Tytus Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 Witam, mam problemik kotrego nie moge rozwiazac, przeszukujac formu nie znalazlem na nie rozwiazania... Niedawno kupilem sobie zestawik 5.1 i przy filmach z ac3 divx w crystal player+ac3filter nie ma dialogu w srodkowym glosniku!!! znaczy chyba jest ale tak bardzo cicho! Bawilem sie ustawieniami tego filtra (oczywiscie glowne ustawienie bylo 3/2+SW 5.1) kilka godzin i zawsze to samo W powerdvd po puszczeniu filmu dvd i divxa wszytko gra jak nalezy (dialog gosno jest slyszalny ze srodkowego glosnika) Sprobowalem zobaczyc jak jest w slynnym Media Player Classic i to samo tylko dzwiek w ac3filterze jest o wiele ciszej. Po odinstlowniu ac3filtra MPC gra ok :o Juz sam nie wiem co mam nie tak , pomocy! aaaacha karata dzwiekowa to augidy1 + zestaw creativa inspire 5400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 22 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 OK najpierw napisz jaka wersje ac3 filter . A jak narazie to wejdz sobie do zakladki mixer badz gains , i zobacz czy tam przypadkiem suwakow od kanalu centralnego nie przyciszyles (suwaki sa opisane Voice badz C ) . Mozesz tez odisntalowac calkiem ac3-filter i zaintalowac ta wersje ( jak jej jeszcze nie masz ) , i wtedy ustawienia sie zrestetuja . http://www.afterdawn.com/software/version_...y/ac3filter.cfm A jezeli ogolnie filmy bedziesz mial za cicho to suwaki gain albo DRC na pierwszej zakladce filtra ( ale nie uzywaj dwoch na raz ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytus Opublikowano 22 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 Mam wersje 1.01a czyli ta najnowsza. Co do suwakow to mam wszystko na zero ustawione :( Dzis bede windowsa formatowal i ghosta zaladuje, moze mam zabardzo w systemie namieszane... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 22 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 Ja uzywam wyjscia cyfrowego wiec nie testowalem jak dziala 5,1 po analogu , ale pamietam ze ktos tez mial z tym problem . Wiec moze byc to wina kodeka . Jezeli bedziesz mial nadal problemy , to nowy ffdshow ma rowzniez dobre dekodery , tylko tzreba dobrze ustawic :) ( a co najlepsze ffdshow posiada dekodowanie muzyki w DTS w wave ) jako jedyny . Pozdrawiam . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timmon24 Opublikowano 22 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 Witam Nie chciałem zakładac nowego postu wiec swoje pytanei daje tutaj 1 czym sie różni SPDIF od ustawienia 3/2+SW 5.1 ? - jest róznica w jakości dżwieku czy co ? bo zabardzo nie rozumie równeiz niedawno kupiłem głosniki creTIVE 5.1 P580 mam płyte kt600 delta SR MSI i jak daje na SPDIF to całkowita cisza !3/2+SW 5.1 a w takim ustawieniu dzwiek jest OK tylk ozastanowania mnie to ze wiekszosc osób ma ustawione SPDIF i ałśnie dlaczego ?? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 22 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 SPDIF to nic innego jak wyjscie cyfrowe sygnalu do zewnetrznego dekodera ( ktora ma za zadanie zrobic dopiero sygnal na 5 badz wiecej kanalow ) . Wiec jezeli uzywasz SPDIF karta wylacza wyjscia analogowe , a aktywne jest wyjscie cyfrowe tylko . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timmon24 Opublikowano 22 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 a SPDFI ma lepsza jakosc dzwieku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 22 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 Cytat a SPDFI ma lepsza jakosc dzwieku? Na to pytanie sie nie da odpowiedziec jednoznacznie :) . POlecam poszukac sobie w necie, na tweku itd informacji . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 Jako że temat ma odpowiednią nazwę to się dopiszę :D Mianowicie w ac3filterze jest taka opcja jak wybór czy ma używać direct sound czy wave out. Niestety czasem znika możliwość wybrania czegokolwiek, a mi potrzebne wave out, bo na wyjściu cyfrowym na direct sound są przerwy w dźwięku. Czy ktoś się z tym spotkał a najlepiej poradził :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 25 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2004 Cytat Cytat a SPDFI ma lepsza jakosc dzwieku? Na to pytanie sie nie da odpowiedziec jednoznacznie :) . POlecam poszukac sobie w necie, na tweku itd informacji . Ogólnie chodzi o to ze jesli u Ciebe w domu stoi profesjonalny dekoder AC3 zaimplementowany w jakims kinie domowym firmy np ONKYO i do tego profesjonalne i bardzo drogie kolumny.. i w dodatku masz na tyle wyczulony słuch ze rozróżniasz przetwornik cyfowo analogowy 16 i 24 bitowy to wtedy podłączasz to cacko do wyjscia SPDIF. wtedy cay strumień dzwięku w formacie AC3 (takim jak w filmie) jest wysyłany wprost bit po bicie do tamtego dekodera.. który z całą pewnością lepiej zamieni dzwięk cyfrowy na analogową postać która trafi do głosników... niż w sumie dobra lecz 'badziewna' karta SB5.1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 26 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2004 Dokladnie . I kolejnym atutem jest to ze sygnal cyfrowo nie jest tak czulu na znieksztalcenia ( wynikajace z pola megnetycznego itd ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rexroth Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 Kiedyś natknąłem sie na taką stronkę gdzie było pokazane jak ustawić wszystkie opcje w filtrze AC3, min. ustawienia matrixa, ale nie domyślne. Ktoś tam nad tym długo siedział i opracował jak twierdzi optymalne ustawienia. Niestety zapomniałem gdzie to widziałem a co najgorsze nie mogę tego nigdzie znaleźć, a szukam już od jakiegoś czasu. Jak ktoś wie może gdzie to było, albo sam ma jakieś wypracowane ustawienia, to proszę o wstawienie. Dodam, że mam SB Live 5.1 i zestaw głośników Creative Inspire 5400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 1 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2004 Kazdy sprzet stoi w innym pomieszczeniu , innym rozstawieniu glosnikow itd . Musisz to sam ustawiac ( poczytaj na czym to polega i do dziela ) . POtem ci opisze o co mniej wiecej chodzi . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rexroth Opublikowano 5 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2004 OK. Czekam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 5 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2004 OK widze ze sie wkopalem . Jezeli chodzi o DD i DTS to ja uczony jestem takiego czegos . Po pierwsze jezeli masz pierdzialki ( to ustaw je na wysokosci uszu ) Po drugie dobrze by bylo , zeby glosniki byly mniej wiecej w takiej samej odlegosci do miejsca w ktorym siedzisz , oraz zeby kazdy kanal mial taka sama glosnosc w miejscu w ktorym bedziesz ogladal filma ( dzieki temu mniej bedziesz musial sie meczyc z ustawieniami Matrixa ) Zakladam tez rowniez ze glosniki komputerowe maja taka sama moc wszystkie . I tu zaczyna sie wlasnie cala sprawa ile dac w tym matrixie na kazdy kanal :) > . Umnie w amp ten problem rozwiazuje system , ktory polega na tym ze w pilocie znajduje sie mikrofon , ja tylko siadam z pilotem w reku i wlaczam testy pojedynczych glosnikow ( a amp sam kalibruje glosnosc kazdego kanalu dla miejsca gdzie siedze ) . I teraz moja rada dla ciebie . Ogolnie ja tej metody nigdy nie probowalem ( nie mialem okazji ) , tylko ja sobie wymyslilem . A mianowicie, jezeli posiadasz mikrofon (i to najlepiej z dluzszym kablem ) ustawiasz go w miejsu gdzie siedzisz , odpalasz jakis program ktory pokazuje ile decybeli masz na wejsciu mikrofonowym i puszczasz testy z karty ( mowie o szumach kazdego kanalu ) . I wtedy sobie mierzysz tak zeby kazdy kanal mial podobny poziom glosnosci :) . Jezeli chcesz ustawiac matrixa recznie w ac3 filter , to juz niestety wyzsza szkola jazdy . Ogolnie musisz pamietac o tych zasadach ktore napisalem wyzej ( jezeli glosniki tylnie stoja dalej, to ich glosnosc mozesz zwiekszyc ) Jezeli kanal centralny masz bardzo blisko siebie , to jego glosnosc zmniejszasz itd ) . Mozna oczywiscie to samo robic z opoznianiem sygnalu , ale nie wiem czy ac3 filter ma ta opcje , pozatym roznice tez sa minimalne wtedy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rexroth Opublikowano 5 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2004 Dzięki za radę. Będę próbował, a mikrofonu niestety nie mam. Jeszcze raz dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kali111 Opublikowano 7 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2004 Większość wzmacniaczy ma jeszce regulacje opóżnienia cz przyśpieszenia dzwięku w milisekundach, właśnie w zależności czy dany głóśnik stoj bliżej czy dalej, i jeszcze jedno wcale nie trzeba "profesjonalnego" wzmacniacza czy kolumn (oczywiście nie myśle o jakiś tam pierdziawkach żeby usłyszeć różnice w dżwięku, prwie napewno średniej klasy wzmacniacz będzie miał lepsze przetworniki C/A niż dobra k. muzyczna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...