Skocz do zawartości
Bene23

Abit BE6-II i nowy dysk twardy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem tu nowy ale chcialbym zadac bardzo wazne pytanie jestem posiadaczem komputera z plyta glowna Abit BE6-II mam aktualnie dysk 15 GB IBM, chcialbym kupic dysk o pojemnosci 80 Gb (Dysk twardy HDD Western Digital WD800JB Caviar (80GB, 8.9ms, 7200 RPM, 8MB cache, Ultra ATA/100), Dysk twardy HDD Maxtor DiamondMax Plus 9 6Y080M0 (80GB, 7200 RPM, Serial ATA, 8MB, łożyska olejowe ) no i teraz moje pytanie czy plyta obsluzy dysk jako ze jest to juz dosc leciwy sprzet no i ktory z wyzej wymienionych dyskow byscie polecili bardzo mi zalezy na odpowiedzi gdzyz nie chce tracic kasy w bloto jesli plyta nie bedzie widziala dysku ??

Pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm...

plyta zapewne nie obsluzy ci poprawnie dysku ze wzgledu na pojemnosc, ale po updejcie biosu kto wie...

Mozesz ewentualnie podzielic dysk na kilka partycji np. po 20gb albo 10gb wtedy dysk w windowsie bedzie widziany poprawanie. Robilem tak z dyskiem 60gb na jakiejs starej plycie pod p 166 i dzialalo. Minusem bylo jedynie 6 partycji :)

Co do dysku to wybór jest tylko 1:

western digital bo maxtor jest na s-ata a twoja plyta jeszcze nie wie co to jest :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam jestem tu nowy ale chcialbym zadac bardzo wazne pytanie jestem posiadaczem komputera z plyta glowna Abit BE6-II mam aktualnie dysk 15 GB IBM, chcialbym kupic dysk o pojemnosci 80 Gb (Dysk twardy HDD Western Digital WD800JB Caviar (80GB, 8.9ms, 7200 RPM, 8MB cache, Ultra ATA/100), Dysk twardy HDD Maxtor DiamondMax Plus 9 6Y080M0 (80GB, 7200 RPM, Serial ATA, 8MB, łożyska olejowe ) no i teraz moje pytanie czy plyta obsluzy dysk jako ze jest to juz dosc leciwy sprzet no i ktory z wyzej wymienionych dyskow byscie polecili bardzo mi zalezy na odpowiedzi gdzyz nie chce tracic kasy w bloto jesli plyta nie bedzie widziala dysku ?? 

Pozdrowienia

obsłuży. Ja miałem na niej podłączone Barracude IV 80 GB i 60 GB i śmigały sobie bez problemów. Oczywiście konieczny był wcześniej upgrade biosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn moze obsluzyc i nie..ja mam podobna plyte tzn tez na BX i potrzebna byla aktualizacja biosu. Jesli masz w miare nowy Bios to nie powinno byc problemu a jak starszy to bedziesz musial zrobic update biosu i nie bedzie problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hardwin wklejilem nazwy dyskow i ich parametry ze stronki internetowej sprzedawcy tak ze ich wina ze sie pomylili ja przyznaje sie bez bicia na kompach a zwlaszcza na dyskach za bardzo sie nie znam tak ze nie zauwazylem ze to babol :)

Pozdrowienia i dzieki za wszystkie odpowiedzi po piatym lece do sklepu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...