hyhy :> ale ja wlasnie bardzo lubie ekstremalnie bawic sie z kompem :>

Jednego NF7-S i K8NS zarznalem :> szukam czegos wytrwalszego :>

Obecnie mam druga juz z kolei K8NS (niestety 2.0) i brakuje ociupinke V dla pamiatek (2x256 BH5) oraz dla proca (Venice s754 3000+).

Proc przy 1.52V idzie 2700MHz (300x9 rock stable) ale jak mu pykne 305 to juz freez.

W zwiazku z powyzszym zakupilem OCZ DDR boostera ale niestety jak go zapodam to miesci sie tylko i wylacznie jedna kostka ramu.

Teraz w planach jest DFI NF3 (jakos tak palam straszna miloscia do AGP i S754) i zastanawiam sie jak by tu 3.4V na pamieci moc puscic :>

Moj zasilacz to Enermax 465 - szukam mistrzunia ktory mi takiego moda oczywiscie za odplatnoscia wykona :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki mod przy DFI to 15 minut robloty łącznie z rozkreceniem i skrerceniem zasilacza... :D

No ale dawaj, dawaj! Może mnie w Pi16 dogonisz... :P

zarzuć linkiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi